Rurek5000 Opublikowano 1 Marca 2020 Opublikowano 1 Marca 2020 (edytowane) Cześć, szukając kasku nie umiałem się zdecydować, ponieważ dużo jeżdżę trailowo więc fullface na całodniowe wycieczki odpada, jednak na zjazdach czułbym się pewniej ze szczęką. Czytałem też kilka dobrych opinii o kasku author creek... no tak kask bardziej budżetowy ale co ciekawe author ma w swojej ofercie wersję creeka z odpinaną szczęką? Nie da się ukryć, że trochę opadła mi szczęka jak zobaczyłem cenę porównując ją do innych kasków tego typu. Niestety jego niewielka popularność może wskazywać na jego szrotowatość. Miał ktoś ten kask w rękach? Jeździ w nim albo ma znajomego który posiada authora creek'a w wersji full face. Jak sam author creek w wersji bez szczęki sprawdzi się na ścieżkach i czy jest kompatybilny z googlami? Dla zaciekawionych zostawię link. https://www.rowertour.com/p/161135/author-creek-ff-kask-rowerowy-full-face-dh-fr Edytowane 1 Marca 2020 przez Rurek5000
Gość Opublikowano 2 Marca 2020 Opublikowano 2 Marca 2020 Mam tego crekk bez szczęki całkiem fajny kask w przystępnej cenieDobrze leży na głowie z goglamiCo do szczęki to raczej bym go Joe kupił bo nie wygląda solidnie
Angelika Opublikowano 29 Marca 2020 Opublikowano 29 Marca 2020 Cytat Zakładałam ten wątek, więc go aktualizuję. Zakupiłam wreszcie kask - Bell Super 3R w niebieskim kolorze (będzie mi do Soila pasował ). Przymierzałam Uvexa Jakkyl, ale szczęka w tym kasku jest tak bardzo pochylona w dół, że miałam wrażenie, iż prędzej sobie mostek tą szczęką uszkodzę niż ochronię twarz. Mierzyłam też Foxa Proframe, ale kask ten do mnie też nie przemówił i strasznie ciężko wchodził na głowę - jak już wlazł, to było w miarę ok, ale o mało sobie policzków nie poobcierałam. Gdybym go miała w ciągu dnia kilka razy włożyć i zdjąć, to bym chyba z czerwoną twarzą chodziła. Bell Super 3R leżał za to idealnie - zarówno z wpiętą szczęką, jak i bez niej. Do tego nie zrobił mi z głowy dyni, bo z tych trzech kasków jest najsmuklejszy. Teraz czekam na dostawę z bikeinn, bo w sklepie stacjonarnym mieli tylko czarno-różowy w moim rozmiarze Czy w Bellu jest system boa? A jak rozmiarówka? Standardowa czy zaniżona? Podziel się doświadczeniami jak się podoba po czasie Dzięki
Gość Opublikowano 29 Marca 2020 Opublikowano 29 Marca 2020 2 minuty temu, Angelika napisał: Czy w Bellu jest system boa? A jak rozmiarówka? Standardowa czy zaniżona? Podziel się doświadczeniami jak się podoba po czasie Dzięki W Bellu nie ma linek z BOA, ale jest wygodne pokrętło. Można też sobie ustawić 3 głębokości kasku. Jest też system MIPS. Co do rozmiarówki, to raczej standard. Ja mam rozmiar S 51-55, a rozmiar głowy 54cm i na łeb mi pasuje. Za to w grubszej czapce już mi na głowę nie wchodzi, ale mi to akurat nie przeszkadza, bo głównie w cieplejsze dni korzystam z tego kasku. Trzeba jednak mieć to na uwadze i ewentualnie brać większy rozmiar. Po sezonie używania jestem bardzo zadowolona. Na szkoleniu MTB miałam go w 3 upalne dni po 8 godzin na głowie i nie cierpiałam. Kask dobrze mi pasuje z goglami FOX Air i można je też wygodnie założyć pod daszek. Co do szczęki, to jest fajny dystans między nią a twarzą i można bez problemu napić się wody z bukłaka lub od biedy coś przekąsić. Na moją głowę pasuje, ale jak każdy kask, radzę przymierzyć przed zakupem.
Angelika Opublikowano 30 Marca 2020 Opublikowano 30 Marca 2020 (edytowane) 15 godzin temu, Sziva napisał: W Bellu nie ma linek z BOA, ale jest wygodne pokrętło. Można też sobie ustawić 3 głębokości kasku. Jest też system MIPS. Co do rozmiarówki, to raczej standard. Ja mam rozmiar S 51-55, a rozmiar głowy 54cm i na łeb mi pasuje. Za to w grubszej czapce już mi na głowę nie wchodzi, ale mi to akurat nie przeszkadza, bo głównie w cieplejsze dni korzystam z tego kasku. Trzeba jednak mieć to na uwadze i ewentualnie brać większy rozmiar. Po sezonie używania jestem bardzo zadowolona. Na szkoleniu MTB miałam go w 3 upalne dni po 8 godzin na głowie i nie cierpiałam. Kask dobrze mi pasuje z goglami FOX Air i można je też wygodnie założyć pod daszek. Co do szczęki, to jest fajny dystans między nią a twarzą i można bez problemu napić się wody z bukłaka lub od biedy coś przekąsić. Na moją głowę pasuje, ale jak każdy kask, radzę przymierzyć przed zakupem. Super, dzięki za odpowiedź. Czym jest system MIPS Edytowane 30 Marca 2020 przez Sziva Nie odpisuj w środku cytatu, tylko pod spodem
Gość Opublikowano 30 Marca 2020 Opublikowano 30 Marca 2020 9 minut temu, Angelika napisał: Super, dzięki za odpowiedź. Czym jest system MIPS Mips to wewnętrzna wkładka, która w pewnym stopniu zapobiega wstrząśnieniu mózgu przy dzwonie.
Emil. Opublikowano 27 Maja 2020 Opublikowano 27 Maja 2020 Poszukuję kasku fullface do około 250zł. Myślę nad Ozone FMX.Ma ktoś go i może polecić?Ewentualnie proszę o inne propozycje Z góry dziękuje
yogi834@wp.pl Opublikowano 8 Czerwca 2020 Opublikowano 8 Czerwca 2020 Witam jestem na etapie kupna kasku, upatrzyłem sobie UVEX jeakkyl hde ale znalazłem jeszcze coś takiego firmy AUTHOR https://e-rower.pl/kaski-mtb/6596-creek-ff-8590816062627.html i zastanawiam się jak z bezpieczeństwem w takim kasku bo to że rowery mają dobre to wiem ale ciężko znalesc info o kaskua zwłaszcza tym. Czy ryzykować zakup czy nie ma sensu? Może ktoś ma lub ma jakieś info o nim?
akir19 Opublikowano 8 Czerwca 2020 Opublikowano 8 Czerwca 2020 Bell super 3r z tanich kasków. Uvex wykonanie dramat blokady do przekręcania plastikowe nie brałbym go nawet pod uwagę.
akir19 Opublikowano 8 Czerwca 2020 Opublikowano 8 Czerwca 2020 Mam author creek. Polecam. Ochraniacze na łokcie więcej kosztują. Ktoś nie wie ile zęby mogą kosztować
elmapeto Opublikowano 8 Czerwca 2020 Opublikowano 8 Czerwca 2020 Lepszy ten niż żaden. Fakt faktem, ten creek jest tani jak na kask fullface nie znaczy to jednak , że nie ochroni w razie kraksy.
Gość Opublikowano 8 Czerwca 2020 Opublikowano 8 Czerwca 2020 @yogi834@wp.pl, przeniosłam Twój temat tutaj. Uvexa przymierzałam, ale ma za nisko szczękę jak dla mnie. Wybrałam Super 3R i jestem zadowolona. Jednak czego byś nie wybrał, to przymierz dobrze przed zakupem.
yogi834@wp.pl Opublikowano 8 Czerwca 2020 Opublikowano 8 Czerwca 2020 Ja przymierzałem dzisiaj jakkyla bella super 3r i super DH i szczerze ten ostatni pozamiatał jeśli chodzi o komfort i dopasowanie. Narazie nie wiem co wybiorę ale mam dobra rozkmine Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka
Gość Opublikowano 8 Czerwca 2020 Opublikowano 8 Czerwca 2020 Super DH ma więcej wyściółki w środku, ale też mniej otworów wentylacyjnych i jest trochę cięższy. Pytanie, w jakich warunkach będziesz w nim jeździć. Tutaj jest fajne porównanie obu tych kasków: klik
yogi834@wp.pl Opublikowano 8 Czerwca 2020 Opublikowano 8 Czerwca 2020 Ogólnie w większości będzie służył do jazdy po górach głównie trasy enduro trails bez jakichś ekstremalnych poczynań z mojej strony plus czasem jakiś wypad z rodzinką po parkach itp Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka
MOLOTOV DH Opublikowano 12 Czerwca 2020 Opublikowano 12 Czerwca 2020 Hej . To zależy od tego jak na downhillu jeździsz . Jeśli jeździsz downhill hardkor po górach na trasach 50 na godzinę i masz 80% szans że walniesz w drzewo to wybrał bym bardziej zabudowany z dobrą skorupą . Jeśli jednak skaczesz jakieś małe hopy w lesie albo w puszczy to taki fox rampage by był idealny albo inny kask który ma okej wentylację i jest LŻEJSZY . Jeśli chodzi o wybór kasków to weź pod uwagę ich wagę bo ona też jest ważna nikomu nie chce się jeździć w ciężkim nie wygodnym kasku . A jeśli chodzi o kaski enduro to bardziej bajera. Mam kask uvex jakkyl z odpinaną żuchwą i po roku jazdy zaczęło mi się luzować odpinanie szczęki więc przestałem w nim jeździć . Zaletą takich kasków jest waga i to że nie jest w nich tak gorąco i łeb też się tak nie poci . Ale jak nie chcesz przepłacać a chcesz mieć kask który cię dobrze ochroni to tobie polecam kask bell sanction na centrumrowerowe.pl i tam masz za 398 zł spoko kask z certyfikatem i wiesz że on cię ochroni . Ja tam właśnie kupiłem taki model i jestem z niego zadowolony . 1
kitajr Opublikowano 13 Czerwca 2020 Opublikowano 13 Czerwca 2020 Cześć, poszukuje kasku rowerowego full face/downhill. Jestem zielony w temacie kasków - nie znam topowych firm, dobrych producentów oraz rzeczy, które DOBRE kaski muszą posiadać! Więc przychodzę tutaj - może znajdzie się tu jakiś miły Gość, który pomoże! Liczę na pomoc!
Gość Opublikowano 13 Czerwca 2020 Opublikowano 13 Czerwca 2020 @kitajr, kask musi być przede wszystkim dopasowany do Twojej głowy czyli wygodny. Jeśli po przymiarce cokolwiek uciska lub powoduje dyskomfort, to znaczy, że ten kask nie jest dla Ciebie. Żeby nie wiem jak wizualnie i cenowo pasował Ci kask, a nie pasował pod względem komfortu, to nie bierz, bo z każdą minutą na głowie będzie coraz gorzej. Napisz do czego konkretnie będziesz używać tego kasku i jakie są Twoje oczekiwania.
kitajr Opublikowano 13 Czerwca 2020 Opublikowano 13 Czerwca 2020 (edytowane) Mega przydatne informacje! Kask będzie używany konkretnie w terenie leśnym, korzenie, kamienie itp. Tereny Krakowsko-Częstochowskie. Hmm, oczekiwania? Nie wiem czego mogę spodziewać się po kasku, tak jak w Twojej wiadomości to pewnie wygoda! Rozglądałem się nad KASK FOX RAMPAGE COMP PREME HELMET (https://www.foxracingshop.pl/pl/p/Kask-Fox-Rampage-Comp-Preme-Helmet/4433) Lecz może są lepsze marki, lepszy produkt! Edytowane 13 Czerwca 2020 przez kitajr
KrzysiekMTB Opublikowano 13 Czerwca 2020 Opublikowano 13 Czerwca 2020 A jak zamierzasz jeździć? Faktycznie downhill - masz rower downhillowy? Są różne kaski do poszczególnych dyscyplin, bardzo popularne są kaski enduro z odpinaną szczęką - np. Bell 3r. Na podjazdach, albo w lekkim terenie odpinasz szczękę i masz zwykły, lekki i przewiewny kask, na zjazdach zakładasz szczękę. Większość tych kasków nie ma certyfikacji do downhillu (ale np. Bell Super DH ma) ale są dobrym kompromisem pomiędzy komfortem użytkowania a bezpieczeństwem. Uznane marki to np. Bell, Giro, Fox, ONeal, POC, Uvex i masa innych. Generalnie warto mieć wygodny, lekki i przewiewny kask, który jest przystosowany do dyscypliny kolarstwa, którą uprawiamy. Pozdrawiam Krzysiek
kitajr Opublikowano 13 Czerwca 2020 Opublikowano 13 Czerwca 2020 27 minut temu, KrzysiekMTB napisał: A jak zamierzasz jeździć? Faktycznie downhill - masz rower downhillowy? Są różne kaski do poszczególnych dyscyplin, bardzo popularne są kaski enduro z odpinaną szczęką - np. Bell 3r. Na podjazdach, albo w lekkim terenie odpinasz szczękę i masz zwykły, lekki i przewiewny kask, na zjazdach zakładasz szczękę. Większość tych kasków nie ma certyfikacji do downhillu (ale np. Bell Super DH ma) ale są dobrym kompromisem pomiędzy komfortem użytkowania a bezpieczeństwem. Uznane marki to np. Bell, Giro, Fox, ONeal, POC, Uvex i masa innych. Generalnie warto mieć wygodny, lekki i przewiewny kask, który jest przystosowany do dyscypliny kolarstwa, którą uprawiamy. Pozdrawiam Krzysiek Bardzo dziękuje za pomoc. Typowo downhill nie jeżdżę - czasem asfalt, więcej jednak las- wiec myśle ze kask z odpinana szczeka to strzał w 10. A czy marka Fox również ma odpinane szczęki?
Kkaaeell Opublikowano 14 Czerwca 2020 Opublikowano 14 Czerwca 2020 https://www.foxracing.com/mtb/mens/helmets/ Minuta szukaniaa
Gość Opublikowano 14 Czerwca 2020 Opublikowano 14 Czerwca 2020 Przymierzałam swego czasu Fox Proframe i miał jedną wadę jak dla mnie - nie można go było swobodnie dopasować pod względem obwodu (brak mechanizmu regulacyjnego). Albo się człowiek wstrzeli w rozmiar gąbek albo nie. Wybrałam Bell Super 3R i nie żałuję.
Rekomendowane odpowiedzi