moruniek Opublikowano 5 Listopada 2021 Opublikowano 5 Listopada 2021 A u mnie mija dziś, 4 tydzień, jak rower jest w serwisie. W dniu 4.11.2021 o 08:29, wolek napisał: Jak sobie radzicie z przednią przerzutką? Przecież tego nie idzie ustawić z tą korbą. Nawet z łańcuchem 11 rzędowym. Albo nie przerzuca w górę albo obciera. Ja z przodem nie miałem problemu. U mnie był problem z tyłem. W pierwszym egzemplarzu (wymienili rower na nowy w dniu zakupu) to był automat sam zmieniał przełożenia. W drugim rowerze, łańcuch spadł poza zakres największej koronki. Teraz bujam się z serwisem. Poniżej na zdjęciach problem nierozwiązywalny dla serwisu Torpado w Polsce. Zaproponowano mi odpłatną wymianę kasety, tylko niby dlaczego ja za tą wymianę kasety mam płacić ?
Mortygen Opublikowano 5 Listopada 2021 Opublikowano 5 Listopada 2021 (edytowane) 8 godzin temu, moruniek napisał: A u mnie mija dziś, 4 tydzień, jak rower jest w serwisie. A nie możesz już wziąć kasy lub nowego roweru? u mnie było miesiąc, bardzo szybko się znalazł, jak już zacząłem wspominać o zwrocie kasy. Oddałeś w ramach gwarancji czy rękojmi ? Bo warto oddawać, w ramach rękojmi, masz inne prawa. I chyba oni bardziej boją, się jak zaznaczasz, że oddajesz w ramach rękojmi, a nie gwarancji. (na dokumencie oddania do serwisu powinieneś mieć) Edytowane 5 Listopada 2021 przez Mortygen 1
moruniek Opublikowano 5 Listopada 2021 Opublikowano 5 Listopada 2021 2 godziny temu, Mortygen napisał: A nie możesz już wziąć kasy lub nowego roweru? u mnie było miesiąc, bardzo szybko się znalazł, jak już zacząłem wspominać o zwrocie kasy. Oddałeś w ramach gwarancji czy rękojmi ? Bo warto oddawać, w ramach rękojmi, masz inne prawa. I chyba oni bardziej boją, się jak zaznaczasz, że oddajesz w ramach rękojmi, a nie gwarancji. (na dokumencie oddania do serwisu powinieneś mieć) Oddałem na zasadzie gwarancji. Rower mi się jako taki bardzo podoba. Byłem pewien, że autoryzowany serwis producenta szybko upora się z problemem i dostanę wyregulowany rower. Tymczasem wyszło jak wyszło. Dziś dostałem SMS-a "Twoja reklamacja jest w trakcie obsługi. Przepraszamy za czas oczekiwania, podjeliśmy działania aby przyspieszyć sprawę".
Mortygen Opublikowano 5 Listopada 2021 Opublikowano 5 Listopada 2021 Godzinę temu, moruniek napisał: "Twoja reklamacja jest w trakcie obsługi. Przepraszamy za czas oczekiwania, podjeliśmy działania aby przyspieszyć sprawę". Dokładnie takiego samego SMSa dostałem i to wszystko, żeby się bajek dowiedzieć, musiałem sam dzwonić No wiesz, ja nie mówię, że masz oddać rower, ale zawsze wtedy mógłbyś zażądać nowego, takie prawo rękojmi. No cóż, jak widać, serwis trzeba omijać z daleka, czyli modlić się żeby rowerowi nic nie było 1
moruniek Opublikowano 5 Listopada 2021 Opublikowano 5 Listopada 2021 Przed chwilą dostałem maila. Oto jego treść. "W nawiązaniu do reklamacji numer ................ zgłoszone urządzenie zostało poddane weryfikacji przeprowadzonej przez profesjonalny serwis producenta. Otrzymana diagnoza wykazała uszkodzenie powstałe wskutek działania czynników zewnętrznych. Zgłoszone żądanie reklamacyjne nie może zostać uwzględnione. O ewentualnych kosztach naprawy płatnej poinformuje personel salonu sprzedaży." Reasumując, Torpado Devon to dobry rower - ale bez gwarancji producenta. Ten umywa ręce. Jeżeli chcecie kupić ten rower, zastanówcie się 2 razy, czy warto. Bo będzie problem z dochodzeniem roszczeń gwarancyjnych.
