Skocz do zawartości

Kross Earth 2.0 2019 - GreyRacer

ankorst

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Stało się. Nowy nabytek stał się faktem.

Kross Earth 2.0 2019 - GreyRacer. 

Specyfikacja:

WidelecRock Shox Recon RL Air (skok 100mm, blokada skoku w manetce, Tapered, QR15x110)

Tylny amortyzatorRock Shox Deluxe RL (DebonAir, lockout, 165x45mm Ttrunion)

Piasta przódShimano Deore HB-M6010 (15x110)

Piasta tyłShimano Deore FH-M6010 (15x148)

OponySchwalbe Racing Ray Performance 29"x2,25" Schwalbe Racing Ralph Performance 29"x2,25"

ObręczeWTB STP i23 (29", 23mm, Tubeless Ready)

Przerzutka przódShimano Deore FD-M6020

Przerzutka tyłShimano SLX RD-M7000

Hamulce przódShimano BR-MT400 (tarczowy, hydrauliczny, rotor: 180mm)

Hamulce tyłShimano BR-MT400 (tarczowy, hydrauliczny, rotor: 160mm)

Dźwignie hamulcaShimano BL-MT400 (hydrauliczna

ManetkiShimano Deore SL-M6000 (2x10)

KorbyShimano FC-MT500 Boost (36/26T)

SuportShimano SM-BB52

ŁańcuchShimano CN-HG54

Kaseta / WolnobiegShimano CS-HG500 (11-36T)

Powiem tak: Przesiadka z Krossa Level A2 z 2010 roku na nową maszynę to jest dla mnie kosmos. Długo się zastanawiałem nad wyborem nowego roweru, była Merida big.nine 500 lite, Był Giant Phatom 29er z 2018, Ghost Nirvana czyli same sztywniaki. Nie rozważałem fulla bo ograniczał mnie budżet. Ale... trafiłem na wyprzedaż Krossa i kupiłem Eartha za 5499 zł. 

Wczoraj pierwszy mały wyjazd do pobliskiego lasu. Ło matko bosko. Wróciłem z bananem na twarzy i komarami w zębach. Tak się morda cieszyła. Nie wiem czy to podświadomość, że nowy bike, ale leciałem. Przesiadka ze sprężynowego suntoura na full rockshox air to jakiś kosmos. Wiem, ktoś może powiedzieć przecież to podstawowe wyroby Rockshoxa, ale dla mnie to jest mercedes. Hamulce jeszcze nie dotarte ale i tak biją na głowę poprzednie Tektro Auriga.

Jutro pobudka o 5 i jakaś szybka trasa przed pracą. Niedziela na pewno w trasie. Żona mnie wydziedziczy 😁...

greyracer.jpg

Edytowane przez ankorst
Błąd
  • Lubię to! 3
Opublikowano

Gdzie mają takie wyprzedaże? Cena z kosmosu jak za fulla z takimi komponentami.

Opublikowano

W Nowym Sączu, sklep K-Bike Autoryzowany Dealer i Serwis Krossa. Nie mieli na stanie, ale udało się im ściągnąć. Widziałem w podobnej cenie też na Allegro.

Opublikowano

Faktycznie na ten model są spore obniżki, w necie rozpiętość między 6600 a 5600 mniej więcej. Zaskoczyła mnie ta cena, bo takie rowery zwykle kosztują w okolicach 8k. A jak wagowo ten rower? Bliżej 13 czy 14kg?

Opublikowano

Katalogowo jest podany 14,5 dla Mki, ja mam Lkę, ale przyznam się nie ważyłem go jeszcze. Jak wrócę z pracy to zważę i napiszę. Mam wrażenie, że jest lżejszy od poprzedniego.

Opublikowano

Waga L-ki z nylonowymi platformami to 14,8 kg. W najbliższej przyszłości wyrzucę dętki to coś lekko zejdę z wagi.

