Skocz do zawartości

Luzy w kasecie.

NIEDZIELNY ROWERZYSTA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak przy okazji:

nie dzieje się tam coś z gwintem, który próbujesz dokręcić?

Opublikowano
17 godzin temu, zenobek napisał:

nie dzieje się tam coś z gwintem

Jak pomimo dokrecenia kluczem dynamometrycznym dalej będzie nieteges,to mu sprawdzę ;)

Opublikowano

Odkręciłem nakretke, wywaliłem podkładke (jakaś taka postrzępiona widać na zdjęciu) i dokręciłem kluczem dynamometrycznym z siłą 40Nm. Mam nadzieję że testy najpóźniej w weekend b1b7b1424ebeb8567e30eaa0199f940e.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

No niestety, lekki luz robi się najpierw na koronce 5 lub 6 i później schodzi w dół do mniejszych sad.png
Bede robił w tym tygodniu przegląd roweru po miesiącu to zgłoszę problem.

Opublikowano
W dniu 6.12.2020 o 15:23, Gophfer napisał:

lekki luz robi

Mówię Ci,wbijaj ;)

Opublikowano

Robię przegląd gwarancyjny po 1 miesiącu w tym tygodniu, więc w końcu za coś zapłacę a nie tylko za wbicie pieczątki

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Koło pojechało na reklamację.

Dzisiaj test tylko 17km(kontuzja dłoni ) bez poluzowania , wygląda jakby w końcu miało być dobrze
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

@Gophfer Siema i jak z tymi luzami? Mam taki sam problem w nowej Meridzie BigNine 500 Lite. Dzisija kupiłem, przy jeździe po zakupie po jakieś 10 km jakie dziwne stuki na wybojach były. Wypatrzyłem ten sam problem co u Ciebie. Jutro podskoczę do sklepu zobaczymy co powiedzą. 

PS Kaseta była przy zakupie demontowana w celu zdjęcia plastiku, może gostek za słabo dokręcił. 

Opublikowano

Byłem w jednym serwisie w Krakowie tomar nie polecam mówili że bembebek do wymiany. Odeslalem koło na gwarancji, gość z serwisu mówił że wymienił podkładke i dobrze dokręcili i jest git

• 1 rok później...
Opublikowano

Cześć. 

Odświeżę trochę. Rower nowy KONA Honzo, kaseta Deore M5100 11 rzędów 11-51. Koronki kasety przesuwają się względem siebie. Po przeglądzie i dokręceniu myślałem, ze pjest po sprawie, ale po kilku km dalej się ruszają, Dokręciłęm jeszcze raz i znowu po kilku km to samo. Spokałem się z opinią, że to wina plastykowach przekładek pomędzy zębatkami. Poradzono mi żeby dorobić z nierdzewki i powinno być git. Czy ktoś już poradził sobie z takim problemem? Reklamować rower czy próbować coś rzeźbić? Reklamacja nie za bardzo mi pasuje, bo kupowałem rower w necie i nie mam pojęcia ile to potrwa, ale jak nie ma wyjścia... Chyba, że tak ma być, ale mam w domu rower jeszcze z poprzedniego wieku na 8 rzędowym Aliwio i tam nic takiego się nie dzieje. Dodam jeszcze, że rower mimo tych luzów chodzi jak zegarek. 

Poniżej link go filmu 

https://photos.app.goo.gl/AoNnrT7dztF6TgM28

Opublikowano
W dniu 2.05.2023 o 15:15, rafalek13c napisał:

Koronki kasety przesuwają się względem siebie. Po przeglądzie i dokręceniu myślałem, ze pjest po sprawie, ale po kilku km dalej się ruszają, Dokręciłęm jeszcze raz i znowu po kilku km to samo. Spokałem się z opinią, że to wina plastykowach przekładek pomędzy zębatkami. Poradzono mi żeby dorobić z nierdzewki i powinno być git. Czy ktoś już poradził sobie z takim problemem?

Dawno temu jak przechodziłem z napędu 3x9 na 2x11 i montowałem nową kasetę na starej piaście od razu widziałem, że będą luzy.

Wziąłem taśmę izolacyjną, pociąłem paseczki i poprzyklejałem do bębenka tam gdzie trzeba i luzów nie było.

Jak ktoś się boi, że taśma to za słaby materiał to może użyć aluminiowej blachy z puszki po piwie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Sytuacja opanowana. Wymieniono nakrętkę na aluminiową, która ma trochę więćej gwintu od oyginału i za kasetę wstawiono pierścień dystansowy. Póki co trzyma.