vdcmike Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 Nils Atomic jest dobry do widelców smarowanych smarem (na ślizgi). Do uszczelek kurzowych IMHO za bardzo lepi co ma skutek uboczny w postaci łapania dużo większej ilości syfu do środka amortyzatora oraz czułość wtedy jest gorsza niż bez żadnego smaru w tym miejscu (warunek - golenie alu). Przy poprawnej aplikacji dynamic seal pod kurzówki i sprawnych uszczelkach starcza on na 50h jazdy.
Gość Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 3 minuty temu, vdcmike napisał: Nils Atomic Ja używam wersji RH od dwóch lat i powiem ze nie mam z num problemu Jedna muszę wypróbować ten co polecasz Smar Dynamic Seal Grease PTFE
GrzesiekNowak Opublikowano 23 Listopada 2020 Autor Opublikowano 23 Listopada 2020 (edytowane) A w ogóle to po co jest ten smar na uszczelkach? 🧐Wszyscy mówią, żeby stosować to i ja stosuje ale np. w motorach nie stosuje się smaru na uszczelki i amortyzator chodzi przez 5 lat bez serwisu bez żadnych skutków ubocznych. O tym co powiecie? https://allegro.pl/oferta/fuchs-silkolene-pro-rg2-grease-smar-wielofunkcyjny-7192000668?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_chemiakcesor_pla&ev_adgr=Chemia+-++Środki+do+napraw+i+zabezpieczania&gclid=CjwKCAiA2O39BRBjEiwApB2IkqUkb_x_epHCleOC6fIVghfdOLnmrNc_SP1wqX0j99brFzh3LGNP3hoCf5kQAvD_BwE Edytowane 23 Listopada 2020 przez GrzesiekNowak
Gość Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 20 minut temu, GrzesiekNowak napisał: A w ogóle to po co jest ten smar na uszczelkach? 🧐Wszyscy mówią, żeby stosować to i ja stosuje ale np. w motorach nie stosuje się smaru na uszczelki i amortyzator chodzi przez 5 lat bez serwisu bez żadnych skutków ubocznych. O tym co powiecie? https://allegro.pl/oferta/fuchs-silkolene-pro-rg2-grease-smar-wielofunkcyjny-7192000668?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_chemiakcesor_pla&ev_adgr=Chemia+-++Środki+do+napraw+i+zabezpieczania&gclid=CjwKCAiA2O39BRBjEiwApB2IkqUkb_x_epHCleOC6fIVghfdOLnmrNc_SP1wqX0j99brFzh3LGNP3hoCf5kQAvD_BwE Mam go, użwam do smarowania wszystkiego innego w rowerze niż amor silkolane ma dobre oleje do amortyzatorów.
PiotrekGT Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 Uszczelka rowerowa przy motocyklowej to pierdoła. Motocyklowe są lepiej spasowane bo one nie muszą "wybierać liści". Tam amortyzatory mają dużo większe opory, nazwijmy to "jałowe" pochodzące od uszcelnien ale to nie istotne bo przeciętna masa zatankowanego motocykla z kierowcą to około 300kg a nie 70 z pedantycznym nastawieniem na płynną pracę. Bezwładność pochodząca od 300kg nie potrzebuje tak wycackanych amorków.
GrzesiekNowak Opublikowano 23 Listopada 2020 Autor Opublikowano 23 Listopada 2020 (edytowane) Chciałbym zauważyć tylko, że amortyzator motocyklowy lepiej wybiera liście od rowerowego. Drugie pytanie dlaczego w rowerowych amortyzatorach nie ma uszczelniaczy olejowych tak jak w motocyklowym tylko są jakieś pierścienie z pianki? Edytowane 23 Listopada 2020 przez GrzesiekNowak
GrzesiekNowak Opublikowano 24 Listopada 2020 Autor Opublikowano 24 Listopada 2020 A w innych nie ma dlaczego 🤔
vdcmike Opublikowano 24 Listopada 2020 Opublikowano 24 Listopada 2020 Przede wszystkim motocyklowe (ale nie z jakiejś chińskiej motorynki) kosztują kilka x więcej i od nich w dużo większym stopniu zależy bezpieczeństwo nie tylko biker'a ale i innych uczestników ruchu. No i najlepsze - w świecie rowerów nie obowiązują żadne normy w których powinna mieścić się praca amortyzatora (jak również żadne normy dot. bezpieczeństwa) - nie trzeba homologacji żeby wprowadzić produkt na rynek, nie trzeba okresowych przeglądów dopuszczających do ruchu. Odnośnie uszczelek olejowych - ich rolę przejęły uszczelki kurzowe, które w przypadku RSa czy Foxa mają działanie dwukierunkowe (sorry inaczej się nie da - mają wargi zewnętrzne i wewętrzne). Niektóre mańki do dzisiaj maja osobne uszczelki olejowe a tanie suntoury nie mają żadnego uszczelnienia olejowego. 1
GrzesiekNowak Opublikowano 24 Listopada 2020 Autor Opublikowano 24 Listopada 2020 (edytowane) Właśnie amortyzator przedni w chinskim motorku Romet kolegi lepiej wybiera liście od tego w rowerze. A nie jest czasem tak, że z uszczelkami olejowymi amortyzator jest lepiej uszczelniony (w motorze lagi są suche a w rowerze są tłuste i zgarniają cały syf z otoczenia) tylko stawiają większy opór podczas pracy? Edytowane 24 Listopada 2020 przez GrzesiekNowak
vdcmike Opublikowano 24 Listopada 2020 Opublikowano 24 Listopada 2020 Jak pisałem - w RockShox są uszczelki olejowe zintegrowane z kurzowymi (skuteczność ta sama). Tluste golenie robią sie od smaru nalożonego pomiędzy wargami uszczelek wzgledie jesli uszczelki mają już dosyć. Gąbki olejowe pełnią kilka zadań w tym głownie zabezpieczają wnętrze amortyzatora przed drobnym syfem, którego nie zatrzymają uszczelki (dlatego w RS po roku w środku nadal czysto).
