Skocz do zawartości

Zakup części.

19FiFi10

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 godziny temu, 19FiFi10 napisał:

Mam jeszcze kilka pytań. Czym się różni od zwykłej końcówki?

Noskiem xD .A tak na poważnie montuje się je tuż przed przerzutką,aby błoto nie leciało do pancerza.Mam,nie używam ;)

Czy warto kupić takie końcówki czy zwykłe plastiki są też spoko?

Tylko wyglądem się różnią.

czy warto to kupować

Jak miałem prowadzenie zew.linek to właśnie te zatrzaski miałem. Trytytki wystarczają 

23 godziny temu, 19FiFi10 napisał:

Jak ogarnę yt to wrzucę film z moim ustawieniem 😃 nigdy nie miałem doczynienia z yt na tak wysokim poziomie 😅🤣 ale z tego co widzę u Ciebie mój pracuje równie głośno i u Ciebie też spada łańcuch z większej na mniejszą zębatkę z uderzeniem 🙂

Nie tylko rzeczy rowerowych można się nauczyć na tym forum 😃

https://youtu.be/YJaE-4wAQFY @Accent_Szaj tak to wygląda u mnie

Hehe gratulacje z YT :P 

Odnośnie ustawień,całkiem nieźle Ci to chodzi.Odnośnie dźwięku przerzutki.Mam bardzo mocne sprzęgło stąd ten dźwięk ;).Jest on dobry.Może wcześniej miałeś źle coś ustawione im głośniej przy zrzucaniu łańcucha  z większej na mniejszą zębatkę,tym lepiej działa sprężyna.

Opublikowano
5 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Noskiem xD .A tak na poważnie montuje się je tuż przed przerzutką,aby błoto nie leciało do pancerza.Mam,nie używam ;)

Zamawiając pancerze przy okazji zamówiłem arsenał końcówek 😅 tzn 2x z noskiem i 2x te Jagwire 🙂 zobaczymy jak się będzie prezentowało 😃

7 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Jak miałem prowadzenie zew.linek to właśnie te zatrzaski miałem. Trytytki wystarczają 

Trytytke zacisnąć żeby pancerz mial delikatny luz czy raczej nie zacisnie sie tej rurki w środku?

9 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Hehe gratulacje z YT :P 

Dziękuję 😅

Odnośnie ustawień,całkiem nieźle Ci to chodzi.Odnośnie dźwięku przerzutki.Mam bardzo mocne sprzęgło stąd ten dźwięk ;).Jest on dobry.Może wcześniej miałeś źle coś ustawione im głośniej przy zrzucaniu łańcucha  z większej na mniejszą zębatkę,tym lepiej działa sprężyna.

Hmm, dobrze wiedzieć, że nie zawsze wszystko musi chodzić cichutko. 

A co powiesz na tą przerwę między łańcuchem, a dużą zębatką? Jak oglądałem filmy mówili kilka mm, Szajkbajk mówił około 5mm, tylko ze nie mam zupełnie pojęcia do 5mm od którego momentu 🤷‍♂️

20200609_172131.jpg 20200609_172140.jpg
Opublikowano
2 minuty temu, 19FiFi10 napisał:

Trytytke zacisnąć żeby pancerz mial delikatny luz czy raczej nie zacisnie sie tej rurki w środku?

Ja początkowo miałem trytytkę,do momentu aż nie rozkminiłem co to za klipsy :P .Jak miałem trytytki,to miałem zaciśnięte,tak żeby pancerz się nie przesuwał.

4 minuty temu, 19FiFi10 napisał:

Hmm, dobrze wiedzieć, że nie zawsze wszystko musi chodzić cichutko. 

Ba,nawet jak jest za cicho,to źle :D 

5 minut temu, 19FiFi10 napisał:

A co powiesz na tą przerwę między łańcuchem, a dużą zębatką? Jak oglądałem filmy mówili kilka mm, Szajkbajk mówił około 5mm, tylko ze nie mam zupełnie pojęcia do 5mm od którego momentu 🤷‍♂️

Dajesz:Blat najmniejszy(1) zębatka największa(1).Kręcisz śrubką "B" tak żeby kółko przerzutki oparło się na koronce i wtedy masz 0mm. Teraz wkręcasz,tą śrubkę troszeczkę(odsuwasz o 2-3mm) do 5mm.

20200609_172140.jpg.d5c2ee52f24ac5f4cb0e92391e8ace3b.jpg
Opublikowano
4 godziny temu, Accent_Szaj napisał:

Ja początkowo miałem trytytkę,do momentu aż nie rozkminiłem co to za klipsy :P .Jak miałem trytytki,to miałem zaciśnięte,tak żeby pancerz się nie przesuwał.

Przy następnych zakupach może zakupie takie klipsy, miałem jak rowery byly nowe, zgubiłem...

4 godziny temu, Accent_Szaj napisał:

Dajesz:Blat najmniejszy(1) zębatka największa(1).Kręcisz śrubką "B" tak żeby kółko przerzutki oparło się na koronce i wtedy masz 0mm. Teraz wkręcasz,tą śrubkę troszeczkę(odsuwasz o 2-3mm) do 5mm.

Z tego co zrozumiałem ma to wyglądać w ten sposób 🙂

20200610_201445.jpg 20200610_201440.jpg
  • Lubię to! 1
Opublikowano
6 minut temu, 19FiFi10 napisał:

ma to wyglądać w ten sposób

U mnie jest nawet jeszcze bliżej ;),

20200610_202712.thumb.jpg.44fca821105802094ad885f498eea7f5.jpg

ale najważniejsze jak działa.

• Pomógł 1
Opublikowano

Odległość przerzutki shimano, w manualu jasno piszę 5-6mm od końca ząbka do końca ząbka. Można bawić się w ciut bliżej lub dalej jak ktoś chce.

W przerzutkach Shimano 12 jest kreska i tyle, ja próbowałem na milion sposobów ale dopiero tak jak producent pisał jest najlepiej. Kwestia prób i błędów ale bym oscylował przy 5-6mm jako wartość wyjściową. 

Oczywiście w napędach 2 i 3 na musi być mały blat w korbie.

Opublikowano
15 minut temu, Kruk napisał:

W przerzutkach Shimano 12 jest kreska i tyle,

W XTR,bo w XT pożałowali farby xD 

Opublikowano
42 minuty temu, Accent_Szaj napisał:

U mnie jest nawet jeszcze bliżej ;),

20200610_202712.thumb.jpg.44fca821105802094ad885f498eea7f5.jpg

ale najważniejsze jak działa.

Jutro będzie jeżdżone, więc się przekonamy 😃 jak zrobię to jeszcze raz 😅😏👇

36 minut temu, Kruk napisał:

Oczywiście w napędach 2 i 3 na musi być mały blat w korbie.

Ahaaa. 😅 to jutro zrobię to jeszcze raz 😃 

39 minut temu, Kruk napisał:

W przerzutkach Shimano 12 jest kreska i tyle.

U mnie kreski albo nie ma albo nie wiem czego szukać 😅🤷‍♂️

Opublikowano
23 godziny temu, 19FiFi10 napisał:

Ahaaa. 😅 to jutro zrobię to jeszcze raz 😃 

Pod warunkiem,że coś będzie nie tak w przerzucaniu. Podstawa:Nie ruszaj g...,które nie śmierdzi' ;) 

• Lubię to! 2
Opublikowano

Obie linki z pancerzykami zmienione. Różnica między podstawowym zestawem, a tym droższym co poleciłeś kosmos. Następnym razem też będę pchał do roweru te linki. 😄

Na ten moment dziękuję bardzo wszystkim za pomoc 😄 ale wiem, że będę potrzebować pomocy w dalszych czynnościach, ale z braku czasu muszę odpuścić na jakiś czas. 😔 

Pozdrawiam  FiFi 👋

• Lubię to! 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć wszystkim po krótkiej przerwie. 🤝🙂

W rowerze u dziewczyny wszystko gra jak należy 👌

U mnie w rowerze prawie też. Prawie bo mam jeden problem.. A mianowicie, łańcuch trze o łyżkę przerzutki jak jest na dużej zębatce.. Kręciłem wszystkim co się da ale albo przestawało zmieniać biegi albo linka była tak naciągnięta, że nie mogłem przerzucić na dużą zębatkę...

W innym rowerze również Cube mam również zagwostke, pierwsze co raczej wydaje mi się, że będzie trzeba wymienić ten łańcuch na nowy przez pokrzywione ogniwa. I drugie czy to jest ok? Amortyzator jak jest zamknięty ugina się. Porównywałem z innym rowerem okolo 2 lata młodszym nie ma czegoś takiego bo w nim amortyzator nawet nie drgnie. https://youtu.be/5jpkCZ7RYTI

20200625_195812.jpg 20200625_181624.jpg 20200625_181636.jpg
Opublikowano

Jeśli łańcuch jest wadliwy to wymieniaj zanim wyrządził większe szkody. 

• Lubię to! 1
Opublikowano
2 godziny temu, 19FiFi10 napisał:

jeden problem

Hehe,jeden powiadasz? :D

To po kolei:

Przy przedniej przerzutce odkręć linkę i ustaw śrubką L,aby łańcuch nie tarł.

Łańcuch wymień,to nie są duże pieniądze,a zawsze napęd będzie dział lepiej ;)

Amor zawsze się minimalnie ugina,na blokadzie poruszają się mniej.Co to za amor?

• Lubię to! 1
Opublikowano
20 godzin temu, elmapeto napisał:

Jeśli łańcuch jest wadliwy to wymieniaj zanim wyrządził większe szkody. 

18 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

Łańcuch wymień,to nie są duże pieniądze,a zawsze napęd będzie dział lepiej ;)

Dobra wszystko ładnie pięknie, ale jak zwykle powstaje pytanie jak kupuje się łańcuch? Długość, ilość ogniw? Jaka marka, shimano czy jakaś inna firma tak jak było z linkami przerzutek.

Przy przedniej przerzutce odkręć linkę i ustaw śrubką L,aby łańcuch nie tarł.

Przy wymienie założyłem linke i zacząłem regulować, ale w sumie nie znalazłem filmu dokładnie o przedniej przerzutce, jak coś mowili to było coś typu "z przednią przerzutką robimy tak jak z tylną".

Amor zawsze się minimalnie ugina,na blokadzie poruszają się mniej.Co to za amor?

"SR Suntour" takie oznaczenie znalazłem na amorze. Innego indeksu nie widziałem.

Opublikowano
10 minut temu, 19FiFi10 napisał:

Przy wymienie założyłem linke i zacząłem regulować, ale w sumie nie znalazłem filmu dokładnie o przedniej przerzutce, jak coś mowili to było coś typu "z przednią przerzutką robimy tak jak z tylną".

Jak najpierw założysz linkę,to nie wyregulujesz dobrze przerzutki :/ Może ocierać o lewą stronę wózka.Zrób tak jak pisałem ;) 

12 minut temu, 19FiFi10 napisał:

"SR Suntour" takie oznaczenie znalazłem na amorze. Innego indeksu nie widziałem.

To pewnie sprężynowy uginacz,dlatego taki efekt,po blokadzie :).Nie ma się co przejmować 

• Pomógł 1
Opublikowano

Łańcuch kupujesz pod ilość zębatek z tył. Skraca się go już na bieżąco podczas montażu. 

• Pomógł 1
Opublikowano
6 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Jak najpierw założysz linkę,to nie wyregulujesz dobrze przerzutki :/ Może ocierać o lewą stronę wózka.Zrób tak jak pisałem ;) 

Ok, za niedługo dam znać 😃

6 minut temu, Accent_Szaj napisał:

To pewnie sprężynowy uginacz,dlatego taki efekt,po blokadzie :).Nie ma się co przejmować 

Jak nie ma się czym przejmować to mega dobra wiadomość 😃 Jest to rower typu terenowego może dla tego 🤷‍♂️😅

6 minut temu, elmapeto napisał:

Łańcuch kupujesz pod ilość zębatek z tył. Skraca się go już na bieżąco podczas montażu. 

A jak z firmą? Szukać shimano czy jest jakaś lepsza firma? A może umiesz powiedzieć od czego ogniwa się tak powyginały? Złe użytkowanie czy jakiś problem z zębatkami? 🤔

Opublikowano
6 minut temu, 19FiFi10 napisał:

Szukać shimano czy jest jakaś lepsza firma?

