Bujak Opublikowano 3 Lutego 2019 Opublikowano 3 Lutego 2019 [mention]Franz Mauer[/mention]Mam dwa rowery z napędem 1x.Jak pierwszy raz widziałem wytyczne ustawienia długości łańcucha to też nie mogłem w to uwierzyć i ustawiłem sobie +4 ogniwa zamiast +2. Na YouTube też pokazują, żeby tak ustawiać, więc nie rozumiem na jakiej podstawie to negujesz.W tym konkretnym przypadku kółko przerzutki było zbyt blisko kasety, co zdecydowanie wynikało ze zbyt długiego łańcucha.
Bujak Opublikowano 3 Lutego 2019 Opublikowano 3 Lutego 2019 W instrukcji sram jest analogicznie jak w Shimano:2 lub 4 ogniwa w zależności od przerzutki:
Andrew1985 Opublikowano 7 Marca 2019 Opublikowano 7 Marca 2019 Trochę odgrzewany temat ale zastanawia mnie fakt ze kolega użył tylnej przerzutki sg a ma kasetę 46 a mi podpowiedziano i tak samo piszą na stronach przy tylnich przerzutkach ze zakres sg sięga do max 42 a sgs do powyżej 42 🤔 Ja w swoim rowerze z napędem 1x11 (11-46) zamontowałem deore xt sgs.
Kruk Opublikowano 7 Marca 2019 Opublikowano 7 Marca 2019 No i w czym problem?, przecież dobrze zrobiłeś.
Andrew1985 Opublikowano 7 Marca 2019 Opublikowano 7 Marca 2019 2 godziny temu, Kruk napisał: No i w czym problem?, przecież dobrze zrobiłeś. Ja nie mam problemu u mnie wszystko ok mam SgS ale bardziej odnosiłem się do autora posta , bądź do kolejnej osoby która pisała o swoim problemie i myślałem tez ze mogłaby być to wina wózka bo ma SG czyli krótki i zakres do 42 zębów a SGS ma zakres do 46 zębów , chyba ze to nie ma różnicy jakiego wózka użył do kasety 11-46 a ja się mylę myśląc ze zrobił zle. I to tyle
Shczepan Opublikowano 7 Marca 2019 Opublikowano 7 Marca 2019 Autor uporał się z problemem zmieniając hak przerzutki. SG dał radę - konieczne było skrócenie łańcucha - nie pamietam o ile ogniw. Oczywiscie SGS byłby rozwiązaniem, jednak jeżdżąc po trudnym terenie niestety istnieje niezerowe ryzyko zaczepiania wózkiem o krzaki, korzenie itd. Urwałem w ten sposób już kilka wózków oraz haków. Zatem nigdy więcej SGs Setup przytoczony w pierwszym poście działa bez zarzutu. 1
Franz Mauer Opublikowano 7 Marca 2019 Opublikowano 7 Marca 2019 W dniu 3.2.2019 o 16:07, Bujak napisał: W instrukcji sram jest analogicznie jak w Shimano:2 lub 4 ogniwa w zależności od przerzutki: Odgrzewam...a widzisz róznicę kiedy 2 a kiedy 4 ogniwa? @Shczepan gratuluję. O dziwo mi od razu do kasety 11-46 i blatu 32T w serwisiie Shimano proponowano przerzutkę ze średnim wózkiem. Dodam, że nie widząc nawet roweru
Kruk Opublikowano 7 Marca 2019 Opublikowano 7 Marca 2019 Aby naprostować nie ma przerzutek z wózkiem SG ;D Są SS, GS i SGS tak dla poprawności. Co do GS ona ma maksymalny wielkość kasety 42, zas SGS 46 przy 1 blatowej korbie. 1
Andrew1985 Opublikowano 7 Marca 2019 Opublikowano 7 Marca 2019 Godzinę temu, Kruk napisał: Aby naprostować nie ma przerzutek z wózkiem SG ;D Są SS, GS i SGS tak dla poprawności. Co do GS ona ma maksymalny wielkość kasety 42, zas SGS 46 przy 1 blatowej korbie. Literówka z mojej strony
Motke Opublikowano 7 Marca 2019 Opublikowano 7 Marca 2019 10 godzin temu, Andrew1985 napisał: Trochę odgrzewany temat ale zastanawia mnie fakt ze kolega użył tylnej przerzutki sg a ma kasetę 46 a mi podpowiedziano i tak samo piszą na stronach przy tylnich przerzutkach ze zakres sg sięga do max 42 a sgs do powyżej 42 🤔 Ja w swoim rowerze z napędem 1x11 (11-46) zamontowałem deore xt sgs. 46 - 11 = 35 Zakres wynosi 35. Mogłeś zamontować krótszą
Bujak Opublikowano 15 Marca 2019 Opublikowano 15 Marca 2019 Odgrzewam...a widzisz róznicę kiedy 2 a kiedy 4 ogniwa? [mention=3186Widzę,Shimano: zawsze +2 ogniwaSram: Eagle pełne zawieszenie: +2 ogniwaSram: w pozostałych przypadkach +4 ogniwa
Franz Mauer Opublikowano 15 Marca 2019 Opublikowano 15 Marca 2019 A zwróciłeś uwagę, że tu chodzi przede wszystkim o rodzaj roweru? 😁 1
Bujak Opublikowano 15 Marca 2019 Opublikowano 15 Marca 2019 Zależy z której strony patrzysz Jak masz fulla to:- do przerzutki Sram Eagle i do Shimano ustawiasz łańcuch +2,- do Sram 9s 10s 11s ustawiasz łańcuch +4.Jak masz hardtail to:- do przerzutki Sram ustawiasz łańcuch +4,- do przerzutki Shimano ustawiasz łańcuch +2. 1
Rekomendowane odpowiedzi