Shczepan Opublikowano 23 Października 2018 Opublikowano 23 Października 2018 Cześć, mam problem z regulacją przerzutki RD-M8000 GS. Napęd 1x11wygląda tak: Przód: korba XTR M9000 z blatem 32T Kaseta: Sunrace MX8EZ 11-46T Łańcuch: HG-601 (x11) - długość oryginalna Manetka: SL-M8000 Generalnie wszystko w miarę gra, ale nie mogę dograć precyzji zmiany biegów oraz wbijania na blaty od 32T w górę. Przerzutka tak jakby nie odginała się do tyłu na haku ramy (mimo, że ręcznie pracuje ok) regulacje śrubami już przeszedłem i nie udało się. Jak odchylę ręcznie wózek na haku tak, że jego bolec nie zapiera się o wypustek w haku i skręcę na maxa to problem się rozwiązuje, ale tracę jeszcze bardziej precyzję zmiany biegów - kółko wózka jest mocno cofnięte względem kasety. Wrzucam fotkę jak to wygląda przed i po skręceniu na siłę przerzutki z hakiem. Pozdrawiam Maciek
Gość Opublikowano 23 Października 2018 Opublikowano 23 Października 2018 Przerzutka prawidłowo założona blokuje się na tym ograniczniku? Który nie pozwala jej przesuwać się względem korbyTeraz zadam takie głupie pytanie przerzutke nie raz pewnie regulowałes?Jak chcesz wbić nw wyższy bieg to na manayce nie możesz znaczy nie chce wskoczyć?W takim przypadku może jest baryłka zbytnio napina linkę przy manetce
Shczepan Opublikowano 24 Października 2018 Opublikowano 24 Października 2018 Cześć, generalnie od 11T do 32T wszystko działa - z precyzją jest kłopot, ale z tym sobie poradzę. Problem jest od 32T do 46T. Kółko przerzutki zaczyna dotykać do kasety i blokuje się o nią - mechanicznie się zapiera o kasetę. Jak ręcznie odchylę wózek do tyłu tak żeby kółko wózka przerzutki było poza obwodem blatu 46T to wszystko jest ok. To nie jest wg mnie kwestia naciągu linki - manetka wciągnęłaby linkę, ale nie daje rady bo kółko zapiera się o blaty.
Gość Opublikowano 24 Października 2018 Opublikowano 24 Października 2018 A masz jeszcze śrubę od napięcia przerzutki którą wkrecasz wtedy przerzutka odchylic się od zębów kasety to powinno pomóżŚruba L H to regulacja na boki a ta trzecie jest od napięcia Sam mam 46 zębów w kasecie i jest wszytko okPrzerzutka slx M7000
Shczepan Opublikowano 24 Października 2018 Opublikowano 24 Października 2018 tak bawiłem się nią. chyba najpierw zredukuję długość łańcucha - zaplotę łańcuch na 46T i 32T, dołożę 2 ogniwa, a resztę skrócę. To powinno uzyskać większe wstępne napięcie łańcucha, wzrośnie precyzja i wózek powinien być bardziej napięty i podatny na regulacje śrubami. Dam znać. Pozdrawiam
Gość Opublikowano 24 Października 2018 Opublikowano 24 Października 2018 Powinno być gdzieś ze 112 ogniw https://bike.shimano.com/en-EU/product/component/deorext-m8000/RD-M8000-GS.html Jest w opisie że powinno obsłużyć
Gość Opublikowano 24 Października 2018 Opublikowano 24 Października 2018 Tutaj masz jak u mnie wyglądaNa najmniejszej i na największej
Shczepan Opublikowano 24 Października 2018 Opublikowano 24 Października 2018 no i lipa... skróciłem łańcuch do 112 ogniw, precyzja przerzucania jest idealna, ale od 32T w górę dalej nie mogę zestroić się z kasetą. poniżej wklejam jak wygląda kolizja wózka z kasetą - śruba od wychylenia jest wkręcona na max czyli wózek odchodzi w prawo (do zewn roweru), śruba od odchylenia do tyłu - poluzowana na max czyli max do tyłu. wymienilem tez hak na nowy zeby wyeliminowac ewentualne skrzywienie. chyba czeka mnie oddanie roweru do serwisu
leejoonidas Opublikowano 24 Października 2018 Opublikowano 24 Października 2018 (edytowane) 10 godzin temu, piter614 napisał: Tutaj masz jak u mnie wygląda Na najmniejszej i na największej Te zdjęcia obrazują jak wygląda napęd z zakrótkim łańcuchem. Kolega Shczepan niech sprawdzi czy łańcuch nie jest odwrotnie założony. Edytowane 24 Października 2018 przez leejoonidas
Gość Opublikowano 24 Października 2018 Opublikowano 24 Października 2018 Jak piszesz ze ręcznie jest okTo znaczy że albo linka nie puszcza, albo śruba napięcia wózka jest źle ustawionaChyba że przerzutke nie założyłes na ten ogranicznik czo jest w haku i przerzutceOdkręcić linkę i wtedy ręcznie odchylajac wyregulowac wychył najmniejszej i największej oraz samo napięcie przerzutki poprzez 3 śrubęBaryłkę wkrecasz do oporu wykrecasz trzy obroty podpinasz linkę i regulujesz delikatnie baryłkę lub śrubokręt em wychył Te zdjęcia obrazują jak wygląda napęd z zakrótkim łańcuchem. Kolega Shczepan niech sprawdzi czy łańcuch nie jest odwrotnie założony.Mam dodane ogniwko ale tak był za krótkiJednak w porównaniu ze zdjęciem kolegi to u mnie łańcuch nie wisiał
Franz Mauer Opublikowano 25 Października 2018 Opublikowano 25 Października 2018 @piter614 zdecydowanie masz za krótki łańcuch. Poza tym łańcuch powinien mieć parzystą liczbę ogniw. @Shczepan sprawdź czy prawidłowo ma przykręconą przerzutkę do haka. 10 godzin temu, leejoonidas napisał: Kolega Shczepan niech sprawdzi czy łańcuch nie jest odwrotnie założony. Nie do końca rozumiem...sądzisz, że założenie go wbrew jego kierunkowości może mieć wpływ na zasięg pracy ramienia przerzutki?
