jabolek666 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 (edytowane) Szukałem jakiejś przerzutki na 9 rzędów z mocną sprężyną albo sprzęgłem i nie mogłem znaleźć niczego sensownego aż do momentu aż trafiłem na RDM900, z tego co widzę jest bardzo podobna do "zmieniaczy" Sram, jest nawet sprzęgło i obsługuje duże kasety, miał ktoś to w rękach albo na rowerze? warte ceny około 150 zł? http://www.sunrace.com/en/products/detail/rdm900 Dodam że nie ścigam się, jeżdżę rekreacyjnie, na wertepach strasznie mnie irytuje obijanie łańcucha itp. Edytowane 12 Kwietnia 2020 przez jabolek666
Gość Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Opublikowano 9 Kwietnia 2020 150zł myślę że warte, jeśli jest tak dobrze wykonana jak kasety SunRace to raczej nie będzie z nią problemów.
jabolek666 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 10 Kwietnia 2020 zamówiłem, z wysyłką wyszło 161 zł, mam zamiar użyć tej przerzutki w napędzie 3x9, jeśli będzie to działać i nie będzie z nią problemów to o tym napiszę, zrobię jakiś unboxing i wrzucę fotki. A jeśli się nie sprawdzi to trafi do projektu roweru na zimę z napędem 1x. 1
jabolek666 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 11 Kwietnia 2020 (edytowane) Przerzutka dotarła, zapakowana była w firmowe pudełeczko, po odpakowaniu brak jakiejkolwiek dokumentacji (instrukcja etc.), przerzutka wydaje się wielka i ciężka, jest spora bo wózek jest duży a kółeczka prowadzące łańcuch mają po 13 zębów, jednak waga jest taka jak deklaruje producent czyli około 260g, element na którym jest sprzęgiełko jest wykonany z twardego plastiku więc raczej bym uważał z trudnym terenem, samo sprzęgło działa mimo bardzo prostej konstrukcji może nie jak w Shimano ale różnica przy włączonym i wyłączonym jest zauważalna, minusem jest brak uszczelki pod pokrywką sprzęgła, miejsce jest ale uszczelki brak więc pewnie bedzie trzeba tam zaglądać dość często, plusem jest zastosowanie przez producenta śrub regulacyjnych na imbus 2mm i 2,5mm, regulacja bardzo podobna jak przy zmieniarkach Shimano, sam montaż przebiegł bez większych problemów, regulacja również jednak pewnie będzie trzeba przez pierwsze kilometry korygować ustawienia jak linka ułoży się na kółku prowadzącym. Podczas krótkiego testu terenowego stwierdzam że sprzęgło działa, na razie podchodzę do niej sceptycznie głównie ze względu zastosowanie dość dużej ilości plastiku, potestuję i będę dawał znać co i jak. plusy: -cena -waga -śruby regulacyjne na imbus -współpraca z manetkami Shimano -sprzęgło przy przerzutce 9s!!! minusy: -przerzutka przeznaczona do napędu 1x (pojawiają się problemy z obsługą napędu 3x9) -zastosowanie plastiku -bardzo proste sprzęgło (można też to podpiąć pod + jeśli będzie trwałe) Filmiku nie nagrałem bo nie mam sprzętu do nagrywania ani żadnych statywów, za to zrobiłem sporo zdjęć, wrzuciłem je na google żeby nie tracić na jakości i nie zapychać serwerów forum https://photos.app.goo.gl/uXn89s8JSxsGo44V7 EDIT 30.04.2020: Przerzutka chodzi jak należy mimo używania niezgodnie z przeznaczeniem czyli w napędzie 3x, problem polega na tym że jeżeli mamy ustawiony łańcuch na 2 koronce z przodu łańcuch chodzi rewelacyjnie w obu zakresach od 1 do 9, jeżeli mamy łańcuch ustawiony na 3 koronce z przodu to nie chce zejście z 8 na 9 z tyłu, ja to rozwiązałem sobie tym że najpierw schodzę tyłem na 9 i wchodzę przodem na 3, mi osobiście to nie przeszkadza. Z plusów mogę powiedzieć że nie było konieczności doregulowywać naciągu linki, sprzęgło działa, nawet na 500m szybkim zjeździe po kocich łbach łańcuch nie walił tak jak Deore Edytowane 6 Maja 2020 przez jabolek666
o.g. Opublikowano 4 Maja 2020 Opublikowano 4 Maja 2020 Działa prawidłowo na wszystkich 3 blatach z przodu? Kupiłem synowi do full'a, do napędu 2x9 i jak jest na mniejszym blacie z przodu chodzą wszystkie 9, a jak na większym to ciężko jej z 5 na 4 w jedną stronę i potem z 7 na 8 w ogóle i dopiero jak dam na 9 to przeskakuje o dwa - z 7 na 9. Wszystko przerabiałem, linka, regulacje, prostowanie haka i nic. Kaseta tez Sunrace 11-40, manetka slx660. Przedtem był XT shadow i działał, ale łańcuch się telepal i dlatego ten Sunrace, ale może wadliwy, nie wiem.
