kaido2 Opublikowano 1 Marca 2021 Opublikowano 1 Marca 2021 W dniu 28.02.2021 o 10:44, natalia.kanalia napisał: siema, wszyscy tylko te górale.. na balkonie mieszka u mnie straszny złom. nie pamiętam dokładnie, który to rocznik, chyba 2012, rower z cudownej sieci marki B'Twin. lubiłam na nim jeździć do pracy, wiecie, na miejskim można bez problemu w sukience, ale szybko wszystko w nim klękło.. no i tak stoi porzucony, nikt się nie chce podjąć zrobienia z niego miejskiego roweru na nowo. kupię wszystkie części, byle tylko komuś się chciało poświęcić te pół roku na serwis.. Rower koleżanki, zabieram do siebie na warsztat.
kamils182 Opublikowano 1 Marca 2021 Opublikowano 1 Marca 2021 (edytowane) Merida Matts 2011 rok. Heble mt200 manetki altus reszta pełna Acera 3x8rz . Łańcuch kmc x8.93 wyciągnięty już. Korba przeżyła już 3 łańcuchy pewnie będzie do wymiany jak i reszta napędu łącznie z suportem na kwadrat accent 122.5mm. Opony Michelin country racer 26x2.1 - 559. Amortyzator do wymiany... Szaju ratuj Meridyyy pozdro Edytowane 1 Marca 2021 przez kamils182
andy_czarny Opublikowano 1 Marca 2021 Opublikowano 1 Marca 2021 (edytowane) Witam ja mam 2 rowerki i oba potrzebują pomocy.. Przy obu majstrowalem sam a że brakuje i czasu i wiedzy to wyszło jak wyszło... Pierwszy kellys Spider 30 chyba 2016 W tej chwili bez korby i przedniej przerzutki (gdzies chyba leżą)bo zostawiłem jeden blat. Z przodu.. Sztywny widelec zamiast uginacza Drugi rower to mój ulep single speed z za dużo rama... Nie potrafię wyregulować hamulców mechanicznych.. Chyba klamki nie chcą współpracować z zaciskami... Nie wiem czy zrobić z 2 rowerów 1 a drugi hmmm szaj wziąłby czesci albo coś złożył i na licytację... Albo może dokupić części i oba doporwadIc do stanu używalności...Wszelkie opcje do rozważenia...obra rowery potrzebują dobrego serwisu i regulacji ale ci z nimi zrobimy to jestem otwarty. Pozdrawiam wszystkich. Szaju super inicjatywa!!! Przy okazji podziękuje... Jakiś czas temu wrzuciłeś filmik taki motywacyjny z historia faceta który schudł i się ogarnął. Dzięki temu filmowi i komentarzami pod filmem.. Ja też się ogarnąłem. Schudłem czuje się lepiej dzięki!!! Foty lepsze i aktualne mogę doslac jak bedzie potrzeba... Oba rowery niestety wiszą w tej chwili na hali podwieszone pod sufitem i czekają na ratunek P. S Chętnie przywioze rowery a marzeniem byłoby pomoc przy ich naprawie i przybicie piony. Edytowane 1 Marca 2021 przez andy_czarny 1
Darek Z. Opublikowano 1 Marca 2021 Opublikowano 1 Marca 2021 Cześć. To i ja wrzucam swój sprzęt. Mój pomysł to był taki Mini Dream Bike. Cube Raction na zdjęciu prezentuje się całkiem fajnie. Ale pozory mylą. Koło tylne ma luzy, szprychy co chwilę pękają, przednie też w nienajlepszym stanie (do wymiany). Napęd 3x10 zajechany (do wymiany). W planie zamiana z nowymi trendami (ale nie najnowszymi) na 1x11. Suport luzy (press fit), pancerze linek popękane. I w końcu rama posiadająca wiele zarysowań. I tu byłoby fajnie pomalować ją w jakimś profesjonalnym warsztacie. Ach, pomarzyć fajna sprawa. Większość gratów już zakupiona. Tylko trzeba spiąć w całość. A później to już tylko przed nami leśne ścieżki.
