Skocz do zawartości

Sigma ROX 7.0 / 11.0 GPS recenzja porównanie

Eldo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ktoś się orientuje czy są dostępne do ROX 11.0 paski na rękę pozwalające zamocować na nim licznik? Znalazłem gdzieś do ROX 6, ale nie wiem czy mocowanie jest takie samo.

Licznika używam także do biegania, teraz nie mam problemu z przechowywaniem, po wrzucam w kieszeń lub trzymam w ręku, ale myślę o sezonie letnim, gdzie w lekkich spodenkach może przeszkadzać, a w dłoni moczyć się w pocie :)

Opublikowano
7 minut temu, pawel2208 napisał:

Ktoś się orientuje czy są dostępne do ROX 11.0 paski na rękę pozwalające zamocować na nim licznik? Znalazłem gdzieś do ROX 6, ale nie wiem czy mocowanie jest takie samo.

Licznika używam także do biegania, teraz nie mam problemu z przechowywaniem, po wrzucam w kieszeń lub trzymam w ręku, ale myślę o sezonie letnim, gdzie w lekkich spodenkach może przeszkadzać, a w dłoni moczyć się w pocie :)

Rox 11 ma takie mocowanie jak Garmin. Za grosze kupisz u chińczyków taki chwyt. Szukaj na aliexpress pod hasłem "Andoer Pasek Na Rękę"

• Pomógł 1
Opublikowano
5 minut temu, Marek Marecki napisał:

U chińczyka wychodzi taniej nawet razem z przesyłką.

Luzik 😊 3 miechy czekania zeby 20zł zaoszczedzic. Mozna i tak... 😉😀

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Mwawe napisał:

Luzik 😊 3 miechy czekania zeby 20zł zaoszczedzic. Mozna i tak... 😉😀

Ja czekałem dwa tygodnie. Nie używam tego jako paska na rękę, potrzebowałem krótkiego uchwytu do ROX 11 na kierownicę Trek Madone 9.

Edytowane przez Marek Marecki
Opublikowano
5 minut temu, Mwawe napisał:

3 miechy czekania zeby 20zł zaoszczedzic.

A jeszcze poczta weźmie do siebie i doliczy 20zł opłat celno-skarbowych :D 

Opublikowano
5 minut temu, Eddek napisał:

A jeszcze poczta weźmie do siebie i doliczy 20zł opłat celno-skarbowych :D 

Nic nie doliczy. Towar do wartosci bodajze 40 euro oznaczone jako prezent (a kitajce zawsze to zaznaczaja) jest zwolniony ze wszelkich oplat. Jedynie urzad celny moze przetrzymac kontrolujac zawartos paczki.

Opublikowano

Nie zawsze doliczaja i nie ma to znaczenia jaka cena. Widelec za 450pln przyszedł normalnie bez opłat 😉

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Eldo napisał:

Nie zawsze doliczaja i nie ma to znaczenia jaka cena. Widelec za 450pln przyszedł normalnie bez opłat 😉

To miales farta. Cena ma znaczenie. Zgodnie z sasadami Sam powinienes dokonac wszelkich oplat.

Urzad celno-skarbowy ma prawo zatrzymac przesylke, sprawdzic zawartos i zazadac od Ciebie dokumentow wlacznie z oplatami.

Edytowane przez Mwawe
Opublikowano (edytowane)

Hmm to dziwne, wózek ceramiczny za 500pln tez przyszedł bez opłat, łożyska za 350pln tak samo (o widelcu już pisałem). Teraz to nie pamietam o wszystkich zakupach ale od kąd kupuje na Ali ani raz nie dostałem informacji o jakiś dopłatach. Wydaje mi sie ze kwota musi być wieksza niż ta podana wyżej. Słyszałem o takich akcjach ale przy zakupie roweru za ponad 1,5k pln 

Edytowane przez Eldo
Opublikowano
6 minut temu, Eldo napisał:

Hmm to dziwne, wózek ceramiczny za 500pln tez przyszedł bez opłat, łożyska za 350pln tak samo (o widelcu już pisałem). Teraz to nie pamietam o wszystkich zakupach ale od kąd kupuje na Ali ani raz nie dostałem informacji o jakiś dopłatach. Wydaje mi sie ze kwota musi być wieksza niż ta podana wyżej. Słyszałem o takich akcjach ale przy zakupie roweru za ponad 1,5k pln 

To tylko się cieszyć :P

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Zakupy-z-AliExpress-clo-VAT-i-ochrona-kupujacych-7323961,2.html

Opublikowano

Kolejna przesyłka za 350pln dzisiaj dostarczona po 21 dniach od zakupu bez dodatkowych opłat. No nic, nie ma co zaśmiecać tematu o opłatach celnych :) 

szalony_rzeznik
Opublikowano (edytowane)

Od dzisiaj jestem użytkownikiem licznika ROX 11. Trasa ładnie się zgrała, więc skuszony możliwością postanowiłem uaktualnić oprogramowanie licznika. Pierwsza aktualizacja się stosunkowo bezproblemowo wgrała (po bodaj 1-2 błędach), ale w trakcie zgrywania drugiej licznik najwyraźniej się zawiesił na amen. Nie reaguje na żadne kombinacje przycisków, w końcu odpiąłem go od komputera i nic... wisi. Napis na ekranie "Firmware Update, F-0GB-2M-1608031, Update running... Do not disconect, Receiving..."

Co robić? Jak np. zrestartować licznik do wartości fabrycznych? Proszę o pomoc.

EDIT: Problem rozwiązał się po wyładowaniu baterii. Okazało się, że po naładowaniu licznik prosi o podpięcie się pod PC i bezproblemowo kończy aktualizację.

Edytowane przez szalony_rzeznik
Opublikowano

witam

Zaprojektowałem trasę w google earth. Próbuję ją wgrać (kml lub kmz) do Sigma Data Center i za każdym razem po imporcie trasa ma 0 metrów. Czy to moze być dlatego że nie mam licznika tylko robię to na "sucho"?

Opublikowano
4 minuty temu, Wafelek69 napisał:

witam

Zaprojektowałem trasę w google earth. Próbuję ją wgrać (kml lub kmz) do Sigma Data Center i za każdym razem po imporcie trasa ma 0 metrów. Czy to moze być dlatego że nie mam licznika tylko robię to na "sucho"?

Nie, to na pewno nie dlatego. Praca "na sucho" z tym oprogramowaniem to norma, a zgrywanie tras lub innych elementów do licznika jest zupełnie osobnym krokiem. To na pewno nie jest przyczyna, ale nie potrafię Ci powiedzieć co może nią być.

Ja do planowania używam głównie trzech źródeł:

1. Strava z włączonymi Heatmap`ami

2. GPSies

3. Sigma Data Center

Ze Stravy i GPSies nie ma problemu z importem GPX do SDC.

lukasz.przechodzen
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Wafelek69 napisał:

witam

Ja zwykle wyznaczam trasę w Google Maps, jeżeli tylko nie ma potrzeby zbyt dużej personalizacji trasy (Mapsy mają jakieś ograniczenie w własnych punktach) i wtedy trasę przerzucam do pliku gpx korzystając ze strony: https://mapstogpx.com/

Fajna do planowania trasy jest także strona Naviki (polecam także jako apkę na telefon). Tam już albo nie ma limitu własnych punktów, albo jest on dużo większy. I też łatwo eksportuje się do pliku gpx.

Próbowałem kilka razy wyznaczać trasę w Sigma Data Center, ale tam chyba nie da się edytować trasy poprzez przeciąganie jej "po swojemu", a dla mnie to podstawa.

Edytowane przez lukasz.przechodzen
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

W niuanse nie wchodziłem ale dalej Sigma Data Center działa jak działała (tworzenie trasy), nawigacja przy przecinającej się trasie wprawia w zakłopotanie a to co najgorsze - dalej kiepski wyświetlacz i cieniutkie cyferki, słabo widoczne w słońcu czy cieniu.  To jest chwilami wręcz niebezpieczne.. Tu masz porównanie.wyświetlaczy 3 moich liczników. Już Sigma 23.16 miała lepszy wyświetlacz.

20181002_162735a.jpg

Jeśli się zastanawiasz nad zmianą roxa 7.0 na 11.0 to zdecydowanie lepiej dołożyć parę stówek i przejść na Wahoo bolta. Zupełnie inna półka (nawigacji również)

I jeszcze jedno. Napisałeś w recenzji że rox ma Bluetooth i Ant+. Pełna zgoda. Tyle że Ant+ używa do komunikacji z czujnikami a Bluetooth do przesyłania danych.

W Bolcie masz pełny Bluetooth i Ant+ do czujników. Jeśli czujnik jest hybrydowy - widzi obie transmisje, można sobie wybrać. A do przesyłania danych używa  WiFI.

Po treningu nie zdążę otworzyć drzwi do domu a już mam powiadomienie bo po zakończeniu trasy licznik wykrywa mój router i dane błyskawicznie lądują na Koomocie, Stravie czy TrainingPeaks.

Edytowane przez dfq
Opublikowano
2 godziny temu, dfq napisał:

Bluetooth do przesyłania danych.

To i tak nieużywalne. Przesłanie 3 godzinnej jazdy z zapisem co sekundę przez Bluetooth do SigmaLink w telefonie to niecała godzina.

Opublikowano
To i tak nieużywalne. Przesłanie 3 godzinnej jazdy z zapisem co sekundę przez Bluetooth do SigmaLink w telefonie to niecała godzina.

