Skocz do zawartości

RockShox SID Ultimate - brak uszczelek olejowych, brak oleju.

Suzuki130

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cd.

Temat w sklepie umarł śmiercią naturalną.

Mieli przesłać uszczelki, nie wysłali, nie odpowiadają już na maile.

W ramach rękojmi, dziś zgłosiłem wymianę na nowy, zobaczymy jak odpowiedzą.

Z ciekawości, w niedzielę rozkręciłem sam tłumik, gdyż tam ten ma być teoretycznie płyn. Ku mojemu zdziwieniu był, ale było go ok. 10 ml, a wchodzi ponad 20 ml.

Czyli nawet tam nie wlali tyle ile trzeba i tak amor jeździł i chyba cud że jeździł. 

Opublikowano

Jak nie odpowiadają na meile to niby jak mają odpowiedzieć w sprawie wymiany w ramach rękojmi?

Opublikowano

Szkoda nerwów. We własnym zakresie kupić co trzeba i porobić. To jest walka z wiatrakami z góry skazana na porażkę. Nawet jak się po twardych bojach "tu" uda to "tam" w kolejnym przypadku nie koniecznie. W przypadku kilku rowerów to już za tym powiedzeniem "im dalej w las tym więcej drzew". Tu jest tylko kłopot, że amor funkcjonował bez pewnych części i tylko z tego powodu można walczyć dalej. No i kontakt osobisty to inna jest rozmowa niż klepanina w klawiaturę. 

Opublikowano
51 minut temu, Suzuki130 napisał:

le było go ok. 10 ml,

Gdzie się wlewa 20ml? Od dołu wlewasz 5ml(oczywiście daje się więcej)

Co do reklamacji, jak napisałeś mail, to masz potwierdzenie i tak jak napisał @Areszadzwoń do niech i zapytaj

Opublikowano
17 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Gdzie się wlewa 20ml? Od dołu wlewasz 5ml

Ja wlewam 12-15 ml jest igła 

Opublikowano
4 minuty temu, piter614 napisał:

Ja wlewam

Do jakiego amora? Ja też dałem więcej po 9ml :Ddo SiD 100mm,ale kolega mówi że powinno być 20ml ;)

Opublikowano

Ale ja teraz nie pisałem o dolnych lagach, tylko o tłumiku kompresji w którym też jest płyn 7wt maxima, i wchodzi go ponad 20 ml

55 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Gdzie się wlewa 20ml? Od dołu wlewasz 5ml(oczywiście daje się więcej)

Co do reklamacji, jak napisałeś mail, to masz potwierdzenie i tak jak napisał @Areszadzwoń do niech i zapytaj

Sami w regulaminie wskazali że reklamację można wysłać na adres mailo-wy.

Ja ma potwierdzenie nadania.

Zobaczymy co będzie dalej. 

31 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Do jakiego amora? Ja też dałem więcej po 9ml :Ddo SiD 100mm,ale kolega mówi że powinno być 20ml ;)

Do sida ultimate.

Do dolnych lag wg. instrukcji niby każą po 10 ml 0w30

Do tłumika kompresji 3wt lub 7 wt maxima. W moim do pełnego zalania weszło ponad 20 ml.

Cd.

Otrzymałem odpowiedź. 

Wypowiedział się rzekomo sam producent- czekam na przesłanie pisma.

Odpowiedź jest taka, że brak uszczelek olejowych oraz płynu w tłumiku nie wpływa na jego żywotność oraz skrócenie okresu eksploatacji.

Hm..., to jak można bez płynu jeździć, to jeśli jest, po co go wymieniać, jak producent każe.

Jak otrzymam zdjęcie/skan tej odpowiedzi, raz umieszczę, mogę komuś się przyda w walce z wiatrakami.

Ja idę dalej, będę z tym wiatrakiem walczył 

Opublikowano
3 godziny temu, Suzuki130 napisał:

skrócenie okresu eksploatacji.

Prawdę napisali.

