TwardyBlaszak Opublikowano 13 Maja 2023 Opublikowano 13 Maja 2023 (edytowane) Długo się zbierałem do zakupu gravela bo nie mogłem się przełamać żeby wsiąść na coś innego niż trekking. W końcu się przełamałem i gravel będzie moim drugim rowerem, może kiedyś awansuje Wybór padł na Rometa Boreas 2 z 2023r. Według rozmiarówki powinienem mieć przy wzroście 176cm ramę 54 ale okazało się, że butami haczyłem o przednie koło więc przymierzyłem się do ramy 56 i ta już była dobra. Dane techniczne (ze strony producenta LINK ) KOŁA, RAMA 700C / alu 6061 X-lite WIDELEC Carbon tapered PRZERZUTKA PRZÓD Shimano GRX FD-RX400 PRZERZUTKA TYLNA Shimano GRX RD-RX400 MANETKI PRZÓD Shimano GRX RX-400 2 speed MANETKI TYŁ Shimano GRX RX-400 10 speed MECHANIZM KORBOWY Shimano GRX FC-RX600 46/30T KASETA/WOLNOBIEG Shimano CS-HG500 11-34T 10 speed ILOŚĆ BIEGÓW 20 biegów HAMULEC PRZÓD Shimano GRX BR-RX400 Flat Mount hydrauliczny HAMULEC TYŁ Shimano GRX BR-RX400 Flat Mount hydrauliczny OPONY WTB RIDDLER 700 x 37 C PIASTA PRZÓD Shimano HB-RS470 12 mm / 100 mm PIASTA TYŁ Shimano FH-RS470 12 mm / 142 mm KIEROWNICA aluminiowa 420 mm MOSTEK KIEROWNICY aluminiowy 90 mm SZTYCA aluminiowa 27,2 mm 350 mm SIODŁO Fizik Taiga PEDAŁY FP-971 aluminiowe Dartmoor Stream Scout Green OBRĘCZE Ryde DP19 WAGA 10,6 kg TARCZA HAMULCOWA PRZÓD Shimano SM-RT10 centerlock 160 mm TARCZA HAMULCOWA TYŁ Shimano SM-RT10 centerlock 160 mm MARKA ROMET DODATKI: Licznik rowerowy Cateye QUICK CC-RS100W Zapięcie składane Sakwa podsiodłowa Fotki: Wstępnie wyposażyłem go od razu w: oświetlenie przód i tył, koszyk, dzwonek, sakwę podsiodłową z zapasową dętką oraz zapięcie (jeszcze nie zamontowane) Do wyposażenia będzie jeszcze trzeba zakupić: licznik, platformy i jakieś sakwy Edytowane 16 Maja 2023 przez TwardyBlaszak
manfrednt Opublikowano 13 Maja 2023 Opublikowano 13 Maja 2023 Rama 56 to na wzrost 184 choć i tak dla mnie musiałem mostek zmienić na 90 mm.
Gość Opublikowano 13 Maja 2023 Opublikowano 13 Maja 2023 Mi się podobają te Boreaski na ten rok w przeciwieństwie do poprzedniego wypustu. Jedyne na co bym uważał to te tarcze - RT10 to w sumie najtańszy szajs. Jak będziesz niezadowolony z hamulca to nie szukaj po klockach, klamce - tylko od razy wywal te tarcze, będzie Pan zadowolony nawet na żywicznym seryjnym klocku
Gość Opublikowano 13 Maja 2023 Opublikowano 13 Maja 2023 7 minut temu, manfrednt napisał: W Boreas 2 są rt30 No cóż. W specyfikacji jest RT10. Na zdjęciu jest RT10. W ogóle się przyjrzałem się teraz zdjęciom - ale interesująco klocki biorą. Przód po środku tarczy, tył po zewnętrznej
manfrednt Opublikowano 13 Maja 2023 Opublikowano 13 Maja 2023 (edytowane) 23 minuty temu, Odie napisał: No cóż. W specyfikacji jest RT10. Na zdjęciu jest RT10. W ogóle się przyjrzałem się teraz zdjęciom - ale interesująco klocki biorą. Przód po środku tarczy, tył po zewnętrznej No cóż zdjęcie niewyraźne ale nie ważne u mnie są trzydziestki Edytowane 13 Maja 2023 przez manfrednt
Gość Opublikowano 14 Maja 2023 Opublikowano 14 Maja 2023 7 godzin temu, manfrednt napisał: zdjęcie niewyraźne Ale Ty teraz tak serio?