Administrator SzajBajk Opublikowano 2 Marca 2021 Autor Administrator Opublikowano 2 Marca 2021 Poniżej wybrani do pierwszej tury akcji Należy do Was: spakowanie roweru, podanie wymiarów i wagi paczki w wiadomości prywatnej do mnie, podanie adresu odbioru paczki i wysyłki zwrotnej (koniecznie z numerem tel.), NIE MYJCIE rowerów, dostaną SPA u mnie. Terminy odbiorów będę z Wami uzgadniał indywidualnie. @Kreyof_212 @KksawekK @Rafi11 @Piotrbiekerace @Ridika @Marcinpp @natalia.kanalia @Pancerny K 2 2
Jkrycz Opublikowano 2 Marca 2021 Opublikowano 2 Marca 2021 Siema Szaj oto zabijaka,historia krótka z czego to wynika znaleziony na szrocie widocznie ktoś miejsca nie miał jego strata moja pociecha. Posiadam go z 10 lat dzięki niemu przypomniałem sobie jak to przyjemnie może być na rowerze. W chwili obecnej wysłużony emeryt zaparkowany w piwnicy,ojciec jest użytkownikiem i nie ma zamiaru się z nim rozstawać, jednym słowem naszBike potrzebuje solidnej ręki. Przypuszczam że od nowość nic przy nimi nie było robione, prócz mycia, rok tak myślę 1996-2002. PozdroSzaj ^^ 1
andy_czarny Opublikowano 2 Marca 2021 Opublikowano 2 Marca 2021 3 godziny temu, SzajBajk napisał: Poniżej wybrani do pierwszej tury akcji Należy do Was: spakowanie roweru, podanie wymiarów i wagi paczki w wiadomości prywatnej do mnie, podanie adresu odbioru paczki i wysyłki zwrotnej (koniecznie z numerem tel.), NIE MYJCIE rowerów, dostaną SPA u mnie. Terminy odbiorów będę z Wami uzgadniał indywidualnie. @Kreyof_212 @KksawekK @Rafi11 @Piotrbiekerace @Ridika @Marcinpp @natalia.kanalia @Pancerny K Szkoda ale oczywiście wszystkim gratuluję bardzo i czekam na fajne filmy z remontów a za swoje zlomki wezmę się chyba sam 😉. Pozdrawiam wszystkich i szaj gratuluję pomysłu
uilisses Opublikowano 2 Marca 2021 Opublikowano 2 Marca 2021 Witam może załapię się na drugą serię. Oto moja maszyna kupiłem ja za grosze w październiku i z marszu była katowana. Śnieg piach itp nie straszne jej byly. Maszynka wydaje mi sie że jest naprawdę dobra bo większość rowerów co miałem w życiu to tescowe i Auchanowe wystawowe maszyny marnej jakości. Potrzeba jej trochę miłości. Kajdan caly ulepiony starym smarem caly w piachu, przerzutki to samo i w większości nie potrafią przekładać biegów. Hamulce są ale nie działają. Pancerze i linki pordzewiałe, przetarte i rozchodzące się. Po wypłacie wpadną nowe opony i klocki. I chciałem się zapytać jaki rower wg Ciebie jest dobry, wart roboty i czasu. Chciałem zrobić ten rower do stanu nowości ale nwm czy warto. Czy lepiej go sprzedać i kupić nowy. Chciałem pojeździć po górskich, leśnych drogach a może kiedyś jakieś amatorskie mtb. Pozdrawiam Kamil
Siedlak Opublikowano 2 Marca 2021 Opublikowano 2 Marca 2021 Witam wszystkich mam rower ITB Skoll nie wiadomo który rocznik gdyż dostałem go od kolegi. Rower był używany w tamtym lecie wymieniona korba i wolnobieg. Niestety przerzutka nie wytrzymała biegu czasu i pękła. Również sztyca lekko się odchyliła od pionu. Więcej pokażą zdjęcia ale tego co nie mogę pokazać opisze. Stery ruszają się na wszystkie strony świata . Hamulec przedni jakby go nie było. Po za tym też jest pęknięty. Przerzutka przednia nie zrzuca biegów. Tylni hak jest krzywy. Jest mnóstwo pracy przy nim niestety brak czasu na to. Szaju jeśli ty nie pomożesz to rower dożyje swoich dni rdzewiejąc lub na złomowisku.
