Gość Opublikowano 10 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2017 Długo by zeszło opowiadać, ale moim problemem są skromnie umieśnione łydki, nie ma tragedii, ale chciałbym doprowadzić do bardziej proporcjonalnego rozwoju masy mięśniowej na nich. Mam pytanie do Was jakie ćwiczenia do tego wykorzystać najlepiej. Pozdrower. Odnośnik do komentarza
ByQ94 Opublikowano 10 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2017 Osobiście na siłowni na łydki robię wspiecia dość dużo powtórzeń bo łydki trzeba katować. Ciężko wypracować ten mięsień. Tutaj możesz robic nawet w domu niby nic ale mega okień czułem Dodatkowo możesz robić spięcia stojąc ze sztanga lub o obciążeniem na barkach. Ja robiłem 5 serii po 25-35 powtórzeń żeby spalić te mięśnie. Można także robić na suwnicy czy siedząc. Mowie to tylko z doświadczenia związanego z siłownią Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 10 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2017 Podobno "ośle wspięcia" też dają niezłe rezultaty. Zwłaszcza pod obciążeniem. Mi rechabilitant, jak wieki temu doprowadzał mnie do chodzenia po zerwaniu więzadła krzyżowego w kolanie, dawał też ćwiczenia z taśmą - siedziałem na podłodze, gumowa taśma w rękach, a palcami wyprostowanej nogi naciągałem taśmę z drugiego końca. Odnośnik do komentarza
GBike Opublikowano 10 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2017 3 godziny temu, SpiderMAN napisał: Długo by zeszło opowiadać, ale moim problemem są skromnie umieśnione łydki, nie ma tragedii, ale chciałbym doprowadzić do bardziej proporcjonalnego rozwoju masy mięśniowej na nich. Mam pytanie do Was jakie ćwiczenia do tego wykorzystać najlepiej. Pozdrower. Myślę że duży wpływ na muskulaturę łydki ma położenie stopy na pedałach. SPD przykręcone maksymalnie z przodu buta zrobi swoje. Odnośnik do komentarza
lukeuszlfc Opublikowano 11 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 21 godzin temu, GBike napisał: Myślę że duży wpływ na muskulaturę łydki ma położenie stopy na pedałach. SPD przykręcone maksymalnie z przodu buta zrobi swoje. rip kolana Odnośnik do komentarza
GBike Opublikowano 11 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 27 minut temu, lukeuszlfc napisał: rip kolana Jakieś uzasadnienie tej legendy ? Odnośnik do komentarza
lukeuszlfc Opublikowano 11 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 (edytowane) 25 minut temu, GBike napisał: Jakieś uzasadnienie tej legendy ? Legendę to Ty przywołałeś. Poniżej podstawy: http://www.pedalpt.com/fit-your-own-cleats/ Czyli jak się chce rozbudować czworogłowy, to powinienem jeździć z maksymalnie wysuniętym siodełkiem do przodu?... bo, przecież właśnie wtedy angażuje się najbardziej ta grupa mięśni... PS. zapomniałem, że "rip achillesy" również :P. Edytowane 11 Czerwca 2017 przez lukeuszlfc Odnośnik do komentarza
GBike Opublikowano 11 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 1 godzinę temu, lukeuszlfc napisał: Legendę to Ty przywołałeś. Poniżej podstawy: http://www.pedalpt.com/fit-your-own-cleats/ Przytoczony link nie przemawia do mnie ponieważ: jest w języku obcym nie jest podpisany nazwiskiem jakiegoś autorytetu w dziedzinie kolarstwa 1 godzinę temu, lukeuszlfc napisał: Czyli jak się chce rozbudować czworogłowy, to powinienem jeździć z maksymalnie wysuniętym siodełkiem do przodu?... bo, przecież właśnie wtedy angażuje się najbardziej ta grupa mięśni... W którym miejscu to napisałem ? Jakoś nie mogę się doczytać. Odnośnik do komentarza
