Skocz do zawartości

Cannondale Supersix 2013 / składak /

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Super się prezentuje, podobają mi się takie klasyczne ramy. Chociaż koła to bardziej pasowałby Mavica;)

Co do szytek, tak z ciekawości, co to za model? Z ciekawości również zapytam, jakie miałeś szytki do tej pory i jak się sprawdziły (w kontekście jazdy czy przebić)? Sam jeździłem na Schwalbe Pro One HT ale szczerze mówiąc nie były najszybsze, co było odczuwalne a skończyły na kawałku szkła.  

Na drugich kołach miałem opony Veloflex Corsa, które pomimo zdecydowanie cięższych obręczy miały odczuwalnie mniejsze opory toczenia.

Obecnie mam Vittorie Corsę Control na ten sezon (w sumie odbyłem dopiero jedną jazdę i jest obiecująco). Miałem też Tufo S33 Pro ale to była jazda jak na zaciągniętym ręcznym. 

Opublikowano (edytowane)

Do tej pory miałem tylko Continental sprinter i u mnie były to nieśmiertelne szytki, na przedniej przejeździłem 3 lata i jakieś 20.000km w tym czasie zużyłem dwie tylne. Nigdy żadnej gumy więc byłem mega zadowolony.
Teraz wpadły właśnie Tufo S33pro, może i będą wolniejsze ale ja się nie ścigam i głównie zależy mi na wytrzymałośći
PS. Mavic to dziadostwo i problemy z częściami zamiennymi wink.png wolę już brandowanego chińczyka wink.png wink.png

Przebieg roweru według stravy to 55974 km :)

Edytowane przez Stryjek
Opublikowano

OK, w sumie jak zajeżdżę Vittorię a znając ich możliwości to raczej długo to nie potrwa;) , co prawda kupiłem 4 szt. w super cenie, więc na najbliższe dwa sezony pewnie dadzą radę. 

Co do Tufo, faktycznie zużycia na nich nie widziałem ani tym bardziej nie złapałem gumy. Zmieniłem tylko z powodów wymienionych wcześniej (obecnie robią za zapas i nawet fajnie się zwinęły). Ciekaw czy poczujesz dużą różnicę między Sprinterami a tymi, chociaż wiadomo, że to noga jedzie a nie opona i różnice kilku watów są bez znaczenia na poziomie amatorskim.

Co do Mavica, to nowe z inną piastą już takie złe chyba nie są (aczkolwiek miałem do czynienia tylko z Aksium i  Cosmic Elite i złego słowa nie powiem) Co prawda każde gotowce będą generować problemy przy wymianie części. 

Myśle, że Vinci nie są złe a pewnie bardzo dobre (nie słyszałem żadnych narzekań, sam byłem bliski zakupu) 

Opublikowano

Moje Vinci mają już 3 lata, ponad 20tys kilometrów i wciąż mają się dobrze, a dostępność części to max kilka dni, zapytaj w Harfie ile trzeba czekać na szprychy czy łożyska do mavica;)
Swoje koła wysyłem do producenta, po tygodniu dostałem zwrot, zrobili mi serwis i wymienili łożyska.
Moje negatywne opinie o mavicu biorą się z rozmów ze znajomymi którzy przechodzili przez problemy z dostępnością części, a jak już udało się je kupić to za niemałe pieniądze.
Kiedyś chciałem kupić dla syna koła z uszkodzoną obręczą i dać na miejscu do wymiany, niestety odpuściłem bo poszukiwania nowej obręczy utknęły w martwym punkcie, a koła były fajne i leciutkie na karbonowych szprychach. W końcu kupiłem mu Dura Ace c24:)

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Wpadł nowy kokpit deda superzero :)
I złoty łańcuch connexa.
01595962a433736f77aef53877b36eac.jpg52f2de8194c793fb0fecde7f30214e75.jpg6af8ba55f17131109d823de9ded427ab.jpg

• Lubię to! 2
Opublikowano

Niezły, spójny sprzęcik. Jak wrażenia po zmianie kierownicy? Jakiś plus poza wyglądem?

• Lubię to! 1
Opublikowano
Niezły, spójny sprzęcik. Jak wrażenia po zmianie kierownicy? Jakiś plus poza wyglądem?
Jest trochę wygodniej w górnym chwycie bo kierownica jest sporo szersza. Pozostałe wymiary są jak w poprzedniej pro więc mam pewność że będzie mi pasować.
Mam tylko wrażenie że 44cm w dedzie jest węższe niż 44cm w Pro.
Poszedłem to zmierzyć i okazało się że jest różnica 2cm, Pro podaje wymiar w osiach a deda po zewnętrznych krawędziach.