Wołomin Opublikowano 3 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2023 (edytowane) Ostatnie 3,5 tygodnia robiłem plan 6h w tygodniu, dwa treningi interwałowe i na tępo oraz swobodne jazdy, plan typowo dla początkujących, teraz tydzień regeneracji i próbuje ułożyć plan na 3-4 tygodnie. Prośba o to czy plan jest w miarę optymalny i niema w nim jakiś karygodnych błędów. Kiedyś poważnie zajmowałem się kulturystyką i tam w pierwszym dniu treningu robiło się partie, które mieliśmy najsłabiej rozbudowane i idąc za przykładem z kulturystyki w sobotę ustawiłem w planie to w czym czyje się najsłabszy czyli siła a potem tempówki. Interwały na prostej powierzchni rozumiem, że są na szybkość i siłę? W Środę w zależności jak się będę czuł robię jazdę od 1,5h do 2h. Plan będzie czasowo trwał między 6-6,5h w tygodniu. Nie potrafię powoli jeździć, więc pewnie w dni swobodnych jazd raczej będę jeździć w 3-4 a nawet krótkimi odcinkami w 5 strefie. W dalszych miesiącach zwiększałbym tylko czas trwania treningów siłowych i wytrzymałościowych np. z 3min pod górkę na 4min, z 15 min tempówki na 20 min tempówki. 1.Sobota 1,5h - 15min rozgrzewka - siła, jazda pod górkę, obroty korbą wolniejsze / 3min x 5 / 2min - odpoczynek pomiędzy seriami /na koniec 7min odp. - mija 45min - wytrzymałość, jazda z prędkością do momentu dość ciężkiego oddechu 15min tempówka, 7min odp. 15min tempówka – lub 30min tempówka - 10min swobodna jazda 2.Niedziela 2h - swobodna jazda, strefa 2, 4 3.Poniedziałek – wolne 4.Wtorek 1h - 15min rozgrzewka - interwały na prostej do max prędkości w danym czasie trafiana - 2 min interwał, 2 min odpoczynek - 3 min interwał, 2 min odpoczynek, - 4 min interwał, 2 min odpoczynek - 3 min interwał, 2 min odpoczynek, - 2 min interwał, 2 min odpoczynek - 7min odpoczynek - 10/15min tempówka 5. Środa 1,5 - 2h - swobodna jazda, strefa 2,4 6.Czwartek – wolne 7.Piątek – wolne Edytowane 3 Marca 2023 przez Wołomin Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi