stasiu Opublikowano 21 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 (edytowane) Witam. Nie che mi sie czytać rozporządzenia odnośnie znaków a straż "wiejska" nie potrafiła udzielić odpowiedzi. Teraz mam pytanie . Z której strony na/ przy ścieżce rowerowej muszą ? powinny? być umieszczone znaki C13, C13/C16. Lewej ? Prawej ? obojętnie ? Jak to prawnie wyglada ? Doszło na tej ścieżce do kłótni między kolarzem a pieszym. Kolarz został " poproszony" przez piechura o zjechanie z chodnika bo według prawa jest to chodnik gdyż znak pionowy jest po lewej stronie czyli nie dotyczy czerwonej kostki brukowej a dotyczy asfaltu widocznego po lewej stronie fotki. Na kontrę kolarza, że widnieje grafika roweru namalowana na kostce,pieszy odpowiedział , że dalej jest dupa namalowana i co?! chodziło mu o to że taki rysunek ( znak poziomy ) jest nie ważny bez znaku pionowego który musi stać po prawej stronie ścieżki rowerowej . Kto ma racje ? Edytowane 21 Czerwca 2017 przez stasiu Odnośnik do komentarza
Red Opublikowano 21 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 Ten znak oznacza że to jest droga dla pieszych po której rownież mogą poruszać się rowerzyści ale TO PIESZY MA NA NIEJ PIERWSZEŃSTWO. I choćby skały s***y nie masz racji twierdząc że możesz chociaż się kłócić. Odnośnik do komentarza
stasiu Opublikowano 21 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 (edytowane) Tak tylko że pieszy twierdził zę ta czerwona kostka jest TYLKO CHODNIKIEM NIE ciągiem rowerowo-pieszym. Ścieżka wg, niego jest po lewej stronie znaku pionowego. Dla mnie wygląda, że jest to droga pieszo - rowerowa ale czy znak pionowy moze być umieszczony z LEWEJ strony tej drogi rowerowo-pieszej ? Byłem świadkiem tej ciekawej rozmowy tych dwóch dżentelmenów i powiem, ze i jeden i drugi mówili tak zę teraz to zgłupiałem na ścieżce pod moim domem i już nie wiem czy znaki są dobrze ustawione czy to ścieżka czy nie . tak na marginesie .. nieco dalej ( na fotce nie widać ) jest skrzyżowanie i ciąg dalszy tego samego pasa ścieżki a znak już po prawej jest. no ale dzięki za odpowiedz Edytowane 21 Czerwca 2017 przez stasiu Odnośnik do komentarza
Andrzej Sawicki Opublikowano 21 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 Znak sygnalizujący ścieżkę pieszą (!) z dostępem roweru miałby dotyczyć szosy obok? Znaczyłoby, że to nie szosa, a deptak... Odnośnik do komentarza
Red Opublikowano 21 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 Tak tylko że pieszy twierdził zę ta czerwona kostka jest TYLKO CHODNIKIEM NIE ciągiem rowerowo-pieszym. Ścieżka wg, niego jest po lewej stronie znaku pionowego. Skoro tak uważa to niech chodzi po jezdni a chodnik zostawi rowerzystom. Wyjaśniam. W przypadku kiedy znak stoi po lewej ale na chodniku namalowane jest odpowiednie oznaczenie (w tym przypadku rower), znak odnosi się do niego a nie tego co jest po lewej stronie znaku. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 21 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 (edytowane) Znak C-13/C-16 jest znakiem nakazu i obliguje do tego, że zarówno piesi jak i rowerzyści mogą a nawet muszą poruszać się po drodze dla nich wyznaczonej. Pozioma kreska na znaku nie oznacza podziału na pas dla pieszych i rowerzystów. Pionowa świadczy o takim podziale. Już sam poziomy znak (rower) daje prawo rowerzyście do poruszania się tą drogą. Nie widzę sensu w argumentacji osoby pieszej. Nawet gdyby na ścieżce znajdował się sam znak poziomy to obliguje do zastosowania się do niego. Edytowane 21 Czerwca 2017 przez Beata K Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 21 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 5 godzin temu, stasiu napisał: Kolarz został " poproszony" przez piechura o zjechanie z chodnika bo według prawa jest to chodnik gdyż znak pionowy jest po lewej stronie czyli nie dotyczy czerwonej kostki brukowej a dotyczy asfaltu widocznego po lewej stronie fotki. Taką logiką ciosając tę sprawę, to i pieszy nie bardzo powinien tamtędy łazić, bo ów znak pionowy dotyczyć by miał przestrzeni po swojej lewej stronie, a nie tego czegoś, na czym narysowany jest rower. Nikt nie może tą kostką się poruszać. Absurdalna upierdliwość. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 21 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 (edytowane) Ale on nie stoi przy jezdni. Jest umieszczony przy ścieżce, tylko po jej lewej stronie. Edytowane 21 Czerwca 2017 przez Beata K Odnośnik do komentarza
