Skocz do zawartości

Sigma ROX 7.0 / 11.0 GPS recenzja porównanie

Eldo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 godzin temu, -ŁukasZ- napisał:

Pytanie z innej beczki, czy komuś udało się ustawić (znaleźć) na wyświetlaczu czas autopauzy ? - przydatne info. żeby się nie zasiedzieć w czasie odpoczynku :D 

Bezpośrednio to nie.

Ale jak ustawisz automatyczne wyłączanie po np 5 min. to po 4.5 minucie dostaniesz komunikat, że za 30, 29 ... sek nastąpi wyłączenie. I już wiesz, że minęło prawie 5 min. Jak się coś wciśnie to ten czas przedłuży się o kolejne 5 min.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam jeszcze jedno pytanie, problem. Na 30 segmentów live wgranych do sigmy rox 11 (wszystkie są bezpieczne, czyli jazda pod górkę itp) tylko około 5 z nich widzę normalnie podczas jazdy i mogę się sam ze sobą ścigać. Kiedy zbliżam się do większości segmentów widzę odliczanie dystansu do startu, a kiedy zaczyna się segment Sigma wraca do ekranu podstawowego i nie widzę ani czasu ani dystansu do końca segmentu. Czy ma ktoś podobny problem? 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Czy ktoś miał problem z Rox 11 licznik włącza się po chwili zatrzymuje się obraz nic nie da się zrobić, dopiero dłuższe przytrzymanie guzika wyłącz powoduje że udaje wyłączyć licznik, ponownie uruchomienie od razu nie zawsze działa trzeba poczekać i znowu to samo, czasem 5km jest ok czasem 10 i znowu to samo, zaczęło się od temperatury przy ładowaniu

Opublikowano

Jeżdżę i biegam z tym licznikiem od zimy i nie miałem takiego problemu. Może akumulatorek do wymiany? Oprogramowanie aktualne?

Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Oprogramowanie jest ok a akumulator jak do wymiany? Na serwis czy jak?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

1. Od jakiegoś czasu za każdym razem, kiedy chcę wrzucić trening z Sigma Link (na iPhone) na Stravę, muszę się logować. Kiedyś dane logowania były zapamiętane, teraz już nie. W okienku logowania do Stravy zniknął też przycisk "Remember me" (czy jakoś tak).

Macie tak samo? Za każdym razem logowanie na nowo?

2. Pomimo ustawienia Smart Notifications czyli powiadomień z telefonu w ROX 11 na NO/NIE, licznik cały czas wyświetla mi powiadomienia. Nie chcę go zupełnie odłączać od BT bo po treningu za pomocą BT zrzucam aktywność na telefon a nie będę się parował za każdym razem na nowo. Wydaje mi się, że przez te powiadomienia niepotrzebnie schodzi bateria z licznika. U Was działa jak należy czy też takie psikusy są?

3. Tydzień temu miałem następującą sytuację - przejechałem sobie setkę w jakieś niecałe 4 h, licznik naładowany uprzednio do pełna. Po powrocie na liczniku wartość naładowana baterii to 60%. W następnym dniu włączam, ruszam, a po jakiś 5 km licznik odzywa się że ma już tylko 20% no i całej zaplanowanej trasy nie zarejestrował bo się rozładował. W zimie też mi się to zdarzyło, ale w zimie nie miałem z tym problemu bo elektronika nie lubi mrozu i szybciej baterie się rozładowują. Nie lubię doładowywać urządzeń i zawsze starałem się czy to telefon czy laptopa (no i licznik też) ładować jak spadnie bateria do 20 - 30%. Ale takie niespodzianki spowodują że chyba tak będę musiał. Macie jakieś swoje spostrzeżenia na temat baterii w ROX 11? Jak to u Was jest? Licznik kupiony w październiku więc jeszcze roku nie ma nawet.

Edytowane przez svoboda
Dodanie kolejnych zagadnień
Opublikowano

Jeżeli chodzi i logowanie na Strave, to na Androidzie nie miałem z tym problemu, ale na PC dość często się z tym spotykam.

Ja w czasie jazdy mam wyłączony BT i wystarczy, że go włączę i mogę przesyłać trening po zakończeniu. Nie muszę za każdym razem parować telefonu z licznikiem.

