Skocz do zawartości

Plan treningowy początkujący

DameQ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam 20 lat, 176 wzrostu, 70 wagi, jestem osobą aktywną fizycznie od wielu lat i chciałbym zweryfikować swoje aktualne plany sportowe ;) Od razu zaznaczę, że trenuje dla zdrowia, pasji, turystyki, pokonywania własnych słabości, żadnej profeski i nie wiadomo jakich oczekiwań. W zeszłym roku 2000 km na rowerze. Ale jednak, właśnie, zdrowie chciałbym jednak połączyć z jakimś rozwojem sylwetki i sprawności. Wróciłem po zimowej przerwie gdzie nie robiłem nic i łączę kolarstwo, bieganie i delikatnie treningi siłowe z rozciąganiem. To wszystko ma mi dać zgraną całość, która wpłynie na cały organizm. Od 3 tygodni rozkręcam taki plan, który chciałbym w listopadzie na czas zimy zamienić na siłownia + bieganie + trenażer, ale to przyszłość.

Aktualnie mam w planie takie aktywności:
3-4 treningów szosowych, głównie godzinnych, intensywnych, raz w tygodniu dłuższy dystans jednak czym dłuższy, tym bardziej robi się z tego coffe ride ;), wychodzi 100-200 km tygodniowo
2-3 razy bieganie 40-60 minut dla uzupełnienia, wychodzi 10-20 km tygodniowo, ale tutaj z biegiem czasu będzie coraz więcej bo dopiero zaczynam
2-3 lekkie domowe treningi siłowe, na masie ciała połączone z rozciąganiem, pompki, przysiady, podciąganie, hantle, praca z handgripem, gumami oporowymi

i to wszystko upakowane w tygodniu tak, że zostaje 1-2 dni na regeneracje, zależnie od tego jak intensywny był tydzień i ile jest czasu na trening, wszystko elastycznie zależnie od sytuacji

np.
poniedziałek - regeneracja
wtorek - rower 1h, trening 
środa - bieganie 1h, trening
czwartek - rower 1h
piątek - rower 1h/regeneracja
sobota - bieganie 1h, trening 
niedziela - rower 2-4h

Pozdrawiam

Opublikowano

Jedna rada ode mnie. Treningi siłowe rób przed cardio (rower, bieg). A pomiędzy nimi kilka godzin przerwy. Nie rozciągaj się w okolicy treningów siłowych. Rozciąganie zostaw na te dni regeneracyjne. 

Powodzenia 😉