Eldo Opublikowano 19 Października 2017 Autor Opublikowano 19 Października 2017 Zastanawiałem sie jakis czas temu czy by nie zapodac czujnika kadencji ale teraz tak sobie mysle czy bym zwracał uwage na to w czasie jazdy gdzie interesuje mnie przewaznie tylko predkosc, puls, czas do celu i widok trasy pomysle nad tym
Mwawe Opublikowano 19 Października 2017 Opublikowano 19 Października 2017 1 minutę temu, Eldo napisał: Zastanawiałem sie jakis czas temu czy by nie zapodac czujnika kadencji ale teraz tak sobie mysle czy bym zwracał uwage na to w czasie jazdy gdzie interesuje mnie przewaznie tylko predkosc, puls, czas do celu i widok trasy pomysle nad tym No ja jeszcze nie umiem jezdzic na tyle zeby nie zwracac na to uwagi. Do MTB zgoda nie jest istotne, ale na szose mysle ze sie przyda. Jak nie to wyladuje na smietniku ? Tym bardziej ze uzywalem do tej pory ze starym polarem i w sumie potrzebne, niepotrzebne bylo i sie kontrolowalo...
Iceman Opublikowano 20 Października 2017 Opublikowano 20 Października 2017 Jedni zwracają uwagę na puls inni na kadencję Zależy czy chcesz jeździć kadencja czy z młynkiem
Mwawe Opublikowano 20 Października 2017 Opublikowano 20 Października 2017 47 minut temu, Iceman napisał: Jedni zwracają uwagę na puls inni na kadencję Zależy czy chcesz jeździć kadencja czy z młynkiem A czy puls nie jest powiazany z kadencja? 90 obr/min to juz w zasadzie mlynek.
lukaszko Opublikowano 20 Października 2017 Opublikowano 20 Października 2017 90 to młynek? Dla mnie to wolne obroty:)A tak wracając do tematu to, puls i kadencja jest przydatny głównie do treningów. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Eldo Opublikowano 20 Października 2017 Autor Opublikowano 20 Października 2017 Na puls zacząłem spoglądać w sumie od czasu pierwszej trasy w okolicy 80...100km. Kiedy wsiadałem na rower i po powrocie z trasy licznik pokazywał 100...150km ze średnią prędkością 30km/h to już nie wyobrażałem sobie nie mieć podglądu na puls. Aktualnie mam stosunkowo "ciasną" kasetę 12-25 i kadencja jest że tak powiem "stabilna" ale z czystej ciekawości można by było zobaczyć jak to wygląda z dokładnością do obrotu może się skuszę w ramach testu Roxa.
Jimmy Opublikowano 20 Października 2017 Opublikowano 20 Października 2017 Dwie trasy po 55-60km na fullu. Średnia kadencja 66 z obydwu a max powyżej 100 obr. Patrząc na wskazania chwilowe kadencja z zakresu 70-90obr. To skąd taka średnia?
Iceman Opublikowano 20 Października 2017 Opublikowano 20 Października 2017 9 minut temu, Jimmy napisał: Dwie trasy po 55-60km na fullu. Średnia kadencja 66 z obydwu a max powyżej 100 obr. Patrząc na wskazania chwilowe kadencja z zakresu 70-90obr. To skąd taka średnia? bardzo niska średnia kadencja 66 taka kadencja to jest czysta jazda siłowa . półtora miesiąca temu zamieniłem górala na szosę nie wiem jaki puls powinienem mieć podczas jazdy... ale mój cel to nauka jazdy z kadencją 110- 120 obrotów
Przemcio Opublikowano 20 Października 2017 Opublikowano 20 Października 2017 Masz może listę wszystkich funkcji Elemnt'a tzn jakie wartości pół może wyświetlać? Szukałem ale nie udało mi się znaleźć. Może printscr z konfiguracją w telefonie?Jimmy wrzuciłem to o co prosiłeś do tematu o Wahoo https://forum.szajbajk.pl////topic/413-wahoo/Pozdro
jarom Opublikowano 20 Października 2017 Opublikowano 20 Października 2017 Godzinę temu, Iceman napisał: bardzo niska średnia kadencja 66 Po płaskim i asfaltowym, to być moze mało. Ale w MTB????? Ja jeżdżę z natury na miekkich przełożeniach - na podjazdach nierzadko 110-120. Po płaskim w okolicach 90. Ale, spojrzałem własnie na swoje zapisy z maratonów na Jurze i tak (dla przykładu): dystans - 69,1km przewyższenia- 1039mśrednia kadencja 57 czas pedałowania 77% _______________ dystans - 71,1km przewyższenia- 928mśrednia kadencja 61 czas pedałowania 83% Średnia kadencja to średnia również z tego, kiedy nie kręcisz korbą. Z zatem, jeśli teren pofałdowany, a na zjazdach niespecjalnie dokrecasz (bo wystarczająco strome i mało zakrętów), to średnia kadencja w terenie wymagającym technicznie zawsze będzie niska. Tym bardziej, ze na krętych podjazdach singlami bedziesz kręcił oszczędnie; na długich prostych po piasku - bedziesz kręcił oszczędnie i na korzeniach też nie bedziesz przesadzał z kadencją, bo chcesz mieć kontrolę nad mocą. Kiedy natomiast jedziesz szosówką po asfalcie, to cała technika ogranicza się do równego deptania. I wtedy mozesz kręcić wysoko na miękkich przełożeniach. dla porównania płaski, jak stół maraton Polandbike w Konstancinie (choć mocno po błocie): dystans - 32km przewyższenia- 79mśrednia kadencja 85 czas pedałowania 97% Przy okazji - licznik Sigmy podaje tę cenną informację o czasie pedałowania (w godzinach i %). Mój starszy garmin tego nie miał. A inne liczniki mają?
Iceman Opublikowano 20 Października 2017 Opublikowano 20 Października 2017 dobra to jest temat rox 7.0 i 11.0 a nie puls , kadencja czy przejechany dystans
Eldo Opublikowano 20 Października 2017 Autor Opublikowano 20 Października 2017 (edytowane) Ja sobie chyba zapodam czujnik kadencji Sigmy ant+ o taki w dobrej cenie jest, ok 70pln Edytowane 20 Października 2017 przez Eldo
jarom Opublikowano 21 Października 2017 Opublikowano 21 Października 2017 Mam sigma rox 11 czujnik tetna od garmina GARMIN 010-10997-00 i czujnik kadencji (Sigma Sport 20503 ) kupiony osobno i znacznie wczesniej niż rox11, bo był najtańszym na rynku z ANT+ i wczesniej współpacował z licznikami garmina. I to działa.ANT+ to standard łączności opracowany po to, by urzadzenia róznych firm mogły ze sobą współpracować. Jak bluetooth w telefonach. Nie ma zatem sensu pytać czy urządzenie z ANT+ bedzie pracowało z innym urządzeniem ANT+. Bo ANT+ jest po to, żeby tak było.
Mwawe Opublikowano 21 Października 2017 Opublikowano 21 Października 2017 13 minut temu, jarom napisał: ANT+ to standard łączności opracowany po to, by urzadzenia róznych firm mogły ze sobą współpracować. Jak bluetooth w telefonach. Nie ma zatem sensu pytać czy urządzenie z ANT+ bedzie pracowało z innym urządzeniem ANT+. Bo ANT+ jest po to, żeby tak było. Oczywiście masz rację, że po to jest żeby był i działał. Ale na samym przykładzie tego licznika widać jaka jest komunikacja pomiędzy licznikiem a Androidem. Również został zaprojektowany żeby działać a jak sam widzisz nie działa. Poza tym i w różnych urządzeniach niekoniecznie na przykładzie tego licznika widać że urządzenia nie do końca chcą ze sobą współpracować. Pytanie nie było czy Ant+ będzie pracował z Ant+ tylko czy to konkretne urządzenie, ten czujnik Bontragera będzie współpracował z Rox'em w prawidłowy sposób, bez żadnych grymasów. Nie ma sensu to w taki sposób odpowiadać.