Jakie powiadomienia są wysyłane, bo nawet nie wiedziałem, że jest taka możliwość :-D

Opublikowano
16 minut temu, pawel2208 napisał:

Ja w czasie jazdy mam wyłączony BT i wystarczy, że go włączę i mogę przesyłać trening po zakończeniu. Nie muszę za każdym razem parować telefonu z licznikiem.

Jakie powiadomienia są wysyłane, bo nawet nie wiedziałem, że jest taka możliwość 😄

W telefonie masz wyłączony BT? Ja używam BT w telefonie z licznikiem, z głośnikiem w domu, z wieżą też, z samochodem codziennie, z komputerem jako zabezpieczenie Windows`a więc nie wyłączam go bo w sumie cały czas używam.

Na licznik wskakują wszystkie powiadomienia z telefonu, np. SMSy, WhatsApp, Tapatalk, rozmowa telefoniczna. Założenie dobre, ale w sumie po co mi w czasie jazdy to wszystko... Więc wyłączyłem, a to dalej się zgłasza :).

Opublikowano

Ja w innym temacie. Mam pytanie jak w sigmie rox 11  w profilach sportu w kategorii  alarm, wstawić alarm dla pulsu lub inny. Są tam alarmy dla dystansu, czasu oraz kalorii.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Witam ja mam pytanie co do sigma 7.0. Mianowicie jest tam opcja liczenia kalorii problem w tym że jadąc np. 10 km z średnią prędkością około 15 km/h wskazuje około 50 spalonych kalorii nijak ma się to do wszystkich kalkulatorów spalania kalorii dostępnych w Internecie. Ta opcja w sigmie 7.0 to pic na wodę czy to jakaś inna jednostka liczenia i należy to pomnożyć x100? Wiem że kalorie liczy z średniej trasy GPS więc błąd nie jest niczym dziwnym ale aż tak duży?

Edytowane przez Mixalis
Poprawa błędów
Opublikowano
W dniu 8.07.2019 o 15:53, svoboda napisał:

W telefonie masz wyłączony BT? Ja używam BT w telefonie z licznikiem, z głośnikiem w domu, z wieżą też, z samochodem codziennie, z komputerem jako zabezpieczenie Windows`a więc nie wyłączam go bo w sumie cały czas używam.

Na licznik wskakują wszystkie powiadomienia z telefonu, np. SMSy, WhatsApp, Tapatalk, rozmowa telefoniczna. Założenie dobre, ale w sumie po co mi w czasie jazdy to wszystko... Więc wyłączyłem, a to dalej się zgłasza :).

U mnie coś nie działa. Niby  licznik połączony, pojawia się ikona BT, ale po wygaszeniu ekranu po jakimś czasie znika. W telefonie zezwoliłem aplikacji na wyświetlanie powiadomień,

oszczędzanie baterii wyłączone i aplikacja może działać w tle.

Opublikowano

Witam!
Kiedyś gdzieś wyczytałem, że sigma rox 11 nie radzi sobie z przesyłaniem do SDC treningów o długości 300+ km. 

Teraz gdy jestem szczęśliwym posiadaczem chciałem zapytać czy ten problem został rozwiązany? Mam najnowsza wersje op. na liczniku.

Pozdrawiam!

Opublikowano

@tazi_90 pisałem do Sigmy w tej sprawie, bo też spotkałem się z tą informacją. Odpisali mi że teoretycznie licznik ma zapisywać i importować trasy długości takiej na ile wystarczy bateria. W praktyce zalecili abym dzielił treningi na < 200 km i później je łączył. Tak też robię i nie ma żadnego problemu.

Opublikowano
[mention=9062]tazi_90[/mention] pisałem do Sigmy w tej sprawie, bo też spotkałem się z tą informacją. Odpisali mi że teoretycznie licznik ma zapisywać i importować trasy długości takiej na ile wystarczy bateria. W praktyce zalecili abym dzielił treningi na

A to łączenie jak się odbywa? W Sigma Data Center? Tak z ciekawości pytam.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Opublikowano

Można to online zrobić. Ja np łączyłem otwierając dwa pliki gpx. w notatniku, przekopiowalem zawartość drugiej części do pierwszej. W pierwszym pliku kasujesz kilka ostatnich linijek, a w drugim kilka pierwszych tak aby zachować ciągłość zapisanych pozycji. Zapisujesz do gpx i tyle. Gdzieś na jakiś poradnik trafiłem jak to robić.