lukeuszlfc Opublikowano 11 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 1 godzinę temu, GBike napisał: Przytoczony link nie przemawia do mnie ponieważ: jest w języku obcym nie jest podpisany nazwiskiem jakiegoś autorytetu w dziedzinie kolarstwa W którym miejscu to napisałem ? Jakoś nie mogę się doczytać. https://www.stevehoggbikefitting.com/bikefit/2011/04/power-to-the-pedal-cleat-position/ - druga wątpliwość rozwiana. Steve Hogg - ekspert od bike fittingu z drużyn pro tourowych, m.in. Trek Segafredo, niegdyś Saxo Bank i Radioshack. Przyjaciel Bontragera, wieloletni współpracownik. http://magazynrowerowy.pl/bloki/ - w języku polskim https://roweroweporady.pl/jak-ustawic-bloki-w-butach-spd/ http://www.cyklomaniak.com.pl/2013/06/bike-fit-cz-2-instalacja-i-poprawne.html Nigdzie nie napisałeś, ale chodziło mi o analogię do tego w jaki sposób ustawiamy swój rower, aby zaangażować pewną grupę mięśni. Tak samo analogicznie Ty nie jesteś autorytetem w dziedzinie kolarstwa, dlatego kolega nie powinien Cię słuchać, lub nawet skoro na moją odpowiedź zripostowałeś "brakiem autorytetu"(w przytoczonym linku), to z logicznie rzecz ujmując - nie powinieneś w ogóle nikomu doradzać (z tego samego powodu). Na fotce Twojego Krossa jest najprawdopodobniej "nielegalnie" ustawione siodełko - setback wydaje się mniejszy niż 5cm (minimum wg. UCI). Powinieneś cofnąć siodło, jest za bardzo do przodu Łamiesz zasady i krzywdzisz swoje ciało (konkretnie kolana). To, że się przyzwyczaiłeś, nie oznacza, że jest poprawnie lub nie odczuwasz negatywnego wpływu takiego pozycjonowania. 1 Odnośnik do komentarza
GBike Opublikowano 11 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 18 minut temu, lukeuszlfc napisał: Nigdzie nie napisałeś, ale chodziło mi o analogię do tego w jaki sposób ustawiamy swój rower, aby zaangażować pewną grupę mięśni. Tak samo analogicznie Ty nie jesteś autorytetem w dziedzinie kolarstwa, dlatego kolega nie powinien Cię słuchać, lub nawet skoro na moją odpowiedź zripostowałeś "brakiem autorytetu"(w przytoczonym linku), to z logicznie rzecz ujmując - nie powinieneś w ogóle nikomu doradzać (z tego samego powodu). Skupmy się na faktach: Kolega zastanawia się co zrobić żeby mieć lepiej zbudowane łydki Cytuję co napisałem: " Myślę że duży wpływ na muskulaturę łydki ma położenie stopy na pedałach. SPD przykręcone maksymalnie z przodu buta zrobi swoje". I z własnego doświadczenia wiem że tak właśnie jest. Nic nie dzieje się z kolanami. 27 minut temu, lukeuszlfc napisał: Na fotce Twojego Krossa jest najprawdopodobniej "nielegalnie" ustawione siodełko - setback wydaje się mniejszy niż 5cm (minimum wg. UCI). Powiadasz nielegalnie hihi. Pozwolę sobie przytoczyć przepis o którym wspominasz: Jest tam mowa o odstępstwach od tej reguły . Odnośnik do komentarza
lukeuszlfc Opublikowano 11 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 (edytowane) 12 minut temu, GBike napisał: Skupmy się na faktach: Kolega zastanawia się co zrobić żeby mieć lepiej zbudowane łydki Cytuję co napisałem: " Myślę że duży wpływ na muskulaturę łydki ma położenie stopy na pedałach. SPD przykręcone maksymalnie z przodu buta zrobi swoje". I z własnego doświadczenia wiem że tak właśnie jest. Nic nie dzieje się z kolanami. Powiadasz nielegalnie hihi. Pozwolę sobie przytoczyć przepis o którym wspominasz: Jest tam