Skocz do zawartości

Specialized Epic Expert 2019

m@rcin

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, marcusling napisał:

Z tego co przeczytałem poprzednio miałeś Speca na aluminium z aluminiowymi kołami. Powiedz mi czy czujesz różnicę w jeździe między kołem karbonowym obecnie a aluminiowym kiedyś. Chodzi mi o pochłanianie drgań. Można to w ogóle wyczuć? Wiem, ze teraz masz fulla a poprzednio hard ale mimo wszystko.

Po przejechaniu 80 km mogę śmiało powiedzieć że różnica pomiędzy kołami karbonowymi a aluminiowymi jest znaczna. Na kochał karbonowych nie wyczuwam drgań takich jak w tym samym terenie występowały na kołach z aluminium. Poza tym wydaje mi się że jeździ się na nich szybciej, chociaż to może być efekt placebo nowego roweru.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dwa amortyzatory, grube o niskim ciśnieniu opony i wyczuwasz mniejsze drgania na karbonowych kołach? :)

To musi być sukces marketingu i oczywiście efekt placebo.

Opublikowano
45 minut temu, marcin.jka napisał:

Dwa amortyzatory, grube o niskim ciśnieniu opony i wyczuwasz mniejsze drgania na karbonowych kołach? :)

To musi być sukces marketingu i oczywiście efekt placebo.

Ja mam ten sam typ roweru co kolega m@rcin. Po wymianie kierownicy i sztycy na karbon ja czuję lepsze tłumienie drgań mimo podwójnej amortyzacji. To jest minimalnie lepiej ale lepiej. Ale jest wyczuwane. 

Opublikowano
Kolego specialized34  mam pytanie jak zaczyna działać brain w damperze odczuwalny jest "strzał" ruch kulki otwierający przepływ oleju, a jak jest z przodem też można to wyczuć ? Kolejne moje pytanie to czy do koszyka zee-cage II pasuje tylko bidon od speca ? Moje 2 bidony od elite wypadały z niego jak dzikie. 
Jeśli chodzi o działanie tylnego braina to wyczuwalne jest stukanie w tylnej części wahacza takie właśnie strzelanie jak by ktoś uderzal metal o metal. Wtedy otwiera się zawór upustowy Przód raczej nie jest wyczuwalny jak tył! Bardziej płynne działanie systemu. Jeśli chodzi o koszyki ja używam oryginalnych Speca z bocznym prawym wejściem, i do tego bidony camelbeka podium, 2 sezony w startach i żadnego bidonu nie zgubiłem.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to! 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Speciakized34 jeszcze raz czytam twój wątek o specu. Mam pytanie o tublessy z rowerem dostałem tasmy i zaworki. Niestety słyszałem że taśmy się nie nadają i trzeba kupić coś lepszego, używałem taśm speca czy kupiłeś innej firmy ? Mam pytanie też jak jeździ się tobie na owalu 34 zebowym, jest dużo ciężej niż na standardowej zębatkę 32 ??

Opublikowano
Speciakized34 jeszcze raz czytam twój wątek o specu. Mam pytanie o tublessy z rowerem dostałem tasmy i zaworki. Niestety słyszałem że taśmy się nie nadają i trzeba kupić coś lepszego, używałem taśm speca czy kupiłeś innej firmy ? Mam pytanie też jak jeździ się tobie na owalu 34 zebowym, jest dużo ciężej niż na standardowej zębatkę 32 ??
Jeśli chodzi o oryginale zawory i taśmy to dla nie jest nieporozumienie słaba jakość nie trzyma ciśnienia. Pad na zakup stans notubes Tire sealatan, zaworki tej samej firmy i od 8 miesięcy jest ok a w tym 4 dziury w oponie.

Jesli chodzi o zębatki ja nie widzę nic innego jak owal płynność pracy na podjazdach i jeśli chodzi o owal to tyle ja np mam teraz 34t no to niby jest 36t i mi spokojnie wystarcza na prostych odcinkach jak i podjazdy w dość ciężkich warunkach np na zawodach w przewyższeniach powyżej 1000m w górach świętokrzyskich koło Kielc przy napedzie 1x12 10 51 w zupełności pod moją nogę wystarcza.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dziś zalewałem koła mlekiem nie musiałem naklejać taśmy bo obręcze były już oryginalnie przygotowane. Po włożeniu zaworów które dostałem w komplecie z rowerem niestety uchodziło powietrze z ich spodu/podstawy. Macie na to jakąś rade nie zależnie czy używałem oryginalnych zaworów czy stansa powietrze uchodzi. Póki co zalałem koła mlekiem i czekam czy się samo uszczelni.  

Opublikowano
2 minuty temu, m@rcin napisał:

Dziś zalewałem koła mlekiem nie musiałem naklejać taśmy bo obręcze były już oryginalnie przygotowane. Po włożeniu zaworów które dostałem w komplecie z rowerem niestety uchodziło powietrze z ich spodu/podstawy. Macie na to jakąś rade nie zależnie czy używałem oryginalnych zaworów czy stansa powietrze uchodzi. Póki co zalałem koła mlekiem i czekam czy się samo uszczelni.  

Ja ich nie dostałem razem z rowerem ( czyli zaworów ). Jeszcze tego nie robię bo pogoda w ogóle jest beznadziejna i mało co jeździłem na dętkach. A jak te opony schodzą wchodzą na tą karbonową obręcz?

W ogóle zawór tubeless od wewnątrz obręczy ma tą gumową część która przy przykręcaniu się rozpłaszcza ( ja mam schwalbe ) i uszczelnia otwór w obręczy całkowicie. Może to kwestia zaworów u Ciebie?

Opublikowano (edytowane)

Generalnie zdziwiłem się że obręcz jest przygotowana do tubeless. Wcześniej zakupiłem cały zestaw Stans NoTubes. Zawory które dostałem  wraz z rowerem są płaskie, natomiast Stans guma jest w kształcie stożka. Mimo to trochę powietrza uciekało. Jak pisałem wcześniej zalałam mleko i poczekam do jutra zobaczę czy się powietrze utrzyma. Opony wskoczyły bez problemu przy 2/2.5 barach, pompowałem zwykłą pompką. 

Edytowane przez m@rcin
Opublikowano

Czy możesz powiedzieć odbiegając od tematu po ilu km dotarłeś swoje hamulce? U mnie tak na początku to po prostu spowalniacze zaledwie. Jak ci hamują teraz?

Opublikowano

Przejechałem na rowerze dopiero 100 km ale od początku hamulce spisywał się dobrze. Nie miałem problemu z zatrzymaniem się w żadnej sytuacji. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam dziś zauważyłem na rurze dampera olej i chciałem zapytać czy to normalne ? Czasem bywa go więcej.20200319_140143.thumb.jpg.afe22366b4a68256c3f08bb4cb800bc4.jpg

Marceliszpakbike
Opublikowano

Zaczyna się pocić, damper jak i amortyzatory powinny być suche. 

Opublikowano
Witam dziś zauważyłem na rurze dampera olej i chciałem zapytać czy to normalne ? Czasem bywa go więcej.20200319_140143.thumb.jpg.afe22366b4a68256c3f08bb4cb800bc4.jpg
A działa prawidłowo? Nie ma żadnych dziwnych dźwięków

Opublikowano

Działa normalnie jak działał, słyszalne jest tylko otwarcie blokady. Ale też nie wiem jakich dźwięków powinienem nasłuchiwać ?

Opublikowano

U mnie nie ma tego oleju. A ze 100 przejechałem. Czemu nie zapytasz sprzedawcy?

Opublikowano
Działa normalnie jak działał, słyszalne jest tylko otwarcie blokady. Ale też nie wiem jakich dźwięków powinienem nasłuchiwać ?
One lubią się zapowietrzac i pierwsze co to pojawia się olej. A dźwięk jak jak by przelewający się płyn takie chlupotanie trudno to opisać. U mnie to samo było pojawił się olej puzniej takie dźwięki i brak tłumienia powrotu

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie!
Tydzień temu nabyłem Epica Comp Carbon 2019 w rozmiarze L, rozłożyłem rower na wszelkie części.
Mogę coś podpowiedzieć co do zbijania wagi gdyż osobiście jestem w trakcie kompletowania szpeju by postawić go na koła.
Podaję dość dokładne pomiary każdego elementu z mojego egzemplarza:
Widelec RS REBA: 1577g
Napęd:
Korba NX Eagle 32T: 702g
Łańcuch NX Eagle: 250g
Przerzutka NX Eagle: 338g
Manetka NX Eagle Trigger: 98g
Kaseta(kotwica) NX Eagle 11-50T: 613g
Kokpit:
Sztyca Specialized 30,9x400mm: 344g
Siodło Specialized Phenom Comp Cr-Mo: 264g
Obejma Specialized z śrubą: 14g
Mostek 80mm: 107g (wow!) - Tytanowe śruby w zestawie zrobiły robotę...
Kierownica Specialized Alloy Minirise 31,8x750mm: 268g
Chwyty Specialized SpiGrip Half-Waffle lock-on: 111g
Top cap z śrubą: 9g
Podkładki: 10g
Stery FSA: 63g
Hamulce:
Hamulec Sram Level TL 1450mm tył: 270g
Hamulec przód Sram Level TL 730mm: 249g
Tarcza Sram Centerline 180mm: 146g
Tarcza Sram Centerline 160mm: 113g
Komplet 12 śrub do tarcz: 26g
Koła:
Dętki Specialized: 2x 240g
Opona przód Specialized FastTrak 2.3: 652g
Opona tył Specialized FastTrak 2.1: 618g
Oś przód RS Maxle: 41g
Oś tył Specialized : 34g
Koła Specialized Roval Control 25mm: 2023g (o zgrozo!)
Przód: 910g, Tył: 1113g
Dodatki:
Koszyk bidonu Zee Cage z narzędziownikiem Swat: 125g, bez Swata: 64g
Pedały platformowe Specialized : 338g

Według mojej wagi bagażowej (Nie określę jak bardzo dokładna) mój rower w rozmiarze L (bez pedałów i koszyka) ważył 12000g (12kg).
Rowerowawaga.pl podaje 11,8kg dla tego modelu... A więc coś pomiędzy 11,8kg a 12kg :)

EDIT: Skoro rama waży 2286g (z gratami wymienionymi w poście niżej) to sumując wszystkie zdemontowane elementy powinno wyjść około 11800 (11,8kg)
... Co sugeruje, że waga powinna dostać wypowiedzenie...

... Co zgadzałoby się z pomiarem z Rowerowawaga.pl

Osobiście chcąc go trochę podrasować mam zamiar zamontować poszczególne części:
-Koła: DT350(bębenek XD)+DT XR391+Sapim CX Ray = 1590g
-Sztyca: Aerozine 30,9x400mm:
~200g (amelinum)
-Kierownica: Karbonit z poprzedniego roweru 31,8x720mm: 155g
-Siodło: San Marco SKN Ti: 180g
-Kaseta GX Eagle: 450g
-Przerzutka GX Eagle: 290g
-Chwyty Esi Chunky lub Lizard Skins: 30-60g
-Korba Truvativ Stylo (zmiana blatu z NX Eagle 32T na aluminiowy 34T.. Ta stalowa franca NX Eagle waży 144g xD).
A więc z korby 702g zrobię około 615g
-Tubeless zamiast dętek

-Może jakieś śrubki tytanowe pozakładam

EDIT: A więc gotowy rower po zamierzonym na ten moment odchudzaniu powinien ważyć około: 10235g (10,235kg) bez pedałów i koszyka
Gotowy do jazdy około 10700g (10,7kg).

Reszty komponentów nie wymieniałem gdyż ich wagi będą podobne lub niewiele wniosą. A przyznam nie jestem Lightbikerem. Ma być relatywnie lekko, efektywnie i w dobrym stosunku/ cena/jakość. A przede wszystkim by eksploatacja nie zabiła właściciela xD

Podsumowując:
Specialized to dobra marka ale chyba temat wagi ich drażni - zawsze podana zaniżona a w rzeczywistości kloce :D
Szykuję projekt by rower z koszykiem i pedałami nie przekroczył 11kg (EDIT: Nie przekroczy :D ).
Z biegiem czasu coś się jeszcze zmieni - może korba z karbonitu... może koła z karbonitu... może Sid z Brainem...

Pozdrawiam :)

IMG_20200322_145748.jpg

IMG_20200325_184504.jpg

Edytowane przez Maggot743
aktualizacja danych
  • Lubię to! 2
Opublikowano

Rama ma niesamowite malowanie:

Pod warstwą błyszczącego lakieru w słońcu mienią się warstwy karbonitu xD
Dodam iż, rower przybiera różne odcienie w innych porach dnia:
W mocnym nasłonecznieniu: granatowy + karbonitowa fantazja
W pochmurny dzień fioletowo: granatowy + mniej karbonitowej fantazji
Wieczorem: Niemalże czarny + przebija się jakiś fiolet

IMG_20200318_152105.jpg IMG_20200318_163358.jpg
Opublikowano
12 minut temu, Maggot743 napisał:

Może jakieś śrubki tytanowe pozakładam

Nabij sobie opony helem, -1gram polecam

• Pomógł 1
Opublikowano
Teraz, PiotrekGT napisał:

Nabij sobie opony helem, -1gram polecam

Dziękuję za cenną poradę Sensei! Oss!

Opublikowano (edytowane)

Marceliszpakbike rozmawiałem z serwisem damper może się trochę trochę pocić. Taką informację otrzymałem z serwisu. 

Edytowane przez m@rcin
Opublikowano
19 godzin temu, Maggot743 napisał:

Pozdrawiam :)

IMG_20200322_145748.jpg

A rama z damperem i suportem ile waży?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Mjecio napisał:

A rama z damperem i suportem ile waży?

Rama w rozmiarze L, z damperem, suportem, pancerzem przerzutki tylnej, hakiem przerzutki, obejmą sztycy, śrubkami koszyków, przelotkami przy suporcie i otulina wyciszającą stukanie pancerza wewnątrz ramy:
2286g
...
O ile waga się nie myli xD

IMG_20200325_184504.jpg

8 godzin temu, m@rcin napisał:

Marceliszpakbike rozmawiałem z serwisem damper może się trochę trochę pocić. Taką informację otrzymałem z serwisu. 

Skoro damper i amortyzatory mają być suche z zewnątrz - stosuje się uszczelnienia by zapobiegać wyciekaniu oleju na zewnątrz (którego w środku nie ma nieskończenie wiele) oraz dostawania się syfu do środka układu.
Więc odpowiedź, że damper może się trochę pocić jest jak: "Damper nie może się pocić... Ale może.. trochę..."
Podejrzewam, że serwis trochę Cię zbył :)
Ale to tylko moja osobista opinia.

Edytowane przez Maggot743