Są lepsze firmy.Ile masz zębatek z tyłu?

Shimano są bardzo dobre i tanie. ;) 

7 minut temu, 19FiFi10 napisał:

Jak nie ma się czym przejmować to mega dobra wiadomość

Na tych podstawowych uginaczach ludzie cały czas jeżdżą na blokadzie,bo inaczej się tego wyregulować nie da ;) 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Są lepsze firmy.Ile masz zębatek z tyłu?

Shimano są bardzo dobre i tanie. ;) 

3x8, różnie to bywa z jakością znanych firm 🤷‍♂️ shimano jest moim zdaniem bardzo rozpoznawalną marką, a wcale nie muszą mieć najlepszych rzeczy jak było z tym zestawem do przerzutek. Dlatego wolę zapytać 😃

14 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Na tych podstawowych uginaczach ludzie cały czas jeżdżą na blokadzie,bo inaczej się tego wyregulować nie da ;) 

Porównując amor z tego roweru z amorem z mojego zupełnie 2 światy 🤔

Opublikowano
18 minut temu, 19FiFi10 napisał:

3x8, różnie to bywa z jakością znanych firm

Weź sobie shimano.Szkoda przepłacać do 3x8,a tak jak pisałem to bardzo dobre łańcuchy

Ten jest bardzo dobry

https://allegro.pl/oferta/lancuch-lan11-shimano-cn-hg-71-index-6-7-8-rz-8167366254

a ten wystarczający

https://allegro.pl/oferta/shimano-cn-hg40-lancuch-rowerowy-5-6-7-8rz-114og-904738566

26 minut temu, 19FiFi10 napisał:

Porównując amor z tego roweru z amorem z mojego zupełnie 2 światy 🤔

Haha,normalne ;) 

Jaki masz w swoim?

Opublikowano

A więc odnośnie przerzutki przedniej...

- ustawiłem małą zębatkę i odkręciłem linkę 

- wyregulowałem L żeby nigdzie nie ocierało 

- założyłem linkę 

- zmieniłem na dużą zębatkę i cały czas to 👇

- przykręciłem troszkę baryłką odsunelo się, ale nie zmieniało biegów na mniejsze zebatki... wiec spowrotem 😔

29 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Haha,normalne ;) 

Jaki masz w swoim?

U mnie również jest SR Suntour tylko, ze chyba napisane travel Konfiguration czy coś takiego 😅

20200626_184053.jpg
Opublikowano
4 minuty temu, 19FiFi10 napisał:

- przykręciłem troszkę baryłką odsunelo się, ale nie zmieniało biegów na mniejsze zebatki... wiec spowrotem 😔

Źle :(

11 minut temu, 19FiFi10 napisał:

ustawiłem małą zębatkę i odkręciłem linkę 

1. Mały blat(Przód) i duża zębatka(tył) i odkręcasz linkę
  2. Regulujesz śrubką L aby minimalnie(1mm) łańcuch był oddalony od wózka/łyżki przedniej przerzutki(fot. poniżej)
  3. 20200626_184053.jpg.57212981279d914061d3931a87b7b2eb.thumb.jpg.bab078f1853599a0e463438e3bb83f66.jpg
  4. Zakładasz linkę dajesz z tyłu na najmniejszą koronkę i próbujesz dać na duży bal z przodu.Jak się nie da odkręcasz baryłkę naciągając linkę

• Pomógł 1
Opublikowano
2 minuty temu, Accent_Szaj napisał:

1. Regulujesz śrubką L aby minimalnie(1mm) łańcuch był oddalony od wózka/łyżki przedniej przerzutki

Ahaaaaa.. ja regulowałem zupełnie w drugą stronę 😣 wystarczyło przekręcić 3x więcej śrubką i byłoby ok... miałem już dość, ale będziemy próbować dalej 😃

Opublikowano

Osobiście kupuje łańcuchy od shimano i kmc. 

• Lubię to! 2
Opublikowano
2 godziny temu, elmapeto napisał:

shimano i kmc

Ja też je lubię i jeszcze connex,ale przy 8s wybierz z tych co Ci podałem ;)

• Lubię to! 1