liftlodz Opublikowano 14 Maja 2023 Opublikowano 14 Maja 2023 Haczenie noskiem buta w szosowym rowerze to norma, na 90% masz w tej chwili za dużą ramę, tym bardziej że już musiałeś założyć mniejszy mostek.
manfrednt Opublikowano 14 Maja 2023 Opublikowano 14 Maja 2023 Mostek to ja zmieniłem a nie autor posta 🙂
TwardyBlaszak Opublikowano 16 Maja 2023 Autor Opublikowano 16 Maja 2023 (edytowane) Przyszły platformy i licznik do gravela, reszta do trekkinga. Idę montować. Kokpit teraz wygląda o wiele lepiej, a platformy nawet pasują do kolorystyki. Edytowane 16 Maja 2023 przez TwardyBlaszak 2
CzerwonyRower Opublikowano 24 Maja 2023 Opublikowano 24 Maja 2023 (edytowane) Wedug strony rometa geometria tego roweru jest "dziwna" - w rozmiarze 56 (L) stack 585mm, a w 58 (XL) 604mm. To jest *niżej* niż w mojej "sportowej" szosie. Czy ten rower w rozmiarach L/XL naprawdę ma tak nisko kierownicę?? Albo, przedstawiając sytuacje inaczej. Kross Esker 6.0 przy stack 605mm ma reach 385mm, a boreas 2 przy 604mm ma reach 405mm. Czyli, przy takiej samej wysokości, boreas jest rozciągnięty do przodu aż 2cm - co dla mnie by było dużym problemem, bo już naprawdę krótki mostek trzeba by wstawić Edytowane 24 Maja 2023 przez CzerwonyRower
TwardyBlaszak Opublikowano 21 Czerwca 2023 Autor Opublikowano 21 Czerwca 2023 (edytowane) Rower otrzymał nowe, żelowe, siodło Pierwsze wrażenie jest takie, jakby z mojego tyłka miarę brali Edytowane 21 Czerwca 2023 przez TwardyBlaszak
radec Opublikowano 25 Czerwca 2023 Opublikowano 25 Czerwca 2023 Przy wzroście 174 kupiłem rozmiar S. Zrobiłem kilka wyjazdów 40-50 km i jestem zadowolony 🙂 Siodełko nisko - tak mi jest najwygodniej. Mam też górala Wheeler 600 PRO, którym lubię jeździć i jest uzupełnieniem nowego zakupu. Wstawiłem stopkę i zdarza się zaczepić butem podczas jazdy. Romet Boreas 2 GRX
Greg29 Opublikowano 25 Czerwca 2023 Opublikowano 25 Czerwca 2023 Nie drętwieją Ci dłonie? Przy tak mocno ustawionym nosie siodełka w dół musisz "zjeżdżać" z siodełka i zapierać się rękoma. Ja wczoraj testowałem nowe siodełko i mimo wydawałoby się jego ustawienia poziomo czułem, że drętwieją mi dłonie. Po kilku delikatnych korektach w trakcie wycieczki i przesuwaniu nosa w górę ustawiłem siodełko tak, że już przestały mi drętwieć dłonie
radec Opublikowano 26 Czerwca 2023 Opublikowano 26 Czerwca 2023 Po przejechaniu kliku tras 40-70 km nie miałem drętwienia rąk. Mam pozytywne wrażenia, prowadzi się dobrze. Mam też stary rower górski dobry do jazdy w trudnych miejscach, jednak na asfalcie czuć opory i jest zmęczenie.
