Skocz do zawartości

RockShox Lyrik - komora powietrzna dziwnie się zachowuje.

GrzesiekNowak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, PiotrekGT napisał:

Szybkim

Właśnie miałem to napisać ;) .Albo nowy nick, albo rodzina xD 

Opublikowano (edytowane)

Jaki smar kupić bo do tego bialego teflonowego PTFT wszystko się lepi.

P_20201129_215821~2.jpg

Edytowane przez GrzesiekNowak
Opublikowano

wiesz że producent zaleca po każdej jeździe czyszczenie amortyzatora

Opublikowano

Ja używam i świetnie się sprawdza, po aplikacji zablokuj przedni hamulec i naduś na amortyzator.Na lagach zbierze się cały syf i wystarczy zetrzeć.Przetrzyj do sucha i gotowe (jest delikatny film na powierzchni).

1.jpg

Opublikowano

Szerze ja odradza psikać na golenie i potem go uginać zwyczajnie wypłukuje smar z pod uszczelki

Co innego psikanie na szmatkę i wycieranie goleni 

Opublikowano
2 minuty temu, piter614 napisał:

Szerze ja odradza psikać na golenie i potem go uginać zwyczajnie wypłukuje smar z pod uszczelki

Co innego psikanie na szmatkę i wycieranie goleni 

Nie przesadzaj z tym wypłukiwaniem...Jak jedziesz w błocie czy w trakcie deszczu, to też szmatką zabezpieczysz goleń...przecież są uszczelki itd 

To jest bezpieczny środek do zewnątrznej konserwacji..Sprawdź nawet Szaju go używa, po aplikacji i ugięciu zbierze tylko to co jest na goleni, to nie przedostanie się pod uszczelki kurzowe. Co innego jak ludzie podważają uszczelki i psikają do wewnątrz, są tacy nawet na YT 

Opublikowano
10 minut temu, AHABI ONE napisał:

Szaju

Nie żartuj 

Mam często takie amortyzatory na serwisie powinni karać ich za to że promują te środki 

Opublikowano

Niby jak jakiś środek WD podobny może usuwać smar z pod uszczelki, jeśli tak by się działo oznaczało by to tylko jedno =nieszczelne uszczelki.

Opublikowano
Godzinę temu, piter614 napisał:

Nie żartuj 

Mam często takie amortyzatory na serwisie powinni karać ich za to że promują te środki 

Zapraszam do zapoznania się z filmem by Szajbajk od 18minuty 

Opublikowano

Ja również odradzam środki brunoxopodobne - mają właściwości penetrujące (przedostają się bez problemu przez uszczelki kurzowe) i rozcieńczają (trwale) smar i olej. Jako że już blisko 20 lat pracuję w serwisie w tym od nastu z autoryzacją większych dostawców uginaczy to napatrzyłem się na spustoszenia jakie czynią te środki. Nawet aplikacja na szmatkę i przetarcie goleni jest zbędne. Wystarczy szmatka zwilżona wodą. No i nic nie zastąpi serwisu zgodnie z zalecanymi interwałami.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, GrzesiekNowak napisał:

Niby jak jakiś środek WD podobny może usuwać smar z pod uszczelki, jeśli tak by się działo oznaczało by to tylko jedno =nieszczelne uszczelki.

Kurna wszystkie fachury od amorów się mylą od znanych typu Fonika czy Activia od Suntoura po mniejszych czeladników bo ktoś używa a drugi zadaje głupie pytania. Bywam w jednym z najlepszych serwisów amorów gdzie robi się między innymi dla zawodników i Brunoxa tam nie zobaczy się. Nawet logo z naklejki na ścianie w..li. 

@GrzesiekNowakgościu myślenie logiczne jak i techniczne to naprawdę nie jest Twoja mocna strona. Uważasz, że jak rozbierzesz amor po sezonie to tam w środku będzie wszystko czyste? Zawsze coś przejdzie a tym bardziej płynny środek. 

@AHABI ONErozumiem, że to jest Twój guru od serwisu amorów? Proszę Cię szanujmy się i nie żartujmy jak napisał @piter614 Brunox jest na bazie rozpuszczalników i tu kłania się chemia w szkole. Ten środek nakłada się jak już ktoś baardzo musi na szmatkę i tą szmatką myje golenie. Żadnego uginania czy psurania tego na golenie. A tym bardziej w amorach klasy Pike'a/Lyrika

Edytowane przez Ares
  • Lubię to! 1
Opublikowano
19 minut temu, AHABI ONE napisał:

Zapraszam do zapoznania się z filmem by Szajbajk od 18minuty

Myślisz że to taki świetny serwisant i guru w świecie rowerowym 🤣🤣🤣🤣

Nie rozbawiaj mnie jestem na forum ale jego filmów nie lubię bo często jego badania czy testy są zwyczajnie wyssane z palca , jak słynny test klocków hamulcowych 😁 

Opublikowano

Jak uszczelki są nieszczelne to oczywiscie, że przejdzie.

Opublikowano (edytowane)

Uszczelki nie mogą być superszczelne jak w motocyklowych (przykladowo) goleniach lub nie wiem... tłoku wozka widlowego, bo wygenereuja za duze tarcie i beda narzekania, ze amor przycina. 

@Ares jaki ten serwis w krk? może być na priv jak tu "nie wolno". Przyda mi się takie info.

@AHABI ONE nasz guru to na yt sieje takimi głupotami, że walcze z jutubem, żeby mi jego filmow nie podpowiadał.

Edytowane przez PiotrekGT
Opublikowano
W dniu 30.11.2020 o 19:55, piter614 napisał:

Moje wypowiedź nie mają sensu 

Wypisuję się z wątku 

A jednak ...🥱

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jeszcze nikt nie opracował takiego smaru, który dałby sobie radę z kacperkowym amortyzatorem.

Opublikowano

XNa sram butter są te same tłuste ślady na lagach no, może ciut mniejsze.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Amortyzator po pełnym serwisie...smar tam gdzie miał być, to był i powierzchowne użytkowanie brunox, tak jak pisałem w żaden sposób nie przyczynił się do "rzekomego wypłukiwania " 

Piszcie co chcecie, ja używam i będę używał. Tyle w temacie z mojej strony.