Marek Marecki Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 29 minut temu, matid95 napisał: Na wstępie się przywitam bowiem jest to mój pierwszy post tutaj. Od kwietnia jestem szczęśliwym (przynajmniej tak było do dzisiaj) posiadaczem Sigmy Rox 11.0. Dziś rano przytrafiła się niemiła niespodzianka bowiem podczas uruchamiania Rox zawiesił się na ekranie startowym i przestał działać. Nie jestem w stanie nawet go wyłączyć.... Czy ktoś miał może podobną przygodę? Do tej pory nie miałem żadnego problemu. Nigdzie mi nie upadł, nie został zbyt mocno zmoczony przez deszcz czy nawet nie był narażony na długotrwałe nagrzanie przez słońce w czasie ostatnich upalnych dni. Poczekaj aż wyczerpie się bateria.
jarom Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 (edytowane) 8 godzin temu, matid95 napisał: Na wstępie się przywitam bowiem jest to mój pierwszy post tutaj. Od kwietnia jestem szczęśliwym (przynajmniej tak było do dzisiaj) posiadaczem Sigmy Rox 11.0. Dziś rano przytrafiła się niemiła niespodzianka bowiem podczas uruchamiania Rox zawiesił się na ekranie startowym i przestał działać. Nie jestem w stanie nawet go wyłączyć.... Czy ktoś miał może podobną przygodę? Do tej pory nie miałem żadnego problemu. Nigdzie mi nie upadł, nie został zbyt mocno zmoczony przez deszcz czy nawet nie był narażony na długotrwałe nagrzanie przez słońce w czasie ostatnich upalnych dni. odkręć tylną pokrywę i odłacz na chwilę baterię. Instrukcję jak: link. Kiedy sigma się podniesie wgraj nowy soft - najlepiej angielski, bo z tym polskim sa same problemy. Edytowane 5 Sierpnia 2018 przez jarom
matid95 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 W dniu 5.08.2018 o 10:27, Marek Marecki napisał: Poczekaj aż wyczerpie się bateria. Dzięki. Po ponownym naładowaniu na razie działa jak należy.
HAZAK Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Witam, wymieniłem ostatnio telefon, wgrałem aplikację, licznik połączyłem przez Bluetootha z telefonem i niby wszystko Ok, ale nie mogę zgrać aktywności z licznika na telefon. Wcześniejsze aktywności ściągnąłem z chmury bez problemu. Proszę o pomoc co może być przyczyną.
Mwawe Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 14 godzin temu, HAZAK napisał: Witam, wymieniłem ostatnio telefon, wgrałem aplikację, licznik połączyłem przez Bluetootha z telefonem i niby wszystko Ok, ale nie mogę zgrać aktywności z licznika na telefon. Wcześniejsze aktywności ściągnąłem z chmury bez problemu. Proszę o pomoc co może być przyczyną. Pospraedzaj uprawnienia aplikacji nakladek systempwych. Ja mialem podobnie. Po zmianie telefonu licznik przestal mi sie laczyc z telefonem. Okazalo sie ze w aplikacji HTC Sense (jakas tam aplikacja htc'owska) mialem poblokowane uprawnienia do komunikacji przez BT. Po nadaniu uprawnien, czy tam zezwolen zaczal sie elegancko i bezproblemowo laczyc.
HAZAK Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Telefon jest sparowany z licznikiem, łączność BT wydaje się tez ok. zestaw głośnomówiący w samochodzie działa. Jedynie co tonie mogę pobrać aktywności z licznika.
Mwawe Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 15 minut temu, HAZAK napisał: Telefon jest sparowany z licznikiem, łączność BT wydaje się tez ok. zestaw głośnomówiący w samochodzie działa. Jedynie co tonie mogę pobrać aktywności z licznika. A powiadomienia typu sms, telefon czy mail wyskakuja ci na liczniku podczas jazdy?
HAZAK Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Nie, żadnych sms ani połączeń tel. nie wyświetla. Przy poprzednim telefonie tych funkcji również nie miałem.
