Bujak Opublikowano 2 Czerwca 2020 Opublikowano 2 Czerwca 2020 No i trzeba było od razu od tego zacząć na czym się dyskusja skończyła. Ale było przynajmniej ciekawie 1
Quadic Opublikowano 2 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 2 Czerwca 2020 7 godzin temu, Kruk napisał: W korbie wymień sobie tylko blaty jak masz zużyte ale nie całą korbę chyba że jest z nią coś nie tak? Korba jest NOWA! Nigdy nie używana - blaty w stanie idealnym Ja dopiero kompletuję ten rower. Wy chyba nie do końca czytacie co ja piszę ?!
Bujak Opublikowano 2 Czerwca 2020 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Mam też korby XT M8000 z zębatkami 36-26 ale te do wymiany, więc nie należy się nimi sugerować. A to co?Ja też zrozumiałem, że używana.
Quadic Opublikowano 2 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 2 Czerwca 2020 Mój obecny rower wygląda tak jak na poniższych zdjęciach a profil z dzisiejszej szybkiej przejażdżki po pracy niżej. Tą trasę pokonałem w 95% z blatu 44T, tylko na jednym podjeździe użyłem 22T. I tak wygląda większość tras w mojej okolicy. Wzniesienia na max 230 m.n.p.m. Dłuższe podjazdy mają max 4-6 km i nachylenie 2-4% - momentami nawet 10% natomiast te krótsze w poprzek wzniesień często mają nachylenie 15 a nawet 20%. Dlatego mój napęd jest trochę nietypowy, bo na większości potrzebuję przełożenia na poziomie od 1.60 do 3.00 a tylko czasami 0.65 do 0.94 10 minut temu, Bujak napisał: A to co? Ja też zrozumiałem, że używana. Tak jak pisałem wielokrotnie jeżdżę na Q Rings Oval dlatego okrągłe blaty do wymiany
Kruk Opublikowano 3 Czerwca 2020 Opublikowano 3 Czerwca 2020 Dla mnie sprawa jest dość oczywista i wyjaśniona
Quadic Opublikowano 3 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 3 Czerwca 2020 W dniu 2.06.2020 o 09:13, Bujak napisał: Tak wygląda porównanie napędu 2x10 (góra) do 2x11 (dół) o tym samym zakresie 26-36 + 11-42. Przy szosie 2x11 ma sens, ale w MTB dodatkowy bieg pośredni jest zbędny. Po co w takim razie w MTB pchać się w 2x11? Wg mnie 2x10 będzie działał lepiej, bo jest łatwiejszy do regulacji i działa lepiej zabłocony, z krzywym hakiem itd. Interesuje mnie ta opcja 2x10 ale z systemem SRAM. Idealne byłoby połączenie 26-38 + 11-42. Tylko, że przerzutka SRAM GX 2x10 wg producenta max obsługuje 36T?! https://www.sram.com/en/sram/models/rd-gx-t21-a1
Bujak Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Zgadza się. To stara przerzutka do napędów sprzed epoki kaset 11-42, 11-46.Nie założysz tej przerzutki bez goat link, ale to kiepskie rozwiązanie. Nie sprawdzałem pojemności, a to też pewnie dyskwalifikuje. Uparty jesteś Do takiego napędu użyj:Korby sram Przedniej przerzutki sram (dedykowanej do tej korby)Przedniej manetki Shimano.Będzie działać. Kaseta dowolnej firmy.Przerzutka tył Shimano.Manetka tył Shimano.Na koniec Sprawdź pojemność tylniej przerzutki! ...........RD-M6000-GS nie podejdzie, bo ma pojemność 41T.Kombinujesz ....Weź cały zestaw M6000 i nie kombinuj, bo nic Ci to nie da.
Quadic Opublikowano 6 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 6 Czerwca 2020 (edytowane) I tak właśnie zrobiłem🤔😀 Dokupiłem bębenek na micro Spline i XT 2x12. Z pewnością dla miłośników „prostoty” to nie najlepszy wybór, ale w końcu to ja będę na tym jeździł i męczył ze zmianą przełożeń😂🤣😂 Korby na początek dam 26-36 - niestety nikt jeszcze nie robi ovalnych tarcz do tej korby, podejrzewam, że komplet będzie dużo droższy niż komplet korb🤬 A przy okazji mam pytanie o kierownicę karbonową FUNN Khaos 31.8, może Ktoś używa i mógłby napisać kilka słów.. Edytowane 6 Czerwca 2020 przez Quadic
Kruk Opublikowano 6 Czerwca 2020 Opublikowano 6 Czerwca 2020 2 godziny temu, Quadic napisał: Korby na początek dam 26-36 - niestety nikt jeszcze nie robi ovalnych tarcz do tej korby, podejrzewam, że komplet będzie dużo droższy niż komplet korb🤬 Nie ma takie czegoś jak korby, jest korba i blaty do niej przykręcone jeden, dwa lub trzy to tak w ramach prawidłowego nazewnictwa. Noo 2x12 jest wybrednym napędem, sprawdź koniecznie hak przerzutki, musi być idealnie równy,
Quadic Opublikowano 6 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 6 Czerwca 2020 (edytowane) 19 minut temu, Kruk napisał: Nie ma takie czegoś jak korby, jest korba i blaty do niej przykręcone jeden, dwa lub trzy to tak w ramach prawidłowego nazewnictwa. Trochę się czepiasz Korba z blatami 26-36 - tak będzie ok? No właśnie, z blatami czy z zębatkami? Bo kiedyś blat to była największa zębatka w korbie! Rama jest nowa, więc prawdopodobieństwo skrzywienia haka bliskie zera. Tym bardziej, że nigdy jeszcze nie był w niej zamontowany. Jak będę wszystko składał w całość to się okaże!? Edytowane 6 Czerwca 2020 przez Quadic
Kruk Opublikowano 6 Czerwca 2020 Opublikowano 6 Czerwca 2020 Nie czepiam się tylko tak się piszę po prostu, bo tak to wychodzi jakbyś miał rower z korbami kilkoma Czy to zębatki czy blaty wszytko jedno, tak samo w kasecie nie masz kaset, tylko masz koronki lub zębatki
Rekomendowane odpowiedzi