Skocz do zawartości

Torpado Devon

TOMALA72

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Informuję, iż Devon zmienił właściciela, może się uaktywni na forum:)

Opublikowano
11 godzin temu, TOMALA72 napisał:

Informuję, iż Devon zmienił właściciela, może się uaktywni na forum:)

Hehe, to co teraz w planach ? :) Rockrider?

Opublikowano (edytowane)

Myślę o gravelu ale... Jednak cały czas chodzi mi po głowie hardtail z progresywna geometrią:) Rockrider AM 100 HT jest niezły, miałem i trochę żałuję, że sprzedałem. Nowy model ma słabszy amortyzator RS Judy ale myślę o nim, myślę:) biorę też pod uwagę NS Bikes Eccentric. Devon był fajny z dobrym amorem, osprzętem i geometrią jednak rama mimo dostosowania do trailu wywodzi się z konstrukcji do XC. Nie pokusiłbym się nim na większe hopki:) 

Edytowane przez TOMALA72
Opublikowano (edytowane)

Taki Eccentric od NS-a chodzi mi coraz bardziej po głowie. Wersja  budżetowa Lite 2, osprzętowo słabsza od Devona i nawet sztywnej osi z tyłu nie ma. Mimo to chcę spróbować:) Fajna geometrią ramy pod Trail, solidny tylny trójkąt, o który trochę bałem się w Devonie Może niepotrzebnie ale rurki w Torpado są stosunkowo delikatne z tyłu i nie ma wzmocnień przy spawach w tylnym trójkącie, zarówno u góry jak i przy mufie suportu. Widać, że Torpado przystosowało ramę z XC zmieniając kąt główki i wyginając górna rurę ale nie jest to rama od początku przemyślana do Trailu jak w Eccentricu. No nic jak już go będę miał to coś więcej napisze:)

rower-ns-bikes-eccentric-lite-2-29-2021-shark.jpg

Edytowane przez TOMALA72
Opublikowano
1 minutę temu, TOMALA72 napisał:

Taki Eccentri od NS-a chodzi mi coraz bardziej po głowie. Wersja  budżetowa Lite 2, osprzętowo słabsza od Devona i nawet sztywnej osi z tyłu nie ma. Mimo to chcę spróbować:) Fajna geometrią ramy pod Trail, solidny tylny trójkąt, o który trochę bałem się w Devonie Może niepotrzebnie ale rurki w Torpado są stosunkowo delikatne z tyłu i nie ma wzmocnień przy spawach w tylnym trójkącie zarówno u góry jak i przy mufie suportu. Widać, że Torpado przystosowało ramę z XC zmieniając kąt główki i wyginając górna rurę ale nie jest to rama od początku przemyślana do Trailu jak w Eccentricu. No nic jak już go będę miał to coś więcej napisze:)

rower-ns-bikes-eccentric-lite-2-29-2021-shark.jpg

WoW, ładny, ale tak przyglądam mu się i q specyfikacje patrzę :P  To widzę, że sprzedają go z amorem 120mm, a na zdjęciach wygląda jakby miał większy skok :P 

A nie pamiętam, bo tak czytałem trochę Twoich recenzji :P Przewinął Ci się gdzieś tam Octane One Prone? Bo on też nie głupio wygląda. 

Opublikowano (edytowane)

Octane One to marka z tej samej stajni co NS. Fajny i ma sztywną oś z tyłu. Z przodu też Suntour ale XCM, czyli jeszcze słabszy. Tylko, że ceny Octane One poszły w tym roku w górę i Prone jest parę stów droższy od Eccentricu.

Edytowane przez TOMALA72
Opublikowano
4 godziny temu, Mortygen napisał:

To ja dziś, też parę km zaliczyłem

xc.thumb.jpg.527946e26cf1fedb405a4145e367900b.jpg

To jeździłeś w moich okolicach i się nie odezwałeś ? 

Opublikowano
58 minut temu, TOMALA72 napisał:

Octane One to marka z tej samej stajni co NS. Fajny i ma sztywną oś z tyłu. Z przodu też Suntour ale XCM, czyli jeszcze słabszy. Tylko, że ceny Octane One poszły w tym roku w górę i Prone jest parę stów droższy od Eccentricu.

Tak wiem, dlatego mi od razu przyszedł do głowy, zresztą ja sam nim byłem mocno zainteresowany, ale że dostępność była żadna, miałem też kilka innych opcji np. Vitusa Nucleusa czy CTM Zephyra i też był dramat, w Octanie i jeśli dobrze kojarzę, to mykmyk jest w standardzie, coś czego w tej klasie cenowej (mówię o początku zeszłego roku jak Prone jeszcze kosztował 3,2k PLN), chyba w żadnym rowerze nie ma.

46 minut temu, moruniek napisał:

To jeździłeś w moich okolicach i się nie odezwałeś ? 

Hehe, no widziałem, że te same okolice, nawet miałem się pytać, czy to ,nie daj Boże, Ty w czwartek, jak była ta zadymka śniegowa jechałeś Odkrytą? :P Bo akurat, widziałem jak ktoś jechał Devonem i tak myślałem czy nie Ty :) Jeśli nie, to jeszcze jakiś "Devonista" jest w okolicy :P

Co do samego wyjścia, u mnie to było dopiero pierwsze wyjście w tym roku :) Kompletnie na spontanie, bo ogólnie, czasu nie mam (a jak mam to już jest ciemno) i jak tylko znalazłem chwile to uciekłem z domu :P Ale, jakby następny raz się szykował to dam znać.

Opublikowano
12 godzin temu, Mortygen napisał:

Hehe, no widziałem, że te same okolice, nawet miałem się pytać, czy to ,nie daj Boże, Ty w czwartek, jak była ta zadymka śniegowa jechałeś Odkrytą? :P Bo akurat, widziałem jak ktoś jechał Devonem i tak myślałem czy nie Ty :) Jeśli nie, to jeszcze jakiś "Devonista" jest w okolicy :P

Co do samego wyjścia, u mnie to było dopiero pierwsze wyjście w tym roku :) Kompletnie na spontanie, bo ogólnie, czasu nie mam (a jak mam to już jest ciemno) i jak tylko znalazłem chwile to uciekłem z domu :P Ale, jakby następny raz się szykował to dam znać.

Nie, to nie ja. Teraz wiodącym sportem są narty, więc zadymka śnieżna mi nie przeszkadza. Ja dojeżdżam z drugiej strony, mieszkam w Rajszewie. W okolicy jest sporo fajnych tras, jak na nizinne MTB, sporo jest też poprowadzonych na dziko, bez żadnych oznaczeń w terenie.   

Opublikowano
W dniu 31.01.2022 o 17:40, TOMALA72 napisał:

IMG20220131144106.jpg IMG20220131144254.jpg IMG20220131144216.jpg

Kurczę, z wyglądu super, wygląda rzeczywiście dużo bardziej "pewnie" niż Devon.

Opublikowano (edytowane)

Kogoś z tą ceną chyba pogięło.

Edytowane przez moruniek
coś tam
Opublikowano

Pewnie niedługo będzie - jakaś "super" promocja i nagle cena wróci do normalności, w ramach promocji :P

• Lubię to! 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dziś ponowny rekonesans lasu. Stan po ostatnich wichurach, to sporo powalonych drzew. Jako, że zaczynam się bawić w serwis własnoręczny swojego roweru, to na początek wymieniłem kasetę (kupiłem klucz i bacik), na tą co serwis mi oddał (jak rower miesiąc przebywał na naprawie gwarancyjnej). Wyprostowanie blatu, zjecie, założenie, zajęło mi 15 minut. Wszystko działa idealnie (więc mam 2 sprawne kasety). I jeszcze jedna ciekawostka, za swój rower płaciłem 3000 zł z dwoma przeglądami (które są nic nie warte, jak się okazało), teraz kosztuje w promocji 4599 zł bez przeglądów (chyba kogoś ostro pogięło z tą ceną). Na narty wracam w sobotę. 

Ruszamy w las.

IMG_20220222_102443.jpg

Kaseta po wymianie.

IMG_20220222_102448.jpg

Po ostatnich wichurach tak.

IMG_20220222_102441.jpg

I tak.

IMG_20220222_102509_1.jpg

Swoją ścieżkę ostatnio porządkowałem, więc jest w miarę dobrze.

IMG_20220222_102738.jpg

Czasem są niespodzianki, ale to jeszcze po wycince leśników.

IMG_20220222_102920.jpg

Można, znaleźć alternatywne warianty zjazdu i podjazdu.

IMG_20220222_103010.jpg

• Lubię to! 2
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Dziś był rower. Jeszcze jedno fajne miejsce w moich okolicach. Jak powstawało, sporo osób się z niego śmiało, po co, na co. A miejsce żyje, rozwija się i można fajnie spędzić czas. Oczywiście, nie zastąpi tras, które są w lasach, tuż obok ale fajnie je uzupełnia. 

IMG_20220319_164058.jpg

I sam tor.

IMG_20220319_164036.jpg

I ja tu byłem.

IMG_20220319_164043.jpg

• Lubię to! 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dziś trochę pojeżdżone. Trochę testowania nowego siodełka, trochę lasów, trochę ścieżki, aż niepostrzeżenie znowu dojechałem do Modlina. 

Rower zyskał nowe siodełko, znacznie wygodniejsze od tego, które było przy zakupie.  

e.jpg

Koło mego domu, taka oto niespodzianka, trasy leśne oznakowane pod jutrzejsze zawody, więc korzystałem. Trasy poprowadzone raczej tymi odcinkami, których zazwyczaj unikam. Wolę jak jest nieco mniej płasko, o ile to możliwe. 

d.jpg

Tu mistrz parkowania. Ścieżka rowerowa mu nie przeszkadzała.

a.jpg

A to Narew płynie, po naszej krainie. Twierdza Modlin widziana ze środka mostu. 

c.jpg

• Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 22.04.2022 o 17:22, moruniek napisał:

Dziś trochę pojeżdżone. Trochę testowania nowego siodełka, trochę lasów, trochę ścieżki, aż niepostrzeżenie znowu dojechałem do Modlina. 

Rower zyskał nowe siodełko, znacznie wygodniejsze od tego, które było przy zakupie.  

e.jpg

A pochwal się jakie siodełko, bo ja zaczynam się rozglądać, bo mam wielki ból du.. :P a i maść nie pomaga :P 

Opublikowano
W dniu 24.04.2022 o 23:39, Mortygen napisał:

A pochwal się jakie siodełko, bo ja zaczynam się rozglądać, bo mam wielki ból du.. :P a i maść nie pomaga :P 

Ja kupiłem coś takiego DEONE PANARO SE-DE082 CZARNO-ZIELONE, kilka tras zrobione, najdłuższe po około 50 kilometrów i jak na razie jest zdecydowanie lepiej niż na tym montowanym fabrycznie. 

Opublikowano

Dziś troszkę pojeżdżone (w okolicach mojego domu). Ścieżka rowerowa zyskuje oświetlenie (będzie na wypasie). Jej zbudowanie bardzo poprawiło bezpieczeństwo dojazdu dzieci do szkoły (wcześniej na rowerach dojeżdżało około 10% uczniów, obecnie to już 30%).

cie-ka.jpg

Kolejny wariant zjazdu.

kolejny-zjazd.jpg

A oto i sam rowerek.

rower.jpg

Doszły nowe hopki.

nowe-hopki.jpg

I jeszcze, gdzieniegdzie zostały oznaczenia po ostatnich zawodach.

gdzie-niegdzie-wisz-jeszcze-oznaczenia.j

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Czy opłaca się myśleć o tym rowerze, jeżeli celuje się bardziej w rekreację i dłuższe trasy, a mniej w treningi? Prawda jest taka, że na rynku jest obecnie straszna posucha i zastanawiam się nad modelem Devon 1.0 za 4599 zł z ME, ale zależy mi na wygodnym rowerze, który nada się też na kilkudniowe wypady, a nie tylko na jazdę po górskich ścieżkach (po których jednakże również kiedyś chętnie trochę pojeżdżę.) Teren który mnie interesuje to głównie lasy i szutry, więc na pewno pójdę w MTB, ale nie wiem czy trail będzie dla mnie odpowiedni.

Edytowane przez Racuszny
Opublikowano
9 godzin temu, Racuszny napisał:

Czy opłaca się myśleć o tym rowerze, jeżeli celuje się bardziej w rekreację i dłuższe trasy, a mniej w treningi? Prawda jest taka, że na rynku jest obecnie straszna posucha i zastanawiam się nad modelem Devon 1.0 za 4599 zł z ME, ale zależy mi na wygodnym rowerze, który nada się też na kilkudniowe wypady, a nie tylko na jazdę po górskich ścieżkach (po których jednakże również kiedyś chętnie trochę pojeżdżę.) Teren który mnie interesuje to głównie lasy i szutry, więc na pewno pójdę w MTB, ale nie wiem czy trail będzie dla mnie odpowiedni.

Devon, nie jest takim typowym trailem, rama raczej jest XC, jak zobaczysz ten wątek to nawet Tomala tez o tym pisał.  Co do wypraw, nie wiem jak długie, ja najdłuższą jednorazową, zrobiłem 60km i to 80% po asfalcie, cztery litery bolały, ale to kwestia tego, że pierwszą rzeczą do wymiany w tym rowerze jest siodełko. Las to inna bajka, opony i amor robią robotę.. Ja na razie przez wzgląd na brak czasu, używam go do dojazdów do pracy 26km w jedną i potem 26 km w drugą stronę, więc go póki co dręczę miastem, ale wydaje mi się że @moruniek go mocnie eksploatuje po bezdrożach, to może się wypowie

W dniu 27.04.2022 o 12:45, moruniek napisał:

Ja kupiłem coś takiego DEONE PANARO SE-DE082 CZARNO-ZIELONE, kilka tras zrobione, najdłuższe po około 50 kilometrów i jak na razie jest zdecydowanie lepiej niż na tym montowanym fabrycznie. 

No i ja wymieniłem, kupiłem Wittkop Medicus Race 4.0 i jest duża różnica. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Ktoś wrzucał geometrię, jest ona podobna do np. Giant fathom. Podstawa to zmiana opon w przypadku długich dystansów. Ja zrobiłem trochę ponad 100km w zróżnicowanym terenie i więcej tego błędu nie popełnię :) jest dużo innych rowerów na których można to zrobić przyjemniej. Ale single i góry to co innego, tam gębą się cieszy :)

• Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 20.05.2022 o 16:11, Racuszny napisał:

Dasz radę, tylko czy to będzie tak do końca przyjemne ? Najdłuższe trasy jakie robię to około 80 kilometrów (jeżdżę teraz praktycznie codziennie). Rower daję radę. Koniecznie zmień siodełko. Ta cena też mocno chora. Prawdopodobnie da się go kupić taniej. Ja kupowałem swój za 3000 zł (i to była cena warta rozważenia zakupu). Musisz też zmienić pedały. Te fabryczne, po prostu są. Jestem z niego zadowolony. Mam w domu też rowery innych marek (Giant, Jamis). Devon z racji na koła 29" w mojej ocenie może być rowerem dość uniwersalnym, chyba że chcesz iść w ultra maratony, to jednak raczej gravel. 

• Lubię to! 1