Mwawe Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 9 minut temu, HAZAK napisał: Nie, żadnych sms ani połączeń tel. nie wyświetla. Przy poprzednim telefonie tych funkcji również nie miałem. A powiadomienia masz wyłączone czy włączone? Bo one sa "na wyposazeniu"
HAZAK Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Teraz włączyłem powiadomienia, natomiast po ponownym połączeniu przez BT aplikacja nie może dodać licznika do listy urządzeń, licznik jest włączony w tryb synchronizacji, a aplikacja w tel nie może znaleźć urządzenia? nie wiem może należy w liczniku zaktualizować oprogramowanie przez komputer? 00 Wyświetla się komunikat " Przed kontynuacją zatwierdź połączenie z urządzeniem Sigma" ale jest na wyświetlaczu w telefonie ! i cały czas mili, czyli szuka zresetowałem jedno i drugie urządzenie i wszystko OK. Pewnie włączenie tych powiadomień dało rozwiązanie, Dziękuję za pomoc
lukasz.przechodzen Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Czy też macie problem z tym, że po wyeksportowaniu do Stravy, "elapsed time" jest identyczny z "moving time"? Mam najnowszą wersję Sigma Data Center, mam włączoną auto-pauzę, nie mam zewnętrznego czujnika prędkości (Rox 7.0). Czytałem w tym wątku, że ktoś już mailował w tej sprawie do Sigmy i że mieli to naprawić. Ale u mnie niestety nie działa
Gość Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Opublikowano 24 Sierpnia 2018 W dniu 15.08.2018 o 18:31, lukasz.przechodzen napisał: Czy też macie problem z tym, że po wyeksportowaniu do Stravy, "elapsed time" jest identyczny z "moving time"? Mam najnowszą wersję Sigma Data Center, mam włączoną auto-pauzę, nie mam zewnętrznego czujnika prędkości (Rox 7.0). Czytałem w tym wątku, że ktoś już mailował w tej sprawie do Sigmy i że mieli to naprawić. Ale u mnie niestety nie działa Z Sigmy Pure GPS po exporcie do Stravy jest to samo dokładnie.
szoszon Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Opublikowano 25 Sierpnia 2018 W dniu 8.04.2017 o 22:27, Eldo napisał: Witam ponownie Z racji że miałem okazje sprawdzić i porównać oba najnowsze na chwile obecną liczniki GPS z logo Sigmy postaram się Wam je opisać w tym temacie. Wszystko co tutaj opisze i pokażę jest w 100% z mojej głowy i aparatu (zero kopiowania, cytowania, wklejania innych opinii itp). Sigma ROX 7.0 GPS została wprowadzona na rynek bodajże na jesień 2016r a nieco później wersja 11.0. Zacznę może od tego co różni oba te modele (oprócz ceny) - Sigma ROX 7.0 wizualnie nie różni się niczym od wersji 11.0 (poza logo pod ekranem) - Sigma ROX 7.0 występuje w sprzedaży tylko w wersji SOLO (bez czujników) - Sigma ROX 11.0 występuje w sprzedaży SOLO lub w komplecie z czujnikiem pulsu oraz kadencji - Sigma ROX 7.0 nie posiada komunikacji bezprzewodowej = nie ma możliwości podpięcia czujników zewnętrznych - Sigma ROX 11.0 posiada Bluetooth Smart oraz Ant+ - Sigma ROX 7.0 i 11.0 są rozkręcane a więc jest możliwa ew. wymiana akumulatorka - Sigma ROX 7.0 i 11.0 mają te same podstawki (w wersji SOLO zawartość pudełka jest identyczna) - Sigma ROX 7.0 i 11.0 w zestawie mają kupon do pełnej wersji Data Center - Wszystkie pozostałe funkcje (poza drobnymi niuansami) oba liczniki mają identyczne. Podczas użytkowania zarówno wersji 7.0 jak i 11.0 w okresie zimowo-wiosennym zaobserwowałem: - Akumulator w obu wersjach trzyma identycznie. - Zużycie akumulatora przy temperaturze -5...