Gość Opublikowano 25 Października 2018 Opublikowano 25 Października 2018 Tak wiem na foto jest krótki niestety ale nie miałem innego zdjęciaTo było zaraz jak złożyłem napędTeraz wygląd trochę inaczej bo go regulowałemU mnie mimo tego że łańcuch był jak na foto napęd działał bardzo ładnie Na początku też miałem problem z tym że przerzutka zaczepia o kasetę, ale jak pisałem źle była założona nie zapierała się na ograniczniku na haku wtedy były problemy jak u kolegi Tutaj zdjęcie jak przerzutka zapiera się o ogranicznik
tomasz555 Opublikowano 25 Października 2018 Opublikowano 25 Października 2018 22 godziny temu, Shczepan napisał: no i lipa... skróciłem łańcuch do 112 ogniw, precyzja przerzucania jest idealna, ale od 32T w górę dalej nie mogę zestroić się z kasetą. poniżej wklejam jak wygląda kolizja wózka z kasetą - śruba od wychylenia jest wkręcona na max czyli wózek odchodzi w prawo (do zewn roweru), śruba od odchylenia do tyłu - poluzowana na max czyli max do tyłu. wymienilem tez hak na nowy zeby wyeliminowac ewentualne skrzywienie. chyba czeka mnie oddanie roweru do serwisu Czyli ,co ? nie możesz już odsunąć kołek przerzutki od kasety ?
Shczepan Opublikowano 25 Października 2018 Opublikowano 25 Października 2018 update. 1. przerzutka zapiera się o hak 2.tak sie przerzutka zapiera o kasete (wozek zapiera sie jak na foto wczesniej) - manetka już nie da się wcisnąć, ręcznie nie mogę docisnąć zaczepu linki do miejsca gdzie wchodzi linka w wózku 3.tak wyglada wskaznik na manetce - jeszcze 1 bieg zostal do wbicia 4. tak wyglada lancuch i jego napiecie 5. tak wyglada linia lancucha i wozka 6. tak wyglada hak i wozek - linia - tutaj zaczynam sie zastanawiac czy jest taka mozliwosci zeby rama/hak uniemozliwial uzycie tej kasety ? pozdrawiam i dzieki wszystkim za wsparcie
tomasz555 Opublikowano 25 Października 2018 Opublikowano 25 Października 2018 A śruba regulująca odległość kółek przerzutki od kasety ?
Shczepan Opublikowano 25 Października 2018 Opublikowano 25 Października 2018 na foto 2 - widać, wkręcona na max, kółko max w dół
leejoonidas Opublikowano 25 Października 2018 Opublikowano 25 Października 2018 Musisz zmienić hak przerzutki na inny, prawdopodobnie bedzie to taki jak poniżej
Gość Opublikowano 25 Października 2018 Opublikowano 25 Października 2018 Wiesz co zrób zdjęcie podpięte linki do przerzutki wydaje mi się że jakoś tak ona dziwnie jest podpięta? Wydaje mi się że powinna być podpięta bezpośrednio tak jak jest pomarańczowy kolor strzałki, a u ciebie idzie gdzieś jak jest zielonyDobrze nie widać bo foto powiększył ale może jak zrobisz lepsze sprawę się wyeliminuje
leejoonidas Opublikowano 25 Października 2018 Opublikowano 25 Października 2018 Lub odkręcić hak z przerzutki (strzałka żółta) za pomocą śruby (strzałka czerwona) i podpiąć przerzutkę pod hak w ramie śrubą (strzałka czerwona).
Shczepan Opublikowano 26 Października 2018 Opublikowano 26 Października 2018 @leejoonidas kupiłem krótszy hak - opisany niby jest jako pod SRAMy. też mnie korciło żeby wyjąć ten łącznik przerzutki, bo ze zdjęcia linii haka i przerzutki wychodzi, ze jest mocno odsadzona na zewnątrz. dzisiaj wyjmę łącznik, chociaż na logikę wtedy wszystko zbliży się do kasety i pójdzie w górę, więc trochę odwrotnie niż potrzeba @piter614 linka idzie przez wyżłobienie - jak rozumiem pod nią właśnie, jak miałem wcześniej na tym wózku 2x11 (11-42T) to też tak prowadziłem...
Shczepan Opublikowano 26 Października 2018 Opublikowano 26 Października 2018 no i problem rozwiązany zrobiłem direct mount do haka, po wyjęciu linka. Wszystko działa, precyzyjnie, tak jak powinno być. Dziękuję wszystkim za wsparcie i pomysły załączam zdjęcia jak wygląda napięcie wózka dla 11 i 46T
leejoonidas Opublikowano 26 Października 2018 Opublikowano 26 Października 2018 Ale łancuch to chyba jest o jedno ogniwo za krótki, gdy łańcuch jest na zębatce 46 to wózek przerzutki jest wyciągnięty do przodu jak struna. 26 minut temu, Shczepan napisał: no i problem rozwiązany zrobiłem direct mount do haka, po wyjęciu linka. Wszystko działa, precyzyjnie, tak jak powinno być. Dziękuję wszystkim za wsparcie i pomysły załączam zdjęcia jak wygląda napięcie wózka dla 11 i 46T 1
Kruk Opublikowano 31 Października 2018 Opublikowano 31 Października 2018 (edytowane) Raczej kaseta za wielka na tą przerzutkę Fakt XT nowe itp. obsłużą nawet 46 czy 48 aaale czym większa tarcza tym większa możliwość że nie będzie działać płynnie. Zawsze przerzutkę należy ustawiać na włączonym sprzęgle, bo sprzęgło włączone potęguje hałasy z kasety i wymaga od serwisanta lepszego i dokładniejszego wyregulowania. A jak hak jest minimalnie krzywy i zmieniarka zmienia bez włączonego sprzęgła to na stówę po włączeniu zacznie hałasować i pokaże że jednak hak nie jest idealnie prosty. To logiczne że czym mocniej sprzęgło napina tym bardziej głośny napęd może się stać jeśli jest byle jak wyregulowany, miałem tak nie raz i warto to sprawdzać tak podpinając pod ten temat. Edytowane 31 Października 2018 przez Kruk
Bujak Opublikowano 3 Lutego 2019 Opublikowano 3 Lutego 2019 Odgrzewam temat, bo nie chcę, żeby inni byli wprowadzani w błąd. Tutaj masz jak u mnie wyglądaNa najmniejszej i na największej [mention=2772]piter614[/mention] zdecydowanie masz za krótki łańcuch. Poza tym łańcuch powinien mieć parzystą liczbę ogniw.To nie jest za krótki łańcuch!!! Łańcuchy w napędach 1x właśnie tak się napina.Tu instrukcja montażu:http://si.shimano.com/pdfs/dm/DM-RD0004-08-ENG.pdfPo założeniu łańcucha na duże zębatki (bez przerzutki) dodajemy tylko 2 ogniwa więcej.Tu zrzut z instrukcji producenta:Odchylona mocniej przerzutka ma górne kółko dalej odsunięte od kasety, więc pomieści większą kasetę. Jak łańcuch jest za długi to wtedy kółko jest bliżej kasety i może brakować zakresu. W instrukcji SRAM jest tak samo. Uwaga: w rowerze z pełnym zawieszeniem pomiar długości łańcucha robimy na damperze opuszczonym do dołu (bez ciśnienia).
Franz Mauer Opublikowano 3 Lutego 2019 Opublikowano 3 Lutego 2019 (edytowane) @Bujak jakoś mam wrażenie, że po pierwsze - nie doczytałeś powyższych wpisów do końca, po drugie - nie miałeś do czynienia z napędem 1x i ślepo wierzysz w to co piszą producenci, gdzie nota bene, zakres informacji czasem jest mocno ograniczony, co zresztą jest widoczne w przytoczonej przez Ciebie instrukcji Shimano. A dlaczego? Ano dlatego, że czasami trzeba dopasować pewne ustawienia do konkretnego przypadku, co nie zawsze są w stanie przewidzieć instrukcje obsługi. Dlatego instrukcja tylko pewne rzeczy sygnalizuje. Stąd serwisanci mają częste szkolenia. Stąd nie ma nic lepszego niż praktyka 🙂 Edytowane 3 Lutego 2019 przez Franz Mauer
Rekomendowane odpowiedzi