PiotrRockrider Opublikowano 2 Października 2019 Opublikowano 2 Października 2019 Cześć korzystacie z gotowych planów treningowych zwifta? Zrobilem test ftp, w ktorym mocno musialem sie zaginac, zeby utrzymywac tepo. Nie osiagnalem jednak tetna maksymalnego, czyki okolo 192-193, miałem około 170. Teraz przy robieniu inerwalow z gotowych treningow zwifta, nie czuje, zeby byly szczegolnie ciezkie, a podobno powinno sie isc w trupa. Jak to jest? Te interwaly powinny byc na nasze 100,%? Zwift zaniza obciazenie na treningach wzgledem tego, co powinnismy robic?
Red Opublikowano 3 Października 2019 Opublikowano 3 Października 2019 W trupa to ma być 60-cio minutowy test FTP. Treningi takie być nie muszą. Głównie dlatego że pierwsze tygodnie trenujesz w czwartej strefie. Jest dużo treningów gdzie dużą ich część jedziesz w drugiej stefie aby pracować nad kadencją. Interwały w trupa to najczęściej VO2max. Mimo wszystko wykonałbym kolejny test (ja z reguły robię ich trzy)
ktokolwiek Opublikowano 4 Października 2019 Opublikowano 4 Października 2019 W dniu 2.10.2019 o 22:27, PiotrRockrider napisał: Zrobilem test ftp, w ktorym mocno musialem sie zaginac, zeby utrzymywac tepo. Nie osiagnalem jednak tetna maksymalnego, czyki okolo 192-193, miałem około 170. W ogóle nie ma o czym mówić. Po dobrze zrobionym teście nie powinieneś mieć nawet siły rzygać na koniec, a co dopiero mieć tętno 20 niższe od maksymalnego. Jedziesz w trupa i tyle. Zwłaszcza końcówkę. W dniu 2.10.2019 o 22:27, PiotrRockrider napisał: Cześć korzystacie z gotowych planów treningowych zwifta? Zrobilem w zeszłym roku pełny Active Offseason, a potem Build Me UP. Skoki najpierw o jakieś 15 FTP, potem o 10. (to były moje początki, więc i progres całkiem sensowny). W dniu 2.10.2019 o 22:27, PiotrRockrider napisał: Jak to jest? Te interwaly powinny byc na nasze 100,%? Zwift zaniza obciazenie na treningach wzgledem tego, co powinnismy robic? Można od biedy pobawić się suwakiem i zwiększyć, zmniejszyć sobie FTP w programie, w czasie trwania treningu też jest opcja +/- 10%. W dniu 3.10.2019 o 08:55, Red napisał: Mimo wszystko wykonałbym kolejny test (ja z reguły robię ich trzy) Z ciekawości. Duże różnice? W jakim odstępie czasu?
Red Opublikowano 4 Października 2019 Opublikowano 4 Października 2019 2 godziny temu, ktokolwiek napisał: Z ciekawości. Duże różnice? W jakim odstępie czasu? Różnice są rzędu 10W. Czasem trochę więcej. A testy robię w momencie kiedy czuję że dam radę. Czasami jest to zaraz następnego dnia a czasami po dniu przerwy. Oczywiście jeśli pierwszy test w moim odczuciu był w trupa (czyli taki jak powinien być) to następnych nie robię. 1
shivetay Opublikowano 7 Października 2019 Opublikowano 7 Października 2019 Ostatnio sam szukałem czegoś w tym temacie. wpadłem na to Musze przyznać, że gość ma rację. Te plany sa jak jazda na rolecosterze
ktokolwiek Opublikowano 7 Października 2019 Opublikowano 7 Października 2019 Dla początkujących mogą być. Progres osiagnalem. Potem i tak już na pewnym etapie każdy sobie coś innego ogarnia. Więc nie ma co tak demonizować
jhartman Opublikowano 7 Października 2019 Opublikowano 7 Października 2019 Jak się jeździ to na pewno jakiś progres będzie.Pytanie tylko, czy mając ograniczony czas wolisz w tym czasie osiągnąć więcej czy mniej. Ja po miesiącu na Zwifcie przeszedłem na Trainerroad. Ich plany treningowe mają dużo więcej sensu.Niby samo jeżdżenie na TR jest "nudniejsze" bo masz tylko ekran z cyferkami i wykresem ale jak jechałem trening w Zwifcie to i tak wolałem otworzyć sobie jakiś filmik niż gapić się na cyfrowy krajobraz.Od roku jestem na TR, chwalę sobie i polecam innym. Nawet na próbę Mam jeszcze dwa kody na miesięczne testy, daj znać jakbyś chciał spróbować.Pozdrawiam,JarekSent from my iPhone using Tapatalk
-Marcin- Opublikowano 7 Października 2019 Opublikowano 7 Października 2019 45 minut temu, jhartman napisał: [..] Niby samo jeżdżenie na TR jest "nudniejsze" bo masz tylko ekran z cyferkami i wykresem ale jak jechałem trening w Zwifcie to i tak wolałem otworzyć sobie jakiś filmik niż gapić się na cyfrowy krajobraz. [..] To jak u mnie. Od czasu do czasu jeżdżę patrząc na wirtualnych przeciwników, ale zdecydowanie częściej włączam film i kręcę, a aplikacja w tle mi przełącza opór. Jedynie treningi na VO2max to robię patrząc się na cyferki, bo inaczej bym nie dał rady. U mnie wygląda to tak: trening wytrzymałości: film trening na ftp: film trening VO2max: aplikacja do trenażera
PiotrRockrider Opublikowano 8 Października 2019 Autor Opublikowano 8 Października 2019 (edytowane) W dniu 4.10.2019 o 10:03, ktokolwiek napisał: Zrobilem w zeszłym roku pełny Active Offseason, a potem Build Me UP. Skoki najpierw o jakieś 15 FTP, potem o 10. (to były moje początki, więc i progres całkiem sensowny). Czyli o ile wat w ile tyg poprawiles? Dziś ogladalem film szaja z marca, co robil test podczas wietrznen pogody. Tetno chyba na 160 mu nie wchodzilo , co mnie dziwilo. Co do filmiku o treningach ze zwift, to faktucznie cale plany sa ułożone tak, ze sie mozna by bylo zajechac pewnie. Mozna jednak sobie ustalic, ze dwa razy w tyg robimy interwaly i wybieramy jakies normalne treningi z tych gotowych, a pozostale dni to np baza i wytrzymalosc. Ja znalazlem tam kilka gotowych standardowych interwalow, jak np czasowka 2 razy 20 minut. Treningi na sile Interwaly normalne na ftp tez sa. Faktem jednak jest, ze sporo treningow jest tam jakichś przekombinowanych. U mmie, a jestem początkujący, juz sam test ftp zapalil czerwona lampke, stad ten temat. Zamiast do testi sie rozgrzac tak, zeby wycisnac najwiecej ile moge, to juz podczas rozgrzewki sa jakies kombinacje meczace. Edytowane 8 Października 2019 przez PiotrRockrider Dopisana tresc
edmundo Opublikowano 8 Października 2019 Opublikowano 8 Października 2019 6 godzin temu, PiotrRockrider napisał: Dziś ogladalem film szaja z marca, co robil test podczas wietrznen pogody. Tetno chyba na 160 mu nie wchodzilo , co mnie dziwilo. Mam wrażenie, że z tym tętnem to jest dość indywidualna sprawa. Niektórzy twierdzą że już przy 160 umierają. U mnie podobny efekt zaczyna się dopiero przy 180 i wyżej. 160 w moim przypadku to już jest trening intensywny ale do wytrzymywania przez dłuższy czas.
ktokolwiek Opublikowano 9 Października 2019 Opublikowano 9 Października 2019 16 godzin temu, PiotrRockrider napisał: Czyli o ile wat w ile tyg poprawiles? W sumie ok 25 wat przez jakieś 4,5 miesiąca. Z 250 na 275 mi wtedy skoczyło. Dodatkowo cisnąłem środowe Coffee Ride i czasem w niedzielę jakaś spokojna ustawka w realu (nawet w zimę).
PiotrRockrider Opublikowano 9 Października 2019 Autor Opublikowano 9 Października 2019 19 godzin temu, edmundo napisał: Mam wrażenie, że z tym tętnem to jest dość indywidualna sprawa. Niektórzy twierdzą że już przy 160 umierają. U mnie podobny efekt zaczyna się dopiero przy 180 i wyżej. 160 w moim przypadku to już jest trening intensywny ale do wytrzymywania przez dłuższy czas. Ja generalnie nie jestem w stanie na czasowce osiagnac tetna maks. Do hrmax musze miec czasowke i na koniec jakis stromy podjazd, a test ftp tak nie wyglada. Szaj na jednym filmiku z test wspominal, ze nie zaleca sie robic finiszy bo mozna sobie wymin przeklamac.
wojtek.k Opublikowano 31 Grudnia 2019 Opublikowano 31 Grudnia 2019 W dniu 4.10.2019 o 10:03, ktokolwiek napisał: Po dobrze zrobionym teście nie powinieneś mieć nawet siły rzygać na koniec, a co dopiero mieć tętno 20 niższe od maksymalnego. Jedziesz w trupa i tyle. Zwłaszcza końcówkę. Temat już trochę przygasł, ale uważam, że konieczny jest komentarz. Test FTP powinien być wykonywany z możliwie równą mocą (idealnie będzie to linia prosta pozioma lub prosta nieznacznie rosnąca lub malejąca). Jeżeli test FTP wykonywany jest w taki sposób, że robisz skoki mocy (np. finisz) i osiągasz tętno maksymalne lub generujesz moc znacząco odbiegającą od wcześniej utrzymywanej mocy, to jest to test zrobiony źle. Robiąc test w taki sposób fałszujesz wynik korzystając z mocy generowanej beztlenowo. Co do tętna to powinno ono oscylować w okolicach Twojego progu LTHR, bez zbliżania się do MAXHR. 1
Red Opublikowano 31 Grudnia 2019 Opublikowano 31 Grudnia 2019 Dokądnie. Zresztą jak sama nazwa wskazuje to jest maksymalna moc progowa z jaką jest się w stanie jechać przez 60 a nie maksymalna moc w ogóle. Jeśli ktoś jechał z dajmy na to 280W i przez ostanie 10 minut ma jeszcze siły podnieść moc to przez pierwsze 50 minut zwyczajnie się obijał. Ewentualnie podnosi FTP siłą woli żeby mieć wyższy wynik. Z doświadczenia jednak wiem że to ostatnie minuty robi się siłą woli by moc utrzymać. Co do tętna, tak jak napisał @wojtek.k FTP bliżej do wartości LTHR niż HRmax. Jeśli byłoby inaczej nie byłbyś w stanie zrobić chociaż by treningów VO2max, które robisz na 110%FTP 2
Rekomendowane odpowiedzi