Przecież amor ma wytrzymać 2lata, a potem się rozlecieć ;)xD 

A tak na poważnie, to jest tak jak napisałem. Czyli zerówkę wymyślili użytkownicy, żeby przedłużyć życie amora grubo powyżej 2lat

Opublikowano

Nie chcę nic mówić ale ja kiedyś miałem Foxa w HT i nic z nim nie robiłem 7 lat. I kurcze działał. Teraz nawet nie pamiętam jakiego. Rower Centurion backfire xt czy jakoś tak.

Opublikowano
Do jakiego amora? Ja też dałem więcej po 9ml do SiD 100mm,ale kolega mówi że powinno być 20ml 
Do wszytkich tak daje i pracuje dużo lepiej
Opublikowano
49 minut temu, piter614 napisał:

Do wszytkich

No to doleje :D

Opublikowano
21 godzin temu, Suzuki130 napisał:

Cd.

Temat w sklepie umarł śmiercią naturalną.

Mieli przesłać uszczelki, nie wysłali, nie odpowiadają już na maile.

W ramach rękojmi, dziś zgłosiłem wymianę na nowy, zobaczymy jak odpowiedzą.

Z ciekawości, w niedzielę rozkręciłem sam tłumik, gdyż tam ten ma być teoretycznie płyn. Ku mojemu zdziwieniu był, ale było go ok. 10 ml, a wchodzi ponad 20 ml.

Czyli nawet tam nie wlali tyle ile trzeba i tak amor jeździł i chyba cud że jeździł. 

Może UOKIK zainteresuj tym tematem?🤔

Opublikowano
2 godziny temu, abra napisał:

Może UOKIK zainteresuj tym tematem?🤔

UOKIK zająłby się ta sprawą, jakby więcej osób było " pokrzywdzonych". Przy jednej czy kilku to palcem te kiwną bo im się po prostu nie chce. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Suzuki130 napisał:

UOKIK zająłby się ta sprawą, jakby więcej osób było " pokrzywdzonych". Przy jednej czy kilku to palcem te kiwną bo im się po prostu nie chce. 

Ta opinia trochę przesadzona. Dwie sprawy zgłaszałem UOKIK i za każdym razem zajęli się sprawą bez problemu. Może to tobie się nie chce zgłaszać sprawy. Zadzwoń do rzecznika praw konsumenta w swoim mieście i przedstaw sytuację

Edytowane przez Raptor
Opublikowano

Chyba, że ten brak oleju i uszczelek dotyczy większej partii i mogło to zostać wprowadzone celowo by uzyskać szybsze starzenie się produktu, lub wynika z pazernego cięcia kosztów albo z zaniedbań w procesie produkcji. Ponieważ może mieć wpływ na bezpieczeństwo użytkowania sprawa wcale nie musi zostać przez urząd zignorowana.

Mnie okropnie irytują takie sytuacje, które w tym wątku zostały opisane. Dlatego z zainteresowaniem śledzę dalszy los tego przypadku.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Napisałem do sklepu co z uszczelkami i zasugerowałem że przeczytali sobie ten temat.

Reakcja ze strony sklepu była praktycznie natychmiastowa.

Zadzwonił do mnie pracownik, i sam potwierdził, że czytał posty i  że brak uszczelek oraz płynu mogło wpłynąć na stan zużycia i okres eksploatacji amora.

Stwierdził iż wysyła kuriera po amora i będzie cisnął czeskiego dystrybutora na to aby amor wymienić na nowy.

Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Dla zainteresowanych podaję numer amora, żeby przez , oczywiście przypadek, nie został ponownie gdzieś sprzedawany, tym bardziej że był w stanie nowego, bez rysek, zadrapań etc: 50T93895742

19 godzin temu, abra napisał:

Chyba, że ten brak oleju i uszczelek dotyczy większej partii i mogło to zostać wprowadzone celowo by uzyskać szybsze starzenie się produktu, lub wynika z pazernego cięcia kosztów albo z zaniedbań w procesie produkcji. Ponieważ może mieć wpływ na bezpieczeństwo użytkowania sprawa wcale nie musi zostać przez urząd zignorowana.

Mnie okropnie irytują takie sytuacje, które w tym wątku zostały opisane. Dlatego z zainteresowaniem śledzę dalszy los tego przypadku.

