moruniek Opublikowano 19 Października 2021 Opublikowano 19 Października 2021 1 godzinę temu, wolek napisał: Spadać może przez to że korba jest boost, porusz ten problem. Dzięki, o tym nie pomyślałem. Mnie bardziej zastanowiła propozycja odpłatnej wymiany przedniej tarczy - tu problemu żadnego nie miałem.
wolek Opublikowano 19 Października 2021 Opublikowano 19 Października 2021 Dopytaj może prostowali koło ciągnąć tarcze.
TOMALA72 Opublikowano 22 Października 2021 Autor Opublikowano 22 Października 2021 Korba w moim Devonie ma takie oznaczenie. nie mam problemów ze spadającym łańcuchem. 1
wolek Opublikowano 22 Października 2021 Opublikowano 22 Października 2021 To z lewej czy prawej strony?
TOMALA72 Opublikowano 22 Października 2021 Autor Opublikowano 22 Października 2021 Wracając do korby to miałem jedynie problem z dziwnymi hałasami podczas pedałowania, które ustały po wyjęciu korby z suportu i ponownym złożeniu. Większych problemów z rowerem nie miałem. Strzelającą w rurze podsiodłowej sztycę przesmarowałem delikatnie i jest cisza. Przyblokowała mi się też linka przedniej przerzutki w pancerzu, nie kombinowałem z jej reanimacją i sprawdzony serwisant wymienił linkę wraz z pancerzem oraz wyregulował zmieniarki za 35 zł Korbę też zresztą mi wcześniej zdjął i założył poprawnie za jedyne 10 zyli. 2 minuty temu, wolek napisał: To z lewej czy prawej strony? z lewej 6 minut temu, wolek napisał: To z lewej czy prawej strony? Faktycznie, z prawej jest identyczne oznaczenie:)
moruniek Opublikowano 23 Października 2021 Opublikowano 23 Października 2021 Mój rower w piątek wrócił z serwisu centralnego. Nie zrobiono w nim kompletnie nic, nie naprawiono niczego, niczego nie wyregulowano. Wszystkie zgłoszone usterki uznano za uszkodzenie mechaniczne. Złożyłem stosowne odwołanie i wyjaśnienia (tym razem na piśmie, poparte argumentacją prawną), te zostały przyjęte i rower kolejny raz pojechał na serwis bez odbierania go ze sklepu. Jeżeli tak ma wyglądać gwarancja na ten rower Torpado Devon 1.9, to jest ona fikcją. Moją sprawą ma zająć się regionalny koordynator serwisu. Zobaczymy jaki to przyniesie efekt. Dodam, już tak od strony prawnej, że przy miesięcznym rowerze, to sprzedawca musi wykazać winę użytkownika, a tu nic takiego nie miało miejsca. @TOMALA72a tak z ciekawości, rower kupiłeś w lipcu, widziałem Twoje ogłoszenie o jego sprzedaży na OLX-ie. Znudził Ci się po 4 miesiącach ?
TOMALA72 Opublikowano 23 Października 2021 Autor Opublikowano 23 Października 2021 (edytowane) Nie znudził się, jakoś tak mam, iż lubię sobie popróbować różnych sprzętów i znów coś mnie naszło na gravela. Nie mam jednak parcia na sprzedaż i jak nie pójdzie za dobrą cenę to będę dalej na nim hasał a gravela może sobię kupię w przyszłym sezonie:) Edytowane 23 Października 2021 przez TOMALA72 1
TOMALA72 Opublikowano 27 Października 2021 Autor Opublikowano 27 Października 2021 (edytowane) Gdy już kupiłem ten rower zobaczyłem, iż nie ma go w ofercie na stronie firmy Torpado? Nie ma też nigdzie informacji o geometrii ramy i jej pochodzeniu. Analizując ofertę ME przyjrzałem się serii Storm pod marką Indiana i zauważyłem bardzo duże podobieństwa ramy. Rama w Torpado Devon jest rozwinięciem ramy Storma z bardziej płaskim kątem główki i wygiętą górną rurką by zniwelować ryzyko grzmotnięcia "klejnotami" o ramę. Reasumując jest to rama aluminiowa z serii Indiana Storm przystosowana do jazdy ścieżkowej (Trail). Podobieństwo szczegółów budowy (główka ramy, tylny trójkąt, spawy itp.) ewidentnie wskazuje, iż Torpado Devon ma dużo wspólnego z marką Indiana i aluminiową serią Storm. Tylko dlaczego Torpado? I tu mam taką teorię. Rowerki z wyższych modeli Indiany są składane we Włoszech i ten Devon miał być początkowo sprzedawany w ME pod tą marką ale marketingowcy uznali pewno, iż z napisem Torpado będzie lepiej się sprzedawał i taki wypuścili na rynek w Polsce. Na włoskiej stronie firmy nie ma go w ofercie. Co sądzicie? Edytowane 27 Października 2021 przez TOMALA72
Mortygen Opublikowano 27 Października 2021 Opublikowano 27 Października 2021 (edytowane) 37 minut temu, TOMALA72 napisał: Gdy już kupiłem ten rower zobaczyłem, iż nie ma go w ofercie na stronie firmy Torpado? ..... iż z napisem Torpado będzie lepiej się sprzedawał i taki wypuścili na rynek w Polsce. Na włoskiej stronie firmy nie ma go w ofercie. Co sądzicie? Ja jakiś czas temu się kontaktowałem bezpośrednio z firmą Torpado, to na początku mi twierdzili że takiego modelu.. nie ma Jak im pokazałem, że jednak jest, to mi obiecali, że znajdą mi dane tego modelu, ale wyleciało im z głowy (zresztą mi też, bo i tak kupiłem), ale tak jak teraz napisałeś, to ja napisałem także do nich z przypomnieniem, że wciąż czekam na dane Także podejrzem, że to rower z firmy krzak tylko sygnowany jako Torpado, i tylko na bardzo wąski rynek.. z ciekawości sprawdzić ile tak naprawdę jest informacji w necie/youtubie czy gdziekolwiek na temat tego roweru, pewnie gdzie indziej jest sprzedawany pod inną marką. Edytowane 27 Października 2021 przez Mortygen
wolek Opublikowano 27 Października 2021 Opublikowano 27 Października 2021 Ja mam i storma x7 i devona, jak pisałem są różnice choćby w rodzaju sterów, ale haki są te same.Ja go składałem bezpośrednio z pudła, pudło nadane z Włoch, dystrybutor na Polskę bottari. 1
moruniek Opublikowano 28 Października 2021 Opublikowano 28 Października 2021 Ja mam inne pytanie, czy dostaliście dożywotnią gwarancję na ramę ? Wysłałem zgłoszenie 9 października i wciąż czekam. 21 godzin temu, Mortygen napisał: Ja jakiś czas temu się kontaktowałem bezpośrednio z firmą Torpado, to na początku mi twierdzili że takiego modelu.. nie ma Jak im pokazałem, że jednak jest, to mi obiecali, że znajdą mi dane tego modelu, ale wyleciało im z głowy (zresztą mi też, bo i tak kupiłem), ale tak jak teraz napisałeś, to ja napisałem także do nich z przypomnieniem, że wciąż czekam na dane Także podejrzem, że to rower z firmy krzak tylko sygnowany jako Torpado, i tylko na bardzo wąski rynek.. z ciekawości sprawdzić ile tak naprawdę jest informacji w necie/youtubie czy gdziekolwiek na temat tego roweru, pewnie gdzie indziej jest sprzedawany pod inną marką. Ja znalazłem ofertę na ten rower w necie, na Ukrainie i na Słowacji. Ta ostatnia strona bardzo przypomina opis z ME. Geometria samej ramy bardzo mi odpowiada, realizacja roszczeń gwarancyjnych zdecydowanie już nie (mój rower cały czas w serwisie i myślą co zrobić z upierdliwym klientem). https://rozetka.com.ua/ua/302034523/p302034523/ https://www.sportaturistika.sk/Horsky-bicykel-MTB-MTB-Bike-Tampado-Devon-1-9-M18-20-d428788.htm#googtrans(sk)
Mortygen Opublikowano 28 Października 2021 Opublikowano 28 Października 2021 Właśnie dostałem odpowiedź z Torpado (czyli znaleźli ! :D): 1
Sponge_84 Opublikowano 28 Października 2021 Opublikowano 28 Października 2021 4 godziny temu, moruniek napisał: Ja mam inne pytanie, czy dostaliście dożywotnią gwarancję na ramę ? Wysłałem zgłoszenie 9 października i wciąż czekam. Ja znalazłem ofertę na ten rower w necie, na Ukrainie i na Słowacji. Ta ostatnia strona bardzo przypomina opis z ME. Geometria samej ramy bardzo mi odpowiada, realizacja roszczeń gwarancyjnych zdecydowanie już nie (mój rower cały czas w serwisie i myślą co zrobić z upierdliwym klientem). https://rozetka.com.ua/ua/302034523/p302034523/ https://www.sportaturistika.sk/Horsky-bicykel-MTB-MTB-Bike-Tampado-Devon-1-9-M18-20-d428788.htm#googtrans(sk) ja nadal czekam na ten certyfikat, kontaktowałem się z media expert i mieli to sprawdzić, minął ponad miesiąc i nic nie napisali
moruniek Opublikowano 28 Października 2021 Opublikowano 28 Października 2021 3 godziny temu, Mortygen napisał: Właśnie dostałem odpowiedź z Torpado (czyli znaleźli ! :D): Fajnie, tylko że ja mam ramę 20". Na stronie nie ma słowa o ramie w rozmiarze 21". 2 minuty temu, moruniek napisał: Fajnie, tylko że ja mam ramę 20". Na stronie nie ma słowa o ramie w rozmiarze 21". I z moich pomiarów, które są na poprzedniej stronie, tej 20" zdecydowanie bliżej do 19" z tej tabeli niż do tych 21".
TOMALA72 Opublikowano 28 Października 2021 Autor Opublikowano 28 Października 2021 Ja jeszcze nie zarejestrowałem dożywotniej gwarancji na ramę ale za to Dewon dostał nową kierownicę XLC 760 mm. 1
Mortygen Opublikowano 2 Listopada 2021 Opublikowano 2 Listopada 2021 Ja wczoraj zrobiłem sobie ciut dłuższą trasę na Devonie i np. gripy mi nie przeszkadzały na dłuższą metę, to siodełko na pewno do wymiany Nie jest jakieś wysokie tempo, ale dupsko mi odpadało.. a potem już go nie czułem 1
wolek Opublikowano 4 Listopada 2021 Opublikowano 4 Listopada 2021 Jak sobie radzicie z przednią przerzutką? Przecież tego nie idzie ustawić z tą korbą. Nawet z łańcuchem 11 rzędowym. Albo nie przerzuca w górę albo obciera.
Sponge_84 Opublikowano 4 Listopada 2021 Opublikowano 4 Listopada 2021 24 minuty temu, wolek napisał: Jak sobie radzicie z przednią przerzutką? Przecież tego nie idzie ustawić z tą korbą. Nawet z łańcuchem 11 rzędowym. Albo nie przerzuca w górę albo obciera. u mnie nic nie obciera, natomiast męczyłem sie z tym strasznie, zrobiłem korekcje na wysokości montażu, jest tam trochę ruchu opuściłem ją i nie trze, ale na skrajnych przełożeniach na obu rzędach hałasowała jak kręciłem korbą, wydawało mi się że obciera, po bliższym przyjrzeniu okazało sie że to łańcuch hałasuje, jest on nieźle wygięty na najmniejszym i najwiekszym przełożeniu z tyłu, nasmarowałem go olejem i podczas jazdy nic nie słychać. mi wysłali takie cudo 1
Mortygen Opublikowano 4 Listopada 2021 Opublikowano 4 Listopada 2021 42 minuty temu, wolek napisał: Jak sobie radzicie z przednią przerzutką? Przecież tego nie idzie ustawić z tą korbą. Nawet z łańcuchem 11 rzędowym. Albo nie przerzuca w górę albo obciera. U mnie o dziwo, od początku było wszystko ładnie zrobione, nic nie obciera, w miarę cicho chodzi.
wolek Opublikowano 4 Listopada 2021 Opublikowano 4 Listopada 2021 Jeszcze pokombinuję w takim razie. Może u mnie kwestia manetki xt, mało przed zmianami jeździłem. Ale w drugim rowerze miałem identyczna konfigurację - manetka xt i przód deore.
TOMALA72 Opublikowano 4 Listopada 2021 Autor Opublikowano 4 Listopada 2021 Ja skorzystałem z pomocy dobrego i sprawdzonego serwisanta, który mi to ogarnął po tym jak przyblokowała się linka do przedniej przerzutki w pancerzu. Wcześniej sam kombinowałem i zawsze gdzieś trochę obcierało przy skrajnych przełożeniach:)
wolek Opublikowano 4 Listopada 2021 Opublikowano 4 Listopada 2021 Tomala możesz wrzucić fotkę od strony korby na jakiej wysokości jest przerzutka? Tam przecież nie ma żadnej innej regulacji oprócz wysokości.
Rekomendowane odpowiedzi