TOMALA72 Opublikowano 7 Listopada 2021 Autor Opublikowano 7 Listopada 2021 (edytowane) Fakt, serwis i gwarancja mogą być sporym problemem aczkolwiek ja mam pozytywne doświadczenie. Zareklamowałem niskiej jakości siodełko, które wyginało się w pałąk pod moim ciężarem i dostałem najpierw jedno a potem drugie z serwisu, które oddałem bo były za szerokie i raczej do rowerów trekkingowych. Trzecie przysłali mi z Włoch, tez jakiś "no name", który w końcu sprzedałem i nowe kupiłem sobie sam:) Przysyłali takie sobie siodełka ale reklamację uznano:) Dodam jeszcze, że jak kupowałem rower to byłem świadom niewielkich możliwości lokalnego ME i jego namiotu rowerowego w zakresie ewentualnego serwisu. Problem ze skrzypiącą korbą podczas pedałowania, trzaskami sztycy w rurze podsiodłowej, z zapieczoną linką przedniej przerzutki rozwiązałem u sprawdzonego mechanika:) Sam wymieniłem mostek, plastikowe podkładki dystansowe pod nim, kierownicę, pedały, chwyty, siodełko, założyłem sobie błotniczek a na koniec nową obejmę sztycy i ładniutki kapsel od Dartmoora:)) Edytowane 7 Listopada 2021 przez TOMALA72
moruniek Opublikowano 8 Listopada 2021 Opublikowano 8 Listopada 2021 A dziś taka zmiana. ME postanowił naprawić mój rower. "Dzień dobry. W nawiązaniu do otrzymanej korespondencji informuję, iż dokładnie przeanalizowaliśmy Pana zgłoszenie. Decyzją sprzedawcy rower zostanie naprawiony." 2
TOMALA72 Opublikowano 8 Listopada 2021 Autor Opublikowano 8 Listopada 2021 (edytowane) 6 godzin temu, moruniek napisał: A dziś taka zmiana. ME postanowił naprawić mój rower. "Dzień dobry. W nawiązaniu do otrzymanej korespondencji informuję, iż dokładnie przeanalizowaliśmy Pana zgłoszenie. Decyzją sprzedawcy rower zostanie naprawiony." A widzisz odczarowałem Ci:)))))) Może ktoś tu zagląda z ME:))) Edytowane 8 Listopada 2021 przez TOMALA72 1
TOMALA72 Opublikowano 9 Listopada 2021 Autor Opublikowano 9 Listopada 2021 (edytowane) Wystawiłem swój rower na OLX, tak trochę z ciekawości czy będzie zainteresowanie i z myślą o gravelu, który mi chodzi po głowie od jakiegoś czasu. Patrzę jednak na ceny rowerów w ostatnim czasie i chyba Świat oszalał. Za 3 tysie teraz można kupić tylko coś na kwadracie ze sprężynowym Suntourem i najwyżej w alivio... masakra, nie opłaca się sprzedawać Devonka bo nic sensownego się nie kupi w nowych rowerach. Devon w swojej cenie bije wszystko na głowę. Wiem, że zaraz ktoś powie, że pewno na ramie zaoszczędzili i rower z ME ale rama w Devonie nie jest zła i na pewno nie jest gorsza niż te w tańszych Trekach, Giantch itp. bo pewno w tej samej fabryce na Taiwanie odlewana i spawana:)) Devon jest oparty na kompletnym Shimano z Reconem i dobrymi kołami gdzie w uznanych markach w tej cenie królują dziwne przerzutki, korby, heble dziwnych marek:) Nie wierzę też, że np. Giant czy Trek modele za 2 - 3 tysiące składa na super nowoczesnych ramach:) Najbardziej żałuję, że opyliłem mojego AM 100 HT z Decathlonu a potem kupiłem Ghosta Nirvane, który mi nie przypasił do końca:)) Edytowane 9 Listopada 2021 przez TOMALA72
wolek Opublikowano 9 Listopada 2021 Opublikowano 9 Listopada 2021 A jakbyś miał porównać am100 to devona, to?