To prawda. Ja co prawda zapisuję co 2 s ale i tak trwa to i trwa... A jak telefon się wyłączy w trakcie to przerywa zrzucanie trasy (iPhone) więc w trakcie tych kilkunastu minut muszę utrzymywać telefon z włączonym ekranem.
A tak a propos - ktoś testował jakie są praktyczne różnice w zarejestrowanych danych przy zapisie w różnych interwalach czasowych? Fabrycznie było ustawione jak pamiętam 5 s ale wydawało mi się to po prostu zbyt dużo. Przełączyłem na 2 s. Czy coś tracę nie ustawiając na 1 s?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
lukasz.przechodzen
Opublikowano
22 godziny temu, dfq napisał:

W niuanse nie wchodziłem ale dalej Sigma Data Center działa jak działała (tworzenie trasy), nawigacja przy przecinającej się trasie wprawia w zakłopotanie a to co najgorsze - dalej kiepski wyświetlacz i cieniutkie cyferki, słabo widoczne w słońcu czy cieniu.  To jest chwilami wręcz niebezpieczne.. Tu masz porównanie.wyświetlaczy 3 moich liczników. Już Sigma 23.16 miała lepszy wyświetlacz.

20181002_162735a.jpg

Jeśli się zastanawiasz nad zmianą roxa 7.0 na 11.0 to zdecydowanie lepiej dołożyć parę stówek i przejść na Wahoo bolta. Zupełnie inna półka (nawigacji również)

I jeszcze jedno. Napisałeś w recenzji że rox ma Bluetooth i Ant+. Pełna zgoda. Tyle że Ant+ używa do komunikacji z czujnikami a Bluetooth do przesyłania danych.

W Bolcie masz pełny Bluetooth i Ant+ do czujników. Jeśli czujnik jest hybrydowy - widzi obie transmisje, można sobie wybrać. A do przesyłania danych używa  WiFI.

Po treningu nie zdążę otworzyć drzwi do domu a już mam powiadomienie bo po zakończeniu trasy licznik wykrywa mój router i dane błyskawicznie lądują na Koomocie, Stravie czy TrainingPeaks.

Tak, ja Roxa porównywałem na zdjęciu ze zwykłym licznikiem Sigmy BC 16.12 i też Rox wypadał blado. Mi wyświetlacz w Roxie podczas jazdy aż tak nie przeszkadza, idzie się przyzwyczaić. Ale jak się spojrzy na Twoje zdjęcie i porównanie z Wahoo, to jest kosmos!

O BT/ANT i co łączymy z czym dopisałem, faktycznie taka informacja się przydaje. WiFi w Wahoo też brzmi dobrze, ciekawe czy wyłącza się automatycznie, gdy zaczynamy zapisywać aktywność, żeby nie żarło baterii.

Zastanawiam się nad Elemnt'em (może tym większym...), tylko nie chciałbym, żeby się okazało, że kupię coś troszkę lepszego, a zamiast bugów z Sigmy, pojawią się inne niedostatki. Może tylko przy Wahoo jest większa szansa, że projektanci słuchają propozycji do poprawy różnych rzeczy w oprogramowaniu.

18 godzin temu, svoboda napisał:

To prawda. Ja co prawda zapisuję co 2 s ale i tak trwa to i trwa... A jak telefon się wyłączy w trakcie to przerywa zrzucanie trasy (iPhone) więc w trakcie tych kilkunastu minut muszę utrzymywać telefon z włączonym ekranem.
A tak a propos - ktoś testował jakie są praktyczne różnice w zarejestrowanych danych przy zapisie w różnych interwalach czasowych? Fabrycznie było ustawione jak pamiętam 5 s ale wydawało mi się to po prostu zbyt dużo. Przełączyłem na 2 s. Czy coś tracę nie ustawiając na 1 s?

Rox 7.0 domyślnie zapisuje co 5 sekund i tego się nie da zmienić. Mi to w niczym nie przeszkadza. Być może przy zapisie 1-2 sekundowym, trasa na zakrętach byłaby lepiej zaznaczona. Może zmierzony dystans byłby trochę dokładniejszy. Być może przy jakichś dogłębnych analizach treningów, robiłoby to różnicę, ale w samej jeździe, czy po prostu zapisywaniu przejazdów na Stravie - raczej nie.

Tak czy siak, nie wiedziałem, że to tak długo trwa. Nawet jakby zapisywać co 5 sekund, to dłuższa trasa faktycznie przesyłałaby się i tak długo.

Opublikowano

A jak jest z prędkością? Przejrzałem chyba wszystkie opcje i nie widziałem wyboru między czujnikiem a GPS. Automatycznie bierze z czujnika czy z GPS czy koryguje jeden odczyt drugim? Ktoś ogarnął jak to dokładnie działa?

Opublikowano
Godzinę temu, svoboda napisał:

A jak jest z prędkością? Przejrzałem chyba wszystkie opcje i nie widziałem wyboru między czujnikiem a GPS. Automatycznie bierze z czujnika czy z GPS czy koryguje jeden odczyt drugim? Ktoś ogarnął jak to dokładnie działa?

ROX 10 i 11 automatycznie używają GPS jeśli nie mają komunikacji  z czujnikiem prędkości.

• Lubię to! 1
Opublikowano

W ROX 11 mam zapisywanie co 2s i przesyłanie przez BT do Sigma Link treningu 2h 47min przy dystansie 65km trwa maksymalnie 5 min.

Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka