Skocz do zawartości

SunRace RDM900 - 9 rzędów ze sprzęgłem, zdjęcia i

jabolek666

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, jabolek666 napisał:

Ja miałem taki efekt przy krzywym haku przerzutki, po wyprostowaniu wszystko cyka jak należy. 

Kurcze, przyjrzałem się hakowi i może faktycznie jest krzywy? Spróbuję go naprostować i zobaczymy. 

IMG_20200815_172608.jpg IMG_20200815_172557.jpg IMG_20200815_172611.jpg
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć, Ja mam podobny problem, nie udało się mi się prawidło wyregulować przerzutki, zrzuca poprawnie, ale wchodzenie na wieksze koronki jest problematyczne i 5 biegu nie chce wrzucić. Sciągnałem łańcuch i popatrzyłem jak przerzutka chodzi wzgledem kasety i z każdym biegiem  położenie przerzutki nie pokrywa sie z kolejna koronką. Przy 5 biegu przerzutka ustawia się  już pomiędzy 4 a 5 koronką. Napęd 1x9, kaseta sunrace 11-40, manetki alivio SL-4000. Wyglada tak jakby indeksowanie nie pasowało do  kasety. Czy to możliwe, że są różnice w indeksowaniu manetek shimano i sunrace?

@Pjed 88 jakich manetek używasz?

Opublikowano
21 minut temu, Piotr Wa napisał:

wyregulować przerzutk

Masz przerzutke z wątku? Czyli SunRace RDM900?

Opublikowano
9 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Masz przerzutke z wątku? Czyli SunRace RDM900?

Tak. Inaczej bym tu nie pisał ;)

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Piotr Wa napisał:

Tak. Inaczej bym tu nie pisał ;)

Mam dokładnie to samo. Największy problem jest z piątką, a wymiana haka niezbyt pomogła. Posiadam manetkę Alivio SL-M4000. Wygląda to tak, że czasami wbicie biegu jest okej a za innym razem juz lekko cyka. Tak, jakby manetka nie za każdym razem ustawiała przerzutkę w tym samym miejscu. 

Edytowane przez Pjed88
Opublikowano
8 godzin temu, Pjed88 napisał:

Posiadam manetkę Alivio SL-M4000.

Te manetki lubią bliską odległość kółka przerzutki od największej zębatki. Wyregulój srubką B tą odległość na około 2-3mm

Opublikowano
41 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Te manetki lubią bliską odległość kółka przerzutki od największej zębatki. Wyregulój srubką B tą odległość na około 2-3mm

Spróbowałem teraz tak ustawić i lipa. Jeśli kółko jest około 3mm od największej, to już od 7 biegu zaczyna ocierać o zęby kasety. Zmiana manetki to żaden problem, tylko pytanie czy to coś da, no i na jaką?

Opublikowano
6 minut temu, Pjed88 napisał:

Jeśli kółko jest około 3mm od największej

Źle zrobiłeś 3mm od największego. Potem się tylko oddala,więc jak może ocierać?

Zrób zdjęcie 

Ps.chodzi o 1 czyli największą zębatke 

PsII. Z przodu również daj na 1 czyli najmniejszy blat 

Opublikowano
44 minuty temu, Accent_Szaj napisał:

Źle zrobiłeś 3mm od największego. Potem się tylko oddala,więc jak może ocierać?

Zrób zdjęcie 

Ps.chodzi o 1 czyli największą zębatke 

PsII. Z przodu również daj na 1 czyli najmniejszy blat 

Zdjęcie jutro, bo musiałem już jechać do pracy. Z przodu mam jeden blat - 32 zęby. Ma być 3mm od biegu nr 9 (11 zębów) czy od biegu nr 1 (40 zębów)? Jeśli od 9, to miałem właśnie tak ustawione. Kwestia długości łańcucha też jest dziwna. Liczone według wzoru na ilość ogniw, wychodzi 112. Kiedy skróciłem łańcuch ze 116 do 112 to już w ogole była masakra ;) Ktoś pisał, że wózek tej przerzutki na biegu nr 9, żeby dobrze działało, musi iść płasko. Skrócenie łańcucha do ilości wynikającej z wzoru nie pozwala na takie ustawienie.

Opublikowano

Jak znajdę chwilę to się jeszcze pobawię. Pytanie do Accent_Szaj czy jeśli zdejmiemy łańcuch to powinnismy obserwować górne kółko przerzutki przy zmianie biegów ustawione idealnie pod kolejnymi zębatkami kasety?

Opublikowano
21 minut temu, Pjed88 napisał:

czy od biegu nr 1 (40 zębów

40 zębów.

23 minuty temu, Pjed88 napisał:

Skrócenie łańcucha do ilości wynikającej z wzoru nie pozwala na takie ustawienie.

Łańcuch jak jest za (dużo) długi też może być przyczyną.

Ustaw tak jak pisze. U syna mam właśnie manetki M4000 i po ustawieniu 2mm od dużej zębatki działa jak złoto ;)

20 minut temu, Piotr Wa napisał:

idealnie

Nie do końca. Są jeszcze luzy boczne na kółkach i przekosy . Stąd ustawiasz na założonym łańcuchu

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Accent_Szaj napisał:

40 zębów.

Łańcuch jak jest za (dużo) długi też może być przyczyną.

Ustaw tak jak pisze. U syna mam właśnie manetki M4000 i po ustawieniu 2mm od dużej zębatki działa jak złoto ;)

Nie do końca. Są jeszcze luzy boczne na kółkach i przekosy . Stąd ustawiasz na założonym łańcuchu

No to coś jest nie halo z tą przerzutką :D jak ustawię ją 3mm od zębatki 40, to schodząc z biegami w stronę 9, na 7 kółko przerzutki zaczyna trzeć o zębatkę kasety. Żeby nie tarło, to na 1 biegu (40) odstęp kółka od zębatki wynosi około 1cm albo i więcej. Jutro postaram się nakręcić filmik.

Edytowane przez Pjed88
Opublikowano
2 godziny temu, Pjed88 napisał:

nakręcić filmik.

Będzie najlepiej 

Opublikowano
16 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

Będzie najlepiej 

Więc tak, filmik z wrzucania biegów:

Przy zrzucaniu z 1 do 9 schodzą idealnie, na żadnym nic nie cyka. Przy wrzucaniu są problemy głównie od 6 do 3. Aby bieg wszedł lepiej lub prawidlowo pomaga dłuższe przytrzymanie manetki lub jej dociągnięcie. Pomaga też coś takiego, że gdy po wejściu biegu cyka, wbiję jeden bieg wyżej i zrzucę na ten który cykał, nie kręcąc pedałami to wszystko jest ok. Z tych powodów sugerowałem się problemem z manetką. Wrzucam też kilka zdjęć odnośnie odległości kółka przerzutki (wlasnie w ten sposób jest teraz ustawione)

IMG_20200827_090046.jpg IMG_20200827_090039.jpg IMG_20200827_085251.jpg IMG_20200827_085112.jpg
Opublikowano

@Pjed88 

W opisie przerzutki znalazłem "geometria wózka idealnie dopasowana do dużych kaset (11-50T, 11-51T, 11-46T itd.)"

Skoro tak, a Ty masz tylko 11-40, to może faktycznie przy 40t trzeba dać to 10 mm zamiast 3 mm aby przy 11t nie obcierało.

Albo trzeba było kupić RDM903 zamiast RDM900.

Opublikowano
26 minut temu, Motke napisał:

@Pjed88 

W opisie przerzutki znalazłem "geometria wózka idealnie dopasowana do dużych kaset (11-50T, 11-51T, 11-46T itd.)"

Skoro tak, a Ty masz tylko 11-40, to może faktycznie przy 40t trzeba dać to 10 mm zamiast 3 mm aby przy 11t nie obcierało.

Albo trzeba było kupić RDM903 zamiast RDM900.

Nie widziałem u nas w ogóle dostępności rdm903. Tak czy siak ludzie jeżdżą na 900 z kasetami mniejszymi niż 46 i działa ok. Z resztą ja tylko czekam aż Sunrace wypuści kasetę 9rz 11-46. 

Opublikowano
59 minut temu, Pjed88 napisał:

Wrzucam też kilka zdjęć odnośnie odległości kółka przerzutki (wlasnie w ten sposób jest teraz ustawione)

Wytłumacz mi,czemu posyłasz mi odległość na najmniejszej koronce jak parę razy powtarzałem że ma być na największej ,ba nawet ustaliliśmy że u Ciebie ma ona 40 zębów? O.o 

20 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

Wrzucam też kilka zdjęć odnośnie odległości kółka przerzutki (wlasnie w ten sposób jest teraz ustawione)

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Accent_Szaj napisał:

Wytłumacz mi,czemu posyłasz mi odległość na najmniejszej koronce jak parę razy powtarzałem że ma być na największej ,ba nawet ustaliliśmy że u Ciebie ma ona 40 zębów? O.o 

Na filmiku widać odległość na największej :) Nie wiem dlaczego nie zrobiła mi się fotka. Łap screen z filmiku.

Screenshot_2020-08-27-10-38-03-092_com.miui.videoplayer.jpg Edytowane przez Pjed88
Opublikowano
5 minut temu, Pjed88 napisał:

Na filmiku widać

Przepraszam,to jest 3mm??? :o

1706136563_Beztytuu.thumb.jpg.08ef7f2ca18d3c246c8ac658076291b6.jpg

Opublikowano
5 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Przepraszam,to jest 3mm??? :o

1706136563_Beztytuu.thumb.jpg.08ef7f2ca18d3c246c8ac658076291b6.jpg

Właśnie dlatego dałem też zdjęcie odległości kółka przerzutki od kasety na 9 biegu... Jeśli na 1 byłaby mniejsza niż to co widzisz na screenie, to na 9 kółko przerzutki harata o kasetę.

Opublikowano
6 minut temu, Pjed88 napisał:

to na 9 kółko przerzutki harata o kasetę.

Pewnie że będzie haratać.Że tak spytam,kto Ci skracał łańcuch? :o Przecież nawet ślepy zauważy że jest za dłuuuugi

Zrób tak. Skróć łańcuch do takiego jak powinien być

Po tym 

Odkręć śrubkę B tak żeby kółko jechało po największej koronce i zakręć o 1/4 obrotu.

Podczas testu nie przestawaj kręcić.Zobacz sobie na mój test 

Opublikowano
33 minuty temu, Pjed88 napisał:

Na filmiku widać odległość na największej :) Nie wiem dlaczego nie zrobiła mi się fotka. Łap screen z filmiku.

Screenshot_2020-08-27-10-38-03-092_com.miui.videoplayer.jpg

Jak dla mnie to łańcuch ewidentnie ZA DŁUGI.

Opublikowano
14 minut temu, Motke napisał:

Jak dla mnie to łańcuch ewidentnie ZA DŁUGI.

Mam drugi łańcuch bo i tak planuję jeździć na 2 albo 3 i on jest skrócony ze 116 do 112 ale przy nim jeszcze gorzej było z regulacją. W wolnej chwili spróbuję jeszcze raz na nim wyregulować.

45 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Pewnie że będzie haratać.Że tak spytam,kto Ci skracał łańcuch? :o Przecież nawet ślepy zauważy że jest za dłuuuugi

Zrób tak. Skróć łańcuch do takiego jak powinien być

Po tym 

Odkręć śrubkę B tak żeby kółko jechało po największej koronce i zakręć o 1/4 obrotu.

Podczas testu nie przestawaj kręcić.Zobacz sobie na mój test 

Sam montowałem wszystko, dlatego też pytam tutaj ;) Gdyby serwis odstawił fuszerę, to im bym truł dupę hehe. Sugerowałem się tym, że ktoś pisał iż u niego działa prawidłowo wtedy, gdy wózek na 9 idzie już płasko.

Opublikowano

Z tego co widzę to potwierdzam to co zauważyli inni, łańcuch jest za długi, 116 ogniw to ja mam w nowym napędzie deore m5100 1x11 przód 32 zęby, tył 51 zębów. Przy odpowiednio długim łańcuchu ustaw kąt opasania kasety i powinno się wszystko ładnie wyregulować. 

Opublikowano

Dzięki wszystkim za odpowiedzi i pomoc :) jak tylko znajdę czas, to założę ten skrócony łańcuch i będę regulował.