Skocz do zawartości

Codziennie JEDNO zdjęcie 2017-2020

Zalas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 godzin temu, Wojtek napisał:

A ja mam ojca z Poznania, a matkę z Gorlic i wychodzę na zewnątrz :D nie mogłem się zdecydować :D

Lama :v ;)

A u mnie ciąg dalszy tajnego projektu w którym pomaga mi @Puncu;) p.s. dał mi za małe wiertło bo czytać nie umie xD

P.s2. Forum całkiem nieźle działa na przeglądarce chrome w telefonie, wolę używać tak niż z tej badziewnej aplikacji tap...coś tam :P

20180310_025312.jpg
Opublikowano (edytowane)
Dnia 9.03.2018 o 09:11, pizzaq napisał:

Chyba u Was :P

21 godzin temu, Puncu napisał:

Oczywiście że na pole :D

20 godzin temu, Sziva napisał:

Oczywiście, że na dwór :D 

Dnia 9.03.2018 o 07:35, de Villars napisał:

Wychodzi się na pole :D

Ech. Dyskusja stara jak świat języka polskiego, a nawet zaczynająca się wcześniej, w języku słowiańskim. To ja pozwolę sobie rzucić światło na te kwestię od strony fachowej. :P

O dziwo, wychodzenie "na pole" ma już niestety status regiinalizmu, a wychodzenie "na dwór" ma już (tym bardziej niestety) status normy językowej. Dzieje się tak, ponieważ zachodzą tu procesy psucia języka zapoczątkowane... przeniesieniem stolicy z Krakowa do Warszawy. To, co dla języka było formą bardziej pierwotną - pole, wraz z regionem, gdzie tego używano (Małopolska) stało się prowincjonalnym regionalizmem, a pretensjonalna maniera okołowarszawska - dwór, wraz z nobilitacją Warszawy do statusu stolicy, rozpełzła się na całą Polskę. 

A dlaczego moim zdaniem "niestety"?

Nie tylko dlatego, że pierwotni słowianie a zwłaszcza potem Polacy, wychodząc na jakiekolwiek przestrzenie otwarte nie myśleli o tym jako o dworach, tylko o polach. "Niestety" przede wszystkim dlatego, że forma "na pole" bardziej oddaje istotę rzeczy. Przestrzeń otwarta nawet w dzisiejszym języku to raczej pola, nie dwory. Mamy więc śliczne pola uprawne, płonące pola naftowe, pole bramkowe, na którym rządzi Szczęsny, ewentualnie ograniczone pole manewru, czy szerokie pole widzenia w okularach Oakley na szosie. Ciekawe ilu z Was w tej sytuacji miałoby szeroki dwór widzenia. :P A jakie mamy dwory? Mamy dwór szlachecki, typowy rodzaj szlacheckiej zabudowy w Polsce. Mamy reakcję dworu w Londynie na głosowanie w sprawie Brexitu. Mamy... hm. Nie ma więcej? Ano, nie ma. Do określenia jakiejkolwiek otwartej przestrzeni, na którą moglibyśmy wyjść, nie mamy odpowiednich tzw pól semantycznych (nomen omen: z jakiegoś powodu nie "dworów semantycznych"), żeby użyć dworu, bo dwór w żadnym swoim znaczeniu nie oznacza przestrzeni otwartej. Za to mamy mnóstwo różnych tego typu znaczeń wokół rzeczownika "pole". 

Inna sprawa, że jak zamek i stołek (stąd nazwa "stolica" - od "stolec" czyli fotela, na którym siedział król. Inaczej tron) króla przeniesiono do Warszawy, gdzie nic ciekawego nie było, nuda, dziura zabita dechami, gdzie nie było po co i gdzie wyjść, no więc jak tym biednym dworzanom nagle dwór królewski tam postawiono, to gdzie oni mieli wychodzić z własnych komnat? ;) Przeszli się po dziedzińcu, połazili pod arkadami i tyle. Nigdzie poza dwór nosa nie mieli po co wystawiać. :D

Edytowane przez Gość
Opublikowano

@Łabędź W takiej sytuacji jeśli "a pole" oraz "na dwór" są "niestety", to jak najlepiej można by określać chęć wyjścia na dwór? :) Na zewnątrz? Na spacer?

Opublikowano
Godzinę temu, Freud napisał:

@Łabędź W takiej sytuacji jeśli "a pole" oraz "na dwór" są "niestety", to jak najlepiej można by określać chęć wyjścia na dwór? :) Na zewnątrz? Na spacer?