Greg29 Opublikowano 26 Czerwca 2023 Opublikowano 26 Czerwca 2023 3 godziny temu, radec napisał: Po przejechaniu kliku tras 40-70 km nie miałem drętwienia rąk. Mam pozytywne wrażenia Może dlatego, że masz tak nisko siodełko i siedzisz dość mocno wyprostowany
TwardyBlaszak Opublikowano 27 Czerwca 2023 Autor Opublikowano 27 Czerwca 2023 W dniu 25.06.2023 o 08:21, radec napisał: Wstawiłem stopkę i zdarza się zaczepić butem podczas jazdy. Też czasem trącam nóżkę. Nóżka dość mocno odstaje na bok zamiast bardziej w dół.
radec Opublikowano 27 Czerwca 2023 Opublikowano 27 Czerwca 2023 Oszczędny sposób na mycie łańcucha. Mały pojemniczek z benzyną umieszcza jak na rys. 1 i kręci korbą, tak aby łańcuch przesuwał się o odwrotnym kierunku. Następnie wyciera łańcuch i czeka, aż wyschnie. Potem to samo z ciepłą wodą z detergentem 1, 2 lub 3 cykle bez osuszania i przerw. Łańcuch przesuwając się po kółku i ocierając o ścianki naczynia po butelce PET, wchodzi w wibracje. Zanieczyszczenia są wypłukiwane do wody z detergentem tworząc ciemną zawiesinę. Ciecz spływa też z łańcucha na podłogę i może być potrzeba jej zabezpieczenia.
radec Opublikowano 29 Czerwca 2023 Opublikowano 29 Czerwca 2023 Siodełko lekko nachylone i nisko ustawione jest dla mnie neutralne tzn. że nic nie przeszkadza, nie ociera i nie boli. Próbowałem podnieść i nie mogłem się przyzwyczaić. Planuję zrobić dłuższe trasy 100, 150, 200 km wtedy będzie lepszy obraz. Koła wydają przyjemy szum, podczas jazdy po asfaltowej nawierzchni. Otoczenie jezior i pięknych krajobrazów łąk, lasów daje dużo radości.
TwardyBlaszak Opublikowano 19 Lipca 2023 Autor Opublikowano 19 Lipca 2023 Na razie ujeżdżam rower na krótkich trasach w tłumie gdzie pracują głównie hamulce (masy krytyczne) Ale moje DNA mówi mi, że to mało
TwardyBlaszak Opublikowano 20 Sierpnia 2023 Autor Opublikowano 20 Sierpnia 2023 (edytowane) Wczoraj, w ten bezduszny piekarnik, wyruszyłem na objazd tegorocznego MTB "8. etap Grand Prix Kaczmarek Electric MTB 2023" w Zielonej Górze żeby zobaczyć z czym w tym roku zmierzą się zawodnicy. Już od samego patrzenia współczułem zawodnikom wspinaczek po tych górkach i zjazdach pełnych korzeni, piaszczystych płaskich odcinków i bezdusznej gorączki jaka zapowiada się na dzień wyścigu. Dziś dzień wyścigu Czas postrzelać parę fotek i nagrać jakieś filmiki (fotki wybrałem losowo i możliwie najlepszej jakości) Mam nadzieję, że wszyscy zawodnicy dotarli do mety z bananem na buzi choć zapewne pieruńsko zmęczeni i zdyszani. Edytowane 20 Sierpnia 2023 przez TwardyBlaszak 1
TwardyBlaszak Opublikowano 24 Września 2023 Autor Opublikowano 24 Września 2023 Z rana rozkminka trasy dojazdu, którędy jechać, żeby mnie nie rozjechali. Tu rozkopane, tam droga rowerowa kończy się na końcu świata, tędy nie bo to rozjazd na trasę szybkiego ruchu i wariaci nawet nie zauważą co rozjechali. W końcu trasa ustalona, trochę lasem, trochę drogami rowerowymi, końcówka i tak szosą. Zdążyłem, z 15 minut przed startem zrobiło się prawie pół godziny zanim ruszyli. W