Skocz do zawartości

Luzy w kasecie.

NIEDZIELNY ROWERZYSTA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A nie lepiej pójść do pierwszego lepszego serwisu? To taka bardzo prosta czynność, którą może nawet zrobią na poczekaniu..... (wydaje mi się, że nie sposób tego sperniczyć).

Opublikowano
A nie lepiej pójść do pierwszego lepszego serwisu? To taka bardzo prosta czynność, którą może nawet zrobią na poczekaniu..... (wydaje mi się, że nie sposób tego sperniczyć).
Może i tak ale skasują mnie za te czynność ze 20-30zl a za taką kaskę będę miał kluczyk już na forever
Opublikowano
Może i tak ale skasują mnie za te czynność ze 20-30zl a za taką kaskę będę miał kluczyk już na forever
Dokręcone kluczem za 17 zeta, jaki na szybciora udało mi się kupić faa3f264579d73850641b558f0f29c26.jpg
Opublikowano (edytowane)

Kurde dzisiaj pierwsza jazda i po przejechaniu tylko 22km luz na kasecie jest znowu, co robić....? 

Film2

Edytowane przez Gophfer
Opublikowano

Najbardziej istotnym jest: co się w stosunku do czego rusza. Czy koronki wobec siebie, czy koronki w stosunku do bębenka?

Do filmu ne ma dostępu.

Opublikowano
14 minut temu, zenobek napisał:

Do filmu ne ma dostępu.

Poprawiłem dostęp. 

Może rozkręcić to i poskładać całkiem od nowa.... 

Opublikowano (edytowane)

Eeeeeee. To ruszają się koronki w stosunku do siebie. Co to za kaseta? Z tyłu jest pająk? Jak są mocowane koronki do pająka (jeśli jest?). Potrzebne foto z drugiej strony kasety. Albo model. Najprawdopodobniej dokręcanie kasety do bębenka nie przyniesie efektu bo z tego co widzę problem wydaje się być gdzie indziej.

Edytowane przez zenobek
Opublikowano

Z tego co widzę to jednak nie jest tak jak pisałem. Tam nitowane do pająka są tylko bodajże trzy największe koronki. Reszta jest nakładana i ściskana śrubą dokręcającą.

Jaki jest bębenek i w jakim stanie? Ten efekt pojawił się po jakimś czasie czy występuje od nowości? Może na skutek jazdy z niedokręconą kasetą koronki wyrobiły się w miejscu styku z bębenkiem?

Jeśli wszystko jest ok to dociągnij do jeszcze raz momentem 40-50Nm.

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Tj nowka rower, od nowości tak było Film1

W dniu 18.11.2020 o 23:30, Gophfer napisał:

U mnie ten sam pacjent kaseta slx cs-m70000 11s rower nowka nie jeżdżony jeszcze. Podczas regulacji przerzutek zauważyłem że środkowe koronki ruszaja się lekko tyl/przód. Tak chyba nie powinno być....
Film1

Edytowane przez Gophfer
Opublikowano (edytowane)

Zbyt lekko dokręciłem poprzednio bojąc się żeby czegoś nieprzekrecić. Dociągnąłem i myśle że teraz będzie już ok. 
Ogromne dzięki @zenobek

Edytowane przez Gophfer
Opublikowano
2 godziny temu, Gophfer napisał:

to tam nie ma żadnych koronek

xD

Jest ich jedenaście.....

Tak w żargonie rowerowym nazywamy kółka zębate....

;)

Opublikowano
4 godziny temu, Gophfer napisał:

Zbyt lekko dokręciłem

Musimy sie w końcu zgadać na jakieś ujeżdżanie,to sprawdzimy tego twojego rumaka ;)

Opublikowano

sprawdzimy tego twojego rumaka

Nie ma startu do Twojego
Opublikowano

W ogóle mogłeś zadzwonić i podjechać z tą kasetą ;)

Jak będzie dalej robić jaja to daj znać.

Opublikowano

Ja to się na wszystkim nie znam, ale uparty jestem i lubię sam ogarniać ile się da

Opublikowano
10 minut temu, Gophfer napisał:

sam ogarniać ile się da emoji2957.png

Oj rozumie Cię 

Opublikowano

Kasetę dokręca się z taką siłą aż kaseta wola dość
A tak na serio jest chyba do 40 N więc jest to dość sporo

Czasem jak nie można dokręcić to trzeba wyjąć podkładkę z pod nakrętki którą przykręcasz kasetę

Opublikowano

Ta podkłądka jest dosyć istitna i była u mnie powodem samoluzowania się nakrętki, także wg mnie ta podkładka służy jedynie do tego, by się jej pozbyć.

Opublikowano
W dniu 19.11.2020 o 17:26, Gophfer napisał:

kluczem za 17 zeta,

Polecam ci sklep na zawiłej BjSport ,jak potrzebujesz narzędzi. Mają duży asortyment i świetne ceny

Ps. Tak jak @piter614 napisał nie żałuj siły,kasetę dokrecisz bardzo mocno

Opublikowano

Dzięki właśnie testuję moje dokrecenie w Wolskim

Update:
Niestety luzuje się nadal :( muszę pożyczyć klucz dynamometryczny od sąsiada i jak to nie pomoże to kupić bacik i wywalić podkładkę

Opublikowano

Dawaj to do mnie albo accenta to ci w 5 min ogarne

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dokładnie :) . Nawet jak będziesz chciał sam,to mogę Ci pożyczyć kluczy 

• Lubię to! 1