mowa o odstępstwach od tej reguły . Nie wiesz co się dzieje z kolanami. Takie ustawienie nie jest normalne. Źle oddziałuje na stawy i ścięgna. Bardziej angażujesz właśnie je, niż mięśnie.Nie jest to także metoda rozwoju łydki. Mięsień brzuchaty poszerza obwód podczas jego rozciągnięcia,a późniejszego spinania (pięta w dole podczas wspięć na palcach i faza opuszczania - oczywiście kontrolowanego) - czyli najlepiej pracuje jak bloki były bardziej z tyłu. Za to wysmuklanie łydki i jej unoszenie w górę, plus rozwój mięśnia płaszczkowatego rozwija się podczas górnej fazy wspięć, czyli wtedy jest mowa o blokach z przodu. Lecz faza ta ma mniejsze znaczenie, no i mięsień płaszczkowaty jest duuuużo mniejszy i jest z boku łydki. Zobacz jakie łydki mają tenisiści - pracują na palcach, a konkretniej na linii śródstopia - czyli tak jak powinny być bloki ustawione. Wtedy właśnie największa moc jest generowana w pedały. Tenisiści mają z takiej techniki poruszania się po korcie lepszy start do piłki i lekkość ustawienia się. Co do reguły UCI (wiem o odstępstwie, ale nie sądziłem, że na siłę będziesz szukał usprawiedliwienia) - nie masz 160 wzrostu, krótkich protez i nie polegasz pod odstępstwa. Masz ramę minimum 54-56 na zdjęciu, więc nie podlegasz Taki Porte, Cavendish, Pozzovivo - najlepsze przykłady odstępstwa. Ale nie Ty Edytowane 11 Czerwca 2017 przez lukeuszlfc 1 Odnośnik do komentarza
GBike Opublikowano 11 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 1 minutę temu, lukeuszlfc napisał: ale nie masz 160 wzrostu, krótkich protez i nie polegasz pod odstępstwa. Masz ramę minimum 54-56 na zdjęciu, więc nie podlegasz Taki Porte, Cavendish, Pozzovivo - najlepsze przykłady odstępstwa. Ale nie Ty W razie kontroli założę siodełko czasowe i wtedy będzie 5cm hihi. Albo najwyżej zdyskwalifikują mnie . Jakoś to przeżyje. Odnośnik do komentarza
lukeuszlfc Opublikowano 11 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 2 minuty temu, GBike napisał: W razie kontroli założę siodełko czasowe i wtedy będzie 5cm hihi. Albo najwyżej zdyskwalifikują mnie . Jakoś to przeżyje. Nie usprawiedliwia to nieprawidłowego ustawienia roweru i próby doradzania innym bez żadnej wiedzy. Nie wiesz - nie podpowiadaj, 1 Odnośnik do komentarza
GBike Opublikowano 11 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 1 minutę temu, lukeuszlfc napisał: Nie usprawiedliwia to nieprawidłowego ustawienia roweru i próby doradzania innym bez żadnej wiedzy. Nie wiesz - nie podpowiadaj, Usprawiedliwia, gdyż na rowerze mam czuć się komfortowo i właśnie tak się czuję . Ale o tym jest całkiem inny dział. Odnośnik do komentarza
ByQ94 Opublikowano 11 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 Pakuj łydki na siłcę albo w domu !! Bez spiny Panowie. Prawda jest jak dupa Każdy ma swoją ? Zrobisz 1 dzień i będziesz płakał na ból łydek 1 Odnośnik do komentarza
lukeuszlfc Opublikowano 11 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 2 minuty temu, GBike napisał: Usprawiedliwia, gdyż na rowerze mam czuć się komfortowo i właśnie tak się czuję . Ale o tym jest całkiem inny dział. Przyzwyczajenie do konkretnej pozycji nie sprawia, że jest ona prawidłowa i czujesz się komfortowo. Ból/zmęcznie stawu i ból mięśnia (ten drugi powinien być po treningu zawsze :P) często się pokrywa, być dlatego ciężko stwierdzić co akurat pobolewa lub jest zmęczone. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi