Skocz do zawartości

[Poradnik] Twoja pierwsza wyprawa rowerowa: Wstęp

tazi_90

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 25.01.2021 o 23:32, Miszel napisał:

Szykuję się do najdłuższej życiowej trasy z Piekar Śląskich wokół Beskidu Małego i powrót - 250 km w jeden dzień. Miałem ją zrobić w zeszłym roku ale stwierdziłem, że forma nie jest odpowiednia i zrezygnowałem. W lato na urlopie strzeliłem sobie Dużą Pętlę Bieszczadzką, wyszło 160 km 1700m przewyższenia w 7 godzin. Tegoroczna trasa ma mieć 100km więcej i zbliżoną ilość podjazdów. Na plus mogę zaliczyć na 150 km trasy możliwość skorzystania z prysznica, obiad, kąpiel w basenie i nocleg :) 

Trening trwa na trenażerze. Na wiosnę zacznę pokonywać dłuższe trasy na zewnątrz i część planowanej trasy. Jako rower wybrałem trekking  zamiast szosy. Za mało jeżdżę na szosie i nie czułbym się pewnie na tak długiej trasie. Poza tym wygoda zabrania większej ilości części itp do sakwy.

Co do planowania trasy - przyjąłem orientacyjne prędkości z pkt A do pkt B i czas na ich pokonanie + zapas. Nie zamierzam nadganiać jeśli gdzieś stracę czas. Po prostu wyjadę wcześniej by wrócić na najpóźniejszą planowaną godzinę.

Obawy - najbardziej boję się o mechanikę mojego ciała :) Tu nigdy nie wiadomo co się wydarzy a naprawić na trasie nie da rady. Cała reszta jest do ogarnięcia.

Rozkuwacz i spinka waży 100 gram? To nie jest masa, która będzie przeszkadzać w trasie a zerwany łańcuch już tak. W swoim życiu na trasie raz złapałem kapcia. Samochodem przejechałem koło milion kilometrów a koło zmieniałem raz koło domu. Mimo to wolę mieć koło zapasowe. Kiedy szykowałem się do Tour de Pologne nie brałem dętki - przecież jaka szansa złapać kapcia na tak krótkim dystansie. I złapałem. Inny kolarz, z którym piechotą szliśmy do mety złapał 3 kapcie. Miał dwie dętki. A potem na trasie spotkałem kolarza, który zerwał łańcuch.

od 15 lat jeździmy z kilkoma wariatami 3 razy w roku na wyprawy w tym roku w październiku zakończenie sezonu Ełk-Frombork nocleg Frombork-Gdańsk nie duże dystanse po 60-100 dziennie 500 m przewyższeń, ale jedziemy daleko od cywilizacji, każdy ma zestaw naprawczy łącznie z tym ze organizator ma linke holowniczą linki przerzutek i hamulcu, szybkozłączki rozkuwacz, zapasowe śrubki, cześć chłopaków ma ze sobą nawet szprychy kleje itd oraz apteczkę! Pamiętajcie o tym jak i o odświerzenia kursu pierwszej pomocy ma absolutnie wszystko żeby naprawić rower i ridera… za zwyczaj jeździmy daleko od cywilizacji i wezwanie pomocy może trwać za długo jeżeli chodzi o rower i łańcuch to jak ktoś raz poprowadzi załadowany rower przez 10-15 kilometrów zmienia zdanie na temat zabierania spinek i rozkowacz :), strzela ci 2 3 szprychy załatwisz koło cofnie jest trudne wystarczy ze łańcuch ci przeskoczy między kasetę a szprychy i je potnie strzeli ci linka od przerzutek z tylu koniec przewyższeń itd 

ku inspiracji strona gościa co to wszystko organizuje :) 
https://www.facebook.com/RowerowyAtlasPolski

jako inspiracja do planowania wypraw 

Edytowane przez pchemski