TOMALA72 Opublikowano 9 Listopada 2021 Autor Opublikowano 9 Listopada 2021 Devon to rower uniwersalny w teren i w góry do aktywnej turystyki i rekreacji przy czym u mnie rekreacja to dynamiczna, czasami agresywna jada po leśnych ścieżkach natomiast AM 100 HT moim skromnym zdaniem zniesie większe hopki, kilkumetrowe loty i wyższe dropy. Ja pozwalałem sobie na nim więcej niż na Devonie. Na chwilę obecną jeżdżę jednak spokojniej i Devonik wystarcza ale jak bakcyl wróci...:)))
moruniek Opublikowano 9 Listopada 2021 Opublikowano 9 Listopada 2021 (edytowane) Moim zdaniem największą zaletą Devona jest to, że jest dostępny. Możesz podjechać do sklepu i się do niego przymierzyć, w moim przypadku sprzedawca pozwolił się na nim przejechać (stwierdziwszy, żebym wrócił w ciągu godziny). Rower bardzo mi spasował, wielkość, geometria. Taka trochę miłość od pierwszej jazdy. Dużo dobrej roboty robią opony i koła. Zastanawiałem się jeszcze nad Nirvaną Ghost (ale to byłoby kupowanie kota w worku, brak w mojej okolicy sklepu gdzie byłaby dostępna, na YT jakiś człowiek też mocno na nią narzekał, pokazując jej wady, może nie jakieś mega ale jednak), siedziałem jeszcze na Kross Black Edition 4.0 (robionym dla Martes Sport) - kompletnie bez tej chemii co w przypadku Devona. Rowery z Decathlonu to produkt dość wirtualny w 2021 roku (a też odpowiednio podrożały), więc odpadły. Jak zobaczyłem cenę Devona - 2899 zł to się długo nie zastanawiałem i go kupiłem. Błąd jaki ja popełniłem, to że po zakupie nie oddałem go w ręce fachowca od regulacji (zakładając, że skoro kupuję go stacjonarnie w sklepie, jest prawidłowo złożony i przygotowany do jazdy, a nie są to tylko zaznaczone ptaszki w karcie gwarancyjnej). Druga kwestia, to założenie, że serwis Torpado, zajmie się Twoim rowerem w ramach gwarancji. Tu też można się zdziwić. Reasumując drobne problemy, naprawiaj sam lub w zaprzyjaźnionym serwisie, przy poważniejszych awariach (oby się nie zdarzały) przygotuj się do walki z serwisem, sklep (ME, sprzedawca) powinien stanąć po Twojej stronie. Przygotuj się na czas naprawy w autoryzowanym serwisie na poziomie miesiąca. p.s. Jutro powinienem odzyskać swojego Devona. Zobaczymy. Edytowane 9 Listopada 2021 przez moruniek coś tam
Mortygen Opublikowano 16 Listopada 2021 Opublikowano 16 Listopada 2021 @moruniek I jak tam? Devon odzyskany ? Jeździ ?
moruniek Opublikowano 16 Listopada 2021 Opublikowano 16 Listopada 2021 14 minut temu, Mortygen napisał: @moruniek I jak tam? Devon odzyskany ? Jeździ ? Niestety, jeszcze w serwisie. Powoli tracę cierpliwość.
wolek Opublikowano 28 Listopada 2021 Opublikowano 28 Listopada 2021 Devon w zimowych okolicznościach 2
Mortygen Opublikowano 28 Listopada 2021 Opublikowano 28 Listopada 2021 36 minut temu, wolek napisał: Devon w zimowych okolicznościach Wow, niezły śnieg Mój, dziś dostał jakieś gadżety z wyprzedaży na aliexpresie 1
moruniek Opublikowano 1 Grudnia 2021 Opublikowano 1 Grudnia 2021 Odzyskałem swój rower. Wymienili mi kasetę, wyregulowali. Starą kasetę też mam (mam więc dwie). Dostałem bon na zakupu w ME (forma przeprosin za czas naprawy). Niesmak jednak pozostał. Rower nadal fajny i mi się podoba. Trochę pojeżdżone. Powoli zaczynam sezon narciarski. 1
Mortygen Opublikowano 1 Grudnia 2021 Opublikowano 1 Grudnia 2021 1 godzinę temu, moruniek napisał: Odzyskałem swój rower. Wymienili mi kasetę, wyregulowali. Starą kasetę też mam (mam więc dwie). Dostałem bon na zakupu w ME (forma przeprosin za czas naprawy). Niesmak jednak pozostał. Rower nadal fajny i mi się podoba. Trochę pojeżdżone. Powoli zaczynam sezon narciarski. No w końcu Ważne że, w pewnym sensie, przyznali się do winy. Fajnie że znowu masz rower To teraz, już tylko jeździć, żeby jeszcze w miarę pogoda była.
moruniek Opublikowano 3 Grudnia 2021 Opublikowano 3 Grudnia 2021 Pojeżdżone. Dziś Wisła, ach ta Wisła. A oto i wierny towarzysz podróży. Dziś kompletnie pusto w mojej okolicy. 2
Sponge_84 Opublikowano 23 Grudnia 2021 Opublikowano 23 Grudnia 2021 panowie, jak z tą gwarancja dożywotnią?, przyszły wam te certyfikaty bo mi nie, a według regulaminu to na rejestrację gwarancji jest czas do końca roku.
moruniek Opublikowano 25 Grudnia 2021 Opublikowano 25 Grudnia 2021 W dniu 23.12.2021 o 23:41, Sponge_84 napisał: panowie, jak z tą gwarancja dożywotnią?, przyszły wam te certyfikaty bo mi nie, a według regulaminu to na rejestrację gwarancji jest czas do końca roku. Nic nie dostałem.
Mortygen Opublikowano 26 Grudnia 2021 Opublikowano 26 Grudnia 2021 W dniu 23.12.2021 o 23:41, Sponge_84 napisał: panowie, jak z tą gwarancja dożywotnią?, przyszły wam te certyfikaty bo mi nie, a według regulaminu to na rejestrację gwarancji jest czas do końca roku. Też, nic nie dostałem.
Rekomendowane odpowiedzi