artfal Opublikowano 21 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 Chyba nie ma co zbytnio debatować. Znak oznacza, że ścieżka jest przeznaczona dla pieszych i rowerzystów bez podziału na strony więc należałoby zachowywać ruch prawostronny przez pieszego i rowerzystów. Wiadomo, że rowerzysta będzie szybszy więc niech wyprzedza zjeżdżając na lewą stronę. Ja bym się trzymał zasad kultury i jeździł tak aby nie staranować pieszych. Odnośnik do komentarza
artfal Opublikowano 22 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2017 @Robercik ja akurat jeżdzę w MTB ale popieram to co napisałeś. Jednak trzeba pamiętać, że czesto gdy mamy ściężkę rowerową jest zakaz jazdy rowerem po jezdni i jesteśmy zmuszeni korzystać ze scieżki. Odnośnik do komentarza
stasiu Opublikowano 22 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2017 no czyli wszyscy mówią tak samo i dobrze...:) Jednak jest to ścieżka i dobrze. Ale fakt umieszczania znaku pionowego po lewej stronie jest dziwne. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 22 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2017 3 godziny temu, stasiu napisał: Ale fakt umieszczania znaku pionowego po lewej stronie jest dziwne. Nie takie dziwy drogowcom się zdarzyły, wierz mi. Umieszczenie znaku pionowego po lewej stronie zamiast po prawej to błąd w sztuce, ale trzeba być idiotą, żeby sugerować, że dotyczy on jezdni zamiast tej ścieżki z namalowanym poziomo rowerem. Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Opublikowano 23 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2017 Dnia 21.6.2017 o 18:41, Red napisał: Ten znak oznacza że to jest droga dla pieszych po której rownież mogą poruszać się rowerzyści ale TO PIESZY MA NA NIEJ PIERWSZEŃSTWO Skąd to twierdzenie? Przecież droga wspólna to droga wspólna - o czym mówi wskazany przez postującego znak. jest jeszcze drugi znak, gdzie gdzie rowery i piesi rodzdzieleni są kreską pionoœa, co oznacza w praktyce, że ruch rowerów powinien odbywać się tylko po jednej stronie drogi. Dnia 21.6.2017 o 17:49, stasiu napisał: Kolarz został " poproszony" przez piechura o zjechanie z chodnika bo według prawa jest to chodnik gdyż znak pionowy jest po lewej stronie czyli nie dotyczy czerwonej kostki brukowej a dotyczy asfaltu widocznego po lewej stronie fotki. W uzasadnionych przypadkach znaki mogą być ustawione po lewej stronie drogi np. gdy jest to powtórzenie znaku, który wcześniejbył ustawiony po prawej stronie. Dodatkowo powinien być ustawiony w odległości 0,5m od krawędzi drogi, której dotyczy - zatem ze zdjecia może wynikać, ze właśnie tak jest.Oznaczałoby, ze pieszy kompletnie nie ma racji. Dnia 21.6.2017 o 17:49, stasiu napisał: Kolarz został " poproszony" przez piechura o zjechanie z chodnika bo według prawa jest to chodnik gdyż znak pionowy jest po lewej stronie czyli nie dotyczy czerwonej kostki brukowej a dotyczy asfaltu widocznego po lewej stronie fotki. Na kontrę kolarza, że widnieje grafika roweru namalowana na kostce,pieszy odpowiedział , że dalej jest dupa namalowana i co?! chodziło mu o to że taki rysunek ( znak poziomy ) jest nie ważny bez znaku pionowego który musi stać po prawej stronie ścieżki rowerowej . Kto ma racje ? Mało tego na zdjęciu mamy do czynienia ze ścieżką rowerową, na której z uwagi na brak chodnika lub pobocza dopuszczony jest ruch pieszych,co oznacza że to ROWERZYSTA !!!!!! ma pierwszeństwo przed pieszym, chyba że pieszy jest osobą niepełnosprawną - wówczas jest to wyjątek od zasady. A ustawienie znaku z lewej strony (jak już wspominałem) może być tylko powtórzeniem tego znaku być może wcześniej znajdujacego się po prawej stronie ścieżki. Odnośnik do komentarza
