Skocz do zawartości

Kaseta SunRace CSMX80 11-50 w napędzie 2x11 - jaka tylna przerzutka?

Quadic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Ares napisał:

Manetki, przerzutki 12 sp by je blokować na 11 rz.

Przy zmianie klamek na M8100 pojawił się nowy system mocowania manetek EV,stąd byłem zmuszony dać manetki M8100. Kolejną rzeczą jest to,że shimano samo stosuje blokowanie jednego przełożenia od lat w przedniej manetce ;).Ostatnia sprawa,to proszę bardzo,oto jak działa napęd 

Opublikowano
3 godziny temu, vdcmike napisał:

Połączenie blatu 38 i koronki 10T - to kolejny bezsens, tak samo jak młynka 26T z koronką 46T. No ale jak to mówią - człowiek na błędach się uczy.

Jaki „złoty„ środek proponujesz?

Opublikowano
1 godzinę temu, Ares napisał:

Niezłe tutaj druciarstwo się zaczyna dziać. I to wtedy kiedy naprawdę da się zrobić normalny napęd 2x od Shimano. Manetki, przerzutki 12 sp by je blokować na 11 rz. Grubo nie powiem albo to jest jakaś prowokacja bo inaczej nie da się tego wytłumaczyć. Tylko potem ktoś to przeczyta i ...

Tutaj akurat się z Tobą zgadzam. W końcu shimano ma w ofercie ciekawe propozycje i montując 2x11 w układzie 24x34 + 11-46 mamy zestaw do wyjechania wszystkiego co da się wyjechać. Kompletna grupa będzie też działała lepiej. 

Opublikowano
1 minutę temu, Krystiano napisał:

Kompletna grupa będzie też działała lepiej.

To jest mit, wielokrotnie  było obalane to,np.przy przerzutkach 11 i napędach 10 rzędowych co aktualnie nawet shimano potwierdziło że grupy 10 i 11 są kompatybilne ze sobą.

Opublikowano
1 minutę temu, Kruk napisał:

To jest mit, wielokrotnie  było obalane to,np.przy przerzutkach 11 i napędach 10 rzędowych co aktualnie nawet shimano potwierdziło że grupy 10 i 11 są kompatybilne ze sobą.

Pełna zgoda, kompatybilność 100% i dowolnie można mieszać produkty. Chodziło mi o to, że shimano tworząc nową grupę projektuje i testuje ją w całości. Czyli przednie zęby w korbie z łańcuchem + kaseta aż po kółeczka przerzutki. Projektują tak żeby wycisnąć maksa z jakości pracy danej jednostki. Przeważnie w rowerach mam mieszańce i działa to dobrze, bardzo dobrze, ale jak raz jechałem na kompletnej grupie xt M8000 to jakość powalająca ;)

Opublikowano

To są kwestie ustawień i regulacji oraz tego jak ktoś dba o napęd, wiadomo że cała grupa musi działać ze sobą ale jak idzie o tyle przerzutki to często do 10 napędu bierze się 11 przerzutki bo mają ciut inną budowę wózka i lepiej pracują. Tak i tutaj by pojemność przerzutki była odpowiednia przy 11-46 na korbie 2 na zalecam przerzutki 12 shimano, co autor postu zrobi, jego sprawa.

Opublikowano

Ewentualnie i piszę to zupełnie bez złośliwości, jeżeli autor zaznaczył swój wiek i raczej wycieczkowe podejście (tak odebrałem pierwszy post) to może warto zainteresować się 3 rzędową korbą. Może akurat w jego wypadku być to najlepsze rozwiązanie bez większych nakładów finansowych (można dobrać niższą grupę).

• Lubię to! 2
Opublikowano
34 minuty temu, Krystiano napisał:

2x11 w układzie 24x34 + 11-46

Z tym że wg. Shimano 11/46 jest kompatybilne tylko z 1x.

Przy 2x Max to 11/42.

Opublikowano

W 2x12 możemy mieć z tyłu 10-45, więc różnica 1 ząbka. Faktycznie lekko pomyliłem grupę 11 z 12 ;) 

Opublikowano

Był nie tak dawno wątek gdzie jeden forumowicz właśnie przeszedł na napęd 3x i miał gdzieś co powiedzą inni,ba nawet podpierając  się logicznym argumentami obronił swoje posuniecie.

2 godziny temu, Krystiano napisał:

może warto zainteresować się 3 rzędową korbą

Dlatego zgadzam się,że 3x byłoby w tym wypadku najlepszym wyjściem, ale....

Mam nadzieję  że mimo obawy przed złośliwymi docinkami i tak pójdziesz w tę stronę ;)

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Quadic napisał:

Jaki „złoty„ środek proponujesz?

1x12 34 + 10-51 (gdzie miękkie przełożenie odpowiada 1:1 kombinacji 24x36) a jak już koniecznie chcesz 2x10-11 to 26/36 + 11-42 (zakres z każdej strony szerszy niż 1x12 ale czy potrzebny?). IMHO 2x to regres w stosunku do 3x...

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano

@Quadic
Jeżeli chcesz dobrać dobry napęd do swoich potrzeb to opisz danych o sobie:
1. Rozmiar koła
2. Podjazdy - najbardziej miękkie przełożenie. Porównaj że swoim aktualnym rowerem,
3. Kadencja - ile obrotów kręcisz zazwyczaj, ile na max? Raczej 75, czy 90-110?
4. Prędkość - asfslt na prostej, asfslt z górki, las na prostej.
Zobacz też sam teraz u siebie których biegów nie używasz, których tylko sporadycznie, jakich używasz najczęściej. Jakich Ci brakuje.

Opublikowano
5 godzin temu, vdcmike napisał:

1x12 34 + 10-51 (gdzie miękkie przełożenie odpowiada 1:1 kombinacji 24x36) a jak już koniecznie chcesz 2x10-11 to 26/36 + 11-42 (zakres z każdej strony szerszy niż 1x12 ale czy potrzebny?). IMHO 2x to regres w stosunku do 3x...

Dlaczego uważasz, że to regres? W chwili obecnej mam napęd 3x9; 44-32-22 x 11-34. Zębatki 22 w zasadzie nie używam /tylko do stromych podjazdów od 12% nachylenia/. Więc w moim przypadku pozbycie się jej i przejście na 2x11 lub 12 to raczej progres, bo przy ustawieniu 40-24 x 11-42 czy 11-46 lub 39-25 /Rotor Qrings/ x 11-42 czy 11-46 mam również obsługiwane przełożenia z zębatki 22T. Wagowo nic na tym nie zyskuję /może nawet tracę/, ale obsługa wbrew pozorom staje się łatwiejsza. W szosie mam 2x11 i nie stanowi to problemu. Jedyny mankament to brak wskaźników położenia biegu w manetkach..

8 godzin temu, Krystiano napisał:

Ewentualnie i piszę to zupełnie bez złośliwości, jeżeli autor zaznaczył swój wiek i raczej wycieczkowe podejście (tak odebrałem pierwszy post) to może warto zainteresować się 3 rzędową korbą. Może akurat w jego wypadku być to najlepsze rozwiązanie bez większych nakładów finansowych (można dobrać niższą grupę).

22T w zasadzie nie używam, więc rozwiązanie nie jest dobre dla mnie, tym bardziej, że przy układzie 2x11 lub 12 będę miał te przełożenia

Opublikowano

W napedach 3x jeździ sie 90-95% czasu na środkowym blacie. W 2x w terenie jest ciągła żąglerka przodem + korygowanie tyłem. Sam piszesz, że młynka prawie nie używasz a chcesz wlasnie korbę 2x ktora składa sie tylko z młynka i dużego blatu. Dodatkowo twoje najbardziej miękkie przełożenie 22x34 odpowiada przełożeniu 26x40 ale uparcie idziesz w kierunku największej koronki 46, której nigdy nie użyjesz. Dla mnie kierunek migracji z 3x jest tylko na 1x.

Opublikowano
18 minut temu, vdcmike napisał:

Dodatkowo twoje najbardziej miękkie przełożenie 22x34 odpowiada przełożeniu 26x40 ale uparcie idziesz w kierunku największej koronki 46, której nigdy nie użyjesz.

Fakt, tutaj się zgodzę z Vdcmike, skoro od początku wątku była rozmowa o 11-46 kasecie w napędzie 2 na, gdyż potrzeba CI miękkich przełożeń to też człowiek szukał wyjścia. Ale skoro:

58 minut temu, Quadic napisał:

Zębatki 22 w zasadzie nie używam /tylko do stromych podjazdów od 12% nachylenia/.

To uważam że napęd 2x11 w konfiguracji  11-42 kaseta i korba 36-26 Ci wystarczy w zupełności. Naaaawet jak Ci braknie przełożeń miękkich to łatwiej będzie dać do korby blat 24T zamiast 26T i już masz przełożenie ultra miękkie.

Serio, nie baw się w ten 46T koronę w kasecie, więcej zabawy niż to warte.

Aaaa jak koniecznie chcesz mieć dużą koronkę to zrób 2x12 i po sprawie. 

Opublikowano
11 godzin temu, Quadic napisał:

Dlaczego uważasz, że to regres? W chwili obecnej mam napęd 3x9; 44-32-22 x 11-34. Zębatki 22 w zasadzie nie używam /tylko do stromych podjazdów od 12% nachylenia/.

No to się wyjaśniło i kurtyna spadła. Ja sobie rozmyślam, że gość łoi jakieś ścianki i potrzebuje patelni 50T a tu nie używa młynka 22T... ale chce młynek o kilka zębów większy w 2x. Resztę napisano dwa posty wyżej. 

Opublikowano

Na początku napisz przynajmniej jaki masz rozmiar koła 26" 27.5" czy 29"?
Bez tego dyskusja o optymalnym napędzie nie ma sensu.

Przy założeniu, że masz koło 27.5x2" i kręcisz z kadencją 90 tak wygląda porównanie Twojego napędu z 26-36 + 11-42:
+ Będzie jedno dodatkowe miękkie przełożenie.
- zabraknie najtwardszego biegu
+ W zakresie od 15 km/h do 39 km/h możesz jechać na blacie (36T)
+ Na młynku (26T) możesz jechać w zakresie 7-18 km/h
a17bb4ad7a9348ff8cfec6355fa20f26.jpg

Tak wygląda porównanie napędu 2x10 (góra) do 2x11 (dół) o tym samym zakresie 26-36 + 11-42.
Przy szosie 2x11 ma sens, ale w MTB dodatkowy bieg pośredni jest zbędny.
Po co w takim razie w MTB pchać się w 2x11?
Wg mnie 2x10 będzie działał lepiej, bo jest łatwiejszy do regulacji i działa lepiej zabłocony, z krzywym hakiem itd.
700c552fd53978fc3b71cb7bbc2ef282.jpg

Opublikowano

Dużo się tego nazbierało. Bardzo Wam dziękuję. Teraz to dopiero wiem, że nic nie wiem 🤔😂

Opiszę jaki rower chcę dokładnie złożyć wieczorem. 

Najbardziej zbliżona opcja napędu do mojego obecnego to 40-24 x11-42 

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Obecnie jak masz młynek 22 i tył 34 to równoważne przełożenie w napędzie 11s wynosi 26x40. 42 będzie już dużo bardziej miękka. Nie pompuj niepotrzebnie napędu w tą stronę bo będziesz mial nieużywaną koronkę i efektywnie napęd 2x10 zamiast gęściej/efektywniej upakowanego 2x11. Co do przełożeń twardych to w napędach 11s przy takim młynku wyboru właściwie nie masz - 36T. Mógłbyś użyć korby z wiekowych napędów 10s (np. 24x38) ale jest realna szansa, że potniesz się dobierając przerzutki (tylną pod względem pojemności i obsługi dużych koronek a przednią pod kątem prowadzenia linki, montażu i prawidłowego działania z łańcuchem 11s). Tak więc jesli koniecznie musisz mieć coś twardszego niz 36x11 to raczej 12s z kasetą 10-45.

Pojeżdzih obserwując czy używasz skrajnie twardych na obecnym napędzie. Potem przelicz sobie (uwzględniając też ew. zmianę rozmiaru koła) czego naprawdę potrzebujesz w nowym.

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano
15 minut temu, vdcmike napisał:

Mógłbyś użyć korby z wiekowych napędów 10s (np. 24x38) ale jest realna szansa, że potniesz się dobierając przerzutki (tylną pod względem pojemności i obsługi dużych koronek a przednią pod kątem prowadzenia linki, montażu i prawidłowego działania z łańcuchem 11s). Tak więc jesli koniecznie musisz mieć coś twardszego niz 36x11 to raczej 12s z kasetą 10-45.

Ojjj tam, 10 nie jest taka wiekowa, ma sprzęgło w przerzutce co tego napędu jeszcze tak nie postarza :)  Jak już to 8 lub 9 :)

Może też zrobić tak że kaseta 11-42 a korba 38-28 i też będzie dobrze zwłaszcza że tak jak pisał Kolega, mało używa super miękkich przełożeń.

Dałoby się coś dopasować ale to już trzeba się troszkę znać. 

Fakt, 2x12shimano daje najwięcej opcji zarówno kadencyjnych jak i twardych czy miękkich bardzo.

Opublikowano

Pisząc wiekowa 10s miałem na myśli trzycyfrową serię gdzie na korbie różnica w uzębieniu była 14 lub 16T. W czterocyfrowych różnica wynosiła 10T.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Koła mam 29” tak jak już wcześniej pisałem. Tył to 142x12, piasta Dt350 z bębenkiem 9-11s. Mam też korby XT M8000 z zębatkami 36-26 ale te do wymiany, więc nie należy się nimi sugerować. Rama to Accent Peak 29 TA Aluminium. Amortyzatora już nie mam! 🤬 właśnie po tygodniu oczekiwania na dostawę mam informację, że nie jest dostępny ..

Opublikowano

W korbie wymień sobie tylko blaty jak masz zużyte ale nie całą korbę :D chyba że jest z nią coś nie tak?

Moim zdaniem :

-napęd Shimano 11 kaseta 11-42 XT , przerzutka XT m8000 SGS, Korba ( blaty) 38-28, manetka xtm8000

napęd mieszany 11: Kaseta 10-42 SRAM, bębenek XD do piasty DT, Przerzutka XT M8000 SGS, korba 36-26 (blaty), manetka XT m8000

Opublikowano

IMHO set kasety 11-42 + korby 28/38 to już wszędołaz - lepszy odpowiednik długo produkowanych 11-36 + 24/38. Zależnie od zastosowań można ew. iść w kierunku nieco bardziej miękkich przełożeń poprzez zastosowanie blatów 26x36. 

Opublikowano

Prawda, to taki uniwersalne zestawienie i fakt, jak by Kolega chciał to może dać po prostu blaty 36-26 i będzie miał ciut więcej miękkich przełożeń. Ogólnie uważam, że po tym co już sie dowiedzieliśmy, wybór napędu jest dość oczywisty i mało problematyczny.