jarom Opublikowano 21 Października 2017 Opublikowano 21 Października 2017 1 minutę temu, Mwawe napisał: Oczywiście masz rację, że po to jest żeby był i działał. Nie ma sensu to w taki sposób odpowiadać. To kup czujnik w klepie internetowy, Nie bedzie działał to odeślesz. Bo wg specyfikacji ANT+ ma działać. Ale z moich doswiadczeń z ant+ - bedzie działał, bo to prosty i dopracowany standard komunikacji. Dnia 20.10.2017 o 22:34, Eldo napisał: Ja sobie chyba zapodam czujnik kadencji Sigmy ant+ o taki w dobrej cenie jest, ok 70pln Mam goi używam . cena jest wysmienita, tylko czujnik ma jedna wadę - jest duzy. A to znaczy, że się potrafi przesunąć, czyli stracić odczyt. rozważam wymianę na tenhttp://capovelo.com/powertap-offers-magnet-less-speedcadence-sensor/
skraburski Opublikowano 21 Października 2017 Opublikowano 21 Października 2017 Zobacz jeszcze na czujniki wahoo, duzy plus ze dzialaja jednoczesnie po ant+ i bluetooth, no i tez są małe. https://eu.wahoofitness.com/devices/bike-sensors/wahoo-rpm-cadence-sensor https://eu.wahoofitness.com/devices/bike-sensors/bluetooth-speed-sensor
Mwawe Opublikowano 21 Października 2017 Opublikowano 21 Października 2017 5 minut temu, skraburski napisał: Zobacz jeszcze na czujniki wahoo, duzy plus ze dzialaja jednoczesnie po ant+ i bluetooth, no i tez są małe. https://eu.wahoofitness.com/devices/bike-sensors/wahoo-rpm-cadence-sensor https://eu.wahoofitness.com/devices/bike-sensors/bluetooth-speed-sensor Dzięki, ale ten uchwyt bontragera mam na miejscu pod reka, i moge go ewentualnie zwrocic do 30 dni jak mi nie spasuje...
Eldo Opublikowano 21 Października 2017 Autor Opublikowano 21 Października 2017 (edytowane) Wszystko spoko tylko cena Wahoo drugie tyle wieksza jak na test z niewiadoma czy sie ostanie na dluzej taka Sigma za 7 dyszek by wystarczyla. Ale trzeba przyznac ze mocowanie na korbie sprytnie zrobione. Pomysle na spokojnie i pewnie dam cynka jaki efekt koncowy Poki co obczajam edycje ekranu pod katem dodatkowego wskazania (kadencji). Edytowane 21 Października 2017 przez Eldo
Iceman Opublikowano 22 Października 2017 Opublikowano 22 Października 2017 Ja kupiłem czujnik bontrager duotrap s I działa wyśmienicie
dangero Opublikowano 22 Października 2017 Opublikowano 22 Października 2017 Ja tez używam bontrager duotrap od roku. Działa bez żadnych problemów. Mocowanie na korbie na gumce. Nie przesuwa się. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Eldo Opublikowano 22 Października 2017 Autor Opublikowano 22 Października 2017 (edytowane) Ciekawe co to jest warte bez magnesowy czujnik kadencji / predkosci ktory ma BT i Ant+ no i kosztuje stowke nowy hmm Edytowane 22 Października 2017 przez Eldo
Iceman Opublikowano 22 Października 2017 Opublikowano 22 Października 2017 tylko ciekawe jak z dokładnością pomiaru
Mwawe Opublikowano 22 Października 2017 Opublikowano 22 Października 2017 (edytowane) Ciekawe na jakiej zasadzie one dzialaja.... Kosztuje stowke, ale chyba tylko jeden. Kadencji lub predkosci. Edytowane 22 Października 2017 przez Mwawe
Eldo Opublikowano 22 Października 2017 Autor Opublikowano 22 Października 2017 (edytowane) Z tego co widze sa dwa rodzaje sama kadencja stowke a z opcja predkosci dwie kolor diody sygnalizuje funkcje. Czujnik geomagnetyczny jakis tam czyta obroty, ludzie kupuja z tego co widze a negatywow nie ma. Zawsze to jakis news w temacie bedzie. Druga sprawa to dwa niezalezne kanaly komunikacji, mozna by bylo porownac Roxa ze Strava lub Endomondo pod katem kadencji. Zamowione, w tygodniu robie test ? Edytowane 22 Października 2017 przez Eldo
Mwawe Opublikowano 22 Października 2017 Opublikowano 22 Października 2017 38 minut temu, Eldo napisał: Zamowione, w tygodniu robie test ? Ten czujnik Magene?
Rekomendowane odpowiedzi