jabolek666 Opublikowano 5 Maja 2020 Autor Opublikowano 5 Maja 2020 tak jak pisałem to na 3 blatach działa dobrze jednak jedyny mankament to to że jak mam z przodu ustawionie na największym blacie to z tyłu nie chce zejść na najmniejszą zębatkę, ale robię w ten sposób że najpierw zjeżdżam na 9 z tyłu a potem wchodzę na 3 z przodu. pytanie, czy łańcuch masz prawidłowej długości, czy pancerz nie jest za długi, czy kąt opasania prawidłowo ustawiony? przechodząc z M592 na Sunrace musiałem skrócić pancerz bo był za długi i linka nie chodziła swobodnie.
michu293 Opublikowano 5 Maja 2020 Opublikowano 5 Maja 2020 (edytowane) Mam napęd 3x9. Dziś założyłem przerzutkę Sunrace RDM900 i rzeczywiście ma problem, gdy łańcuch znajduje się na największym blacie z przodu i staram się zrzucić łańcuch z biegu 8 na 9 na kasecie. Skoro ten problem opisuje kilka innych osób a także ja, to znaczy, że producent spartolił coś przy pantografie. Po mimo maksymalnego wykręcenia śruby High problem się utrzymuje, jeśli śruba High jest za bardzo wykręcona to z kolei śrubka górnego kółeczka wózka ociera o pantograf i wtedy znowu trzeba lekko dokręcić śrubę High żeby nie ocierało. W ten sposób "koło problemów" kręci się dalej. Zaś na zębatce 32t z przodu działa prawidłowo, ponieważ przerzutka znajduje się w pozycji bliżej kasety, a na blacie 44t z przodu znajduje się dalej i ma problem. Generalnie kółko przerzutki jest w dobrej pozycji, ale przerzutka jest za daleko i łańcuchowi tak jakby trudniej zaczepić się o mniejszą koronkę. Dla mnie osobiście, to pewnego stopnia ograniczenie, na które nie mam za bardzo ochoty się godzić. Nie mogę bardziej dokręcić kasety. Można chyba jedynie dodać jakiś dystans (0,5-1,0mm) na hak przerzutki żeby ją nieco oddalić od kasety. Problem prawdopodobnie nie zaistniałby gdyby blat z przodu był mniejszy, jak w napędach 1x9, np. blat 32-38t, ale co do 38t to nie mam pewności. Może jakby ktoś zastosował minimalnie napęd 2x9 z zębatkami 26/36 albo 26/38 na korbie (jak w Mechanizmie korbowym Shimano Deore FC-M615), to problemu by nie było, bo łańcuch miałby wtedy mniejszą objętość, a przerzutka byłaby bliżej kasety. Tak czy siak trzeba zastosować dystans na haku przerzutki (ale nie wiem czy wtedy przerzutka by prawidłowo działała) albo zastosować mniejszy blat z przodu albo zwrócić przerzutkę albo z tym żyć. Edytowane 5 Maja 2020 przez michu293
jabolek666 Opublikowano 6 Maja 2020 Autor Opublikowano 6 Maja 2020 16 godzin temu, michu293 napisał: Skoro ten problem opisuje kilka innych osób a także ja, to znaczy, że producent spartolił coś przy pantografie. obawiam się że producent nic nie spartolił, Sunrace dedykuje tą przerzutkę do napędu 1x9, niektóre zagraniczne sklepy podają że do 1x9 albo 2x9, zaś od polskich dystrybutorów dowiadujemy się że zmieniarka jest TYLKO do napędu 1x9. Przepraszam że nie umieściłem jasnej informacji że przeznaczona jest do napędu 1x9 - ten błąd już wyeliminowałem.
