Skocz do zawartości

Cube Nuroad 2021 r. - specyfikacje.

pierruś

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, japluc napisał:

Dzięki za info
Muszę się przyjrzeć tematowi jak dostanę rower do ręki. A do jakich kół / piast się przymierzacie??

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ja myślę o SHIMANO GRX WH-RX570. Tym bardziej że może w przyszłości zamienię Tiagrę na GRX.

Edytowane przez Strek
Opublikowano

Rozumiem że koledzy z Nuroadami 2020 mówią o modelu Pro. A ma ktoś podobne doświadczenia z Race? Czy to to samo??
Pozdr

Opublikowano
44 minuty temu, japluc napisał:

Rozumiem że koledzy z Nuroadami 2020 mówią o modelu Pro. A ma ktoś podobne doświadczenia z Race? Czy to to samo??
Pozdr

Race dokładnie te same koła, tak mi się wydaje, jakoś wątpie by cube miał dwie wersje kół i tak samo założę się, że do nowych wstawią te same. I też celuje w składane dt swissy np takie:

https://lemonbike.eu/product/dt-swiss-rr421-straightpull/#configuration

plus koniecznie wymiana tarcz hamulcowych bo na tym można sporo wagi tanim kosztem zaoszczędzić, do tego te fabryczne tarcze rt-10 są w jakiś specyficzny sposób zamontowane znaczy wymagają chyba innego klucza niż ten do kasety.

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, japluc napisał:

Pozdr

Spokojnie dostaniesz tego Race pojeździsz trochę i sam ocenisz. Koła od razu nie odpadną nie jest aż tak źle. O czym należy pamiętać a co gdzieś przeczytałem to dbać o sztywne osie tzn. jeśli trafi Ci się laczek w terenie to uważaj na to by nie wkręcić z gwintem osi piasku w gniazdo czy to w ramie czy w widelcu. Inaczej gwint się po paru takich przypadkach może wyrobić i wtedy oś nie będzie trzymać jak należy.

Edytowane przez Strek
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Zmieniając lekko temat, jeszcze chciałbym zauważyć, że z pozytywnych zmian w nowym nuroad-zie widać, że zmieniony kształt ramy z tyłu zmienia też prześwit na opony, ze strony internetowej wynika, że teraz jest 45 mm prześwitu czy też miejsca na oponę zamiast 40 mm w poprzednim.

Na podstawie własnej obserwacji z  mojego race 2020 mogę powiedzieć albo napisać, że opona 38mm zdecydowanie jest maksymalną jaką da się do tyłu założyć. Z przodu jest spokojnie miejsce na powiedzmy 42 czy 43.  Przyznam nawet, że  jestem ciekawy jak ta sama opona z tyłu by się zmieściła i nie obcierała przy wymianie kół na nowe, które miałyby powiedzmy 20mm wewnętrzenj szerokości, bo nie wiem ile mają fabryczne koła ale zdecydowanie mniej.

Czyli ogólnie dużo pozytywnych zmian w tym modelu, do tego carbonowe wersje w tym taka za 20k cebulionów z elektryczną zmianą biegów, marka się rozwija. Jedyna negatywna zmiana to oczywiście cena. 

Opublikowano
7 godzin temu, zazul napisał:

Zmieniając lekko temat, jeszcze chciałbym zauważyć, że z pozytywnych zmian w nowym nuroad-zie widać, że zmieniony kształt ramy z tyłu zmienia też prześwit na opony, ze strony internetowej wynika, że teraz jest 45 mm prześwitu czy też miejsca na oponę zamiast 40 mm w poprzednim.

Na podstawie własnej obserwacji z  mojego race 2020 mogę powiedzieć albo napisać, że opona 38mm zdecydowanie jest maksymalną jaką da się do tyłu założyć. Z przodu jest spokojnie miejsce na powiedzmy 42 czy 43.  Przyznam nawet, że  jestem ciekawy jak ta sama opona z tyłu by się zmieściła i nie obcierała przy wymianie kół na nowe, które miałyby powiedzmy 20mm wewnętrzenj szerokości, bo nie wiem ile mają fabryczne koła ale zdecydowanie mniej.

Czyli ogólnie dużo pozytywnych zmian w tym modelu, do tego carbonowe wersje w tym taka za 20k cebulionów z elektryczną zmianą biegów, marka się rozwija. Jedyna negatywna zmiana to oczywiście cena. 

Z tą szerokością opony to do końca nie jestem pewien w moim nuroadzie wchodzi spokojnie 40 x 622 G One Bit i ma 40mm i jest jeszcze trochę miejsca. 

Opublikowano

Co sądzicie o Nuroad Race 2021 w stosunku do Grail AL 6.0 lub Silex 400? :) Cube osprzętowo, a co z pozostayłmi rzeczami i pozycją?

Opublikowano
W dniu 19.08.2020 o 19:47, Strek napisał:

Z tą szerokością opony to do końca nie jestem pewien w moim nuroadzie wchodzi spokojnie 40 x 622 G One Bit i ma 40mm i jest jeszcze trochę miejsca. 

Opony o których mówiłem też są 40 x 622 dla mnie to 38 mm, i jak może widać na załączonym zdjęciu wiele miejsca nie ma, zdecydowanie nie wejdzie szersza opona. Chyba, że się mylę to chętnie zawsze się czegoś nowego dowiem.

IMG_2607.jpg
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, zazul napisał:

Opony o których mówiłem też są 40 x 622 dla mnie to 38 mm, i jak może widać na załączonym zdjęciu wiele miejsca nie ma, zdecydowanie nie wejdzie szersza opona. Chyba, że się mylę to chętnie zawsze się czegoś nowego dowiem.

IMG_2607.jpg

40x622 to wymiar podany według systemu ETRTO (European Tyre and Rim Technical Organisation), w którym po prostu podaje się średnicę wewnętrzną opony oraz jej szerokość (oba wymiary w milimetrach).Mierzyłem suwmiarką i moje opony mają 40mm szerokości chyba że suwmiarka przekłamuje ale nie wydaje mi się.

Edytowane przez Strek
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Hej,stałem się szczęśliwym (póki co) posiadaczem Cubka Nuroad Race 2021. Pytanie o trenażer jaki by pasował pod sztywne oski Cube'a? Aktualnie mam prosty model btwin in'ride100 ale brak haków w nowym grawelu nie daje żadnych mocnych punktów zaczepienia. Zobaczcie sami na zdjęciu. Polecacie jakiś inny trenażer czy może można coś zrobić z sama osią i co ma większy sens?
Z góry dzięki... 44e35905e4ba98dc94b75ff1d720ace1.jpg

Opublikowano

Cześć,
Kupiłem oske tacx'a, dobry gwint, ładnie wchodzi w koło, ale mufy chwytające w trenażerze sa za małe... raczej ich nie wymienię bo są dosyć specyficzne, rozwiercania tez nie chce próbować, tylko bym zepsuł. Zdaje się, ze muszę wymienić trenażer na właściwy Tacxa , a nie brandowany btwin.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

W aluminiowym nuroad na 2021 jest zintegrowany zacisk sztycy podsiodlowej, jak to wygląda w rzeczywistości, tam są te śruby wkręcane w sztyce czy jest jakiś dodatkowy element/podkładka pomiędzy?

Opublikowano

Masz dodatkowy element zaciskowy w rurze podsiodłowej.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć! Mam nietypowe pytanie związane z tym modelem :)

Przymierzam się do tego modelu i wychwyciłem problem, bo zamierzam też okazyjnie zapiąć do niego fotelik dziecięcy na ramę. Nowa wersja roweru ma "pogrubioną" rurę podsiodłową na górze (pic rel) i to zapewne niweczy mój plan.. 

Czy jest tutaj jakiś użytkownik fotelików rowerowych i potwierdzi, że zamocowanie fotelika poniżej tego zgrubienia to będzie już za nisko? Czy jest jeszcze jakaś nadzieja na połączenie tego modelu z fotelikiem? Widziałem opcję "długich pałąków" do fotelików, ale nie jestem pewny, na ile to ratuje sytuację, a nie mam jak sprawdzić.

480100_light_zoom.jpg

Opublikowano
Cześć! Mam nietypowe pytanie związane z tym modelem
Przymierzam się do tego modelu i wychwyciłem problem, bo zamierzam też okazyjnie zapiąć do niego fotelik dziecięcy na ramę. Nowa wersja roweru ma "pogrubioną" rurę podsiodłową na górze (pic rel) i to zapewne niweczy mój plan.. 

Czy jest tutaj jakiś użytkownik fotelików rowerowych i potwierdzi, że zamocowanie fotelika poniżej tego zgrubienia to będzie już za nisko? Czy jest jeszcze jakaś nadzieja na połączenie tego modelu z fotelikiem? Widziałem opcję "długich pałąków" do fotelików, ale nie jestem pewny, na ile to ratuje sytuację, a nie mam jak sprawdzić.
480100_light_zoom.jpg

Cześć,
Zależy imo od mocowania fotelika... jaki model masz na myśli?
Ja mam hamax i obejma w ogóle nie przejdzie między widelcem a ramą. A powyżej chyba bym nie ryzykował... ale jak masz inny uchwyt to możesz podać wymiary + zdjęcia i mogę przymierzyć.
Pozdrowienia!

Sent from my iPad using Tapatalk
Opublikowano
2 minuty temu, japluc napisał:

Ja mam hamax i obejma w ogóle nie przejdzie między widelcem a ramą.

Nie rozumiem, gdzie nie przejdzie obejma :) 

Nie mam konkretnego modelu na myśli, ale patrzyłem ogólnie na mocowania fotelików i każdy ma "możliwość zapięcia na dowolną okrągłą lub owalną rurę", a zdaje się, że to pogrubienie w Nuroadzie jest kwadratowe. 

Przykładowy link z mocowaniem: https://pinupgirl.pl/uchwyt-do-fotelika-mocowany-do-rury-podsiodlowej,id2266.html

Opublikowano

Chodzilo mi o górna rurę ramy :) mój uchwyt jest wyższy i po prostu nie pasuje. Stad przerzuciliśmy się na weehoo trailer, który ma bardzo kompaktowy zaczep na samej sztycy. Polecam.

A te obejmy od fotelików maja zazwyczaj spory element gumowy, żeby nie rysować lakieru. Być może dasz radę dołożyć grubszy kawałek gumy i ściąć ja tak, by uzupełnić „kwadratowy wypust” do bardziej okrągłej postaci.

Sent from my iPad using Tapatalk

Opublikowano

Ech, trochę obawiam się o takie ręczne dokładanie gumy. W końcu to mocowanie musi być stabilne. 

Jestem w kropce. Od montażu fotelika uzależniam wybór tego roweru, a nie sprawdzę, jak się nie pojawią rowery. A jak się pojawią, to już będzie połowa 2021 :D 

Opublikowano
7 minut temu, nctrns napisał:

A może przyczepka na oś?

Nie mam miejsca na przechowanie przyczepki. Fotelik jakoś jeszcze upchnę :)

Opublikowano

Montaż fotelika do takich rowerów mija się z celem. Niestety nie dość, że możesz uszkodzić ramę (zazwyczaj są cieniowane w tym miejscu) to jeszcze mocowanie będzie na tyle nisko, że jak fotelik będzie pracować to będzie tarł o koło (wiem z własnego doświadczenia). Gravele to faktycznie rowery uniwersalne, ale nie do takich celów.

Opublikowano

Przykład uchwytu hamax na Nuroad Race 2021
cb0738f57aff4086294afba722c5435d.jpg
184bb628bb8ca7ea9380c62512b6fa21.jpg
0c0e88c6a722e730e8471c696fd4ec11.jpg

Wyżej bym nie montował.

Opublikowano

@japluc i to się sprawdza? Tzn korzystasz z niego w ten sposób? Pałąk jest wystarczająco długi, aby fotelik nie leżał na oponie?

Czy też posiadasz to samo zgrubienie widoczne na zdjęciu poniżej? To mocowanie jest wtedy bezpośrednio pod zgrubieniem? 

480100_light.thumb.jpg.ec36bc53bc8b4bd488aeab3cbfc1c081.jpg