Skocz do zawartości

Tętno

Tom Greg

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej.  Od kilku treningów mam problem z uzyskaniem tętna maksymalnego.  Z czego to może wynikać.  Słaba wydolność? Brak siły,? 

Opublikowano
18 minut temu, Tom Greg napisał:

Hej.  Od kilku treningów mam problem z uzyskaniem tętna maksymalnego.  Z czego to może wynikać.  Słaba wydolność? Brak siły,? 

A z kiedy masz tę wartość tętna maksymalnego? Może już z biegiem czasu Twoje HRMax po prostu spadło? 

Opublikowano

Jeśli nie czujesz dużego zmęczenia znaczy, że organizm się zaadaptował do nowych warunków. Przyklad: w styczniu zacząłem biegać i biegałem niemal wyłacznie w 5 strefie tętna. Po 10 miesiacach i podobnym obciążeniu biegam w 4 strefie. Także nie osiaganie maksymalnego tętna nie oznacza regresu a wręcz odwrotnie. Wydolność wzrosła skutkiem czego serce musi wykonać mniejszą robotę.

Opublikowano
1 minutę temu, PrzeLuka napisał:

Jesli nie czujesz duzego zmeczenia znaczy, ze organizm sie zaadaptował do nowych warunków. Przyklad: w styczniu zaczałem biegać i niemal wyłacznie w 5 strefie tętna. Po 10 miesiacach biegam w 4 strefie. Także nie osiaganie makaymalnego tętna nie oznacza regresu.

3 minuty temu, Łabędź napisał:

A z kiedy masz tę wartość tętna maksymalnego? Może już z biegiem czasu Twoje HRMax po prostu spadło? 

tylko czuje że  mógłbym więcej i nie ma z czego , mam wrażenie że brakuje mi trochę siły 

Opublikowano

Taki brak siły na treningu może mieć różne przyczyny. Braki w diecie (np. za szybko wypalasz zapas glikogenu w mięśniach), przemęczenie, zbyt powolna regeneracja między treningami lub monotonia treningu tzn. pracują ciagle te same partie mięśni. Nie ma złotego środka i gotowej odp. ale konsultacja z kumatym fizjo nie zaszkodzi.

Opublikowano
5 minut temu, PrzeLuka napisał:

Taki brak siły na treningu może mieć różne przyczyny. Braki w diecie (np. za szybko wypalasz zapas glikogenu w mięśniach), przemęczenie, zbyt powolna regeneracja między treningami lub monotonia treningu tzn. pracują ciagle te same partie mięśni. Nie ma złotego środka i gotowej odp. ale konsultacja z kumatym fizjo nie zaszkodzi.

Dzięki. Za info . Pozdrawiam 

Opublikowano
Godzinę temu, Tom Greg napisał:

moje tętno maksymalne to 173 

A przy jakim wieku? 

Zasadniczo o tej porze roku ciężko jest cisnąć na maksa, mięśnie też inaczej się rozgrzewają, organizm jest zmęczony sezonem. Trudniej się zmotywować do wysiłku na granicy możliwości. 

Dużo też zależy od motywacji i okoliczności. Ja w listopadzie skończę 40 lat, a moje tętno maksymalne wynosi na ten moment 188. Trudno mi też ostatnio wycisnąć z siebie tyle na treningach, żeby znaleźć się w piątej strefie. Ten sezon w ogóle uważam treningowo za stracony, bardziej coś tam rekreacyjnie kręcę niż trenuję. Tymczasem, jak miesiąc temu jechałem na Wyścigu Tomka Marczyńskiego, choć wydawało mi się, że jadę na 3/4 swoich możliwości, to wykresy czasu spędzonego w strefach wyglądały tak:

Screenshot_20200929-111325_Connect.thumb.jpg.6c57b35a19057d12f42cb9221d3885e1.jpg

Opublikowano
10 minut temu, Łabędź napisał:

A przy jakim wieku? 

Zasadniczo o tej porze roku ciężko jest cisnąć na maksa, mięśnie też inaczej się rozgrzewają, organizm jest zmęczony sezonem. Trudniej się zmotywować do wysiłku na granicy możliwości. 

Dużo też zależy od motywacji i okoliczności. Ja w listopadzie skończę 40 lat, a moje tętno maksymalne wynosi na ten moment 188. Trudno mi też ostatnio wycisnąć z siebie tyle na treningach, żeby znaleźć się w piątej strefie. Ten sezon w ogóle uważam treningowo za stracony, bardziej coś tam rekreacyjnie kręcę niż trenuję. Tymczasem, jak miesiąc temu jechałem na Wyścigu Tomka Marczyńskiego, choć wydawało mi się, że jadę na 3/4 swoich możliwości, to wykresy czasu spędzonego w strefach wyglądały tak:

Screenshot_20200929-111325_Connect.thumb.jpg.6c57b35a19057d12f42cb9221d3885e1.jpg

Dziękuję 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Hej, podłącze się żeby nie zakładać nowego wątku. Ja też mam problem z tętnem, ale trochę innej natury. Gdy np biegam (aspekt potrzebny do porównania), to moje tętno na godzinne treningi, przy którym nie mam następnego dnia zakwasów wynosi średnio 165 bpm, a dochodzi momentami nawet do 180bpm (mierzone obecnie, czyli prawie zimą). Nie czuję, żebym wtedy biegł jakoś szybko. Ale np, gdy wsiadam na rower, to przy pomiarze progu mleczanowego (robiony w lato, przy średnim wietrze), czyli po rozgrzewce jazda przez 20 minut na full, to moje średnie tętno to około 100bpm. Ogólnie mam problem z utrzymaniem tętna na właściwym poziomie, mimo pracowania nogami na full i palących mięśni, bo płuca tez pracują na luzie.
Dodam tylko, że kadencja jest w porządku, bo 90-100 obr/min i poprzedniej zimy nie robiłem bazy.
Teraz moje pytanie, czy coś mogę z tym zrobić i jeśli tak to co? Myślicie, że to od braku robienia bazy? Z góry dzięki

Opublikowano
3 godziny temu, Jakk napisał:

mimo pracowania nogami na full i palących mięśni, bo płuca tez pracują na luzie.

Jak to możliwe? 100 bpm na rowerze jadąc na maksa z palącymi mięśniami? Powiedziałbym, że to jakaś wada serca, gdyby nie to, że przy bieganiu masz bardziej normalne parametry.

Opublikowano

Noo, prawda. MiBand 3. Tak też podejrzewałem że to może byc to. Chyba czas na pulsometr porządny 😄

Opublikowano
Godzinę temu, Jakk napisał:

Noo, prawda. MiBand 3. Tak też podejrzewałem że to może byc to. Chyba czas na pulsometr porządny 😄

Jak chcesz prawdziwe pomiary to tylko z klatki piersiowej. Żaden nadgarstkowy idealnie Ci tętna nie pokaże. A już na pewno nie mi band :)