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

@svoboda w SDC nie połączysz treningów. Niestety nie dodadzą tej opcji. Importuje treningi do SDC, następnie zapisuję je na dysku do pliku .gpx, importuje zapisane pliki do Endomondo. W Endomondo można łączyć zaimportowane treningi w jeden. ważne aby przy imporcie ustawić taki sam rodzaj dyscypliny, bo inaczej połączeni zakończy się błędem. Po połączeniu w jeden trening znowu eksportuję do pliku .gpx i ostatecznie wgrywam do Stravy.

Wydaję się dość złożone ale nie jest. W praktyce, mając dwa pliki .gpx cała procedura trwa 2 minutki.

Edytowane przez craroce
błędny nick do odpoweidzi
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Ciekawe. Nie wiedziałem, że można to też w Endomondo zrobić

Opublikowano

@pawel2208 robi się to w Trening => historia, następnie zaznaczasz treningi jakie chcesz połączyć i gotowe. Prosto i szybko.

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Ahm... Kiedyś łączyłem trening bo przez przypadek zakończyłem, ale po połączeniu na jakiejś stronie www straciłem wszystkie dane o kadencji i pulsie. Były tylko prędkość, dystans, mapa itp. Da się tego uniknąć? Może jakąś lipną stronę używałem. 

Edytowane przez tazi_90
Opublikowano

Ponawiam pytanie. Jak w sigmie rox 11 w Sigma Data Center profilach sportu w kategorii  alarm, wstawić alarm dla pulsu lub inny. Są tam alarmy dla dystansu, czasu oraz kalorii.

Opublikowano
Ponawiam pytanie. Jak w sigmie rox 11 w Sigma Data Center profilach sportu w kategorii  alarm, wstawić alarm dla pulsu lub inny. Są tam alarmy dla dystansu, czasu oraz kalorii.

Wg mnie nie ma takiej opcji w standardzie...

Ale być może da się to zrealizować za pomocą stworzenia treningu opartego na tętnie. Wydaje mi się że on w danej fazie treningowej alarmuje o przekroczeniu założonej strefy, a gdyby cały trening był w jednej strefie... Może to zadziała?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Opublikowano (edytowane)

Szajbajki, kupiłem ostatnio ROXa 11. Miałem wgraną trasę, ale w trakcie jazdy musiałem ją przeplanować. Przy sobie miałem telefon. Miałem plik GPX przygotowany i dalej poległem. Nie byłem w stanie tego pliku GPX przetransportować na licznik. Dziś natomiast wpadłem na pomysł wgrać GPXa na komoota, a sigma link(na telefonie) połączyć z komootem. I tu znowu kiszka- w Sigma link nie pokazuje mi tras wgranych do komoota :D. 

Jakieś pomysły jak to rozwiązać?

@edit. 

Udostępniłem 1 trasę na komoot jako publiczną i zadziałało (albo to tylko zbieg okoliczności) Ciekawe :D

@edit 2

Wgrywanie trasy po BT zawiesza się na 10%... Oj sigma, sigma... :D Dobrze, że chociaż po USB poszło :D

Edytowane przez sokół54
Opublikowano

U mnie nie ma problemu z przesyłaniem przez BT

Opublikowano

W ogóle dodam jeszcze, że raz udało mi się odpalić powiadomienia. Połączyłem się z telefonem huawei p10 lite. Pokazywało SMSy, ale w głupi sposób- połowę ekranu zajmowała ikona, a na dole kawałek treści. Troszkę to bez sensu, bo raczej interesująca jest treść a nie jakaś tam ikona. Co mnie irytowało to brak powiadomienia o tym, że ktoś właśnie dzwoni. Sprawdziłem uprawnienia aplikacji i okazało się, że aplikacja nie ma dostępu do funkcji telefonu. Włączyłem jej tą funkcję, ale już powiadomień nie uzyskałem wcale... 

Aaa, jak wyświetlało powiadomienia to nie obsługiwało polskich znaków- zamiast nich były znaki zapytania. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam pytanie, czy Sigma Rox 11 Basic cały czas zawiera w zestawie kupon do pełnej wersji Sigma Data Center? Przymierzam się do zakupu tego urządzenia i w sklepowych ofertach nie ma nic na temat tego elementu.