Franz Mauer Opublikowano 19 Września 2017 Opublikowano 19 Września 2017 Podsumowuję i kończę w tym temacie: uważam, że rama 21 cali przy kołach 29er, będzie za duża. Brałbym 19 cali, ale rozważyłbym 20 cali. Więc najpierw dobierz właściwy rozmiar ramy. Następnie ustaw pozycję. Dopiero potem zastanawiaj się czy trzeba zmienić sztycę, mostek, kierownicę i własne nastawienie Zmieniając wysokość sztycy musisz liczyć się ze zmianą położenia kierownicy (jeśli chcesz zachować dotychczasowe proporcje) Sztyca powinna być dłuższa niż krótsza,bo tak jest bezpieczniej dla roweru, dla sztycy i przede wszystkim dla Ciebie. Zanim wymienisz sztycę (co nie jest dużym kosztem) najpierw sprawdź jeszcze odległość siodełka od kierownicy (kolejny element bikefittingu),bo może okazać się, że koniecznym będzie cofnięcie siodełka, a tym samym zniknie konieczność wyciągnięcia sztycy. Jeśli sztyca nie jest karbonowym cudem to jej wymiana to grosze. Pozdrawiam i życzę udanej nocy Podsumowuję i kończę w tym temacie: uważam, że rama 21 cali przy kołach 29er, będzie za duża. Brałbym 19 cali, ale rozważyłbym 20 cali. Więc najpierw dobierz właściwy rozmiar ramy. Następnie ustaw pozycję. Dopiero potem zastanawiaj się czy trzeba zmienić sztycę, mostek, kierownicę i własne nastawienie Zmieniając wysokość sztycy musisz liczyć się ze zmianą położenia kierownicy (jeśli chcesz zachować dotychczasowe proporcje) Sztyca powinna być dłuższa niż krótsza,bo tak jest bezpieczniej dla roweru, dla sztycy i przede wszystkim dla Ciebie. Zanim wymienisz sztycę (co nie jest dużym kosztem) najpierw sprawdź jeszcze odległość siodełka od kierownicy (kolejny element bikefittingu),bo może okazać się, że koniecznym będzie cofnięcie siodełka, a tym samym zniknie konieczność wyciągnięcia sztycy. Jeśli sztyca nie jest karbonowym cudem to jej wymiana to grosze. Pozdrawiam i życzę udanej nocy Podsumowuję i kończę w tym temacie: uważam, że rama 21 cali przy kołach 29er, będzie za duża. Brałbym 19 cali, ale rozważyłbym 20 cali. Więc najpierw dobierz właściwy rozmiar ramy. Następnie ustaw pozycję. Dopiero potem zastanawiaj się czy trzeba zmienić sztycę, mostek, kierownicę i własne nastawienie Zmieniając wysokość sztycy musisz liczyć się ze zmianą położenia kierownicy (jeśli chcesz zachować dotychczasowe proporcje) Sztyca powinna być dłuższa niż krótsza,bo tak jest bezpieczniej dla roweru, dla sztycy i przede wszystkim dla Ciebie. Zanim wymienisz sztycę (co nie jest dużym kosztem) najpierw sprawdź jeszcze odległość siodełka od kierownicy (kolejny element bikefittingu),bo może okazać się, że koniecznym będzie cofnięcie siodełka, a tym samym zniknie konieczność wyciągnięcia sztycy. Jeśli sztyca nie jest karbonowym cudem to jej wymiana to grosze. Pozdrawiam i życzę udanej nocy
Gość Opublikowano 19 Września 2017 Opublikowano 19 Września 2017 16 minut temu, Dariuszcz12 napisał: Wg Szivy powinienem miec 21 cali. I ktorego z Was sluchac?? Nigdzie nie napisałam, że taki powinieneś mieć i koniec. Napisałam na podstawie Twoich zeznań, że jeśli wysunięcie sztycy powoduje u Ciebie dyskomfort w pochyleniu ciała, bo o tym grzmisz przez cały wątek, to rama jest za mała. A czy powoduje czy nie, to Ty sam musisz ocenić.
Dariuszcz12 Opublikowano 19 Września 2017 Autor Opublikowano 19 Września 2017 7 minut temu, Papynsky napisał: To że duża część sztycy siedzi w ramie to chyba nie jest żadnym problemem (chyba że o czymś nie wiem)? Napisalem ze porownujac unibike z kellysem,w kellysie dali dluzsza sztyce i dlatego jej duza czesc pozostaje w ramie. Nic nie pisalem ze to zle..poprostu w kellysie jest wieksza mozliwosc regulacji i to bez wymiany sztycy.w unibike nie mam tej mozliwosci. 2 minuty temu, Franz Mauer napisał: Podsumowuję i kończę w tym temacie: uważam, że rama 21 cali przy kołach 29er, będzie za duża. Brałbym 19 cali, ale rozważyłbym 20 cali. Więc najpierw dobierz właściwy rozmiar ramy. Następnie ustaw pozycję. Dopiero potem zastanawiaj się czy trzeba zmienić sztycę, mostek, kierownicę i własne nastawienie Zmieniając wysokość sztycy musisz liczyć się ze zmianą położenia kierownicy (jeśli chcesz zachować dotychczasowe proporcje) Sztyca powinna być dłuższa niż krótsza,bo tak jest bezpieczniej dla roweru, dla sztycy i przede wszystkim dla Ciebie. Zanim wymienisz sztycę (co nie jest dużym kosztem) najpierw sprawdź jeszcze odległość siodełka od kierownicy (kolejny element bikefittingu),bo może okazać się, że koniecznym będzie cofnięcie siodełka, a tym samym zniknie konieczność wyciągnięcia sztycy. Jeśli sztyca nie jest karbonowym cudem to jej wymiana to grosze. Pozdrawiam i życzę udanej nocy Podsumowuję i kończę w tym temacie: uważam, że rama 21 cali przy kołach 29er, będzie za duża. Brałbym 19 cali, ale rozważyłbym 20 cali. Więc najpierw dobierz właściwy rozmiar ramy. Następnie ustaw pozycję. Dopiero potem zastanawiaj się czy trzeba zmienić sztycę, mostek, kierownicę i własne nastawienie Zmieniając wysokość sztycy musisz liczyć się ze zmianą położenia kierownicy (jeśli chcesz zachować dotychczasowe proporcje) Sztyca powinna być dłuższa niż krótsza,bo tak jest bezpieczniej dla roweru, dla sztycy i przede wszystkim dla Ciebie. Zanim wymienisz sztycę (co nie jest dużym kosztem) najpierw sprawdź jeszcze odległość siodełka od kierownicy (kolejny element bikefittingu),bo może okazać się, że koniecznym będzie cofnięcie siodełka, a tym samym zniknie konieczność wyciągnięcia sztycy. Jeśli sztyca nie jest karbonowym cudem to jej wymiana to grosze. Pozdrawiam i życzę udanej nocy Podsumowuję i kończę w tym temacie: uważam, że rama 21 cali przy kołach 29er, będzie za duża. Brałbym 19 cali, ale rozważyłbym 20 cali. Więc najpierw dobierz właściwy rozmiar ramy. Następnie ustaw pozycję. Dopiero potem zastanawiaj się czy trzeba zmienić sztycę, mostek, kierownicę i własne nastawienie Zmieniając wysokość sztycy musisz liczyć się ze zmianą położenia kierownicy (jeśli chcesz zachować dotychczasowe proporcje) Sztyca powinna być dłuższa niż krótsza,bo tak jest bezpieczniej dla roweru, dla sztycy i przede wszystkim dla Ciebie. Zanim wymienisz sztycę (co nie jest dużym kosztem) najpierw sprawdź jeszcze odległość siodełka od kierownicy (kolejny element bikefittingu),bo może okazać się, że koniecznym będzie cofnięcie siodełka, a tym samym zniknie konieczność wyciągnięcia sztycy. Jeśli sztyca nie jest karbonowym cudem to jej wymiana to grosze. Pozdrawiam i życzę udanej nocy Nie ma 20 cali.albo 19 albo 21.
Franz Mauer Opublikowano 19 Września 2017 Opublikowano 19 Września 2017 Normalnie czuję się jak Chuck Norris - Zagubiony w akcji 1
Dariuszcz12 Opublikowano 19 Września 2017 Autor Opublikowano 19 Września 2017 6 minut temu, Sziva napisał: Nigdzie nie napisałam, że taki powinieneś mieć i koniec. Napisałam na podstawie Twoich zeznań, że jeśli wysunięcie sztycy powoduje u Ciebie dyskomfort w pochyleniu ciała, bo o tym grzmisz przez cały wątek, to rama jest za mała. A czy powoduje czy nie, to Ty sam musisz ocenić. Coz.szkoda ze nie dali o dlugosci np 400mm.wtedy nie byloby tematu. Odpowiednia jej dlugosc bylaby w ramie i ponad nia. A tak trzeba kombinowac.
Gość Opublikowano 19 Września 2017 Opublikowano 19 Września 2017 2 minuty temu, Franz Mauer napisał: Normalnie czuję się jak Chuck Norris - Zagubiony w akcji Nie Ty jeden
Franz Mauer Opublikowano 19 Września 2017 Opublikowano 19 Września 2017 Nie kupuj Unibike,bo tam ramy pękają !
Dariuszcz12 Opublikowano 19 Września 2017 Autor Opublikowano 19 Września 2017 Na koniec powiem tak.do prawie wyprostu nogi w kolanie taki jaki powinien byc prawidlowy brakuje mi ok 2cm. I wtedy bedzie tak jak nalezy. 1 minutę temu, Franz Mauer napisał: Nie kupuj Unibike,bo tam ramy pękają ! W krosie ponoc tez pekaja... 2 minuty temu, Franz Mauer napisał: Nie kupuj Unibike,bo tam ramy pękają ! Na szczescie ma 5 lat gwarancji
Franz Mauer Opublikowano 19 Września 2017 Opublikowano 19 Września 2017 Nie wiem. Wyssałem to z palca,bo chciałem odwrócić uwagę od problemu sztycy
Dariuszcz12 Opublikowano 19 Września 2017 Autor Opublikowano 19 Września 2017 Teraz, Franz Mauer napisał: Nie wiem. Wyssałem to z palca,bo chciałem odwrócić uwagę od problemu sztycy Spoko. Tez lubie zarty?
Antyszprycha Opublikowano 19 Września 2017 Opublikowano 19 Września 2017 @Franz Mauerteż słyszałem, że w Uni pękają ramy @Dariuszcz12pojawiasz się i znikasz, wciąż to z nowymi tematami, chłopie ja Cię przeczytałem - Ty nie chcesz kupić roweru albo takowego dla Ciebie jeszcze nie wyprodukowali. Z wpisów w tym temacie śmiem twierdzić, że uczyłeś się innych technik rozumienia i na bank miałeś jakąś bardziej zaawansowaną matematykę w szkole. Najlepszm rozwiązaniem będzie tak jak pisał kolega @Franz Mauer - wyciągnij sztycę na maxa w sklepie tak jak by Ci odpowiadalo (skoro nie rozumiemy Twojego toku myślenia) i niechaj ona pęknie w p***u a Ty obij sobie jajca tak żebyś już o żadnym rowerze nie myślał Błogosławiony niech będzie sklep stacjonarny w którym wybierałeś rower. Amen 1
Dariuszcz12 Opublikowano 19 Września 2017 Autor Opublikowano 19 Września 2017 Dzieki wszystkim za pomoc w temacie.pozdrawiam. 2 minuty temu, adambike napisał: @Franz Mauerteż słyszałem, że w Uni pękają ramy @Dariuszcz12pojawiasz się i znikasz, wciąż to z nowymi tematami, chłopie ja Cię przeczytałem - Ty nie chcesz kupić roweru albo takowego dla Ciebie jeszcze nie wyprodukowali. Z wpisów w tym temacie śmiem twierdzić, że uczyłeś się innych technik rozumienia i na bank miałeś jakąś bardziej zaawansowaną matematykę w szkole. Najlepszm rozwiązaniem będzie tak jak pisał kolega @Franz Mauer - wyciągnij sztycę na maxa w sklepie tak jak by Ci odpowiadalo (skoro nie rozumiemy Twojego toku myślenia) i niechaj ona pęknie w p***u a Ty obij sobie jajca tak żebyś już o żadnym rowerze nie myślał Błogosławiony niech będzie sklep stacjonarny w którym wybierałeś rower. Amen Pozdrawiam Jeszcze zapytam tak: czy mozna (a moze nie jest to wskazane?) uzywac sztycy ktora jest wyciagnieta do linii ogranicznika czy lepiej wymienic ja na dluzsza i wtedy wiecej jej pozostaje w ramie?
Gość Opublikowano 19 Września 2017 Opublikowano 19 Września 2017 Najważniejsze żeby nie zapierała się o support bo będzie piszczał.
trollu Opublikowano 19 Września 2017 Opublikowano 19 Września 2017 linia ogranicznika jest po to, żeby się do niej stosować. Jeżeli musisz wyciągnąć sztycę do ogranicznika - ok. Jeżeli kupisz dłuższą sztycę - też ok. Grunt żeby sztyca nie wystawała poza ogranicznik
Dariuszcz12 Opublikowano 19 Września 2017 Autor Opublikowano 19 Września 2017 13 minut temu, trollu napisał: linia ogranicznika jest po to, żeby się do niej stosować. Jeżeli musisz wyciągnąć sztycę do ogranicznika - ok. Jeżeli kupisz dłuższą sztycę - też ok. Grunt żeby sztyca nie wystawała poza ogranicznik Ok.rozumiem. Tylko tez slyszalem ze zalecane jest gdy ogranicznik jest w ramie na glebokosci min 2 cm.czyli jesli np miedzy dolna krawedzia sztycy a ogranicznikiem jest 10cm to wowczas min 12cm sztycy powinno byc w ramie. I ten watek chcialbym skonsultowac.
Nurek_ Opublikowano 20 Września 2017 Opublikowano 20 Września 2017 Sztyca musi być w ramie do ogranicznika. Nie musi być 2 cm więcej jak to wyczytałeś. Chociaż ogólnie, czym więcej sztycy w ramie, tym lepiej dla ramy i sztycy, bo siły rozkładają się na dłuższą część rury podsiodłowej i dźwignia działania sił jest mniejsza.
borek83 Opublikowano 20 Września 2017 Opublikowano 20 Września 2017 (edytowane) Dariuszcz12 nie wiem czy robisz to celowo, ale wzbudzasz tyle emocji niekoniecznie pozytywnych na forum, jak mało kto Tyle pisania a wystarczy nowa sztyca 400mm za plus minus 60 zł a obecną odsprzedajesz zanim porysujesz i po temacie. Unibike tak ma, jak też sztycę wymieniłem zanim się przejechałem i robiłem to świadomie bo rama 21 to strasznie duża jest. Od razu Ci powiem, że takiej samej tj uno grade 2.0 nie dostaniesz dłuższej niż 350 mm. Pamiętaj, że średnica sztycy jest bardzo istotna gdy będziesz już taka kupował. Nie patrz na samą długość i kolor. Myślę, że w sklepie stacjonarnym od razu by Ci doradzili czy zmieniać sztycę czy kupić większą ramę. Ale może stracili cierpliwość co jest bardzo prawdopodobne . Mamy sukces tak czy inaczej bo w końcu kupiłeś rower!!!! Edytowane 20 Września 2017 przez borek83
Gość Opublikowano 20 Września 2017 Opublikowano 20 Września 2017 Godzinę temu, borek83 napisał: Mamy sukces tak czy inaczej bo w końcu kupiłeś rower!!!! On chyba jeszcze go nie kupił, tylko się do niego przymierzał.
Dariuszcz12 Opublikowano 20 Września 2017 Autor Opublikowano 20 Września 2017 A czy jest jakas ogolna zasada wskazujaca ile min sztyca powinna sie znajdowac w rurze podsiodlowej? oraz ile ponizej laczenia rury gornej z podsiodlowa? w sklepie nie kaza wymieniac mimo ze sztyce mam wyciagnieta do ogranicznika i mowia ze jesli linia nie jest przekroczona to jest ok. Ale jesli bede chcial miec siodelko wyzej nawet o 1cm,wowczas ta sztyca bedzie za krotka i nie bede mogl jej wyzej wyciagnac. 1 godzinę temu, Nurek_ napisał: Sztyca musi być w ramie do ogranicznika. Nie musi być 2 cm więcej jak to wyczytałeś. Chociaż ogólnie, czym więcej sztycy w ramie, tym lepiej dla ramy i sztycy, bo siły rozkładają się na dłuższą część rury podsiodłowej i dźwignia działania sił jest mniejsza. Czyli w moim przypadku lepiej byloby kupic dluzsza,chocby po to aby bylo jej wiecej w ramie.
Antyszprycha Opublikowano 20 Września 2017 Opublikowano 20 Września 2017 Ja nie wierze trzymajcie mnie albo powiedzcie czy można usunąć widoczność danego tematu.. Darek, sto razy już Ci pasaliśmy o tej sztycy, nie ma powiedziane ile musi być jej w rurze podsiodłowej. Zależność jest taka, że im jest jej więcej tym lepiej bo mniejsza siła dzwigni działa na rame. Sam niedawno wymieniłem sztyce z 350mm na 400mm bo miałem ją na lini max. Teraz jest bezpieczniej po prostu a i jeśli trzeba można ją wyciągnąć 1
Nurek_ Opublikowano 20 Września 2017 Opublikowano 20 Września 2017 13 minut temu, Dariuszcz12 napisał: A czy jest jakas ogolna zasada wskazujaca ile min sztyca powinna sie znajdowac w rurze podsiodlowej? oraz ile ponizej laczenia rury gornej z podsiodlowa? Nie ma jakiś zasad. Ma byc do ogranicznika. Chociaż jak pisałem wcześniej - czym więcej w ramie tym lepiej 14 minut temu, Dariuszcz12 napisał: Czyli w moim przypadku lepiej byloby kupic dluzsza,chocby po to aby bylo jej wiecej w ramie. Nie ma takiej konieczności, jeśli się mieścisz przed ogranicznikiem. Natomiast jeśli jesteś na ograniczniku, dodatkowo dużo ważysz, jeździsz w ciężkim terenie - dla świętego spokoju możesz wymienić na trochę dłuższą.
Dariuszcz12 Opublikowano 20 Września 2017 Autor Opublikowano 20 Września 2017 6 minut temu, adambike napisał: Ja nie wierze trzymajcie mnie albo powiedzcie czy można usunąć widoczność danego tematu.. Darek, sto razy już Ci pasaliśmy o tej sztycy, nie ma powiedziane ile musi być jej w rurze podsiodłowej. Zależność jest taka, że im jest jej więcej tym lepiej bo mniejsza siła dzwigni działa na rame. Sam niedawno wymieniłem sztyce z 350mm na 400mm bo miałem ją na lini max. Teraz jest bezpieczniej po prostu a i jeśli trzeba można ją wyciągnąć I dzieki za taka odpowiedz. Czy wymieniajac sztyce na nowa czy nalezy kierowac sie jej waga? Czy lzejsza czy ciezsza jest lepsza?
trollu Opublikowano 20 Września 2017 Opublikowano 20 Września 2017 14 minut temu, Dariuszcz12 napisał: Czy lzejsza czy ciezsza jest lepsza? a co za różnica. Jak budujesz rower z myślą o jak najniższej wadze to im lżejsza tym lepsza. Normalnie kilka gramów w tą czy tamtą nie ma znaczenia. Jak kupujesz spodnie to też je ważysz i bierzesz najlżejsze? 1
borek83 Opublikowano 20 Września 2017 Opublikowano 20 Września 2017 Wiedziałem, że to jeszcze nie koniec Zasada jest taka że "patrz zalecenia producenta". To nie sztyca Ci pęknie a raczej rama tzw komin. Wtedy oddasz na gwarancji producent zawsze chce ramę ze sztyc w takiej sytuacji. Stwierdza , ze 1 mm poniżej zaleceń producenta i płacisz za nową ramę. Przy rowerze 13 czy 14 kg parę gramów nie robi różnicy. Kup markową sztycę, a nie no name i będzie Pan zadowolony. Możesz kupić karbonową, jest lekka wytrzymała i amortyzuje ale nie zakładaj nowego tematu "Sztyca karbonowa czy alu bo ludzie oszaleją. 1
Rekomendowane odpowiedzi