Daniel Pień Opublikowano 2 Marca 2021 Opublikowano 2 Marca 2021 Hej jestem Daniel. Przedstawiam można powiedzieć prawie zabytkowy rower a na pewno z wielkim sentymentem. Nie jest to mój rower lecz mego taty. Marka to extreme z lat produkcji około 95-2000 rok. Wiąże się z nim bardzo ciekawa historia a mianowicie tato jeździł kiedyś na nim do swej dziewczyny a teraz mojej mamy, towarzyszył w prawie całym procesie poznawania się rodziców więc tato jak wyżej napisałem ma do niego sentyment. Fajnie by było gdyby został odświeżony. Rower ma podzespoły Shimano jeżeli chodzi o napęd oraz hamulce. Ogólnie rower wymaga gruntownego remontu. Zaznaczam, że bez malowania.
PWAIN Opublikowano 2 Marca 2021 Opublikowano 2 Marca 2021 Mój rower to ROMET Canyon. Ciekawy dlatego, że to chyba pierwsze produkowane w Polsce MTB. Jestem pierwszym właścicielem - dostałem go w podstawówce, a teraz jestem "panem po czterdziestce" więc musi mieć koło 30 lat. Swoją drogą ciekawe kto się lepiej trzyma, ja czy on ;) Od jakiś 8 lat stoi w piwnicy. Wcześniej używał go też mój ojciec i z tego co widzę wymienił siodełko i dodał "baranka". Poza tym stan oryginalny. Mam do niego sentyment i zostaje ze mną, ale brakuje mi czasu na doprowadzenie go do używalności.
Dziędziel Gofel Opublikowano 2 Marca 2021 Opublikowano 2 Marca 2021 (edytowane) Mój pierwszy "góral" którego dostałem w 97 roku. Troche w nim zmieniłem koła, przerzutki, manetki... Kiedy poszedłem do wojska pożyczyłem go koledze który mi te koła podmienił na inne, taki był przyjaciel od tamtej pory dogorywał w zakamarkach strychów. Nie pozbyłem się go z sentymentu i chęci odbudowy, a tu taki konkursik się trafił, że grzech nie skozystać😉 Giant T-rack z połowy lat 90; koła 26 cali, korba Altus, klamkomanetki Deore LX; przerzutka przód shimano STX; tył STX RC; Edytowane 2 Marca 2021 przez Dziędziel Gofel
konek951 Opublikowano 3 Marca 2021 Opublikowano 3 Marca 2021 Siemka, zgłaszam mój "antyk" - KTM Excellente. Rower jest dla mnie mega sentymentalny, przypominający mi najpiękniejsze chwile okresu szkolnego. Jest pamiątką - odziedziczoną po dziadku, który go ściągnął z Niemiec. Tam służył jako rower POLICYJNY - ma naklejke tamtejszych służb z ok. 1980-90 roku ;). Jest to mój pierwszy prawdziwy, pokomunijny rower, na którym odkryłem pasję do roweromani. Mega długo służył mi jako jedyny środek transportu, do dziewczyny, szkoły itd i nigdy mnie nie zawiódł. Niestety kilka lat leżenia w drewutni zrobiło swoje. Szaju, czy uda się jeszcze raz wsiąść na KTM i poczuć jak w czasie młodzieńczych lat ;) ? Pozdrowienia!
Administrator SzajBajk Opublikowano 3 Marca 2021 Autor Administrator Opublikowano 3 Marca 2021 Siema Na dzień dzisiejszy zaledwie dwie wybrane osoby odpowiedziały mi wiadomością z danymi do wysyłki. Czekam do piątku 5.03.2021 i w miejsce milczących wybieram kolejne maszyny. 2 1
Bernard.Fizjo Opublikowano 3 Marca 2021 Opublikowano 3 Marca 2021 (edytowane) Uszanowanko ! Pacjent to NS Bikes Metropolis 2012, przemalowany na wersję Lemon Lime. Rocznik 2012, prosty, wdzięczny, nie do zajechania ale i przez to troszkę zaniedbany. To poskrzeczy, to coś przeskoczy, krupnie itd. Także jeździ, ale po latach zapracował sobie na SPA Zdrowia Kierowniku ! PS: na zdjęciu z widokiem... coś jest nie tak...a jak do tego doszło? Nie wiem pewnie za dużo Nm w nodze 😅 Edytowane 3 Marca 2021 przez Bernard.Fizjo
Rokfor1410 Opublikowano 3 Marca 2021 Opublikowano 3 Marca 2021 (edytowane) Witam rower sąsiadki, który całą zimę przypięty jest do trzepaka. Podobno się zepsuł. Fajny stary rower wymaga delikatnej kosmetyki i mógł by wrócić na ścieżki trójmiasta. Ps. Sąsiadka nic nie wie! Edytowane 3 Marca 2021 przez Rokfor1410 Foto
mateo96 Opublikowano 4 Marca 2021 Opublikowano 4 Marca 2021 (edytowane) G Edytowane 4 Marca 2021 przez mateo96 Komentarz dodany przez przypadek
Mariusz84 Opublikowano 4 Marca 2021 Opublikowano 4 Marca 2021 (edytowane) Cześć ,dzięki Tobie Szajbajk,po obejrzeniu (chyba wszystkich) Twoich odcinków ,zdecydowałem się kupić MTB. Szukalem takowego od kilku miesięcy ,używanego oczywiście i znalazłem ,dokładnie wczoraj 3/3/2021 . Kosztowal Mnie 350zl 🥳 jest to SCOTT Aspect , rocznik jest Mi nie znany. Myśle,ze na pierwszy rower (prube) cena była adekwatna do stanu roweru . Części takie jak ,korba,opona,linki,gripy są już w drodze. Jestem gotów na małe(odrobinkę większe) UPGRADE 😉 ps.sorry za żelazko. pozdrawiam -M Edytowane 4 Marca 2021 przez Mariusz84 1
Thomas_T Opublikowano 4 Marca 2021 Opublikowano 4 Marca 2021 @SzajBajk, do drugiej tury nowe zgłoszenie ?
Igor200 Opublikowano 5 Marca 2021 Opublikowano 5 Marca 2021 Cześć, mam u siebie Cuba Attempt, niestety nie wiem z którego roku. Cały osprzęt to stare Shimano 105. Bardzo duża rama (64cm). Rower potrzebuje profesjonalnej ręki, a czuje, że dzięki temu będzie jeszcze bardzo długo jeździł!!:D
Kolo1132 Opublikowano 6 Marca 2021 Opublikowano 6 Marca 2021 Witam😒 Posiadam Scoota Voltage FR 30 Jest on niestety w Kiepskim stanie Jak widac na zdjeciach Ma straszne luzy Na kierownicy , nie potrafie tego zrobic 😒 duzo pordzewiałych części Zaczynak swoją przygodę w tym Sporcie , zakupiłem go nie dawno i okazał sie szrotem 😒 Wielkie Dzięki Za Mozliwosc udziału w Konkursie 😊
julciaw Opublikowano 6 Marca 2021 Opublikowano 6 Marca 2021 Cześć 😊 Ten rzadki model to Gazela Boomerag. Rok produkcji około 1990. Stał kilka lat w szopie. Jestem ciekawa czy możliwe jest aby przerobić go na elektryka? 🤔🤔🤔 Ma regulowany prześwit za pomocą jednego ruchu manetki. 1
Ninsu Opublikowano 6 Marca 2021 Opublikowano 6 Marca 2021 Hej, rower kupiony w Austrii przez mojego brata, lata swojej świetności ma już za sobą. Nie wiem co to za model, rocznik itp. Ma ciekawy hamulec, pierwszy raz się z takim zetknąłem :) 1
DebaGTX Opublikowano 8 Marca 2021 Opublikowano 8 Marca 2021 Rower dziadka - niemiecka Mifa. Nie znam modelu, przypuszczam, że S1E, na podstawie tego, że ma tylny hamulec szczękowy, więc możliwe, że rocznik 1958. Mam nadzieję, że kiedyś dane mi będzie się nim przejechać, jeśli nie z twoją pomocą to sam zamierzam zacząć go przywracać do "życia". Na pewno wyzwaniem jest odnowienie siodełka i torby na narzędzia. Siodełko w górnej części jest mocno uszkodzone (zdarte) i raczej nie do odratowania. Torba jest w o wiele lepszym stanie. Koła się kręcą bez problemu, hamulce hamują - więc mechanicznie nie jest źle. Przy okazji jeśli ktoś się orientuje co do modelu i rocznika to dajcie znać
bombka Opublikowano 8 Marca 2021 Opublikowano 8 Marca 2021 44 minuty temu, DebaGTX napisał: Siodełko w górnej części jest mocno uszkodzone (zdarte) i raczej nie do odratowania. Siodło skórzane można odratować poprzez szlifowanie, jest przy tym trochę pracy, ale efekt może być zadowalający. 1
Rekomendowane odpowiedzi