bayernmistrz89 Opublikowano 12 Września 2017 Opublikowano 12 Września 2017 Witam. Potrzebuję pomocy z ustaleniem planu treningowego który pozwoliłby mi w następne wakacje pokonać 300km w czasie około 9h-9h30min.Obecnie nie mam szans na osiągniecie takiego wyniku, ponieważ osiągam mizerną średnią prędkość pomiędzy 22-23.5km\h .Bez względu czy jadę 30,50,150 czy 200km, moja średnia prędkość zawiera się w tym przedziale.W sierpniu tego roku ustanowiłem swój rekord jeśli chodzi o dystans. Przejechałem 211km w czasie 9h02min-czas netto-czas brutto 9h15min. Mam 28 lat, jeżdżę bo lubię, nie biorę udziału w żadnych zawodach i nie mam zamiaru tego robić.Jeżdżę w pojedynkę na przełaju przerobionym na szosę(Jamis Nova Sport z 2015 roku) w województwie świętokrzyskim (super pagórkowaty teren). Jeżdżę tylko po utwardzonych nawierzchniach. Mam zamiar trenować z pulsometrem. Najkorzystniejszym dla mnie rozwiązaniem byłby cykl treningu zamknięty w 2 tygodniach. Kolejną sprawą jest fakt, że chciałbym go przeplatać bieganiem. Dystanse około 8-10km. Traktowałbym to jako trening wytrzymałościowy. Kolejną sprawą jest to ,że każdą niedzielę w okresie jesienno-zimowym mam zarezerwowaną na godzinną grę w squasha lub 2 godzinną w tenisa ziemnego. Przykładowy plan na cykl 14-dniowy: Po OdpoczynekWt Interwały pod górkę nach. między 5a10% (ile powtórzeń?6-7?podjazd około 500m)Śr bieganie 8-10km w strefie 2Czw tempówka na płaskiej trasie ok28km (2x15min lub 3x10min z tętnem ok80-90%)Pn OdpoczynekSo dystans w spokojnym tempie ( w zimie max70km)Nd squash/tenis ziemny (ten kto grał w squasha ten wie jak potrafi dać w kość)Po bieganie 8-10km w strefie 2Wt tempówka na płaskiej trasie ok28km(2x15min lub 3x10min z tętnem ok80-90%)Śr OdpoczynekCzw interwały mocne powyżej 100% tętna na płaskiej trasie ok28km (ile powtórzeń 6-7?z 5 minutowymi przerwami, interwały około 1 min?)Pn bieganie 8-10km lub rozjazd w strefie 2 nie więcej niż 30kmSo dystans w spokojnym tempie ( w zimie max70km)Nd squash/tenis ziemny Plan chciałbym poprzedzić 2-3 tygodniami adaptacyjnymi w których zacząłbym spokojnie przyzwyczajać się do późniejszych obciążeń, a ostatecznie trening wdrożyć w życie do 10 października. Powyższa ilość obciążenia moim zdaniem jest w porządku, w tym roku od czerwca do połowy sierpnia w każdym tygodniu miałem 4 dni biegowe 1 z tenisem i 1 na wypadach z rowerem zawsze powyżej 100km. Bardzo chętnie wysłucham Waszych porad i sugestii.
Franz Mauer Opublikowano 12 Września 2017 Opublikowano 12 Września 2017 A po jakim terenie chcesz zrobic te 300 km,bo naczej będzie wyglądał plan treningowy na tereny górzyste/pagórkowate a inaczej na teren płaski?
bayernmistrz89 Opublikowano 12 Września 2017 Autor Opublikowano 12 Września 2017 Mieszkam w Starachowicach w województwie świętokrzyskim. Teren pagórkowaty choć są też ładne kilkunastokilometrowe proste(najdłuższa ok 24km). Jeżeli nie wieje zbyt mocno potrafie na nich jechać ze stałą prędkością pomiędzy 32-a 40km/h. Właściwie to najrozsądniej byłoby powiedzieć ,że teren jest bardzo zróżnicowany. Jadąc 211 km miałem według Endomondo 1081m w górę i 1136m w dół. Trasa na 300km będzie miała około 1500m w górę.
Franz Mauer Opublikowano 12 Września 2017 Opublikowano 12 Września 2017 Jakie to są interwały powyżej 100% tętna?
bayernmistrz89 Opublikowano 12 Września 2017 Autor Opublikowano 12 Września 2017 Przepraszam, źle to napisałem. Chodzi mi o sprinty, jazdę na maxa.
MadOnion Opublikowano 17 Października 2017 Opublikowano 17 Października 2017 No to chyba zbyt ambitny cel sobie postawiłeś w tak krótkim czasie podnieść średnią o 10km/h. Trzymam kciuki ale to trudne zdanie.
Rekomendowane odpowiedzi