Skocz do zawartości

Maseczka na twarz.

leejoonidas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jakie macie pomysły na maseczki które sprawdzą się w trakcie jazdy na rowerze? Ważne abyście podali z jakiego jest zrobiona materiału, wymiary i jaką według was ma przepuszczalność powietrza.

Nie piszmy o zasadności jej użycia i nie próbujmy wciskać tutaj polityki.

Ja mam taką zrobioną z jednej warstwy flizeliny beżowej która fajnie komponuje się z kolorem skóry, w środkowej części jest kilkaset małych otworów zrobionych grubą igłą dla polepszenia przepuszczalności powietrza, w górnej części jest usztywniona drutem miedzianym który można dowolnie formować. Całość ma wymiary 9x17cm, czyli pełen minimalizm. Przepuszczalność powietrza jest na bardzo dobrym poziomie, nie ma efektu duszenia się.

IMG_20200416_110446.jpg IMG_20200416_112038.jpg IMG_20200416_112102.jpg

Edytowane przez leejoonidas
Opublikowano

Ja na razie pomysłu brak. Rano do pracy cienka kominiarka. Na powrót komin , też cienki. 

Opublikowano

Dostałem w robocie takie cos, i z tego co przymierzałem to wydaje się być bardziej oddychalna od jednorazowych, czy mojej homemade z bawełny.

9d74d2a8e18f9a626b71daa2f247d3d5.jpg&key=5faba1f3fa38180ee60cf97d3e5df209cddd581385878b39f93a87b4ee670880379dc51ed1f3435f11c3105a263e0ef5.jpg&key=d81fb96752c6d877b393c1f460b10b7bc7bfdc117d46a928d329b5e7de20d2a1

• Lubię to! 1
Opublikowano

Ja po prostu buff. Póki nie ma upałów i tak jeżdżę z nim na ustach bo pył, a wieczorami chłód.

Opublikowano

Ja BUFF z dekla (sznurek na górze). Jako, że maski dają baaaaaardzo niewiele w ramach "prowizorki" dla smerfów

Opublikowano
3 minuty temu, leszcz napisał:

Ja BUFF z dekla (sznurek na górze). Jako, że maski dają baaaaaardzo niewiele w ramach "prowizorki" dla smerfów

Kolega chyba się zapomniał lub nie przeczytał tego co napisałem na samym początku, jeszcze raz powtarzam nie dyskutujemy nad zasadnością użycia masek, jeżeli Kolega nie ma nic do zaproponowania to proszę się nie wypowiadać w tym temacie.

Opublikowano

A to mój uszyty  pic na wodę ( na sztukę ) przez babcińską z chirurgicznego podkładu , kawałka druta z instalacji i gumki z majtek. Jest maska - jest .

20200416_143557[1].jpg
Opublikowano
3 godziny temu, elmapeto napisał:

Ja na razie pomysłu brak. Rano do pracy cienka kominiarka. Na powrót komin , też cienki. 

Ja także na rower mam zamiar stosować cienki przewiewny komin.

Na odludziach będę odsłaniał nos i usta...

Opublikowano

Sam mam komin i przy obecnych temperaturach na zewnątrz to komin się sprawdzi, ale co będzie gdy słupki skoczą pod trzydziestą kreskę, wtedy zacznie nam się dymić z czachy jak z komina.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, SpiderMAN napisał:

Ja także na rower mam zamiar stosować cienki przewiewny komin.

Na odludziach będę odsłaniał nos i usta...

Dokładnie tak dzisiaj pojechałem. Komin, a za miastem na odludziach maska w dół. Wjazd do strefy zagrożenia spojler w górę. Komin zimowy z 520-ki, tragedii nie ma, da się swoje jechać.

Edytowane przez kaido2
Opublikowano

Mam taki komin do sportów zimowych:

https://www.google.com/search?q=hoz18-banu601

Podczas chodzenia i spokojnej jazdy na rowerze da się oddychać ustami. Jest dość sztywny i lubi spadać z nosa.

Kupiłem też zwykłą maseczkę. Oddycha się jednak ciężej niż przez komin. Zaletą jest to, że można ją zdjąć i założyć jednym ruchem.

Na rower prawdopodobnie najlepiej sprawdzi się przewiewna kominiarka, buff wiązanego za głowę lub maska antysmogowa. Jakie są Wasze opinie i co polecacie?

Opublikowano

Ja nie będę nic demonstrować bo póki nie będzie zielonego światła na jazdę rowerem to szanuję siebie i innych poprzez #zostanwdomu i siedzę w domu i też to wszystkim sugeruję.

Opublikowano

Dzisiaj przewinęły mi się przez ręce cztery modele masek - dwie w pracy, jedna na mieście i jedna dla przymiarki w domu.
Wniosek?
Będę działał z cienkim kominem rowerowym z Deca - jedyna opcja żeby nie walczyć z moją imho piękną brodą

Opublikowano

W pracy dostaliśmy po dwie sztuki 

IMG-20200416-WA0002.jpg

Ewentualnie tak 

IMG_20200416_191834_01.jpg

Madmax 😄

Opublikowano (edytowane)

Od poniedziałku będzie można rekreacyjnie jeździć rowerem.

EVvc3zzX0AMKRuQ.jpg Edytowane przez alpin
Opublikowano
2 godziny temu, revolta1 napisał:

IMG_20200416_191834_01.jpg

Jakbym to gdzieś już ten obraz widział.

MUA.JPG

Opublikowano

W pracy używam masek czasami jeszcze przed Pandemia 😁

Opublikowano (edytowane)

A ja tylko dodam od siebie delikatne ostrzeżenie przed mocnym treningiem w masce o słabej przepuszczalności (czyli niestety w ogromnej większości!).  Już podwójnie gęsty materiał komina potrafi narozrabiać. Ludzkie serducho lubi być dobrze dotlenione i niestety jako pierwsze pada ofiara braku tlenu przy długim mocnym wysiłku. Mięśnie palą go skutecznie i płuca muszą przyjmować wystarczający ładunek powietrza. Jak ten jest za mały, przez dłuższy czas to negatywnie odbija się nie tylko na wynikach, ale i na naszej "pompie". Zaczynają się jakieś dziwne bóle w klacie i tym podobne atrakcje.
Sam przerzucam się na trenażer, ale od czasu do czasu wypad w teren z kominem z merino stosunkowo luźno plecionym, przy czym 95% tras to tereny niezabudowane.

Edytowane przez Zigfir
  • Lubię to! 3
Opublikowano (edytowane)

Tylko jak faktycznie mamy maseczki nosić jeszcze pół roku czy rok, to jednak coś trzeba będzie ogarnąć. Ale liczę na to, że mądre głowy niedługo wymyślą jakiś patent na zakrycie ust i nosa i mocne trenowanie. 

@Zigfir, jutro 9:35 kolejny etap tour'u ZTPL.CC. 67,5 km i 763 m w pionie. Dawaj :D

Edytowane przez Łukasz_P
Opublikowano
3 minuty temu, Łukasz_P napisał:

@Zigfir, jutro 9:35 kolejny etap tour'u ZTPL.CC. 67,5 km i 763 m w pionie. Dawaj :D

Myślałem o dzisiejszym ZTPL.CC at Second Base, ale nie wiem, czy wyrobię na 100-tkę jako 3 chomikowy trening 😁.  Ale koszulka kusi...

Opublikowano

Mam pytanie do wszystkich Kolarzy.

Jak należy zakładać maseczkę, taką maseczkę z gumkami na uszy?

Chodzi mi o to czy zakładamy ją pod paski kasku czy na paski, nie chcę popełnić faux pas  ;) 

Jak zakładamy gdy równocześnie jedziemy w okularach, wiadomo okulary na paski kasku, ale jak wtedy maseczka?

1 Na paski kasku i okulary?

2 na paski kasku ,ale pod okulary?

3 pod paski kasku i pod okulary?

Może przy noszeniu maseczki dopuszczalne jest zakładanie okularów pod paski kasku ,a wtedy? :D   :

4  Maseczka pod okulary i paski ……………

5......

6......

: D

Do zobaczenia na szlaku .

Opublikowano

Tak, żeby szybko się tego pozbyć, jak i w razie czego szybko to założyć.

Pomijam już względy estetyczne, choć jechać w typowej chirurgicznej to tak trochę.. W kominie przynajmniej normalnie się wygląda i jest zdecydowanie praktyczniejszy i szybszy w obsłudze jeżeli chodzi o awaryjne sytuacje.

Opublikowano (edytowane)

Maski nie mają chronić nas przed zarażeniem, ponieważ w tym aspekcie ich skuteczność - przynajmniej tych powszechnie dostepnych - jest zerowa lub bardzo mała. Dlatego kluczowe pozostaje dystansowanie społeczne, ponieważ maska NIE JEST żadną osłoną. Stąd nie pomyślmy sobie, że nawet zakładając maskę z prawdziwego zdarzenia możemy wjechać w 3 osoby do parku i chodzić między ludźmi jak gdyby nigdy nic. 
Nakrycie twarzy ma sprawiać, że potencjalni zakażeni będą roznosić tego wirusa mniej, bo część zatrzyma sie na materiale - w efekcie skali ilośc patogenu w środowisku ulega znacznej redukcji. 
Dlatego na rower polecam kupić dobrej klasy buff przewiewny, antybakteryjny, przeciwsłoneczny. Wtedy wszelkie długie dystanse będą bezpieczne dla zdrowia pod kątem dotlenienia organizmu i nie będą zbierać wilgoci, w której same wirusy mogą się namnożyć. A przede wszystkim uchronią przed mandatem :)

Edytowane przez Atlantis
  • Pomógł 2
Opublikowano

Ja to chyba będę jeździć w masce respro ale z wyjętym filtrem węglowym. Duże otwory są wiec nie będzie ograniczać przepływu