elmapeto Opublikowano 28 Października 2020 Opublikowano 28 Października 2020 Nie zależy mi na zbyciu wagi. Kolego ja ważę ponad 130 kilo. Ostatnio za tylne koło płaciłem pod 600. Ma być pancerne nie lekkie. Nie mierz wszystkich swoją miarą.
michalr Opublikowano 28 Października 2020 Opublikowano 28 Października 2020 No ale Ty sam mierzysz swoją miarą, w zasadzie każdy po części tak mierzy. Modyfikacje ST540 robiłeś pod siebie, pod swoją wagę, preferencje itp. I to co u Ciebie się sprawdziło niekoniecznie musi sprawdzić się u innych. Reasumując, jakbym miał coś zmieniać w rowerze pokroju ST540 to napęd, przód i tył na minimum Deore, to nie są duże koszty a jakość pracy tego napędu będzie zdecydowanie lepsza niż Altus. Pomyślał bym też o amortyzatorze, choć na prostą główkę dobrych amortyzatorów brak, chyba że z jakiegoś odzysku. Ewentualnie jakiś sztywny widelec od Chińczyka.
vdcmike Opublikowano 28 Października 2020 Opublikowano 28 Października 2020 Tam napęd jest archaiczny ze zwalonym stopniowaniem przodu z którego Shimano się bardzo szybko wycofało. Żeby to mialo ręce i nogi trzeba by wymienić wszystko na współczesne 2x10 a to już poważne koszty. Sama wymiana przerzutek zmieni niewiele.
Rokoszoko Opublikowano 28 Października 2020 Opublikowano 28 Października 2020 (edytowane) Kurde, jeździłem na tym rowerze nie raz i to dla mnie po prostu, normalnie działa Nie rozumiem trochę tych postów, że trzeba zmieniać napęd za minimum kilka stówek bo nie pojedzie...Jako czysty dupowóz do rekreacji temu rowerowi nic nie brakuje. Edytowane 28 Października 2020 przez Rokoszoko
vdcmike Opublikowano 28 Października 2020 Opublikowano 28 Października 2020 Wrecz przeciwnie - cały czas twierdzę, że nie warto nic zmieniać. 1
michalr Opublikowano 28 Października 2020 Opublikowano 28 Października 2020 Napęd chciał zmieniać autor wątku, licząc na poprawę przełożeń pod obciążeniem, stąd się to wszystko wzięło. Na Altusie to sobie pod obciążeniem niewiele pozmienia, kilka takich zmian i wszystko będzie pogięte i nieprecyzyjne. Ale do rekreacyjnej jazdy po prostej to się zgodzę, Altus wystarczy.
Rokoszoko Opublikowano 28 Października 2020 Opublikowano 28 Października 2020 ... Wystarczy w momencie zmiany biegu na chwilę odpuścić nacisk z nogi, aż bieg się zmieni i rura, nie są do tego potrzebne przerzutki za 2 miliony, tylko trochę techniki. 1
zenobek Opublikowano 28 Października 2020 Opublikowano 28 Października 2020 Jest jeszcze inny aspekt. Kupujesz rower za 5 kawałków, jedziesz po bułki i wracasz piechotą.....
michalr Opublikowano 28 Października 2020 Opublikowano 28 Października 2020 ... Wystarczy w momencie zmiany biegu na chwilę odpuścić nacisk z nogi, aż bieg się zmieni i rura, nie są do tego potrzebne przerzutki za 2 miliony, tylko trochę techniki. Nie no, luz, można jeździć i na desce do prasowania, jak ktoś się uprze to co mu zrobisz.
vdcmike Opublikowano 28 Października 2020 Opublikowano 28 Października 2020 Ale ten rower to taka właśnie deska do prasowania vel markeciak i co by nie robić taki zostanie.
michalr Opublikowano 28 Października 2020 Opublikowano 28 Października 2020 Ale ten rower to taka właśnie deska do prasowania vel markeciak i co by nie robić taki zostanie.Od markeciaków trochę lepszy, tu przynajmniej jest Altus gdzie u konkurencji króluje SiS albo Tourney. Coś tam da się ulepszyć choć szału nie ma.
trovao Opublikowano 29 Października 2020 Autor Opublikowano 29 Października 2020 W zasadzie wiem że nic nie wiem .... Jedni twierdzą że wymiana przerzutek nic nie zmieni, drudzy że będzie lepiej ( trwalej, pewniej, sprawniej ). Rozumiem że dbacie o mój portfel abym nie wydawał niepotrzebnie kasy i nauczył się lepiej przewidywać zmianę biegów. Sugerując że tego roweru nie można w żadnym stopniu poprawić ( nieeekonomiczne ). Żadnych konkretnych informacji nie uzyskałem, wiec spróbuję inaczej. Postarajcie się zapomnieć jaki mam rower, ile kosztował. Jakie konkretne elementy z grupy deore potrzebował bym do napędu 2x9 ( Korba 22-36 oraz kaseta 11-36 ). Upatrzyłem sobie model RD-M592, ale kompletnie nie wiem jaki przód do tego.
ahaja Opublikowano 29 Października 2020 Opublikowano 29 Października 2020 Komfort przy zmienianiu biegów dają zawsze i w największym stopniu manetki (od nich pochodzi precyzja), nie przerzutki. Drugim punktem jest ciasno spasowana kaseta na szybkich biegach - przeprowadzałem ostatnio tego typu zmianę, która opisałem tu. Alivio czy Altus sa słabe nieco na dżunglowanie po lesie/górkach - pewnie było już gdzieś wyżej >> poszedłbym w 10 biegów z tyłu Deore. Ale to zapewne zwiększyłoby inwestycję bo i klamki trza by było zmienić (chyba, że masz już niezależne manetki od klamek), łańcuch, zmieniarkę ze sprzęgłem i kasetę (te na szczęście nie są drogie). Przednia manetka SL-M5100 Mono jest tania i świetnie działa. I to ma sens ... jak już jest mus z wydaniem monety ... 😉 No i tak czy siak pozostaje kwestia nauczenia się zmiany biegów przed podjazdem a nie w trakcie - bo tak zajedziesz i zniszczysz napęd nawet najlepszy.
Accent_Szaj Opublikowano 29 Października 2020 Opublikowano 29 Października 2020 (edytowane) 2 godziny temu, trovao napisał: Jedni twierdzą że wymiana przerzutek nic nie zmieni Nikt nie twierdzi że nic się nie zmieni. Tu bardziej jest dyskusja czy warto pakować kasę w ten rower. Na to pytanie musisz odpowiedzieć sam. Zobacz sobie wątek @zibi_j1 z Rokim. On to dopiero przeinwestował ten bajk,ale niczego nie żałuję,bo podjął decyzję świadomie. Edytowane 29 Października 2020 przez Accent_Szaj Autokorekta w telefonie 1
michalr Opublikowano 29 Października 2020 Opublikowano 29 Października 2020 No i tak czy siak pozostaje kwestia nauczenia się zmiany biegów przed podjazdem a nie w trakcie - bo tak zajedziesz i zniszczysz napęd nawet najlepszy. Podczas podjazdu też się zmienia biegi, wraz ze zwiększaniem nachylenia górki, wtedy są właśnie największe przeciążenia których taki Altus zwyczajnie nie wytrzyma.
trovao Opublikowano 29 Października 2020 Autor Opublikowano 29 Października 2020 (edytowane) @michalr Dlatego najchętniej zmienił bym tego Altusa na inną, która jest w stanie wytrzymać dłużej, znieść więcej. To właśnie na podjazdach przy obciazeniu czasem trzeba zmienić bieg. Średnio można wtedy odpuścić aby napęd miał lżej ... @ahaja Manetki mam obecnie takie : SL-M3000 Jeśli nie ma sensu zostawać przy 2x9 i pakować się w 2x10 za odpowiednio większe pieniądze do tego roweru to popadamy w swego rodzaju błędne koło. Edytowane 29 Października 2020 przez trovao
PiotrekGT Opublikowano 29 Października 2020 Opublikowano 29 Października 2020 Więc jak altus nie wytrzyma i pęknie albo wybuchnie to wtedy sobie kupisz coś lepszego. RD M952 to dobry trop. Ale wpierw porządne regulacja, najlepiej samemu z tutorialami na yt i metody prób i błędów, oddasz na serwis to ci pokręcą lewo prawo i 50 dyszek nie twoje. Tak przynajmniej się czegoś nauczysz. Pod żadnym pozorem nie radze wchodzić w 10s, za duże koszty wymiany w stosunku do przyrostu jakości. Zmieniaj tylko to, co się zepsuje i wymiana jest konieczna. Kasę trzymaj na lepszy rower skoro wkręcasz się w temat. Nie ciągnie cie do XC ani do DH, chcesz coś pośrodku? Trailówka hardtail jest dla ciebie, takim skromnym moim zdaniem.
trovao Opublikowano 30 Października 2020 Autor Opublikowano 30 Października 2020 Posłucham większości z Was i odpuszczę temat. Będę jeździł na tym co mam i nabierał doświadczenia jak i formy. Dziękuję wszystkim za rady. PS. Trial hardtail mnie się podoba... Może jako następny 🙂 Zobaczymy w którą to stronę podąży...
Rokoszoko Opublikowano 30 Października 2020 Opublikowano 30 Października 2020 Słusznie, tylko nie zmieniaj biegów pod obciążeniem, zawsze da się odpuścić nogę Być może się na tyle wkręcisz, że kolejny rower to będzie xc100s z Decathlonu i wtedy będziesz śmigał od pomorza po Śląsk !
PiotrekGT Opublikowano 31 Października 2020 Opublikowano 31 Października 2020 Ja bym mu proponował AM100 HT 1
trovao Opublikowano 1 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 1 Grudnia 2020 Stoję przed wyborem opon i zastanawiam się miedzy : Continental Race King Maxxis Ikon Służyć mają głównie na ścieżkach leśnych, trochę singli z korzeniami, ale nic hardcorowego. Raczej drut. Jeszcze nie dojrzałem do zabawy z mlekiem. Nie mogę się zdecydować, im więcej o nich czytam tym mniej wiem. Może macie jeszcze jakieś inne propozycje? Jednak nie posłuchałem Was i rozpoczęły się pewne zmiany w rowerze, ale w rezultacie myślę że wyjdzie to na +. Szczegóły wkrótce.
michalr Opublikowano 1 Grudnia 2020 Opublikowano 1 Grudnia 2020 Te opony co podałeś są ok, się bierz zwijane a nie drutowe, zwłaszcza że jeździsz na dętkach.
trovao Opublikowano 24 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 24 Grudnia 2020 (edytowane) Witajcie! Kilka rzeczy rowerze się zmieniło. Głównie za sprawą zmiany widelca na RockShox Reba RL do którego musiałem wymienić stery oraz kompletne koło. Pojawiła się obręcz DTSwiss 533D wraz z piastą 15x100 Octane One. Wymieniłem też opony na zwijane Maxxis-y " przód Ardent / tył Ikon. Jest też namiastka "luksusu" czyli karbonowe podkładki pod mostek hehe Zdjęcia trochę "niewyjściowe", ale dopiero poskładałem wszystko do kupy a pogoda średnia na sesje w plenerze. Plany na najbliższą przyszłość to wymiana mostka na krótszy, inne siodło oraz tarcza 180mm na przód. Pozdro! Edytowane 24 Grudnia 2020 przez trovao 1
trovao Opublikowano 26 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 26 Grudnia 2020 (edytowane) Dziś w ramach spalania świątecznych kalorii, przewietrzyłem maszynę. Jedzie się tak inaczej jakoś, lub to autosugestia Tak czy siak jestem zadowolony. Edytowane 26 Grudnia 2020 przez trovao 1
trovao Opublikowano 23 Lutego 2021 Autor Opublikowano 23 Lutego 2021 (edytowane) Przygoda z RR dobiegła końca. Bez zbędnego omawiania tematu rozpoczynam składanie roweru na ramie Accent Peak - oby nie pękła za szybko Edytowane 23 Lutego 2021 przez trovao
Rekomendowane odpowiedzi