Skocz do zawartości

[RD-M8000] Problem z regulacją.

Mwawe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Mam problem z wyregulowaniem tylnej przerzutki ze sprzęgłem.

Generalnie problem zaczyna się w momencie włączenia sprzęgła w tej przerzutce.

Wszystko działa sprawnie i szybko i mogłoby się wydawać że problem rozwiązany. Problemy zaczynają się w momencie włączenia sprzęgła. Od momentu włączenia, słychać jak łańcuch zahacza o większe zębatki, przy próbie przerzucenia biegu na niższy. Wyłączam sprzęgło. problem znika. Napęd chodzi płynnie i sprawnie.

Czy ktoś wie jak podejść do tej regulacji?

Pozdrawiam

Michał

Opublikowano

Miałem ostatnio podobny problem i rozwiązała go wymiana linki. Nie wiem co ma linka do sprzęgła ale pomogło. Podejrzewam iż linka zrobiła się już tak "gumowa" że przy zapiętym sprzęgle nie była wstanie napiąć prawidłowo przerzutki. Spróbuj, linka to tylko kilka zł a może pomoże :)

Opublikowano
4 minuty temu, PrzeLuka napisał:

Miałem ostatnio podobny problem i rozwiązała go wymiana linki. Nie wiem co ma linka do sprzęgła ale pomogło. Podejrzewam iż linka zrobiła się już tak "gumowa" że przy zapiętym sprzęgle nie była wstanie napiąć prawidłowo przerzutki. Spróbuj, linka to tylko kilka zł a może pomoże :)

Właśnie linka jest funkiel nówka.

Opublikowano (edytowane)

Hak prosty? Może wózek krzywy.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, PrzeLuka napisał:

Hak prosty? Może wózek krzywy.

Również przed momentem prostowany. Gdyby był krzywy to i bez sprzęgła nie dało by się wyregulować.

Edytowane przez Mwawe
Opublikowano

Nic więcej nie wymyśle, bo to raczej nie wina samego sprzęgła choć profilaktycznie sprawdź w jakim jest stanie.

Opublikowano
Przed chwilą, PrzeLuka napisał:

Nic więcej nie wymyśle, bo to raczej nie wina samego sprzęgła choć profilaktycznie sprawdź w jakim jest stanie.

że niby jak??

Opublikowano

Zdejmij pokrywkę sprzęgła i zerknij co się w środku dzieje.

Opublikowano

Regulujesz przerzutkę na włączonym czy wyłączonym sprzęgle?

Wrzuć na najniższy blat na korbie i największy na kasecie i zobacz jaka jest odległość między łańcuchem na górnym kółku wózka a zębatką. Powinno być ok. 5 mm nie mniej.

Opublikowano
2 godziny temu, Franz Mauer napisał:

Regulujesz przerzutkę na włączonym czy wyłączonym sprzęgle?

Wrzuć na najniższy blat na korbie i największy na kasecie i zobacz jaka jest odległość między łańcuchem na górnym kółku wózka a zębatką. Powinno być ok. 5 mm nie mniej.

Na wyłączonym. 

A jakie to ma znaczenie skoro na wyłączonym chodzi płynnie i cicho. Dopiero jak włączę sprzęgło to się kiepści.

Mam 1x11

Opublikowano

Być może problem tkwi w sprzęgle, jakaś wada lub za mocno napiąłeś linkę. 

Przerzutka nowa ? Jaka kaseta i łańcuch  ?

Opublikowano

Przy haku jest śruba regulacyjna "B", ustala ona odległość kółka prowadzącego od kasety. Kręciłeś nią może?

Jest jeszcze opcja (nie wiem czy w nowym modelu) regulacja siły sprzęgła, może warto osłabić minimalnie?

Opublikowano
9 minut temu, Puncu napisał:

Przy haku jest śruba regulacyjna "B", ustala ona odległość kółka prowadzącego od kasety. Kręciłeś nią może?

Jest jeszcze opcja (nie wiem czy w nowym modelu) regulacja siły sprzęgła, może warto osłabić minimalnie?

No tak, regulowałem odległość wózka od kasety.

O regulacji sprzęgła nic nie wiem. Sprawdzę.

Opublikowano
9 godzin temu, Mwawe napisał:

Na wyłączonym. 

A jakie to ma znaczenie skoro na wyłączonym chodzi płynnie i cicho. Dopiero jak włączę sprzęgło to się kiepści.

Mam 1x11

Szukam przyczyn,bo nigdy się z takim przypadkiem nie spotkałem,choć sam używam przerzytki XT ze sprzęgłem :) Zwykle reguluje na włączonym,bo jak uda mi się wyregulowąc na twardo to tym bardziej bedzie chodzić płynnie bez sprzęgła.

Jak masz skonfigurowany napęd: rozmiar tarczy korby, zakres na kasecie i długość wózka przerzutki GS,SGS?

Opublikowano

32 x 11-46 wózek GS.

Pobawię się jeszcze tym sprzęgłem, bo rzeczywiście chodzi bardzo ciężko. Może za ciężko. 

Opublikowano

Jaką piastę masz z tyłu?

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Franz Mauer napisał:

Jaką piastę masz z tyłu?

Standard 135/5, dt swiss 240 i na pewno oś jest prosta ;-) 

Edytowane przez Mwawe
Opublikowano

W serwisie shimano w większości podobnych przypadków winę zrzucają na niewłaściwą linię łańcucha, która w przypadku zastosowania sprzęgła rzeczywiście może powodować brak płynności zrzucania i wrzucania łańcucha.

Opublikowano
1 minutę temu, Franz Mauer napisał:

W serwisie shimano w większości podobnych przypadków winę zrzucają na niewłaściwą linię łańcucha, która w przypadku zastosowania sprzęgła rzeczywiście może powodować brak płynności zrzucania i wrzucania łańcucha.

Ok, ale cały osprzęt jest shimano XT M8000.

Jadę dzisiaj do serwisu, niech się mechanik doktoryzuje :-P 

Opublikowano

Okazało się, że pomimo prostowania przeze mnie haka, był on w dalszym ciągu minimalnie krzywy.

Jednak przy napędzie x11 dokładność musi być perfekcyjna.

Dzięki za podpowiedzi. Temat można zamknąć.

Pozdrawiam

Michał

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

a ja zauważyłem inny problem.

mam w rowerze: shimano przerzutka/manetka  m8000, napęd 1x11.

nie wiem co się stało ale już kolejny raz zauważyłem że sprzęgło mi się z pozycji włączonej samoczynnie przełącza w pozycje wyłączoną po troszkę mocniejszej jeździe lub jeździe na wertepach, ogólnie w trochę cięższym terenie.

pamiętam, że takie rzeczy mi się nie przytrafiały. jak włączyłem sprzęgło to jak bym nie jeździł zawsze sprzęgło było w pozycji "ON" chyba że sam je przełączyłem.

napęd nowy, kupiony na początku kwietnia br.

jakieś sugestie ?

Opublikowano

Reklamować...

Ja w starszej XT RD-M786 nie mam takich chec.

Sprzęgło włączone takie zostaje, samo się nie wyłączy... Nie ma takiej szansy.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu ‎19‎.‎05‎.‎2018 o 07:19, SpiderMAN napisał:

Reklamować...

Ja w starszej XT RD-M786 nie mam takich chec.

Sprzęgło włączone takie zostaje, samo się nie wyłączy... Nie ma takiej szansy.

oddałem do sklepu, teraz już tylko czekam aż wróci przerzutka z naprawy.

dzięki za info.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ja mam też problem z XT ,kiedy włączam sprzęgło ,też samoczynnie się wyłącz ,ponoć jest tam jakaś śruba regulacyjna ? 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 29.05.2018 o 23:23, AleksP77 napisał:

oddałem do sklepu, teraz już tylko czekam aż wróci przerzutka z naprawy.

dzięki za info.

Kolego i co z Twoją przerzutka ?