+5st ok. 10%/h - Zużycie akumulatora przy temperaturze +5...20st ok. 10%/2h - Prędkość z GPS jest stabilna (w porównaniu z endomondo różnica spora) - Odczyt aktywnych danych tj. przewyższenie, temperatura itp stabilne - Pulsometr połączony przez Ant+ działa perfekcyjnie - Wszystkie aktywne funkcje na ekranach są przejrzyste i czytelne. - Menu jest bardzo intuicyjne (obrazkowe) W nocy podświetlenie działa wyśmienicie, można naturalnie ustawić czas podświetlenia Wykresy graficzne oraz nawigacja działa wyśmienicie ! Przejechałem setki KM nawigując Sigmą w terenach zupełnie mi nieznanych, bez najmniejszego problemu ślad nadąża za aktualną pozycją GPS. W gęstym lesie lub zabudowaniu może pojawić się sekundowe opóźnienie przy manewrze skrętu lecz nie sprawiło przynajmniej mi to problemu. Jak powszechnie wiadomo ROX 7.0 i 11.0 posiadają w zestawie podstawki montażowe mocowane na kierownicy/mostku za pomocą opasek zaciskowych. W komplecie są 2 takie podstawki. Nie ma w ofercie Sigmy dedykowanych uchwytów z wysięgnikiem, lecz mam w tym oto momencie bardzo "odkrywczą" ciekawostkę ! Do Sigma ROX 7.0/11.0 GPS pasuje uchwyt z wysięgnikiem od Garmin Edge ! W temacie komunikacji z Sigmą ROX 7.0/11.0 - W przypadku wersji 7.0 mamy do dyspozycji tylko (albo aż) Data center przez USB - W przypadku wersji 11.0 mamy do dyspozycji Data Center przez USB lub Sigma Link/Data Center (android/ios) przez Bluetooth Smart Wiecej info dot. w/w liczników można zaczerpnąć z filmów mojego autorstwa : - Można w nich dowiedzieć się np. jak ustawić i edytować aktywne ekrany licznika - Zobaczyć krótką prezentację oraz zawartość pudełka - Licznik w akcji - Porównanie wskazań z endomondo - Projektowanie i import tras z Data Center do licznika - Parowanie z czujnikiem kadencji / prędkości - Porównanie prędkości Czujnik vs GPS . Dziękuję za uwagę Cześć kupiłem Rox 11 ale nie wiem jak zrobić zeby pokazywało mi segmenty na żywo bo konto Premium mam konta starvy i Sigmy są połączone ale jak chce przesłac segmenty do licznika to znowu pokazuje ze tylko z kontem premium nie wiem jak to rozwiązać
HerFlik Opublikowano 11 Września 2018 Opublikowano 11 Września 2018 Witam, mam pytanie czy Rox11/7 mają funkcję auto start/stop chodzi mi konkretnie o czas wycieczki, znalazłem w opisie 11 że ma a przy 7 nie ma wzmianki o tym dlatego zastanawiam się czy przy używaniu bez czujników taka funkcja działa?
Eldo Opublikowano 11 Września 2018 Autor Opublikowano 11 Września 2018 (edytowane) Z tego co sobie przypominam w 7 jest auto pauza. Do zatrzymania nie potrzeba czujnikow, z gps jest brany pomiar. Edytowane 11 Września 2018 przez Eldo
53rd_and_3rd Opublikowano 25 Września 2018 Opublikowano 25 Września 2018 Witam! Proszę użytkowników Roxa 11 o informację czy licznik obsługuje tylko ślady utworzone w DC czy można wrzucić do niego gotowe ślady pobrane z innych serwisów np. GPSies itp.?