Chyba będzie to celowe działanie , a nie przypadek, skoro dystrybutor sam od ręki wskazał, że uszczelek mogło faktycznie nie być. Więc mniej lub bardziej , po takiej wypowiedzi, musieli mieć jakieś informacje w tym zakresie, bo przecież jeżeli produkt byłby pełnowartościowy, od razu by zaprzeczyli , a nie potwierdzili. 

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Suzuki130 napisał:

Chyba będzie to celowe działanie , a nie przypadek, skoro dystrybutor sam od ręki wskazał, że uszczelek mogło faktycznie nie być. Więc mniej lub bardziej , po takiej wypowiedzi, musieli mieć jakieś informacje w tym zakresie, bo przecież jeżeli produkt byłby pełnowartościowy, od razu by zaprzeczyli , a nie potwierdzili. 

Jeżeli problem nie dotyczy tego jednego egzemplarza tylko całej dużej partii, która trafiła na rynek, to wg mnie mamy aferę. Przydałoby się potwierdzenie podobnej sytuacji od innych klientów lub serwisów rowerowych. Wtedy na takiej podstawie warto napisać odpowiednie pismo do UOKIK, który po rozpoznaniu zajmie się tym z urzędu. Jeżeli uznają za zasadne producent/dystrybutor powinien zostać przymuszony przez UOKIK do wymiany lub zwrotu, a jeżeli wada zagraża bezpieczeństwu utraty zdrowia lub życia do ogłoszenia akcji serwisowej, wycofania wadliwej partii oraz organizacji i poniesienia kosztów serwisu wymiany tego podzespołu u klientów. Choć nie wiem czy ta druga rzecz dotyczyć może tylko sytuacji gotowego roweru w całości zakupionego. 

Jeżeli nie będziemy reagować na takie praktyki, to tym chętniej będą nas dymać.

Edytowane przez abra
Opublikowano
W dniu 8.12.2020 o 17:34, johankalvatn napisał:

Nie chcę nic mówić ale ja kiedyś miałem Foxa w HT i nic z nim nie robiłem 7 lat. I kurcze działał. Teraz nawet nie pamiętam jakiego. Rower Centurion backfire xt czy jakoś tak.

On dzialal bedzie zapewne jeszcze kilka lat. Jednak slady są juz napewno zauwazalne. A praca odbiega od tej poczatkowej. Pisze troche z doswiadczenia. Serwis po 3 latach dosc spokojnego uzytkowania sprawia iz nagle amor jak i wiekszosc podzespolow rowerowych dziala fajniej. Gdyby nam zalezalo by amor podzialal 2-3 lata i poszoł won to by zadnego serwisu nikt nie robil. Ale swiadomym uzytkownikom zalezy by amor byl sprawny i pelnowartosciowy przez lata. I nie wybil nam zebow jak pewnemu znanemu rowerzyscie z UK. Zaniedbal sobie prywatny rowerek i amor sie zapadl jak zjezdzal po schodach. Uszczelka pekla. 

Jedynie robiac porzadek z dziadostwem mozemy nie dac sie dymac. Ceny podnosza a jakosc spada. Szkoda ze obecnie spoleczenstwo jest pelne januszy co chca kupic zajechac i sprzedac by kupic nowsze.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dziś wysłałem amor do sprzedawcy.

Zobaczymy co będzie dalej oraz jak chciwy i pazerny jest producent, bo coś mi się widzi że z wymianą na nowy to będzie problem i już pewno coś wymyśla jak to że w sumie nic się nie stało.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Jak pisałem, ciąg dalszy sprawy.

Wniosłem sprawę do Sądu.

Sprzedawca, sklep, na pierwszej rozprawie, zgodził się na zapłatę tego co chciałem, bez powoływania biegłego na okoliczność tego czy amortyzator mógł jeździć bez uczelek i płynu i czy to mogło wpłynąć na jego parametry.

A początkowo wszystko negowali, a więc jakieś znaczenie to chyba miało, bo zwrócili połowę kwoty zakupu. 

• Lubię to! 1