Skocz do zawartości

Luzy w kasecie.

NIEDZIELNY ROWERZYSTA

Rekomendowane odpowiedzi

NIEDZIELNY ROWERZYSTA
Opublikowano

Witam, ściągnąłem koło tylne aby je wyczyścić. Podczas czyszczenia kasety zobaczyłem że ma ona luzy. Cała kaseta lekko rusza się na boki a jej tryby obracają się względem siebie. Jak mogę usunąć ten luz? Albo jak go zmniejszyć? 

Opublikowano (edytowane)

Dokręcić a jaka to kaseta ? i jeśli na nakrętce od kasety masz cienka podkładkę to polecam ja usunąć i wtedy przy dokręcaniu będziesz czuł zazębianie  się nakrętki z ostatnia koronka i będzie o wiele lepiej trzymać i większe prawdopodobieństwo ze będzie się luzować

Edytowane przez specialized34
Opublikowano

Nie wywalaj podkładki tylko dokręć 40Nm i po zabawie. Jak dokręcisz takim momentem bez podkładki to możesz mieć problem z odkręceniem.

Opublikowano

Rower kupiłeś w sklepie czy składałeś sam?

Tak jak piszą koledzy najpierw spróbuj dokręcić, jeżeli to nie pomoże prawdopodobnie należy zastosować podkładkę dystansową na bębenek ( mocuje się ją za kasetą od strony piasty )

Opublikowano (edytowane)

Witam, grzechotała mi koronka w kasecie, rozkręciłem ją. 

Kaseta Shimano 10 rzędowa hyper glide 12t - 27t, to jest chyba winowajca: 

fwkexj.jpg

Może wiecie czy dostanę taką podkładkę pod koronkę. Wszędzie mi wyskakują podkładki dystansowe, a takiej nie mogę znaleźć :/

Edytowane przez Dżery
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Witajcie,

Czy jakikolwiek luz na kasecie w nowym rowerze jest dopuszczalny?
Jak złapię kasetę oburącz za największą zębatkę i ruszam na boki to jest luz około 0,5-0,8 milimetra.
Czy powinna być ona sztywna? Google nie dają jednoznacznej odpowiedzi. Niektórzy piszą, że delikatny luz powinien być, inni, że nie.
Luz pomiędzy koronkami kasety nie występuje.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Łukasz82
Opublikowano

Malutki jest ale zależy jaka marka shimano mavic dt np mavic ma oryginalnie dość duży luz kasety a żeby coś więcej Ci podpowiedzieć więcej szczegółów na temat sprzętu

Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, specialized34 napisał:

Malutki jest ale zależy jaka marka

Kaseta to Shimano SLX CS-M7000 na piaście Deore ale muszę doczytać jaka konkretnie, bo przyznam szczerze, że nie sprawdziłem jaki to dokładnie model.
Wujek Google wspominał też coś o luzach na bębenku.

Edytowane przez Łukasz82
Opublikowano

Tak oczywiście może być lecz można sprawdzić czy jest dobrze dokrecona

Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka

• Pomógł 1
Opublikowano

Tez mam niewielki luz na kasecie pochylajac ja na boki za najwieksza zebatke serwisant powiedzial ze to normalne. A wiec ....

• Pomógł 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Dnia 9.08.2017 o 04:59, revolta1 napisał:

Tez mam niewielki luz na kasecie pochylajac ja na boki za najwieksza zebatke serwisant powiedzial ze to normalne. A wiec ....

czy jakoś sprawa została rozwiązana bo pojawił się i u mnie taki luz a może już był nie wiem, ale fakt że teraz jest  :(

Dnia 8.08.2017 o 19:39, Łukasz82 napisał:

Witajcie,

Czy jakikolwiek luz na kasecie w nowym rowerze jest dopuszczalny?
Jak złapię kasetę oburącz za największą zębatkę i ruszam na boki to jest luz około 0,5-0,8 milimetra.
Czy powinna być ona sztywna? Google nie dają jednoznacznej odpowiedzi. Niektórzy piszą, że delikatny luz powinien być, inni, że nie.
Luz pomiędzy koronkami kasety nie występuje.

Pozdrawiam.

może ty do czegoś doszedłeś czy jeździsz z takim luzem ?

Opublikowano

Ja tak jeżdżę zrobiłem z 1000km i nic się nie zmienia 

Opublikowano (edytowane)

@Jerzy  postanowiłem przejeździć do pierwszego obowiązkowego przeglądu. Myślę, że w przyszłym tygodniu oddam rower do serwisu. Podzielę się wtedy informacją co z tym zrobili.

Edytowane przez Łukasz82
Opublikowano
2 godziny temu, Łukasz82 napisał:

@Jerzy  postanowiłem przejeździć do pierwszego obowiązkowego przeglądu. Myślę, że w przyszłym tygodniu oddam rower do serwisu. Podzielę się wtedy informacją co z tym zrobili.

Ja ściągnąłem koło i zdemontowałem kasetę, okazało się że ten minimalny luz powstaje po włożeniu kasety na bębenek czyli między kasetą i bębenkiem. Chociaż sam bębenek ma też minimalny luz i w sumie daje to ten milimetr całkowitego luzu. Narazie zostawię to do wiosny a potem coś z tym zrobię. Łukasz82 jeśli coś serwis odkryje daj znać. 

Opublikowano

Ja mam takie pytanko, tych podkładek powinno być dwie, jedna grubsza druga cieniutka? Bo kiedyś rozebrałem wolnobieg i już nie pamiętam a teraz chciałbym go przywrócić do ładu.

• 1 rok później...
KTM Ultra Flite 2018
Opublikowano

Cześć  , ja podzielę się swoim problemem i zarazem jego banalnym rozwiązaniem zresztą wyczytanym na tym forum . U  mnie najpierw był dziwny dźwięk dochodzący z tyły roweru zwłaszcza na nierównościach , przerzutki działały bez żadnych problemów . Podczas mycia kasety zauważyłem , że koronki ruszają się względem siebie , najbardziej ruchliwe były trzy największe i ruszając kolejnymi idąc w stronę najmniejszej luz był coraz mniej wyczuwalny . Co zrobiłem , wizyta w sklepie , zakup klucza do kaset ( 38 pln ,taki z rączką ) i dokręcenie kasety . Okazało się , że jest poluzowana i to mocno , dokręciłem ją jakieś dobre pół obrotu po czym luzy zniknęły . Rower górski KTM Ultra Flite jeżdżone dużo w górach , przebieg 2000 km . Nie  mam pojęcia dlaczego się to tak poluzowało . 

Opublikowano

Drgania, wibracje, słabe dokręcenie fabryczne i masz poluzowaną kasetę. 

Opublikowano

Kaseta jest dokręcana z dość duża siłą, więc zwyczajnie podczas produkcji zbyt słabo dokręcili

• 1 rok później...
Opublikowano (edytowane)

U mnie ten sam pacjent kaseta slx cs-m70000 11s rower nowka nie jeżdżony jeszcze. Podczas regulacji przerzutek zauważyłem że środkowe koronki ruszaja się lekko tyl/przód. Tak chyba nie powinno być....
Film1

Edytowane przez Gophfer
Opublikowano
8 godzin temu, Gophfer napisał:

ruszaja się lekko tyl/przód

Zdejmij koło i dokręć nakrętke.

Opublikowano

To będę chyba musiał jakoś klucz zakupić do tego....

Opublikowano

Do samego dokręcenia wystarczy tylko klucz ale bacik też warto kupić (lub zrobić ze starego łaćnucha jak umiesz pomajsterkować), bo jest potrzebny przy odkręcaniu.