Opublikowano

Wydaje mi się, że ten rower ma kasetę 10-36T a nie 11-42T. Mógłbys to potwierdzić bo zastanawiam sie nad tym rowerem a właśnie w kilku miejscach różnie pisze w internecie.

I jeszcze jedno czy ten rower ma obie sztywne osie?

Opublikowano

Faktycznie podają dwie różne wersje. Nawet jak zamawialem w sklepie to sprawdzałem u nich w katalogu jak jest faktycznie i bylo podane 11-42. A przyszedł 11-36. Ale wziąłem  jaki jest. Chyba będę zmieniał na 11-42.  A osie sztywne obydwie. Tylna na klamkę. 

Opublikowano (edytowane)

Hej,

Planuję zakupić ten sam rower bo już myślę o nim od 2 tygodni szukając aby miał rower więcej przestrzeni w ramie i ten wydaje się idealny.

Ankorst a mógłbyś mi zmierzyć jaka jest długość dolnej rury ramy tak 4 cm od dampera i 5 od końca tej rury.

Ile masz wzrostu i jaki przekrok ?

Zastanawiam się czy ten rozmiar ramy L jest dla Ciebie idealny czy wybrał byś większy ?

Planuję przerobić taki rowerek na elektryka z silnikiem mid drive bo idealnie się nadaje. Są 2 wersje baterii bidonowej wyciągana z boku i ona jest długa na 54 cm, ale na samym końcu jest ścięta pod kątem 40 stopni i nie wiem czy mi się tam idealnie zmieści.

Bateria Wysoka jest na 11 cm.

I jest też bateria bidonowa, która ma 38 cm i wysoka jest na 9 cm, ale trzeba przyjąć zapas 2 cm na wysokości bo będzie przesuwana w górę ramy.

Mogę podesłać Ci szablony tych 2 bidonów do wydruku w pdf-ie i jak byłbyś tak miły to byłaby to najlepsza opcja bo też nie mam gdzie tego przymierzyć i zobaczyć tego rowera na żywo.

Dziękuję bardzo z góry za pomoc

Pozdrawiam

2 godziny temu, Deco_10 napisał:

Wydaje mi się, że ten rower ma kasetę 10-36T a nie 11-42T. Mógłbys to potwierdzić bo zastanawiam sie nad tym rowerem a właśnie w kilku miejscach różnie pisze w internecie.

I jeszcze jedno czy ten rower ma obie sztywne osie?

Z tego co widziałem to w katalogu krossa widnieje kaseta 11-42T. Kasety 10-36T nie ma takiej tylko 11-36T i jest to Shimano HG50.

W innych sklepach na necie w większości podają kasetę 11-42T. Najważniejszy i powielany błąd jest w szerokości piasty tylnej, która powinna być 12x148 a podają 15x148 mm.

Nawet na stronie producenta jest ten sam błąd, ale w katalogu krossa jest ok i raczej tym bym się zawsze wzorował.

Polecam wymienić kasetę na 11-42T jak komuś brakuje bo przerzutka powinna spokojnie obsłużyć bo z tego co widzę w specyfikacji to dali z napędu 11 rzędowego taką SHIMANO SLX RD-M7000.

Ona spokojnie obsłuży kasetę z 46T.

Edytowane przez djpawelo
Opublikowano

Zastanawiam się między Kross Earth 2.0 i Rock Rider XC100 S. Brałeś pod uwagę RockRidera? Daj znać jak się sprawuje po pierwszych trasach.

Ile masz wzrostu i jaki rozmiar wybrałeś? Pozdrawiam i dzięki z góry za poradę (ja mam 180cm i myślałem nad M)

Opublikowano (edytowane)

Mam 183 cm wzrost i przekrok 86cm Wziąłem Lkę a zastanawiałem się nad Mką, bo są na pograniczu mojego wzrostu. Ale myślę, że ta Lka jest idealna.

Mam nadzieję, że o te wymiary ci chodzi.