lukasz.przechodzen Opublikowano 25 Września 2018 Opublikowano 25 Września 2018 22 minuty temu, 53rd_and_3rd napisał: Witam! Proszę użytkowników Roxa 11 o informację czy licznik obsługuje tylko ślady utworzone w DC czy można wrzucić do niego gotowe ślady pobrane z innych serwisów np. GPSies itp.? Do Roxa 7 i 11 można zaimportować trasę w formacie .gpx .stf .kml .kmz Robi się to przez aplikację Sigma Data Center.
dfq Opublikowano 25 Września 2018 Opublikowano 25 Września 2018 (edytowane) W Data Center możesz nawet przeszukiwać i importować ślady z GPSies Edytowane 25 Września 2018 przez dfq
de Villars Opublikowano 12 Października 2018 Opublikowano 12 Października 2018 Pobieżnie przeglądnąłem temat i mam parę pytań. Być może odpowiedzi gdzieś już padły, ale przy tylu stronach można czasem coś przeoczyć. Ale do rzeczy;) Kwestia nawigowania – nie jest to mapa tylko raczej kreska wskazująca kształt trasy. Nie miałem dotąd z czymś takim do czynienia, więc mam pytanie na ile jest to praktyczne rozwiązanie? Pozwala się nie zgubić, nie znając trasy w ogóle (w sensie takim, że dojeżdżając np. do rozwidlenia dróg, to co jest na ekranie wskazuje bez żadnych wątpliwości właściwą drogę? Wątpliwość mam stąd, że chyba nie ma na ekranie żadnych punktów odniesienia jak choć by inne drogi wychodzące ze skrzyżowania. Czy projektowanie trasy pod rower szosowy jest mocno utrudnione (bo padły takie opinie)? Tzn. czy łatwo jest wybrać pożądany przez siebie przebieg trasy, czy program wie lepiej niż użytkownik jaki przebieg ma być (ja często jeżdżę po różnych dziwnych i mocno pokręconych trajektoriach, aczkolwiek ze względu na rower szosowy są to na ogół drogi które poniżej pewnego poziomu nie schodzą – na pewno żadne tam leśne bezdroża czy inne wertepy ) Czy szybkość urządzenia nie zawodzi (tzn. czy to co wyświetla nadążą za rzeczywistą jazdą)? Czy licznik jakoś sygnalizuje zjazd z zaplanowanej trasy (co może się zdarzyć, gdy mamy rozwidlenie dróg pod małym kątem i wybierzemy nie tą co trzeba)? Na koniec – waham się ewentualnie między Rox 7 a 11. Różnica to obsługiwanie zewnętrznych czujników przez 11, czego 7 nie ma. No ale ja żadnych czujników i tak nie posiadam, więc się zastanawiam czy nie wziąć 7 i zaoszczędzić tą stówkę… A w ogóle to o ile z początku byłem dość pozytywnie nastawiony, to wraz z lekturą dalszej części tematu mój entuzjazm dość mocno opadał, i teraz sam już nie wiem, czy warto się w to pakować. Z drugiej strony – alternatywy w granicach 500 pln za bardzo chyba nie ma.
nctrns Opublikowano 12 Października 2018 Opublikowano 12 Października 2018 Stravę założysz? Alternatywy to Lezyne i Bryton, każde ze swoimi wadami. Jeśli zależy ci na mapach/trasach i chcesz coś w miarę bezproblemowego, to zostaje Wahoo lub Garmin. Wahoo możesz obejrzeć u mnie albo w sklepie na Klasztornej powinni mieć.
lukasz.przechodzen Opublikowano 12 Października 2018 Opublikowano 12 Października 2018 37 minut temu, de Villars napisał: Kwestia nawigowania – nie jest to mapa tylko raczej kreska wskazująca kształt trasy. Nie miałem dotąd z czymś takim do czynienia, więc mam pytanie na ile jest to praktyczne rozwiązanie? Pozwala się nie zgubić, nie znając trasy w ogóle (w sensie takim, że dojeżdżając np. do rozwidlenia dróg, to co jest na ekranie wskazuje bez żadnych wątpliwości właściwą drogę? Wątpliwość mam stąd, że chyba nie ma na ekranie żadnych punktów odniesienia jak choć by inne drogi wychodzące ze skrzyżowania. Jeździłem po trasach rzędu 200-400 kilometrów i jedyne sytuacje, kiedy źle pojechałem, zdarzyły się gdy nie spojrzałem na licznik, że trzeba skręcić. Przy jeździe po asfalcie - nie miałem problemu z nawigowaniem. W terenie wiele zależy od prędkości, zasięgu GPS (w bardzo gęstym lesie bywa, że zgubi) i wielkości dróg. 40 minut temu, de Villars napisał: Czy projektowanie trasy pod rower szosowy jest mocno utrudnione (bo padły takie opinie)? Tzn. czy łatwo jest wybrać pożądany przez siebie przebieg trasy, czy program wie lepiej niż użytkownik jaki przebieg ma być (ja często jeżdżę po różnych dziwnych i mocno pokręconych trajektoriach, aczkolwiek ze względu na rower szosowy są to na ogół drogi które poniżej pewnego poziomu nie schodzą – na pewno żadne tam leśne bezdroża czy inne wertepy ) W aplikacji Sigma Data Center jest to średnio zrobione. Brakuje możliwości np. automatycznego wyznaczenia trasy, by później poprzeciągać ją pod swoje wymagania, tak jak można to zrobić choćby w Google Maps (które niestety ma ograniczenie własnych punktów + trzeba kombinować z zewnętrznymi stronami, żeby wygenerować plik gpx). W każdym razie możesz skorzystać z dowolnej strony/aplikacji, która umożliwia zapisanie trasy w pliku .gpx i wgrać go do licznika przez program Sigmy. 44 minuty temu, de Villars napisał: Czy szybkość urządzenia nie zawodzi (tzn. czy to co wyświetla nadążą za rzeczywistą jazdą)? Jeżeli tylko jest dobra widoczność satelit - to tak. Jedynie po skręcie mapka potrzebuje 2-3 sekund, żeby się obrócić. Ale poza tym działa to też dobrze. Można skorzystać z automatycznego skalowania wyświetlanej trasy, ale można też ręcznie ustawić skalę, jak nam wygodniej, żeby np. wcześniej widzieć, że za kilkaset metrów będzie skręt. 45 minut temu, de Villars napisał: Czy licznik jakoś sygnalizuje zjazd z zaplanowanej trasy (co może się zdarzyć, gdy mamy rozwidlenie dróg pod małym kątem i wybierzemy nie tą co trzeba)? Tak, wyświetla się komunikat, żeby zawrócić. Niestety, pojawia się on tylko przez kilka sekund (pisałem do Sigmy, żeby można było ustawić swój czas wyświetlania się tego komunikatu, ale widać, że nie mają zamiaru poprawiać już nic w tym liczniku), tak więc jeżeli się go przegapi - można się nie zorientować, że np. jedziemy pod prąd (gdy trasa ma punkty styczne ze sobą). W momencie gdy skręcimy na drogę, której nie ma na trasie, na mapce będzie po prostu puste pole, więc widać od razu, że coś jest nie tak. Licznik przy okazji pokazuje cienką, przerywaną linią kierunek, w którym należy jechać (w linii prostej), aby wrócić na trasę. Przydaje się to czasem, gdy celowo zjedziemy z trasy. 48 minut temu, de Villars napisał: Na koniec – waham się ewentualnie między Rox 7 a 11. Różnica to obsługiwanie zewnętrznych czujników przez 11, czego 7 nie ma. No ale ja żadnych czujników i tak nie posiadam, więc się zastanawiam czy nie wziąć 7 i zaoszczędzić tą stówkę… Gdy ja kupowałem siódemkę, różnica w cenie była trochę większa. Teraz wziąłbym 11, chyba głównie dlatego, że dość często zrzucam zapisane przejazdy na komputer i podłączanie go kablem już mi się trochę przykrzy Czujników też nie potrzebuję, dlatego zostaję przy siódemce. 52 minuty temu, de Villars napisał: A w ogóle to o ile z początku byłem dość pozytywnie nastawiony, to wraz z lekturą dalszej części tematu mój entuzjazm dość mocno opadał, i teraz sam już nie wiem, czy warto się w to pakować. Z drugiej strony – alternatywy w granicach 500 pln za bardzo chyba nie ma. Jeżeli tylko liczysz się z ograniczeniami jakie ma nawigacja, to jest to opcja godna rozważenia. Nie jest to produkt w 100% idealny, jest kilka rzeczy, które można dopracować i poprawić, bo Sigma mam wrażenie, że wypuściła te Roxy, a potem olała rozwój oprogramowania. Ale ja mam siódemkę od początku tego roku i specjalnie nie narzekam, w każdym razie nie chodzi mi po głowie myśl, żeby ją zmienić. A miałem kiedyś przez jakiś czas Garmina Edge 820, który jest dużo, dużo bardziej rozbudowany, ale jednocześnie działał dość slamazarnie i w sumie bardziej jestem zadowolony z Sigmy, bo ma wszystko czego potrzebuję i jednocześnie działa relatywnie szybko. 1
dfq Opublikowano 12 Października 2018 Opublikowano 12 Października 2018 Ja bym dodał jeszcze jedno - słaby wyświetlacz. Nawet Sigma 23.16 ma lepszy 1
de Villars Opublikowano 12 Października 2018 Opublikowano 12 Października 2018 5 godzin temu, nctrns napisał: Stravę założysz? Kto wie, wszystko jest możliwe 4 godziny temu, lukasz.przechodzen napisał: W terenie wiele zależy od prędkości, zasięgu GPS (w bardzo gęstym lesie bywa, że zgubi) i wielkości dróg. Ja bym potrzebował tego urządzenia w zasadzie tylko na szosę, więc wygląda, że tu problemu by chyba nie było. 4 godziny temu, lukasz.przechodzen napisał: W aplikacji Sigma Data Center jest to średnio zrobione. Brakuje możliwości np. automatycznego wyznaczenia trasy, by później poprzeciągać ją pod swoje wymagania, tak jak można to zrobić choćby w Google Maps (które niestety ma ograniczenie własnych punktów + trzeba kombinować z zewnętrznymi stronami, żeby wygenerować plik gpx). W każdym razie możesz skorzystać z dowolnej strony/aplikacji, która umożliwia zapisanie trasy w pliku .gpx i wgrać go do licznika przez program Sigmy. To niestety kiepsko wygląda Raczej bym oczekiwał jakiegoś skutecznego i intuicyjnego narzędzia do zaplanowania trasy, a nie takiego kombinowania jak koń pod górę... 4 godziny temu, lukasz.przechodzen napisał: Sigma mam wrażenie, że wypuściła te Roxy, a potem olała rozwój oprogramowania. Dziwne zachowanie jak na tak renomowaną firmę. No cóż, dzięki za informacje, muszę się jeszcze poważnie zastanowić nad ewentualnym zakupem. 5 godzin temu, nctrns napisał: Wahoo możesz obejrzeć u mnie albo w sklepie na Klasztornej powinni mieć. Chętnie, a jaki masz model?
nctrns Opublikowano 12 Października 2018 Opublikowano 12 Października 2018 24 minuty temu, de Villars napisał: To niestety kiepsko wygląda Raczej bym oczekiwał jakiegoś skutecznego i intuicyjnego narzędzia do zaplanowania trasy, a nie takiego kombinowania jak koń pod górę... RideWithGPS. W wersji bezpłatnej spełnia 99% moich wymagań. Eksportujesz GPX i działa na większości GPSowych liczników. 25 minut temu, de Villars napisał: Chętnie, a jaki masz model? Bolt.
Rekomendowane odpowiedzi