tym czasie zająłem pozycję, pogadałem sobie z osobami obstawiającymi pierwszy rozjazd. Jadą... Czas przestawić się na któryś z przejazdów przez drogę. Ruszyłem spokojnie w kierunku Przytoku, gdy go minąłem dotarłem do pierwszego przejazdu przez drogę. Ledwie zszedłem z drogi a oni już jadą! Na drugą przeprawę przez drogę nie mam szans zdążyć przed pierwszymi, więc od razu jadę na trzecią. Tu miałem zapas czasu ale nie duży. Ruszyłem w kierunku mety na rozjazd przed ostatnią prostą. Na miejscu dowiedziałem się, że pierwsi już przejechali... gdyby tak szybko nie jechali to by się na fotki załapali, hehe. Jeszcze tylko koło za kołem w kierunku powrotnym i dzień na rowerze pełen wrażeń i kręcenia można uznać za szczęśliwy. Przy okazji tak kręcąc się z miejsca na miejsce i wracając lekko naokoło zrobiło mi się pod domem prawie 56km. Z MTB Kaczmarek Electric zobaczę się dopiero w przyszłym sezonie, gdy będą jeździć w okolicy mojego zasięgu rowerowego. Do zobaczenia. 1
TwardyBlaszak Opublikowano 3 Marca 2024 Autor Opublikowano 3 Marca 2024 Pogoda coraz lepsza więc trzeba było w końcu odkurzyć rower i zobaczyć co tam na drogach rowerowych słychać. W Kiełpinie na przewężeniu mijałem się z trenującymi kolarzami (ew. ze zorganizowaną ekipą), którzy na widok rowerzysty z naprzeciwka ładnie ustawili się gęsiego pomimo, że ja zwolniłem i zjechałem im na pobocze tak dla pewności, podziękowali i pojechali dalej. Niestety nie wszystkie grupy rowerzystów się tak zachowują. Już niedaleko domu, ale jeszcze na 'zielonej strzale' natknąłem się na grupę przypadkowych osób (ew. na niezorganizowaną grupę wycieczkową), których część wolała się zajmować rozmową i jazdą z górki pasem pod prąd, niż patrzeniem przed siebie na łuku drogi rowerowej czy ktoś nie jedzie z naprzeciwka. Miałem może ze 2 sekundy na reakcję i zdążyłem tylko krzyknąć i odbić na chodnik. Tak czy siak, uderzył mnie kierownicą, na szczęście niegroźnie a sam o mało się nie wywalił. Jeżeli ktoś myśli, że się zatrzymał by przeprosić i zobaczyć czy nic nikomu się nie stało to źle myślicie. Ocenił pewnie, że Jemu nic nie jest i pojechał dalej a to czy ktoś inny przy tym ucierpiał to miał to w poważaniu. Tak czy siak, sama przejażdżka była przyjemna i stwierdzam, że kondycja jest na przyzwoitym poziomie i będzie można myśleć o ciekawych trasach w tym sezonie.
TwardyBlaszak Opublikowano 31 Marca 2024 Autor Opublikowano 31 Marca 2024 Dzisiaj kręcenie kółkiem od punktu A do punktu B, tam decyzja gdzie dalej i na ile jeszcze starczy sił... i tak pykło 71km. Zaczęło się od trasy do Cigacic , później decyzja o wizycie na terenach Natury 2000: , kolejna decyzja to przejazd przez Czerwieńsk , krótka przerwa na zjedzenie porcji energii , w Drzonowie czołgi wciąż na miejscu , w Buchałowie ważna decyzja, którędy jechać, padło na Wilkanów gdyż po drodze jest stacja paliw a tam można będzie uzupełnić energię z puszeczki dodającej skrzydełek , ten przydługi spacer zakończyłem bardzo przyzwoitym wynikiem jak na mnie .
Rekomendowane odpowiedzi