o.g. Opublikowano 11 Maja 2020 Opublikowano 11 Maja 2020 Potwierdzam, to jest przerzutka 1x. Chodzi o to, że kółeczko prowadzące jest dużo niżej i dodatkowo cofnięte do tyłu (jak w SRAM'ie, gdyby była bardziej podobna do przerzutek 12s Shimano, sprawiało by to może mniej kłopotów, chociaż Shimano też ma inne przerzutki do napędów 1x i 2x), żeby mogło obsłużyć kasetę 51T. Ilość blatów z przodu ma znaczenie i najlepiej, żeby było ich max 2, ale znaczenie ma też ich zestopniowanie. Przy napędzie 2x i blatach 30T i 22T z przodu chodzi dobrze, ale z 36T/22T już nie. Wynika to z tego, że przy takiej przerzutce na najmniejszej zębatce z tyłu, wózek przerzutki musi być poziomo lub pod niedużym kątem do poziomu i przy kombinacji 30T/22T (lub jeszcze lepiej 24T), możemy tak dobrać długość łańcucha i wyregulować napęd, że na mniejszym blacie z przodu wózek będzie poziomo, a na dużym pod kątem, ale dalekim od pionu. A niestety ta przerzutka nie działa w kombinacji mała zębatka z tyłu i pionowy wózek (a tak się dzieje przy 2x i 3x na większych blatach, dodatkowo o dużych skokach). Chodzi o opasanie zębatki łańcuchem, które jest niewystarczające dla małych zębatek i pionowo usytuowanego wózka. Możemy poprawić przerzucanie na większe zębatki zwiększając naciąg linki, ale wtedy duże żębatki chodzą byle jak i dodatkowo jest problem w drugą stronę z zrzucaniem łańcucha. Reasumując, da się ją założyć do 2x lub nawet 3x, ale różnice w ilości zębów muszą być niewielkie, co przy 9 rzędach z tyłu i tak może mieć sens. W układzie 1x chodzi idealnie niezależnie od wielkości zębatki, ale trzeba pamiętać, aby długość łańcucha umożliwiała poziome ułożenie wóżka na najtwardszym biegu (najmniejszej zębatce). Oczywiście przy założeniu, że cała reszta jest ok: hak, linki, łańcuch, itp.
Motke Opublikowano 11 Maja 2020 Opublikowano 11 Maja 2020 41 minut temu, o.g. napisał: Przy napędzie 2x i blatach 30T i 22T z przodu chodzi dobrze, ale z 36T/22T już nie. Wynika to z tego, że przy takiej przerzutce na najmniejszej zębatce z tyłu, wózek przerzutki musi być poziomo lub pod niedużym kątem do poziomu i przy kombinacji 30T/22T (lub jeszcze lepiej 24T), możemy tak dobrać długość łańcucha i wyregulować napęd, że na mniejszym blacie z przodu wózek będzie poziomo, a na dużym pod kątem, ale dalekim od pionu. Można ten problem trochę poprawić wymieniając dolne kółeczko z 11T na np 14T
Bujak Opublikowano 17 Maja 2020 Opublikowano 17 Maja 2020 Czy ten element jest z plastiku?Jeżeli tak odradzam kupno tej przerzutki, a tym co już mają zalecam ekstremalnie uważać, bo miałem dwie przerzutki sunrace i połamałem to bardzo szybkoChociaż jest szansa, że to poprawili, bo kółko, które mi się połamało wyglądało inaczej: 1
michu293 Opublikowano 17 Maja 2020 Opublikowano 17 Maja 2020 (edytowane) Tak jest plastikowe, ale nie odstaje tak jak w tym modelu co poniżej podałeś. Zresztą rynek jak na razie nie oferuje zbyt wiele przerzutek tylnych 1x9 z dodatkową funkcją sprzęgiełka. Marka "Box" ma 9sp, ale bez sprzęgiełka, w sensie samemu trzeba odpowiednio sobie naprężyć napinacz. Z kolei jeśli chodzi o producentów innych niż SunRace, a oferujących coś podobnego, to trafiłem przypadkiem na to: microSHIFT Advent RD-M6195M 1x9 https://www.microshift.com/en/product/rd-m6195m/ no i przykładowa cena 55$ https://www.amazon.com/microSHIFT-Advent-Rear-Derailleur-Medium/dp/B07P9347VG ale ma mniejsze kółeczka niż SunRace. Z kolei microSHIFT ma większe kółeczka w wersji Advent RD-M6195L 2x9 https://www.microshift.com/en/product/rd-m6195l/ ale z kolei zaś zostajemy z przednią przerzutką. O ile to komuś bardzo przeszkadza. Edytowane 17 Maja 2020 przez michu293
jabolek666 Opublikowano 19 Maja 2020 Autor Opublikowano 19 Maja 2020 @Bujak kółko wraz z obudową jest przykręcone bezpośrednio do aluminiowego korpusu więc jest szansa że dłużej wytrzyma w porównaniu do tej 10s @michu293 Microshift wygląda na bardziej zaawansowany sprzęt jednak jest droższy i niekompatybilny z manetkami Shimano/Sram, jeśli wymiana przerzutki ma być upgrade'm to w wypadku Microshifta staje się ta operacja mało opłacalna bo przerzutka 55$ + manetka 25$ i robi się niezła sumka gdzie niewiele się dołoży i jest Shimano M6000
Szalony endurowiec Opublikowano 19 Maja 2020 Opublikowano 19 Maja 2020 W dniu 8.04.2020 o 22:18, jabolek666 napisał: Szukałem jakiejś przerzutki na 9 rzędów z mocną sprężyną albo sprzęgłem i nie mogłem znaleźć niczego sensownego aż do momentu aż trafiłem na RDM900, z tego co widzę jest bardzo podobna do "zmieniaczy" Sram, jest nawet sprzęgło i obsługuje duże kasety, miał ktoś to w rękach albo na rowerze? warte ceny około 150 zł? http://www.sunrace.com/en/products/detail/rdm900 Dodam że nie ścigam się, jeżdżę rekreacyjnie, na wertepach strasznie mnie irytuje obijanie łańcucha itp. Cześć! Kupiłem taką samą przerzutkę, i do niej dedykowaną kasetę Sunrace CSM980AX, zamontowałem ją do mojego roweru jakim jest AUTHOR PROFILE 2017 ze zintegrowanym hakiem przerzutki. Pytanie czy będzie działała i czy nie będzie za blisko kasety i czy nie będzie obcierać o kasetę? Dokładnie to kupiłem ten zestaw: ( https://allegro.pl/oferta/naped-sunrace-1x9-przerzutka-kaseta-lancuch-manetk-9123028599 )
jabolek666 Opublikowano 19 Maja 2020 Autor Opublikowano 19 Maja 2020 jeśli wszystko będzie dobrze ustawione a łańcuch będzie odpowiedniej długości to nic nie będzie obcierało. Przy zdjętym łańcuchu przerzutka faktycznie jest bardzo blisko kasety ale przy założonym wszystko jest ok. 1
jabolek666 Opublikowano 20 Maja 2020 Autor Opublikowano 20 Maja 2020 @Szalony endurowiec jak już wszystko zmontujesz to daj znać w temacie jak to u Ciebie działa i ogólnie swoje wrażenia, temat będzie bardziej pomocny jeśli wypowie się kilku użytkowników tej przerzutki.
shfil Opublikowano 11 Czerwca 2020 Opublikowano 11 Czerwca 2020 "Mam napęd 3x9. Dziś założyłem przerzutkę Sunrace RDM900 i rzeczywiście ma problem, gdy łańcuch znajduje się na największym blacie z przodu i staram się zrzucić łańcuch z biegu 8 na 9 na kasecie. " Spróbuj dokręcić śrubę "b" od kąta nachylenia.
Pitrich Opublikowano 11 Czerwca 2020 Opublikowano 11 Czerwca 2020 Nie jestem w 100% zadowolony z działania przerzutki Sunrace. Po pierwsze mam wrażenie że powinna bardziej się wychylać poza najmniejszą koronkę kasety a tu jest praktycznie na styk i to przy całkowicie wykręconej śrubie regulacyjnej. Ogólnie dość głośno wrzuca łańcuch i nie chodzi to tak płynnie jakbym chciał, zobaczymy jak się dotrze trochę czy poprawi się praca. Tu opis roweru na tym osprzęcie:
Pjed88 Opublikowano 2 Lipca 2020 Opublikowano 2 Lipca 2020 Buduję napęd 1x9 na podzespołach Sunrace, w tym na tytułowej przerzutce. Blat korby to 32 a kaseta 11-40. Jak długi łańcuch powinienem zamontować?
Kruk Opublikowano 2 Lipca 2020 Opublikowano 2 Lipca 2020 Taki jaki wynika ze wzoru : Lub przymierzając łańcuch na rowerze.
Pjed88 Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Panowie, mam problem z regulacją tejże przerzutki. Gdzie szukać problemu gdy biegi schodzą idealnie i na każdym biegu nic nie przeskakuje, a podczas wrzucania, na środkowych przełożeniach (4,5 bieg) lekko cyka. Często w tej sytuacji pomaga zrzucenie i ponowne wrzucenie biegu albo mocniejsze pchnięcie manetki.
jabolek666 Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Ja miałem taki efekt przy krzywym haku przerzutki, po wyprostowaniu wszystko cyka jak należy.
Pjed88 Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Przyjrzę się temu, choć przy poprzedniej przerzutce wszystko chodziło perfekcyjnie.
Rekomendowane odpowiedzi