Jak coś to wyślij te pdfy spróbuję przymierzyć. (grzesiek.wojslaw@gmail.com)

Odnośnie kasety właśnie myślę o 11-42. Z tyłu jest SLX myślisz że obsłuży 11-46?

earth 2.0 2019.jpg

Edytowane przez ankorst
Opublikowano (edytowane)

Tak o ten wymiar mi chodziło.

Dziękuję bardzo za z wymiarowanie. Z tego co widzę to niestety nie wejdzie ta bateria wyjmowana z boku a szkoda bo fajnie by się prezentowała.

Braknie chyba 5 cm.

Odnośnie przerzutki to śmiało możesz wymieniać kasetę na hg500  11-42T bo spokojnie przerzutka obsłuży z dużym zapasem.

Wiadomo, że może braknąć długości łańcucha jaki teraz masz, więc i łańcuch dokup hg54 na zapas i będzie fajny zestaw.

M7000 spokojnie obsłuży 46T i więcej zebów. Ja mam obecnie 11-42T i przerzutkę M6000 ze średnim wóżkiem, ale 1 blat z przodu 36T i jest idealnie.

To na M7000 będzie bajunia :)

Plków nie dodam bo nie można załączać pdf-ów

Załączam linka do pobrania 2 plików:

https://offer-attachments.allegrostatic.com/offer-attachments-ae/037f78218ac0a2884f98ea6f8e747076ca40a747521300e1d037d3117cc206f1

https://offer-attachments.allegrostatic.com/offer-attachments-27/afdaea2af743a195e8853f453f33a1fe5c7a60184154a4d60c9835691a90dc15

https://www.e-biker.pl/public/assets/PDF/batt-hailong-template.pdf

Wytnij proszę cały obrys baterii i złącz odpowiednio kartki

Edytowane przez djpawelo
Opublikowano
16 minut temu, Django napisał:

Zastanawiam się między Kross Earth 2.0 i Rock Rider XC100 S. Brałeś pod uwagę RockRidera? Daj znać jak się sprawuje po pierwszych trasach.

Ile masz wzrostu i jaki rozmiar wybrałeś? Pozdrawiam i dzięki z góry za poradę (ja mam 180cm i myślałem nad M)

183 przekrok 86. Mam L Ale poważnie się zastanawiałem nad M. Niestety nie miałem  możliwości się przymierzyć do nich i wziąłem L. W twoim przypadku jak masz przekrok mniejszy to możesz rozważyć M. Tym bardziej że w katalogu podają M od 175 do 183.

Brałem pod uwagę xc100s Ale jakoś mi się nie podoba. Po za tym osprzęt Eartha mi bardziej pasował. (Po za kaseta Ale jak czytałeś wyżej to była niespodzianka). Mam go 4 dni także dużo nie smigalem. Ale zawieszenie wybiera fajnie. Radocha z jazdy wielka. 

Opublikowano
25 minut temu, djpawelo napisał:

Tak o ten wymiar mi chodziło.

Dziękuję bardzo za z wymiarowanie. Z tego co widzę to niestety nie wejdzie ta bateria wyjmowana z boku a szkoda bo fajnie by się prezentowała.

Braknie chyba 5 cm.

Odnośnie przerzutki to śmiało możesz wymieniać kasetę na hg500  11-42T bo spokojnie przerzutka obsłuży z dużym zapasem.

Wiadomo, że może braknąć długości łańcucha jaki teraz masz, więc i łańcuch dokup hg54 na zapas i będzie fajny zestaw.

M7000 spokojnie obsłuży 46T i więcej zebów. Ja mam obecnie 11-42T i przerzutkę M6000 ze średnim wóżkiem, ale 1 blat z przodu 36T i jest idealnie.