stasiu Opublikowano 23 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2017 1 godzinę temu, Franz Mauer napisał: A ustawienie znaku z lewej strony (jak już wspominałem) może być tylko powtórzeniem tego znaku być może wcześniej znajdujacego się po prawej stronie ścieżki. no nie jest to powtórzenie, jest to pierwszy znak na początku ścieżki rowerowej. A dalej na tej samej ścieżce jest już znak po prawej stronie. Generalnie temat ten to bicie piany z niczego ale ciekawiło mnie jak to wygląda prawnie bo zgłupiałem do końca słuchając tych dwóch kłócących się gości. Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Opublikowano 23 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2017 W rzeczywistości to nie jest istotne po której stronie stoi znak,bo są kolejne wyjątki, które uzasadniają zmianę miejsca umieszczenia znaku np. fakt, że teren na prawo od ścieżki jest terenem prywatnym i nie można na nim postawić znaku, albo jest inny uzsadniony powód. Określają to szczegółowe przepisy. Faktem antomiast jest to, że jest to ścieżka rowerowa, po której dopuszczono ruch pieszych, a nie chodnik dla pieszych, po którym dopuszczono ruch rowerów. A znak pionowy tylko przypomina o użytkownikach. Odnośnik do komentarza
Evelyn Opublikowano 23 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2017 1 godzinę temu, Franz Mauer napisał: Skąd to twierdzenie? Przecież droga wspólna to droga wspólna - o czym mówi wskazany przez postującego znak. jest jeszcze drugi znak, gdzie gdzie rowery i piesi rodzdzieleni są kreską pionoœa, co oznacza w praktyce, że ruch rowerów powinien odbywać się tylko po jednej stronie drogi. Ja mogę potwierdzić to co napisał @Red ponieważ zostałam pouczona przez policję. Na ścieżce takiej jak na zdjęciu, rowerzysta ma obowiązek ustąpienia pieszemu. Co innego jest znak przedzielony pionową linią. W tym wypadku wtargnięcie pieszego na cześć przeznaczoną dla rowerzystów jest wykroczeniem. 1 Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Opublikowano 23 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2017 (edytowane) @EvelynDziwne, przepisy mówią coś innego? Policji nie wierze,bo to często niedouczone jegomoście. Odsyłam do Art 11 ust 4 Kodeksu o ruchu drogowym. Wyjątkiem może być ust 5. Edytowane 23 Czerwca 2017 przez Franz Mauer Odnośnik do komentarza
Evelyn Opublikowano 23 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2017 1 godzinę temu, Franz Mauer napisał: Policji nie wierze,bo to często niedouczone jegomoście. Odsyłam do Art 11 ust 4 Kodeksu o ruchu drogowym. Wyjątkiem może być ust 5. Mowa jest o drodze pieszo rowerowej a nie rowerowej do której odnosi się Art 11 ust 4. Niestety wolę wierzyć policjantowi. Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Opublikowano 23 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2017 Na zdjeciu many do czynienia z znakiem poziomym określającym ścieżkę rowerową,na którą z powodów opisanych w przytoczonym art dopuszczono ruch pieszych,co oznaczono konkretnym znakiem pionowym. To o czym piszesz dotyczy innego stanu faktycznego niż wsjazany w poście .Jeśli się mylę to popraw mnie stosownym przepisem prawa? Chętnie zagłębie wiedzę pod warunkiem,ze jest to prawda☺ Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Opublikowano 24 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2017 Lubię takie zagadki, więc pogrzebałem w przepisach, udałem się do posterunku policji ruchu drogowego i to co ustaliłem odnośnie powyższego zdjęcia: 1. Pieszy nie miał prawa zganiać rowerzystę ze ścieżki powołując się na miejsce umieszczenia znaku - znak może być umieszczony po lewej stronie w odległości 0,5m od krawędzi jezdni której dotyczy 2. Jeśli ścieżka oznaczona znakiem poziomym znajduje się poza obszarem zamieszkania i dopuszcza się na niej ruch pieszych z uwagi na brak pobocza lub chodnika to rowerzysta ma pierwszeństwo (ma zastosowanie art 11 ust 4 kodeksu prawa o ruchu drogowym). Istnieje natomiast wyjątek, gdy na takiej ścieżce znajduje się pieszy niepełnosprawny, wówczas to ona ma wyjątkowo pierwszeństwo. 3. Jeśli mamy do czynienia z sytuacją jak w pkt 2, ale ścieżka znajduje się na terenie zamieszkania, wówczas zastosowanie ma art 11 ust 5 kodeksu prawa o ruchu drogowym i wtedy taką ścieżkę można uznać jak chodnik, na którym pieszy ma pierwszeństwo przed rowerzystą i innymi pojazdami. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi