Skocz do zawartości

Który gravel dla bardzo ciężkiej osoby.

japcz80
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Chrismel,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zapoznaj się z terminem geometria a najbardziej zwróć uwagę na stack i reach. Potem przymierz się do jakiegoś roweru i zobacz czy przy tej wadze będzie Ci wygodnie w pochylonej pozycji i jaki stopień pochylenia jesteś w stanie zaakceptować. Dopiero wtedy wybieraj model bo w tej chwili wybrałeś rowery z dwóch  różnych światów.

Opublikowano

Jeżeli masz możliwość przymiarki do tych rowerów to jak najbardziej skorzystaj z tej opcji.

Jeżeli twoje 130+kg posiada spory brzuszek to pozycja pochylona na tych rowerach może być trochę mniej wygodna w zależności od wielkości "oponki".

W przypadku masy ciała rozłożonej równomiernie to można patrzeć na praktyczność pojazdu. Boreas ma spory trójkąt wewnętrzny umożliwiający wpakowanie sakwy i jeszcze bidony zmieścisz. 

Nie odnoszę się do geometrii bo to nie moja bajka, ja wolę rower przymierzyć a i tak biorę rozmiar większy bo jestem wzrostowo na pograniczu dwóch rozmiarów.

Opublikowano
1 godzinę temu, Chrismel napisał:

Zapoznaj się z terminem geometria a najbardziej zwróć uwagę na stack i reach. Potem przymierz się do jakiegoś roweru i zobacz czy przy tej wadze będzie Ci wygodnie w pochylonej pozycji i jaki stopień pochylenia jesteś w stanie zaakceptować. Dopiero wtedy wybieraj model bo w tej chwili wybrałeś rowery z dwóch  różnych światów.

Czy mógłbyś opwiedzieć coś wiecej o tych "dwóch światach"?

Do geometrii oczywiście się przymierzę, ale co polecasz pod względem wytrzymałości, gdyby na obu było mi wygodnie?

Stal czy Aluminium/karbon?

17 minut temu, TwardyBlaszak napisał:

Jeżeli masz możliwość przymiarki do tych rowerów to jak najbardziej skorzystaj z tej opcji.

Jeżeli twoje 130+kg posiada spory brzuszek to pozycja pochylona na tych rowerach może być trochę mniej wygodna w zależności od wielkości "oponki".

W przypadku masy ciała rozłożonej równomiernie to można patrzeć na praktyczność pojazdu. Boreas ma spory trójkąt wewnętrzny umożliwiający wpakowanie sakwy i jeszcze bidony zmieścisz. 

Nie odnoszę się do geometrii bo to nie moja bajka, ja wolę rower przymierzyć a i tak biorę rozmiar większy bo jestem wzrostowo na pograniczu dwóch rozmiarów.

A jak oceniasz wytrzymałość Stal vs Aluminium/karbon?

Opublikowano
Godzinę temu, japcz80 napisał:

A jak oceniasz wytrzymałość Stal vs Aluminium/karbon?

Nie mam porównania do dzisiejszych ram stalowych. Ostatni rower ze stalową ramą jaki miałem to Wigry 3 i jakiś rower trekkingowy bez nazwy, bo miałem go po kimś a już był pomalowany. 

Nie jestem koneserem i nie mam parcia na wyniki, zmniejszanie wagi, aerodynamikę etc. Moje 113kg nieaerodynamicznej sylwetki ma na to wyrąbane. Na co dzień śmigam na aluminiowym trekkingu ze wspomaganiem LINK a jak chcę się pomęczyć to mam też aluminiowego gravela z karbonowym widelcem LINK . Oba rowery mnie wytrzymują i oba dociążam sakwami. Nie zauważyłem niczego niepożądanego. 

• Lubię to! 1
Opublikowano
3 godziny temu, japcz80 napisał:

Czy mógłbyś opwiedzieć coś wiecej o tych "dwóch światach"?

4C jest rowerem wyprawowym z dość wyprostowaną pozycją, taki trekking z barankiem. Boreas jest bardziej "sportowy", z bardziej pochyloną pozycją. Ja bym wolał Boreasa 2 GRX ze względu na osprzęt i sztywne osie 

• Rozwiązanie
Opublikowano
4 godziny temu, japcz80 napisał:

co polecasz pod względem wytrzymałości

Sądzę że w większości rowerów pojawi się problem z kołami. Producenci na nich oszczędzają bo przeciętny użytkownik patrzy nie na nie ale na przerzutkę z tyłu. Jak jest dobra to od razu mu się wydaje że rower ma dobry osprzęt. Natomiast nie sądzę żeby inne elementy ulegały uszkodzeniu ze względu na wagę. Czyli do ceny roweru musisz doliczyć około 1000 zł na zamówienie kół w wyspecjalizowanej firmie. Ze swojej strony mogę polecić daveo.pl ale jest jeszcze kilka innych firm o równie dobrej opinii.

Przy zakupie zwróć uwagę przede wszystkim na komfort. Co z tego że rower z agresywną pozycją ładniej wygląda, jest w teorii szybszy, jak nie będziesz chciał na nim jeździć bo będzie Ci niewygodnie. Dlaczego napisałem w teorii ? Bo różnica w prędkości przy mocno pochylonej pozycji a bardziej komfortowej jest tak minimalna że przeciętny użytkownik może tego nawet nie zauważyć. Na dowód filmik. Różnica przy prędkości około 28 km/h przy górnym chwycie a dolnym który jest o kilkanaście cm niżej wynosi .... Nie napiszę ile. Spróbuje zgadnąć. Założę się że nawet jak już wiesz że jest nieduża to i tak obstawisz większą :)

• Pomógł 1