gabat Opublikowano 28 Listopada 2019 Opublikowano 28 Listopada 2019 (edytowane) Dobry wieczór. Wykupiłem subskrypcje treningów Tacx. Wykonałem Groundwork Low, a obecnie zbliżam się do końca Mid, ale mam kilka wątpliwości co do sposobu wykonywania treningów. Otóż w opisach są wskazówki, czasami precyzyjne np. kadencja 60 i siedzenie na siodełku lub kadencja 90, ale są też i ogólne np.: high tempo zone. Moje wątpliwości do tyczą oczywiście tych enigmatycznych wskazówek. Nie jestem pewny czy właściwie je interpretuję. Czy ktoś z forumowiczów trenuje wg Tacx i umie rozszyfrować wskazówki i wie jak je przełożyć na trening? Druga sprawa dotyczy przerw między poszczególnymi blokami treningowymi. Tacx pisze o teście FTP używając ogólnego stwierdzenia żeby wykonywać po kilku dniach po zakończeniu serii. To jest logiczne, ale jak ocenić parametry organizmu, że już jest gotowy do testu? Będę wdzięczny za porady trenujących, bo na pewno są wśród nas zawodowcy. Edytowane 28 Listopada 2019 przez gabat brak słowa
Sledzikmaster Opublikowano 26 Marca 2020 Opublikowano 26 Marca 2020 Aktualnie korzystam jeszcze z darmowej wersji premium aplikacji Tacx na telefonie. Możesz mi powiedzieć czy ogólnie warto ją przedłużać by korzystać z tych treningów?
frtachi Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Program jest dobry, bo daje dużą możliwość dostosowania treningów. Nie są one niepotrzebnie skomplikowane w porównaniu z innymi mainstreamowymi aplikacjami (i tak liczy się sumaryczny czas spędzony w określonej strefie treningowej). Treningi są podzielone na bloki po 5 tygodni, gdzie ostatni tydzień jest recovery zakończony testem FTP w 5-6 dniu tygodnia (dni tygodnia liczą od 0). Generalnie uważa się że tydzień odpoczynku, o znacznie zmniejszonej intensywności treningów powinien przypadać po każdych 4 tygodniach planu. W kolejnym tygodniu po teście możesz zacząć kolejny blok treningowy. W zależności od pory roku albo tego ile miesięcy chcesz poświęcić na trening wybierasz kategorię (baza - Groundwork, rozwój - Brickwork, trenig wyspecjalizowany - Roofing). Dodatkowo wybierasz ilość czasu jaką możesz poświęcić tygodniowo na treningi (poziom I, II, III). Np. zaczynasz w styczniu, chcesz przygotować się do zawodów Gran Fondo w kwietniu, zaczynasz z FTP 3,0 W/kg, możesz zrobić: GroundworkMid -> Brickwork Endurance Mid -> Roofing Endurance Gran Fondo Mid. albo jak chcesz np spalić tłuszcz możesz łoić bloki Low intensity z Groundwork lub Brickwork Endurance. albo chcesz przez 4 miesiące poprawić czas na 20 minutowym segmencie górskim: Groundwork Low I -> Groundwork Mid I -> Brickwork Endurance Mid I -> Roofing Climbing Mid I. Generalnie masz siedzieć na siodełku, zachować kadencję 80-100 z wyjątkiem treningów siłowych (powertraining), gdzie redukujesz kadencję do 60. Rodzaj interwału jest nazwany wg. strefy FTP, co możesz doczytać na stronie: https://blog.tacx.com/power-zones-explained/, ale nie trzeba tego wiedzieć, bo trenażer sam zmienia obciążenie.
Rekomendowane odpowiedzi