Skocz do zawartości

Sigma ROX 7.0 / 11.0 GPS recenzja porównanie

Eldo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przekopiuje potem to do tematu o Wahoo ;)

Ja trafiłem na niego przez przypadek. Wielu nawet nie wie ze coś takiego jest Wiec jako odnośnik nie zaszkodzi :)

Opublikowano (edytowane)

Wahoo Elemnt fajny ale cena ok. 400$ to dużo więcej niż ROX 11 a poza wyświetlaniem mapy ROX wydaje mi się lepszy - ma więcej funkcji do wyboru. 

Edytowane przez Jimmy
Opublikowano

Fakt... trasa ma więcej szczegółów mogło by to pomóc przy wąskich rozjazdach itp. Jednak Rox wydaje się być zgrabniejszy zachowując wszystkie inne funkcje. Nie mniej jednak jest to jakaś tam alternatywa jeżeli cena nie gra roli :) Sigma ma tą zaletę że można kupić sam licznik bez dodatków i wychodzi to sporo taniej. Np jak się ma już pulsometr i nie korzysta z czujnika kadencji (jak w moim przypadku). 

Mocowanie z tego co widzę w "standardzie Garmina" :) to się chwali np w Sigmie gdzie nie ma w ofercie uchwytu z wysięgnikiem a pod Garmin-a  do koloru do wyboru w ofertach. 

Opublikowano

Standard garmina nie pasuje.

Wahoo tez można kupić jako sam licznik bez czujników. Ja akurat chciałem kpl bo nie miałem bezprzewodowego kadencji i prędkości a kupując w kpl wyszło ze pulsometr jest za free gdzie normalnie kosztuje ok 50€. Zaleta jest ze łyka wszystkie czujniki zarówno po BT jak i Ant+.

Odnośnie ceny jest jeszcze mniejszy i tańszy ale równie funkcjonalny. Nazywa się Elemnt Bolt. I ten już lekko powyżej 200€ można wyrwać bez czujników. A to już jest cena fajna za to co licznik oferuje :) dla mnie jednak Bolt jest trochę za mały choć ciut większy i tak od Sigmy.

Opublikowano

Masz może listę wszystkich funkcji Elemnt'a tzn jakie wartości pół może wyświetlać? Szukałem ale nie udało mi się znaleźć. Może printscr z konfiguracją w telefonie?

Opublikowano

Nie mam teraz licznika przy sobie. Jeszcze tydzień jestem w delegacji. Jak zjadę i się połączę to zrobię screenshoty ale to już wrzucę do tematu o Wahoo. Przypomnij się jakby co w kolejny weekend ;-)

Proponuje ewentualną dyskusje i pytania przenieść już do tematu o Wahoo żeby koledze nie zaśmiecać sigmowego wątku —

https://forum.szajbajk.pl/topic/413-wahoo/

Pozwolę sobie zacytować klika postów z tematu o Sigma Rox w temacie o Wahoo tak żeby już nie dublować i wszystko było w jednym miejscu.

Opublikowano

Dzisiaj po aktualizacji Sigma Link, oraz softu licznika zaczęły mi działać powiadomienia o połączeniach. Telefon z Androidem 6.0

Wysłane z mojego SM-T230 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
4 minuty temu, Eldo napisał:

O widzisz, czyż by w Sigmie w końcu ogarnęli problem ? :o9_9

Raczej nie. U mnie bez zmian ? 

Po poludniu sprawdze jeszcze na drugim andku.

Opublikowano (edytowane)

Ja też zauważyłem tę aktualizację Sigma Link ale w jej opisie jest pewien haczyk...:

- Improved ROX GPS 11.0 Bluetooth communication (ROX GPS 11.0 firmware update required)

- Smart notifications on ROX GPS 11.0 improved

- General improvements

... jednak po podłączeniu do kompa z firmware licznika nic się nie dzieje. Być może tak jak ostatnio różni ludzie będą mieli różne wersje i u każdego DC powie, że to aktualna wersja :)

Ja w każdym bądź razie jeszcze żadnego powiadomienia na liczniku nie widziałem :(

Edytowane przez krzyhooo
Opublikowano

Mogę tylko potwierdzić, że u mnie wyświetla się treść SMS i numer dzwoniącego telefonu. Uaktualniłem soft licznika, ale nie wiem z kiedy on pochodzi bo od kilku miesięcy nie sprawdzałem czy jest do niego aktualizacja.

Opublikowano (edytowane)

Xperia z3 compact Android 6.0.1 - ogarneli głupio.
Powiadomienie - czcionką odrobinę większą od 1 pixela i nr telefonu zamiast danych z ksiązki telefonicznej.
A powiadomienia o sms brak.

Edytowane przez jarom
Opublikowano

licznik rox  jaki mam ostatni  wytrzymał 1.5 roku po tym czasie  zaczął  się psuć nie działa jak powinien >:(

nie polecam rox nikomu !!!

ps. radze się zastanowić nad licznikami innych firmy

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Iceman napisał:

licznik rox  jaki mam ostatni  wytrzymał 1.5 roku po tym czasie  zaczął  się psuć nie działa jak powinien >:(

nie polecam rox nikomu !!!

ps. radze się zastanowić nad licznikami innych firmy

Może napisz jaki model "wytrzymał Ci" 1,5 roku i co się "zaczęło psuć" i dla czego "nie działał jak powinien" bo Twoja wypowiedz jest bynajmniej xD 

p.s.  Zanim cokolwiek "poradzisz" zastanów się co najmniej 3x ;)

Wracając do tematu, po aktualizacji Sigma Link połączenie bluetooth pomiędzy Rox 11 a Android 6.0 jest duzo bardziej stabilne. Przy imporcie treningu (140km zapis 1s.) na telefon z licznika nie zerwało transmisji i szło całkiem sprawnie. Powiadomień nie sprawdziłem bo nie mam na chwilę obecną w Xperi karty sim ;)

Edytowane przez Eldo
Opublikowano

Mogę potwierdzić że na obecnej wersji SigmaLink łaczność BT działa prawidłowo w kwestii zmiany ustawień i importu treningu. Powiadomień nie testowałem.. Android 6.

Licznik mam od niedawna więc nie mam porównania jak było wcześniej.

• Pomógł 1
Opublikowano

Przegoniłem dzisiaj do południa Sigmę pierwszy raz w takiej oto sytuacji :

- Połączenie Ant+ z pulsometrem

- Połączenie BT z iPhone (powiadomienia sms oraz połaczenia)

- Połaczenie BT iPhone z słuchawkami 

- Połaczenie BT pulsometru z iPhone 

Sporo tego jak by nie patrzył :) przez 4,5h kręcenia na odcinku 140km ani jednego zerwania połączenia ! Rox cały czas w trybie nawigacji. Start 90% baterii, w sumie 5h od włączenia do wyłaczenia stan 60%. 

Opublikowano

Cześć, od pół roku mam Rox 11, głównie dzięki temu tematowi. Wszystko śmiga jak oczekiwałem, z wad wymieniłbym jedynie to trochę upierdliwe wrzucanie tras, beznadziejna intuicyjność DATA CENTER i to że głupieje jak się daje trasę, która pokrywa się w obie strony (you left track, wrong dierection). Ale ogólnie to do przełknięcia.

Piszę bo mam problem, licznik upadł mi na podłogę z wysokości około 2m (ze schodków...). Coś się niestety powgniatało z klawiszami i ewidentnie z jednej strony są zapadnięte przy klikaniu. Poza tym licznik da się tylko włączyć, żadne inne kliknięcia nie działają. Po podłączeniu kablem wszystko da się transferować w obie strony, ekran też wygląda normalnie więc przyjmuję że elektronika jest ok. Problem jest raczej fizyczny. I tu moje pytanie co można z tym zrobić? Pisać do Sigmy o wymianę, samemu naprawiać, jak tak to gdzie mogą to naprawić (bo u zegarmistrza i w (pierwszym jaki spotkałem) serwisie laptopów nie chcieli nawet dotknąć). Nie mam w domu odpowiedniego torxa nawet żeby rozkręcić, może ma ktoś możliwość wrzucenia fotki wnętrza i/lub opisania jak to wygląda, czy są jakieś szanse do tego się dostać i naprawić?

z góry dzięki!

Opublikowano
1 minutę temu, MMaI napisał:

Cześć, od pół roku mam Rox 11, głównie dzięki temu tematowi. Wszystko śmiga jak oczekiwałem, z wad wymieniłbym jedynie to trochę upierdliwe wrzucanie tras, beznadziejna intuicyjność DATA CENTER i to że głupieje jak się daje trasę, która pokrywa się w obie strony (you left track, wrong dierection). Ale ogólnie to do przełknięcia.

Piszę bo mam problem, licznik upadł mi na podłogę z wysokości około 2m (ze schodków...). Coś się niestety powgniatało z klawiszami i ewidentnie z jednej strony są zapadnięte przy klikaniu. Poza tym licznik da się tylko włączyć, żadne inne kliknięcia nie działają. Po podłączeniu kablem wszystko da się transferować w obie strony, ekran też wygląda normalnie więc przyjmuję że elektronika jest ok. Problem jest raczej fizyczny. I tu moje pytanie co można z tym zrobić? Pisać do Sigmy o wymianę, samemu naprawiać, jak tak to gdzie mogą to naprawić (bo u zegarmistrza i w (pierwszym jaki spotkałem) serwisie laptopów nie chcieli nawet dotknąć). Nie mam w domu odpowiedniego torxa nawet żeby rozkręcić, może ma ktoś możliwość wrzucenia fotki wnętrza i/lub opisania jak to wygląda, czy są jakieś szanse do tego się dostać i naprawić?

z góry dzięki!

Ja bym próbował zareklamować. Jeśli się nie uda to to może zrobią od razu wycenę i naprawią odpłatnie.

Opublikowano

Jak jest widoczne uszkodzenie z własnej winy (a tak jest) to reklamacja automatycznie zostanie odrzucona. Wątpie żeby podjęli się naprawy bo komu by sie chciało "naprawiać" to raz a dwa wycena naprawy i ew. części  O.o 

Kilka osób pisało w tym temacie że jest opcja wymiany baterii bez lutowania (wtyczka) więc musieli rozkręcać Rox-a. Trzeba poczekać na odzew :)

Opublikowano (edytowane)

No dobra. "poświęciłem się" ;)
Rozkręciłem swój rox11.

Potrzebny jest do tego bit "gwiazdka" t4 lub T5 (t4 lepszy, bo  żeby dotrzeć do baterii będzie potrzebny mniejszy bit) Wewnetrzne 2 śruby sa mniejsze od zewnetrznych. 

• Na zdjęciu f1 czerwone strzałki wskazują guziki boczne. Nad bitem t5 leża 2 wewnetrzne, dłuższe śrubki, a w górnym rogu 6 zewnętrznych krótszych.
  • Na zdjęciu f2 czerwone strzałki wskazują 2 wewnetrzne śrubki - trzeba je odkręcić, zeby dotrzeć do baterii. Po odkręceniu należy delikatnie unieść cały układ (płytka+wyświetlacz) od strony śrubek.
  • Na zdjęciu f3 - bateria,  a strzałka wskazuje na gniazdo i wtyczkę
  • Na zdjęciu f4 czerwone strzałki wskazują wewnetrzną stronę przycisków.

Na żadnej ze śrub (zewnetrzych i wewnetrznych) nie znalazłem żadnych plomb, których zerwanie wpłynąć by mogło na utratę gwarancji. Ale - za szkody związane z samodzielnym rozebraniem licznika rowerowego żadnej odpowiedzialności brać nie mogę. Każdy rozbiera swój licznik na własną odpowiedzialność. 

f1.jpg f2.jpg f3.jpg f4.jpg

Edytowane przez jarom
  • Pomógł 3
Opublikowano

Mistrz ! :) faktycznie wymiana akumulatorka bez problemu, co wiecej widze ze Sanyo zapodali, jedne z lepszych jak nie najlepsze aku jakie mam tej firmy w wersji mały i duży „paluszek”. 

Opublikowano
45 minut temu, Mwawe napisał:

Jaki czujnik kadencji i prędkości kupić do tego licznika?

Zapewne każdy po ANT+ będzie działać - ja kupiłem niedawno RideSense pod mojego gianta i działa względnie prawidłowo. Względnie, bo co jakiś czas (nad wyraz rzadko) udaje mi się uchwycić zerowy wynik pomiaru kadencji, podczas gdy prędkość jest ok. Tak że trudno określić czy coś się gryzie w czujniku, bo nawet nie wiem jak jest realizowana komunikacja - jednym czy dwoma torami. Ogólnie jednak nie narzekam :)

Opublikowano

Tak jak wyzej kolega napisał. Ja sprawdzilem 3 pulsometry (kazdy innego producenta) wszystkie smigały lux po Ant+ z Rox 11 tak ze z czujnikiem kadencji/predkosci nie koniecznie z logo Sigma rowniez powinno smigac.