Mów jak wolisz, wszystko wolno. :D Dla mnie "na pole" jest w sam raz, ale jak ktoś woli "na dwór", "na plac", "na zewnątrz", czy nawet "w pi**u", to czemu nie... ;)

Opublikowano

Jak najbardziej rozumiem. Raczej pytam o Twoje zdanie w kwestii poprawności. Skoro obydwa sformułowania są dla Ciebie niestety, to ciekawiło mnie na co zamienił byś je dziś?

Opublikowano
1 godzinę temu, Freud napisał:

jak najlepiej można by określać chęć wyjścia na dwór?

Najlepiej na rower :D

Opublikowano
7 minut temu, Freud napisał:

Jak najbardziej rozumiem. Raczej pytam o Twoje zdanie w kwestii poprawności. Skoro obydwa sformułowania są dla Ciebie niestety, to ciekawiło mnie na co zamienił byś je dziś?

"Na pole" niestety stało się regionalizmem = "na pole" jego zdaniem jest poprawne.

Opublikowano

we wrześniu jak byłem w Krakowie kelner jednej z restauracji na dzień dobry zapytał się czy bedę jadł w środku czy na polu, moja mina chyba go oświeciła że ja nie "swój" bo się szybko poprawił :P

a w temacie, dzisiaj wietrzenie :P

IMG_20180310_115714.jpg

Opublikowano

@Łabędź lepiej bym tego nie ujął ;) 
A na kontr argument, że "na polu rosną ziemniaki" zawsze odpowiadam "nie. Ziemniaki rosną w polu a wychodzi się na pole (chyba że idziesz pracować to idziesz w pole albo do pola)" :) 
P.s. dlaczego idziemy na dworzec kolejowy a nie na polec kolejowy? xD 

Opublikowano

IMG_9812.JPG

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

• Lubię to! 1
Opublikowano
24 minuty temu, Zalas napisał:

@Łabędź lepiej bym tego nie ujął ;) 
A na kontr argument, że "na polu rosną ziemniaki" zawsze odpowiadam "nie. Ziemniaki rosną w polu a wychodzi się na pole (chyba że idziesz pracować to idziesz w pole albo do pola)" :) 
P.s. dlaczego idziemy na dworzec kolejowy a nie na polec kolejowy? xD 

Oj, jak nam zaraz wszystkim moderator da po kuprze za te dywagacje językowe w wątku zdjęciowym, to się nie pozbieramy do lata ;) 

Opublikowano

Poszły konie po betonie :D Sezon 2018 rozpoczęty !

IMG_2117.jpg
Opublikowano
Godzinę temu, Sziva napisał:

Oj, jak nam zaraz wszystkim moderator da po kuprze za te dywagacje językowe w wątku zdjęciowym, to się nie pozbieramy do lata ;) 

Rozmowa dotyczy zdjęcia które zamieścił @Puncu:P
Poza tym "pola" to ja będę bronił rękami i nogami :D 

Andrzej Sawicki
Opublikowano

@Zalas A broń sobie, nawet ogradzaj. My tu nic nie mamy do rolników. 9_9

Opublikowano
3 godziny temu, trollu napisał:

IMG_20180309_161213.jpg

Porzucony qń. Niech go ktoś przytuli 😉

Opublikowano

to szczwana bestia, przyczepiła się do dachu samochodu i przyjechała ze mną do domu xD

foto w drugim temacie, dzisiaj wyczerpałem już tutaj limit :P

Opublikowano

Dziś test trzech nowych elementów qnia, hamulce, siodło i pedały. Hamulce świetne, nawet nie sądziłem, że będzie aż taka różnica (poprzednio Shimano M396). Siodło... To jeszcze nie wiem. Pedały, chiński wyrób BaseCamp na maszynówkach, wszystko z nimi dobrze poza tym, że nie trzymają buta tak, jak poprzednie.

5aa52ad7c159d_FotaSLX.thumb.jpg.b9d7b085f81ecbd437e3124785df4e2c.jpg

Opublikowano

Pierwsza jazda w tym roku, i od razu zimny prysznic, jestem tak słaby że strach się bać, nie dałem rady podjechać pod moją domową górę. Długa, żmudna i bolesna praca mnie czeka 

IMG_20180311_142621.jpg
Opublikowano (edytowane)

Przyszła wiosna, więc koza budzi się z zimowego snu.

51fb52c06aa4b5f17e1e53849031c039.jpg

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez lukaszwasil
Opublikowano

Start do ostatniej odsłony Zimowego PolandBike w Nieporęcie. Gdzieś z przodu jest @jacek.pl, nie dałem rady się dopchać, za to na mecie się spotkaliśmy.

start.jpg
  • Lubię to! 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...