To na M7000 będzie bajunia :)

Plków nie dodam bo nie można załączać pdf-ów

Załączam linka do pobrania 2 plików:

https://offer-attachments.allegrostatic.com/offer-attachments-ae/037f78218ac0a2884f98ea6f8e747076ca40a747521300e1d037d3117cc206f1

https://offer-attachments.allegrostatic.com/offer-attachments-27/afdaea2af743a195e8853f453f33a1fe5c7a60184154a4d60c9835691a90dc15

https://www.e-biker.pl/public/assets/PDF/batt-hailong-template.pdf

Wytnij proszę cały obrys baterii i złącz odpowiednio kartki

Niestety nie wejdą te baterie.

pixlr_20200829221146682.jpg
9 minut temu, Deco_10 napisał:

https://www.centrumrowerowe.pl/przerzutka-tylna-shimano-slx-rd-m7000-pd8064/

Wg tej specyfikacji wyżej to w napędzie 2x maks to 42T a tylko w napędzie 1x 46T. 

Dzięki za info. Czyli 11-42.

Opublikowano (edytowane)

Dzięki wielkie za fatygę i pomoc i przynajmniej wiem na czym teraz stoję.

Szkoda kurde a nie wiele brakuje.

Teraz zostaje tylko na indywidualne zamówienie zrobienie skrzynki na baterię z przygotowanym wcześniej obrysem wnętrza w ramie i będzie idealnie wypełniona:)

Pozdrawiam i życzę szerokości oraz udanego użytkowania rowera.

Oczywiście zdaj za jakiś czas relację jak się sprawuje rower w terenie czy wszystko jest oki

Edytowane przez djpawelo
Opublikowano

Po to jest forum. Żeby sobie nawzajem pomagać. Ambitne widzę masz plany. Powodzenia. 

Opublikowano
44 minuty temu, ankorst napisał:

183 przekrok 86. Mam L Ale poważnie się zastanawiałem nad M. Niestety nie miałem  możliwości się przymierzyć do nich i wziąłem L. W twoim przypadku jak masz przekrok mniejszy to możesz rozważyć M. Tym bardziej że w katalogu podają M od 175 do 183.

Ja mam 180 i przekrok 85 wiec zdecyduję się chyba na M. Czy kupowałeś może na allegro? https://allegro.pl/oferta/nowy-rower-kross-earth-2-0-17-29-rocznik-2019-9568119038

Opublikowano

Nie. Kupiłem w sklepie stacjonarnym u siebie w mieście, ale nie mieli na stanie tylko zamawiali. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, ankorst napisał:

Po to jest forum. Żeby sobie nawzajem pomagać. Ambitne widzę masz plany. Powodzenia. 

No dokładnie o to chodzi aby sobie pomagać. Zawsze jak mam w czymś wiedzę to też chętnie udzielam się i pomagam.

Za projekt rowerku dziękuję na pewno powodzenie się przyda:)

Trochę znam się na rowerach bo to moje takie hobby od prawie 19 lat.

A przerabianie rowerów to super frajda tylko muszą się idealnie nadawać do tego co się chce z niego zrobić.

A potem jeździć na nich to jest jeszcze większa frajda jak masz moc jak terminator w nogach hehe.

Takie niestety ramy robią, że jest miejsca na styk lub bardzo mało. A kupować rower full tak z 8 lat za dużo mniejsze pieniądze bym się bał bo nie wiadomo co ktoś robił z tym rowerem i jak o niego dbał. W takim rowerze wszystko będzie w nim do wymiany z łożyskami włącznie. A mnie interesują sztywne osie i piasty na łożyskach maszynowych bo bez tego full niestety nie daje tego co powinien.

W tym kross earth 2.0 z 2019 są 2 wady jak w każdym rowerze do 7 tyś z resztą. Wymiana hamulców na lepsze bo za 200 zł komplet tych hamulców to strach jeździć. Chyba, że ktoś waży 60 kg to będą ok plus masa roweru. Przy prędkości 35-40 km/h i wadze 90 kg to nie ma żadnych szans wyhamować.

Trzeba kupić jakieś Shimano m8100 najlepiej albo MT5 Magury. I obręcze do wymiany bo są bardzo słabe w tym rowerze. Tak zawsze producenci robią, że oszczędzają na tych 2 rzeczach. Są fabryczne elektryki po 10-11 tyś i też mają słabe te 2 rzeczy.

Ja zawsze preferuję obręcze na szprychy 36 szt. a nie 28 czy 32 jak teraz robią. Jest lepsza sztywność i dużo mocniejsze oczywiście obręcz musi być lepsza.

Taka mania producentów aby rower ważył mniej to trzeba odjąć kilka szprych aby częściej kupować i centrować obręcze.

Dlatego ja od razu kupuję i wymieniam zawsze te 2 rzeczy w rowerze bo najważniejsze jest nasze bezpieczeństwo.

Wszystko może być słabe, ale dobre hamulce to święta rzecz !!!.

Kasetę śmiało kupuj bo wszystko będzie dobrze jeszcze z zapasem tak jak wcześniej pisałem. Ja mam M6000 i działa bardzo dobrze z 11-42T to na M7000 będzie miód malina.

Ankorst to już będzie moja 3 przeróbka roweru na elektryka. Fulla jeszcze nie miałem tylko kilka razy jeździłem na kolegi i zawsze mi się marzył aby kupić i przerobić sobie:)

Bateria wyjmowana jest lepsza bo można wyjąć i jeździć bez niej a zawsze te 4,5 kg mniej:)

W skrzynce już tak się nie da bo będzie objechana pianką montażową do okien dookoła niej aby była zabezpieczona i nawet nie drgnęła.

Baterię wyjąć można wycinając piankę :)

I tak go kupię bo mi się podoba a jak nie to jakiegoś cube stereo pro, ale full musi być bo jest różnica w terenie w którym zawsze jeżdżę.

Mniej wszystko cierpi i to jest najważniejsze bo ma być frajda z jazdy.

Django ja mam 183 cm i przekrok 83 cm i kupuję L. Ten rower widać, że górna rura schodzi niżej do sztycy podsiodłowej, więc moim zdaniem jakbym był w Twojej skórze to brałbym L i nie zastanawiał się nawet.

Tym bardziej, że zawsze liczy się przekrok bo jak sam widzisz jestem ciut wyższy a mam mniejszy przekrok :)

Ankorst ma przekrok 86 cm i ma rozmiar ramy L, więc wniosek nasuwa się sam bo jest zadowolony.

Dobra bo się rozpisałem za bardzo a dużo by tu jeszcze pisać.

Pozdrawiam

Edytowane przez djpawelo
Opublikowano
28 minut temu, djpawelo napisał:

Django ja mam 183 cm i przekrok 83 cm i kupuję L. Ten rower widać, że górna rura schodzi niżej do sztycy podsiodłowej, więc moim zdaniem jakbym był w Twojej skórze to brałbym L i nie zastanawiał się nawet.

Dzięki za wszystkie rady :)

Opublikowano

@ankorst  Mógłbym Cię prosić o zrobienie w wolnej chwili kilku zdjęć tego roweru. Myślę nad jego kupnem tylko ten kolor taki trochę na tych zdjęciach wydaje się bardzo jasny szary co nie specjalnie mi pasuje.

Opublikowano

Nie ma problemu. Po południu coś podeślę. Szary jest jak podkładowka.😁 Na szczęście połysk. I ten pomarańcz dużo daje na +.  

Opublikowano
12 minut temu, ankorst napisał:

I ten pomarańcz dużo daje na 

No właśnie też miałem pisać,że fota zacna, ale tylko jedna.

Z tym że mi znowu podoba się jasny szary ;)

Opublikowano

Na ta chwilę ma jeszcze jedna fote  bo zostawiłem w serwisie na zamleczenie i wymianę  kasety na 11-42. Jak odbiorę to zrobię więcej. Duża rozdzielczość to można wie cej zobaczyć.

20200827_180426.jpg

Ehh. Automat pomniejszyl