GrzesiekNowak Opublikowano 25 Listopada 2020 Autor Opublikowano 25 Listopada 2020 (edytowane) Chyba nie do konć są tak samo szczelne. W amortyzatorze motocyklowym po 5 latach w środku nadal czysto. Jak ograniczyć tą tłustość lag? Dać rzadszego smaru na uszczelki? Edytowane 25 Listopada 2020 przez GrzesiekNowak
GrzesiekNowak Opublikowano 25 Listopada 2020 Autor Opublikowano 25 Listopada 2020 Mam wsadzone 2 tokeny ciśnienie 40 psi a on nadal zamulony 😤
GrzesiekNowak Opublikowano 25 Listopada 2020 Autor Opublikowano 25 Listopada 2020 Teraz na dworze jest -2 stopnie to już w ogóle się zrobił zamulony i jeszcze gorzej chodzi. Na sprężynowy RST najlepiej chodził.
Gość Opublikowano 25 Listopada 2020 Opublikowano 25 Listopada 2020 No to jedyna rada wrócić do tego rstNo ja już nic nie pomogę w temacie wszytko zostało napisane co trzeba zrobić Mam wsadzone 2 tokeny ciśnienie 40 psi a on nadal zamulony Odkręcić rebound na maksa musisz
GrzesiekNowak Opublikowano 25 Listopada 2020 Autor Opublikowano 25 Listopada 2020 Po prostu on jest dla ludzi o wadze 90-120kg wzwyż.
Gość Opublikowano 26 Listopada 2020 Opublikowano 26 Listopada 2020 No co ty nie ma czegoś takiegoOn jak ja napisałem wyżej i nie tylko jaTEN AMOR NIE WYBIERA LIŚCI ON JEST DO JAZDY OSTREJ JAZDYWYOBRAZIĆ SOBIE MOŻESZ JAK WYBIERA LIŚCIE LECISZ NA DROPA KTÓRY MA DWA METRY I AMOR JEST ROZBITY
GrzesiekNowak Opublikowano 26 Listopada 2020 Autor Opublikowano 26 Listopada 2020 Do ostrego podskakiwania na korzeniach to się zgodzę. Do ostrej jazdy też się nie nadaje bo na każdych korzeniach i kamieniach wylatujesz w kosmos, bo amortyzator nie chce się łaskawie ugiąc. Jedynie do czego się nadaje to dropów jak sam mówisz. Po za tym sprężyna powietrzna się podobno utwardza pod koniec ugięcia.
PiotrekGT Opublikowano 26 Listopada 2020 Opublikowano 26 Listopada 2020 Zalatuje mi tutaj kiedyś znanym jegomościem, który wywyższał XC30 na sprężynce nad wszelakie powietrzne Pike'i, Lyriki, Foxy 36 a nawet pewnie z Öhlinsa by się pośmiał.
Gość Opublikowano 26 Listopada 2020 Opublikowano 26 Listopada 2020 Mam propozycję za ten amor dam ci 50zł Jeżeli i tak jest to złom to więcej nie jest wart
Raptor Opublikowano 26 Listopada 2020 Opublikowano 26 Listopada 2020 23 godziny temu, GrzesiekNowak napisał: Teraz na dworze jest -2 stopnie to już w ogóle się zrobił zamulony i jeszcze gorzej chodzi. Na sprężynowy RST najlepiej chodził. Zamieńmy się. Kupię ci za tego Liryka RST i to ze sprężyną jaką tylko zapragniesz.😉
GrzesiekNowak Opublikowano 28 Listopada 2020 Autor Opublikowano 28 Listopada 2020 (edytowane) Czy górne lagi od Domaina wraz zawartością (sprężyna stalowa) będą pasować do dolnych lag Lyrika? Edytowane 28 Listopada 2020 przez GrzesiekNowak
PiotrekGT Opublikowano 28 Listopada 2020 Opublikowano 28 Listopada 2020 Coraz bardziej zalatuje mi tu Szybkim
Rekomendowane odpowiedzi