Skocz do zawartości

[napęd] MTB 2 x 10

xvcjh

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, kkoyot napisał:

Już 42T wystarczy, bo przy przełożeniu 26 na 42 będzie do przebolenia ;)

A niedawno ktoś tu pisał, że już woli pchać rower pod górę byle się nie męczyć z kasetą 11-42, która ma przeskok 15-18

Opublikowano
36 minut temu, Motke napisał:

A niedawno ktoś tu pisał, że już woli pchać rower pod górę byle się nie męczyć z kasetą 11-42, która ma przeskok 15-18

Ja tam tego problemu nie mam ;) W ogóle okazało się, że w rowerze siedzi przednia przerzutka m786, także jest spora szansa, że łyknie korbę 36/22. Tak, dosyć partyzancko ten rower jest złożony

Opublikowano
9 godzin temu, kkoyot napisał:

jest spora szansa, że łyknie korbę 36/22.

Na to wygląda(14T) :D

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam, czy przerzutka m6000 sgs przy korbie 38/28 obsłuży spokojnie kasetę 11-38 ? Bo moja obecna 11-42 woła już o wymianę, lecz teraz ciężko cokolwiek kupić w tych czasach, a wolał bym się spytać niż potem okazać się że bym musiał wymienić przerzutkę na gs. 

Opublikowano

Tak obsłuży.

2 godziny temu, VanRado napisał:

11-38

Co to za kaseta o stopniowaniu 11-38? A może miało być 11-36?

Opublikowano
31 minut temu, leejoonidas napisał:

Tak obsłuży.

Co to za kaseta o stopniowaniu 11-38? A może miało być 11-36?

Tak mój błąd, chodzi mi o 11-36.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Czołem, 

powoli zabieram się do zmiany napędu z 3x8 na 2x10. Chciałem 2x9, ale nie znalazłem kasety z 42t. A nie widzę sensu robienia 2x11... Pytanie, co myślicie o takim zestawie?

Korba: Shimano Deore FC-M617 38x24T, Support: SM-BB52, Manetka: Shimano Deore SL-M5100, przerzutkę z przodu(Altus FD-M190) zostawiam, powinna uciągnąć:)Kaseta: Shimano Deore M4100 10 rzędów 11-42, Przerzutka tył: shimano RD-M4120 DEORE 10R RDM4120, Manetka tył: Shimano Deore SL-M410

Całość na allegro wyszła za ok1014 pln - więc całkiem spoko wg mnie:)Myślałem nad kompletem deore m6000 ale nigdzie nie mogę znaleźć całości... Chętnie poznam Wasze opinie na ten temat, bo chętnie coś zmodyfikuję jeśli będzie warto albo po prostu lepiej:)

Edytowane przez CezaryOff
Opublikowano

Przerzutkę tył zamiast modelu 4120 weź model 5120.

Opublikowano

Właśnie sobie wszystko policzyłem jeszcze raz i zacząłem się zastanawiać, czy nie wystarczy wymiana tylko tyłu na to co napisałem wyżej... a przód zostawić .. wyjdzie wtedy wersja budżetowa z przełożeniami 22/32/42 (przód) i 11-40 albo 11-42 tył.  Ratio ma lepsze niż to 2x10, które zaproponowałem wyżej. Pytanie, czy to 3x9, 3x10 da radę w tej konfiguracji?

Opublikowano (edytowane)

Niestety przedni dyferencjał w układzie który sobie wymyśliłeś z korbą 22/32/42 jest zbyt duży dla tylnych przerzutek które zostały zaproponowane, jedyna przerzutka jaka mi przychodzi na myśl która mogłaby obsłużyłć korbę 22-32-42 i kasetę 11-40 to jest XT m8000sgs, ale i tak już została przekroczona dyferencja o wartość dwóch zębów w korbie, można to zniwelować mniejszą kasetą 11-36.

Na Twoim miejscu zastanawiałbym się nad układem 1x11 lub 1x12, układ taki nie będzie wiele droższy od tego który sobie wymyśliłeś, gdyż obecna korba prawdopodobnie zostanie, jedynie należy dokupić przerzutkę tył, kasetę, manetkę, zębatkę Narrow Wide do korby i łańcuch.

Edytowane przez leejoonidas
Opublikowano

Dzięki @leejoonidas za interakcje:) Zapomniałem dodać, że ja w zasadzie jeżdżę na całej rozpiętości kasety, a z przodu używam tylko blatów 22-32. To mi w zupełności wystarcza, dlatego zacząłem się zastanawiać nad napędami 2x9. Pytanie, czy z tą wiedzą moja opcja budżetowa ma sens?:D

Opublikowano

Widzę że jeszcze się wahasz co wybrać. Musisz się zdecydować jaką opcję napędu chcesz wybrać, jaki budżet masz na to, dopiero wtedy można coś kompletować, to że coś sobie wymyśliłeś nie znaczy że uda się to zrobić. Z powodu ograniczeń związanych z zakresem pracy poszczególnych komponentów pewne konfiguracje są niemożliwe lub mogą powodować problemy związane z kulturą pacy. Dlatego określ się który rodzaj napędu chcesz a ludzie z forum pomogą Ci to poskładać w najbardziej optymalnej konfiguracji.

Opublikowano

Bo zacząłem trochę od tyłu .... aktualnie mam 3x8, ale jeżdżę tylko na blatach 22 i 32, dlatego pomyślałem o zmianie napędu w całości na 2x9/2x10. Ale potem zacząłem liczyć kasę i ratio i wyszło, że jakbym zostawił przód z założeniem, że dalej nie będę używał największego blatu, to mógłbym wymienić tylko kasetę, tylną przerzutkę i manetkę i już.. odpada zmiana korby i wszystkiego z przodu. Pytanie, czy ten zestaw będzie kompatybilny... czy tak się po prostu nie da, bo korba jest przystosowana do napędu 3x8 i łańcucha na 8? 

Opublikowano

Jeździłem z 3x9, potem zredukowałem do 2x9 (również 32/22 zostało) z kasetą 11-28. Potem na tyle założyłem 11s (11-32) i ostatnio zmieniłem korbę na slx z alle... bo była w dobrej cenie (34/24). Stara ale jara korba poszła do syna.

Jak nie musisz to mocno się zastanów nad tymi dużymi kasetami powyżej 36T - niepotrzebne koszty a użyteczność znikoma, jeśli nie musisz wspinać się na górki z prędkością ... 5km/h. ;-)

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Cześć,

Mam proste pytania - mam rower z napędem 2x9 i korbą na kwadrat 

- z przodu Shimano Altus FD-M2020 2-speed

- z tyłu Shimano Alivio, SGS, 9-speed

- łańcuch KMC X9EPT, 9-speed

Chciałbym się tego kwadratu pozbyć. Pierwszy element jaki chcę wymienić to korba, bo czuję jak pracuje nad naciskiem. Docelowo chciałbym mieć 2x10, więc chciałbym kupić korbę dedykowaną do napędów 2x10 np Deore FC-M617. Teraz pytanie - czy wymianie korby reszta będzie działać ?

Opublikowano

Będzie działać ale lepiej zdecyduj się na korbę m6000 - sztywniejsza i o niebo lepsze dla 2x10 stopniowanie 10T.

• Pomógł 1
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam.

Mam rower Kross level 7 2019 https://www.dobrerowery.pl/kross-level-7-0-2019 .

Pora na wymianę zużytych części. 

1. Czy można do mojej korby FC -MT500 36/26 zamontować zębatki 38/28 z korby FC - M6000. Ewentualnie kupić cała nową korbę FC - M6000 38/28 https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/deore-m6000/FC-M6000-2.html   Przerzutka przednia to FD - M6025 . Zdaje się, że obsługuje 38 zębów

2. Tylny napęd. Mam przerzutkę RD - M6000. Prawdopodobnie GS , bo mam kasetę HG 500 11-42T (10 rzędową ). A chciałbym ją zamienić na HG 50 11-36T ze względu na lepsze zestopniowywanie. Nie potrzebuję zębatki 42 w kasecie. Czy jest taka możliwość.

3. Przy okazji spytam się. Mam suport wciskany Shimano Press Fit BB-MT500 . O dziwo na razie chodzi dobrze. Ale gdzieś doczytałem że jest możliwość zamiany na skręcany Token Ninja. Jaki model powinienem zakupić.

Opublikowano
1 godzinę temu, Darkat napisał:

Witam.

Mam rower Kross level 7 2019 https://www.dobrerowery.pl/kross-level-7-0-2019 .

Pora na wymianę zużytych części. 

1. Czy można do mojej korby FC -MT500 36/26 zamontować zębatki 38/28 z korby FC - M6000. Ewentualnie kupić cała nową korbę FC - M6000 38/28 https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/deore-m6000/FC-M6000-2.html   Przerzutka przednia to FD - M6025 . Zdaje się, że obsługuje 38 zębów

2. Tylny napęd. Mam przerzutkę RD - M6000. Prawdopodobnie GS , bo mam kasetę HG 500 11-42T (10 rzędową ). A chciałbym ją zamienić na HG 50 11-36T ze względu na lepsze zestopniowywanie. Nie potrzebuję zębatki 42 w kasecie. Czy jest taka możliwość.

3. Przy okazji spytam się. Mam suport wciskany Shimano Press Fit BB-MT500 . O dziwo na razie chodzi dobrze. Ale gdzieś doczytałem że jest możliwość zamiany na skręcany Token Ninja. Jaki model powinienem zakupić.

Ad. 1. Bez najmniejszego problemu

Ad. 2. Nie będzie idealnie ale zadziała

Ad. 3. Nie rób sobie krzywdy suportem tokena. Najlepszy PF na rynku to shimano BB-MT800

Opublikowano

Zaryzykuję chyba z kasetą 11-36 choć producent ostrzega, że tylko 11-42 pasuje do M6000 GS. Wkurza mnie jednak ta dziura w stopniowaniu.

Nie wiem o co chodzi dokładnie, ale podobno łańcuch może spaść z najmniejszej zębatki kasety.

Opublikowano

Chodzo o to, że odległość kółka prowadzącego przerzutki zmienia się nieliniowo wraz ze zmianą przełożeń tak aby kółko to było cały czas blisko zębów kasety. Charakterystyka dostosowana jest do kasety 11-42. Jeśli zamiast 42 będzie 36 to kólka śrubą B nie ustawisz na 6mm od zębów największej koronki i jednocześnie żeby nie kolidowało z kasetą na przełożeniach twardych. Tym samym będzie musiało być nieco dalej na przełożeniach miękkich a to plus lekko zużyty łańcuch będzie powodowało słabą pracę przerzutki (głównie przy zrzucaniu na mniejsze koronki) na 3-4 największych koronkach.

Opublikowano (edytowane)

Dzięki . Teraz to rozumiem, dlaczego nie będzie idealnie. Najtańszym rozwiązaniem żeby było dobrze u mnie, to trzeba by było zamienić M6000 GS na M6000 SGS.

A tak się spytam. Wiem że nie na temat ale czy w moim przypadku da się przejść na napęd 11 rzędowy. Co by trzeba było zmienić .

Edytowane przez Darkat
Opublikowano

Możesz popróbować z kasetą 11-36 na przerzutce GS. Często działa to nie najgorzej.

Co do napędu 1/2x11 z kasetą 11-42.możesz na posiadanej przerzutce (z manetką 11s). Gdybyś chciał przejść na 1x11 z szerszym zakresem kasety to wtedy trzeba by lepiej dobrać przerzutkę. Mozna 1x11-46 albo 1x11-51.