tygrysek Opublikowano 23 Listopada 2019 Opublikowano 23 Listopada 2019 (edytowane) cześć szajki Na trenażerze jeżdzę już 3 rok, aktualnie zmieniłem swój stary trenażer M-wave yoke n roll 10 (który nie był "smart" i brzmiał jak Mig 29 w czasie startu, ale mimo wszystko był dosyć solidny, koło zamachowe 2 kg) na trenażer z decathlonu Elite Smart Aleno (ten jest jednokierunkowy, rolka z elastożelu, apka mierzy prędkość i chyba wylicza kadencję i moc, natomiast nie ma możliwości sterowania oporem). Zastanawiałem sie nad taxcem smart flow, ale zraziły mnie opinie że jest to awaryjny sprzęt. Tak więc - na pierwszym poważnym treningu 45 min wyszło mi FTP średnie w granicach 125-130 W i kadencja około 72-74 rpm, z tym że mam wrażenie że kadencja jest znacznie zaniżona z uwagi na to że czasam pedałując w stałym tempie w programie bardzo mi spada0 . Nie wiem czy to w miare dobry wynik, czy raczej słaby, w ciągu sezonu na zewnątrz na rowerze przejeżdzam 3,5-4k km, ale nie ścigam się, jeżdzę raczej turystycznie i po lasach Mam kilka problemów: 1. mój smartphone łączy sie z trenażerem przez protokół ANT+, natomiast nie mogę sie połączyć przez bluetooth z opaską Mi Band 3 celem pomiaru tętna. 2. czy waszym zdaniem jest sens kupic czujnik kadencji na ANT+? u zółtych braci są w cenie 40-50 zł za sztukę, chciałbym trochę poprawić dokłądność pomiaru mocy, a na czujnik mocy raczej sie nie zdecyduje bo to duży koszt dla mnie. 3. czy bardziej sensowne jest przeprowadzanie krótkich treningów 25-30 min na pełnym gazie aż "ledwo dycham" czy dłuższe treningi tak w okolicach 1-1,15 godz na odpowiednio mniejszej mocy?t 4. jaka jest najlepsza aplikacja do treningu w domu. Sam korzystam z Elite my training, ale w mojej ocenie jest średniawa. Słyszałem o btool że jest fajna. Ewentualnie czy strava lub endomondo obsługuje trenażer? Do zestawu dokupiłem czujnik CO2 który służy mi do pomiaru steżenia tego gazu w pokoju do jazdy plus zamontowałem w pokoju wywietrznik mechaniczny aby wymiana powietrza była większa - tak aby nie zasmrodzić pokoju wilgocią z potu. Jak ktoś ma jakieś doświadczenie, to poprosze o rady Pozdrawiam Tygrys Edytowane 23 Listopada 2019 przez tygrysek
Łukasz_P Opublikowano 23 Listopada 2019 Opublikowano 23 Listopada 2019 Na pewno masz źle wyznaczone FTP. 130W to trzeba naprawdę się postarać, żeby nie przekroczyć lekko kręcąc nogą. Jak chcesz zacząć sensownie trenować i używasz do tego tylko trenażera, to wykup sobie dostęp do TrainerRoad i wybierz ich plany, bo są naprawdę sensowne.
Red Opublikowano 23 Listopada 2019 Opublikowano 23 Listopada 2019 Z trenażerem który smart (nie obraź się ale "smart" w nazwie to chyba od tego bluetooth'a) jest tylko z nazwy to raczej każda apka będzie średnia. Ja korzystam z Indoor Cycling Workout. Tą bym ci polecił ale nie wiem jak współpracuje z trenażerem z manualny sterowaniem oporem. No i że wszystkim łączy się poprzez ANT+ FC. Ale jeśli się uprzeć to treningi można na tym robić i będą nawet spoko. W końcu dawniej tak trenowano i było git. Jeśli chodzi o treningi to mogą być wyjeżdżenia po godzinie lub interwały po pół godziny. Miernik kadencji sobie dokup. Będzie bardziej miarodajny niż "domysły" trenażera. Mi Band 3 raczej średnio się sprawdza jako czujnik tętna podczas aktywności fizycznej. I raczej nie łączy się z czym innym jak MiFit (i podobne). Tak że raczej też sobie kup czujnik na klatkę. Co do FTP to zdecydowanie jest błędne. FTP najlepiej wyznacz na teście 20 minut w trupa. To wystarczy. Wynik pomnoż przez 0,95.
Medzamir Opublikowano 24 Listopada 2019 Opublikowano 24 Listopada 2019 Tygrysie - lepiej kup opaskę i czujnik na korbę. Mam niby lepszy trenażer ale wskazania kadencji jest takie se, według mnie działa ze sporym opóźnieniem więc używam innego. Co do treningu to zrób sobie test treningowy od Elite - a nóż widelec podpasuje ci. Wysłane z mojego 6055P przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi