Zalas Opublikowano 10 Marca 2018 Autor Opublikowano 10 Marca 2018 17 godzin temu, Wojtek napisał: A ja mam ojca z Poznania, a matkę z Gorlic i wychodzę na zewnątrz nie mogłem się zdecydować Lama :v A u mnie ciąg dalszy tajnego projektu w którym pomaga mi @Puncu p.s. dał mi za małe wiertło bo czytać nie umie P.s2. Forum całkiem nieźle działa na przeglądarce chrome w telefonie, wolę używać tak niż z tej badziewnej aplikacji tap...coś tam
Gość Opublikowano 10 Marca 2018 Opublikowano 10 Marca 2018 (edytowane) Dnia 9.03.2018 o 09:11, pizzaq napisał: Chyba u Was 21 godzin temu, Puncu napisał: Oczywiście że na pole 20 godzin temu, Sziva napisał: Oczywiście, że na dwór Dnia 9.03.2018 o 07:35, de Villars napisał: Wychodzi się na pole Ech. Dyskusja stara jak świat języka polskiego, a nawet zaczynająca się wcześniej, w języku słowiańskim. To ja pozwolę sobie rzucić światło na te kwestię od strony fachowej. O dziwo, wychodzenie "na pole" ma już niestety status regiinalizmu, a wychodzenie "na dwór" ma już (tym bardziej niestety) status normy językowej. Dzieje się tak, ponieważ zachodzą tu procesy psucia języka zapoczątkowane... przeniesieniem stolicy z Krakowa do Warszawy. To, co dla języka było formą bardziej pierwotną - pole, wraz z regionem, gdzie tego używano (Małopolska) stało się prowincjonalnym regionalizmem, a pretensjonalna maniera okołowarszawska - dwór, wraz z nobilitacją Warszawy do statusu stolicy, rozpełzła się na całą Polskę. A dlaczego moim zdaniem "niestety"? Nie tylko dlatego, że pierwotni słowianie a zwłaszcza potem Polacy, wychodząc na jakiekolwiek przestrzenie otwarte nie myśleli o tym jako o dworach, tylko o polach. "Niestety" przede wszystkim dlatego, że forma "na pole" bardziej oddaje istotę rzeczy. Przestrzeń otwarta nawet w dzisiejszym języku to raczej pola, nie dwory. Mamy więc śliczne pola uprawne, płonące pola naftowe, pole bramkowe, na którym rządzi Szczęsny, ewentualnie ograniczone pole manewru, czy szerokie pole widzenia w okularach Oakley na szosie. Ciekawe ilu z Was w tej sytuacji miałoby szeroki dwór widzenia. A jakie mamy dwory? Mamy dwór szlachecki, typowy rodzaj szlacheckiej zabudowy w Polsce. Mamy reakcję dworu w Londynie na głosowanie w sprawie Brexitu. Mamy... hm. Nie ma więcej? Ano, nie ma. Do określenia jakiejkolwiek otwartej przestrzeni, na którą moglibyśmy wyjść, nie mamy odpowiednich tzw pól semantycznych (nomen omen: z jakiegoś powodu nie "dworów semantycznych"), żeby użyć dworu, bo dwór w żadnym swoim znaczeniu nie oznacza przestrzeni otwartej. Za to mamy mnóstwo różnych tego typu znaczeń wokół rzeczownika "pole". Inna sprawa, że jak zamek i stołek (stąd nazwa "stolica" - od "stolec" czyli fotela, na którym siedział król. Inaczej tron) króla przeniesiono do Warszawy, gdzie nic ciekawego nie było, nuda, dziura zabita dechami, gdzie nie było po co i gdzie wyjść, no więc jak tym biednym dworzanom nagle dwór królewski tam postawiono, to gdzie oni mieli wychodzić z własnych komnat? Przeszli się po dziedzińcu, połazili pod arkadami i tyle. Nigdzie poza dwór nosa nie mieli po co wystawiać. Edytowane 10 Marca 2018 przez Gość
Freud Opublikowano 10 Marca 2018 Opublikowano 10 Marca 2018 @Łabędź W takiej sytuacji jeśli "a pole" oraz "na dwór" są "niestety", to jak najlepiej można by określać chęć wyjścia na dwór? Na zewnątrz? Na spacer?
Gość Opublikowano 10 Marca 2018 Opublikowano 10 Marca 2018 Godzinę temu, Freud napisał: @Łabędź W takiej sytuacji jeśli "a pole" oraz "na dwór" są "niestety", to jak najlepiej można by określać chęć wyjścia na dwór? Na zewnątrz? Na spacer? Mów jak wolisz, wszystko wolno. Dla mnie "na pole" jest w sam raz, ale jak ktoś woli "na dwór", "na plac", "na zewnątrz", czy nawet "w pi**u", to czemu nie...
Freud Opublikowano 10 Marca 2018 Opublikowano 10 Marca 2018 Jak najbardziej rozumiem. Raczej pytam o Twoje zdanie w kwestii poprawności. Skoro obydwa sformułowania są dla Ciebie niestety, to ciekawiło mnie na co zamienił byś je dziś?
Puncu Opublikowano 10 Marca 2018 Opublikowano 10 Marca 2018 1 godzinę temu, Freud napisał: jak najlepiej można by określać chęć wyjścia na dwór? Najlepiej na rower
nctrns Opublikowano 10 Marca 2018 Opublikowano 10 Marca 2018 7 minut temu, Freud napisał: Jak najbardziej rozumiem. Raczej pytam o Twoje zdanie w kwestii poprawności. Skoro obydwa sformułowania są dla Ciebie niestety, to ciekawiło mnie na co zamienił byś je dziś? "Na pole" niestety stało się regionalizmem = "na pole" jego zdaniem jest poprawne.
vandit Opublikowano 10 Marca 2018 Opublikowano 10 Marca 2018 we wrześniu jak byłem w Krakowie kelner jednej z restauracji na dzień dobry zapytał się czy bedę jadł w środku czy na polu, moja mina chyba go oświeciła że ja nie "swój" bo się szybko poprawił a w temacie, dzisiaj wietrzenie
M.C Opublikowano 10 Marca 2018 Opublikowano 10 Marca 2018 Troszkę śniegu zostało na jednym odcinku. 1
Zalas Opublikowano 10 Marca 2018 Autor Opublikowano 10 Marca 2018 @Łabędź lepiej bym tego nie ujął A na kontr argument, że "na polu rosną ziemniaki" zawsze odpowiadam "nie. Ziemniaki rosną w polu a wychodzi się na pole (chyba że idziesz pracować to idziesz w pole albo do pola)" P.s. dlaczego idziemy na dworzec kolejowy a nie na polec kolejowy?
Antyszprycha Opublikowano 10 Marca 2018 Opublikowano 10 Marca 2018 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro 1
Gość Opublikowano 10 Marca 2018 Opublikowano 10 Marca 2018 24 minuty temu, Zalas napisał: @Łabędź lepiej bym tego nie ujął A na kontr argument, że "na polu rosną ziemniaki" zawsze odpowiadam "nie. Ziemniaki rosną w polu a wychodzi się na pole (chyba że idziesz pracować to idziesz w pole albo do pola)" P.s. dlaczego idziemy na dworzec kolejowy a nie na polec kolejowy? Oj, jak nam zaraz wszystkim moderator da po kuprze za te dywagacje językowe w wątku zdjęciowym, to się nie pozbieramy do lata
janek69 Opublikowano 10 Marca 2018 Opublikowano 10 Marca 2018 Poszły konie po betonie Sezon 2018 rozpoczęty !
Zalas Opublikowano 10 Marca 2018 Autor Opublikowano 10 Marca 2018 Godzinę temu, Sziva napisał: Oj, jak nam zaraz wszystkim moderator da po kuprze za te dywagacje językowe w wątku zdjęciowym, to się nie pozbieramy do lata Rozmowa dotyczy zdjęcia które zamieścił @Puncu Poza tym "pola" to ja będę bronił rękami i nogami
Andrzej Sawicki Opublikowano 10 Marca 2018 Opublikowano 10 Marca 2018 @Zalas A broń sobie, nawet ogradzaj. My tu nic nie mamy do rolników.
Franz Mauer Opublikowano 10 Marca 2018 Opublikowano 10 Marca 2018 3 godziny temu, trollu napisał: Porzucony qń. Niech go ktoś przytuli 😉
trollu Opublikowano 10 Marca 2018 Opublikowano 10 Marca 2018 to szczwana bestia, przyczepiła się do dachu samochodu i przyjechała ze mną do domu foto w drugim temacie, dzisiaj wyczerpałem już tutaj limit
Pietern Opublikowano 11 Marca 2018 Opublikowano 11 Marca 2018 Dziś test trzech nowych elementów qnia, hamulce, siodło i pedały. Hamulce świetne, nawet nie sądziłem, że będzie aż taka różnica (poprzednio Shimano M396). Siodło... To jeszcze nie wiem. Pedały, chiński wyrób BaseCamp na maszynówkach, wszystko z nimi dobrze poza tym, że nie trzymają buta tak, jak poprzednie.
lary84 Opublikowano 11 Marca 2018 Opublikowano 11 Marca 2018 Pierwsza jazda w tym roku, i od razu zimny prysznic, jestem tak słaby że strach się bać, nie dałem rady podjechać pod moją domową górę. Długa, żmudna i bolesna praca mnie czeka
lukaszwasil Opublikowano 11 Marca 2018 Opublikowano 11 Marca 2018 (edytowane) Przyszła wiosna, więc koza budzi się z zimowego snu. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Edytowane 12 Marca 2018 przez lukaszwasil
pizzaq Opublikowano 11 Marca 2018 Opublikowano 11 Marca 2018 Start do ostatniej odsłony Zimowego PolandBike w Nieporęcie. Gdzieś z przodu jest @jacek.pl, nie dałem rady się dopchać, za to na mecie się spotkaliśmy. 1
Rekomendowane odpowiedzi