Maniek2681 Opublikowano 7 Maja 2021 Opublikowano 7 Maja 2021 Witam. Jestem tu nowy ale jeżdżę od 3lat glownie MTB ale od zeszlego roku doszedl rower wyscigowy. Pytanie dotyczy gotowego treningu na garmin conect przejazd 100km. Problem zaczol sie w 10 tyg treningu a wyglada to tak ze mam strefy tetna I ostatnia strefa 5 przestala byc osiagalna dla mnie wynosi 172 gdzie moj moje maksymalne tętno to 182. Nie mam pojecia co robic bo nie ukrywam troche to demotywuje. Zalaczam zrzuty ekranu wynik z treningu i osobno jak liczył trenazer. Pozdrawiam rowerowe świry 😍 Slawek. Dodam ze trenuje na trenażerze i rowerze na zmianę zależy od pogody.
Krystiano Opublikowano 9 Maja 2021 Opublikowano 9 Maja 2021 Czyli nie jesteś w stanie dojść podczas jazdy do 172 uderzeń serca na min?
Grzegorz_Macko Opublikowano 9 Maja 2021 Opublikowano 9 Maja 2021 Jak masz coraz większy problem z osiągnięciem stref w okolicy max, to jesteś przetrenowany. Odpoczywaj, ale nie 3,4 dni, tylko 2 tyg.
Maniek2681 Opublikowano 10 Maja 2021 Autor Opublikowano 10 Maja 2021 Nie czuje sie zmeczony tylko moze na to wplyw ze pracuje popoludnia I nocki, a moze ma na to wplyw ze czasami jeżdżę aeroby na mtb I to zakloca realne wyniki. Sorry za brak skladu w zdaniu. 😉
Maniek2681 Opublikowano 10 Maja 2021 Autor Opublikowano 10 Maja 2021 W dniu 9.05.2021 o 19:02, Krystiano napisał: Czyli nie jesteś w stanie dojść podczas jazdy do 172 uderzeń serca na min? Tak choćbym nie wiem co ale jak jeżdżę mtb to już jest inaczej łatwiej osiągnąć cel, aczkolwiek dlaczego jest podnoszone tetno w treningach
Krystiano Opublikowano 11 Maja 2021 Opublikowano 11 Maja 2021 Swoje tętno maksymalne sprawdzałeś poprzez test, czy tylko wzorem 220-wiek? Plan który realizujesz zakłada tygodnie regeneracyjne? Pytanie też, jak często realizujesz treningi powyżej 3-ciej strefy. Wstępnie wygląda to na klasyczne przetrenowanie. Oczywiście na to składa się tryb życia, stres, wypoczynek, praca, zmęczenie dnia codziennego + treningi. Dobrze abyś sobie odpoczął, oczywiście możesz to robić na rowerze. Ale trzymaj się 1 i dolnej połowy 2-giej strefy. Na początek przez tydzień.
Maniek2681 Opublikowano 11 Maja 2021 Autor Opublikowano 11 Maja 2021 44 minuty temu, Krystiano napisał: Swoje tętno maksymalne sprawdzałeś poprzez test, czy tylko wzorem 220-wiek? Plan który realizujesz zakłada tygodnie regeneracyjne? Pytanie też, jak często realizujesz treningi powyżej 3-ciej strefy. Wstępnie wygląda to na klasyczne przetrenowanie. Oczywiście na to składa się tryb życia, stres, wypoczynek, praca, zmęczenie dnia codziennego + treningi. Dobrze abyś sobie odpoczął, oczywiście możesz to robić na rowerze. Ale trzymaj się 1 i dolnej połowy 2-giej strefy. Na początek przez tydzień. Co miesiac jest test wtorek 20 min I czwartek 10min. Przed tygodniem testowym jest luzny tydzien2 lub 3 treningi w 2 strefie.
Krystiano Opublikowano 12 Maja 2021 Opublikowano 12 Maja 2021 W dniu 11.05.2021 o 11:20, Maniek2681 napisał: Co miesiac jest test wtorek 20 min I czwartek 10min. Przed tygodniem testowym jest luzny tydzien2 lub 3 treningi w 2 strefie. Bardzo dziwny program treningowy. Tętno maksymalne nie zmieni się po miesiącu To stała wartość, której nie podniesiemy do góry. Proponuję regenerację i przerwę i wtedy powinno się łatwiej wkręcić na wyższy puls.
Maniek2681 Opublikowano 12 Maja 2021 Autor Opublikowano 12 Maja 2021 36 minut temu, Krystiano napisał: Bardzo dziwny program treningowy. Tętno maksymalne nie zmieni się po miesiącu To stała wartość, której nie podniesiemy do góry. Proponuję regenerację i przerwę i wtedy powinno się łatwiej wkręcić na wyższy puls. Hej. Moze polecicie jakis fajny trening MTB I kolarstwo.
Krystiano Opublikowano 16 Maja 2021 Opublikowano 16 Maja 2021 Jest sporo trenerów online i warto skorzystać z tej formy. Wychodzi korzystniej finansowo niż spotkania na żywo. Można też poczytać, chociażby słynną książkę Biblia treningu kolarza górskiego" i bez problemu zbudować swoje cykle. Warto też odwiedzić lekarza i zrobić badania pod kątem treningów. Korzystanie z gotowych planów wrzuconych do sieci to słaby pomysł. 1
Rekomendowane odpowiedzi