catgiggle Opublikowano 18 Września 2019 Opublikowano 18 Września 2019 (edytowane) Posiadam obecnie rower z którego jestem zadowolony (Unibike Fusion 2010 po kilku upgrade'ach), ale chciałbym coś zmienić. Jest to względnie stary rower i pochodzi z czasów kiedy w modzie były koła 26". Dlatego przede wszystkim chciałbym spróbować 29". Jednak nie chcę kupować od razu nowego roweru, ponieważ to spory koszt jednorazowy. Dlatego mam sprytny plan (ale boję się, że wyjdzie "jak zwykle" dlatego chcę go skonsultować z kimś bardziej obiektywnym niż ja). Chcę najpierw zrobić upgrade obecnego roweru. Będę go przeprowadzał stopniowo i w miarę możliwości. Finalnie kupię ramę, amortyzator i koła 29", a cały osprzęt przełożę do nowej ramy. Moim celem jest rower jak poniżej. Niby zwykły, ale całkiem przyzwoity rower. Hardtail z jakimś porządnym amortyzatorem z przodu. Rama aluminiowa (obecnie mam 6061 T6 i jestem zadowolony ze sztywności, więc będę szukał tego typu ramy). Na 29" kołach ze sztywną osią na łożyskach maszynowych (tak wszyscy chwalą te DT Swiss, to może właśnie te). Napęd: Manetki: SL-M6000-L oraz SL-M6000-R Przerzutka przednia: FD-M6025-L Korba: FC-M6000 2rz 38/28 Przerzutka tylna: RD-M6000-SGS (do kasety 11-34 wystarczyłaby RD-M6000-GS, ale na wszelki wypadek długi wózek) Kaseta: CS-HG500-10 (11-34) lub CS-HG50-10 (11-36) Łańcuch: CN-HG54 Hamulce: BL-M6000 wraz z BR-M6000, tarcze na centerlocku Suport: Hollowtech II (spoza grupy, ponieważ ten z grupy jest na pressfit) Stery: Ahead (mogą być zintegrowane) też na łożyskach maszynowych Jeżeli chodzi o napęd, to większość elementów można przełożyć. Problemem może być jedynie przerzutka przednia, ale jeżeli to byłaby jedyna niekompatybilna rzecz, to można dokupić (jest to względnie tani element całego roweru). Podobnie z hamulcami. Tutaj też nie powinno być żadnych problemów, ponieważ PM jest bardzo popularny. Tarcze i tak się wymienia co jakiś czas. Klamki, manetki, siodełka itp są niezależne od ramy, a sztyca, stery to raczej detale, czyli "jakoś to będzie". Czy ten plan może się udać? Może na coś nie zwracam uwagi? Martwi mnie też, czy dokupię samą ramę, która nie będzie jakaś, tyko fajna. Na chwilę obecną znalazłem fajną ramę na wyprzedaży, która by mi pasowała, ale generalnie to raczej mały jest wybór wśród samych ram, prawda? Edytowane 18 Września 2019 przez catgiggle
mariuszm Opublikowano 18 Września 2019 Opublikowano 18 Września 2019 Nie patrząc na sens takiej przeróbki, bo wyjdzie Cię to drożej niż nowy rower, to jak dla mnie (nie wiem jaką masz nogę) korba 38x28 i kaseta 11-36 to może być za twardo przy 29er. O ile małe kóko się rozbuja to z większym może nie być tak łatwo. Nie bez przyczyny w 29er zwykle dają korby 36x26 lub 34x24, a sporadycznie 38x24 - ale wówczas kasetę 11-42/46.
catgiggle Opublikowano 18 Września 2019 Autor Opublikowano 18 Września 2019 Dzięki za podpowiedź. Mój obecny rower szybko się rozpędza, ale ciężko osiągnąć nim jakąś większą prędkość. Kadencja wysoka, bieg maksymalny i nic już nie można zrobić. Ale może przesadzam w drugą stronę. No i masz rację, inne przełożenia będą dla mnie optymalne na kole 29" a inne na kole 26". O tym nie pomyślałem. Sens jest taki że taki rower jak opisałem to koszt 3500-4000. Robiąc to stopniowo, co jakiś czas mogę się cieszyć czymś nowym w rowerze, mogę się tym bawić, obserwować co to zmienia, no i nie muszę wykładać na raz dużych pieniędzy. Czy drożej. Wydaje mi się, że porównywalnie, a mam dokładnie to co chcę. Pod warunkiem, że uda mi się kupić samą ramę, a nie cały rower, który potem będę musiał sprzedać zostawiając ramę. Wtedy wyjdzie sporo drożej.
nctrns Opublikowano 18 Września 2019 Opublikowano 18 Września 2019 Zabawa i składnie może być przyjemne, ale tak w ramach eksperymentu, przejrzyj sklepy pod kątem roweru który ci się podoba i spełnia twoje wymagania i będzie w sklepie/allegro na raty 0%.
Gość Opublikowano 18 Września 2019 Opublikowano 18 Września 2019 Teraz generalnie musisz zadać pytanie sobie do czego chcesz ten rower? , obecnie na rynku jest dużo różnych geometrii roweru oraz rodzaju ramTeż trzeba wziąść pod uwagę jak amor będzie pasował do danej ramy
Accent_Szaj Opublikowano 18 Września 2019 Opublikowano 18 Września 2019 2 godziny temu, catgiggle napisał: Sens jest taki że taki rower jak opisałem to koszt 3500-4000. Robiąc to stopniowo, co jakiś czas mogę się cieszyć czymś nowym w rowerze, mogę się tym bawić, obserwować co to zmienia, no i nie muszę wykładać na raz dużych pieniędzy. Czy drożej. Wydaje mi się, że porównywalnie, a mam dokładnie to co chcę. Pod warunkiem, że uda mi się kupić samą ramę, a nie cały rower, który potem będę musiał sprzedać zostawiając ramę. Wtedy wyjdzie sporo drożej Świetne podejście . Tu nie chodzi Panowie o to że można taniej , a jest zabawa ze składania i co miesiąc radość z nowej części. Tak chłopakowi rozsądnie podpowiada cię, a jestem ciekaw, czy jest tu ktoś kto w nowym rowerze nie wymienił choć 1 części 1
Kajgana Opublikowano 18 Września 2019 Opublikowano 18 Września 2019 W zasadzie jak kupisz rower w sensownej konfiguracji na raty, to też nie musisz od razu całej kwoty wydawać, a masz rower, z gwarancją. 1
Ares Opublikowano 18 Września 2019 Opublikowano 18 Września 2019 Jaki jest problem jeżdzić na tym co obecnie a składać nowy rower od zera? Nie ogarniam czasem tego typu pomysłów.
Accent_Szaj Opublikowano 18 Września 2019 Opublikowano 18 Września 2019 29 minut temu, Kajgana napisał: W zasadzie jak kupisz rower w sensownej konfiguracji na raty, to też nie musisz od razu całej kwoty wydawać Owszem,ale nie masz radochy,że zrobiłeś coś sam i z tego,że co jakiś czas dokupujesz jakąś nową część,montując ją nie możesz się doczekać jak teraz twój rower będzie jeździł 32 minuty temu, Kajgana napisał: z gwarancją. A jak składasz sam to nie masz gwarancji? Nawet lepszą,bo masz na każdy podzespół
Gość Opublikowano 18 Września 2019 Opublikowano 18 Września 2019 Generalnie jak poskłada samodzielnie będzie miał to co będzie chciał ,jak po zakupie nowego na drugi dzień zmieniłem hample ,obecnie zmienione opony,tarcze,siodło gripy jeszcze czeka mnie wymiana obręczy Dlatego popieram autora wątku Tak jak pisałem kilka post wyżej musi teraz określić jaką ramę potrzebuje
ahaja Opublikowano 18 Września 2019 Opublikowano 18 Września 2019 Catgiggle Określ jeszcze z jakimi mniej więcej średnimi prędkościami podróżujesz. To ułatwi dobór korby bo na koło 29 duża 38T to ... dość dużo. Duża kaseta >32 jest zupełnie zbędna. Ramy bym szukał takiej by nie było udziwnionych suportów/sterów.
komandosek Opublikowano 18 Września 2019 Opublikowano 18 Września 2019 (edytowane) Ja bym sie nie bawił w składanie "składaka". Na 100% wyjdzie drożej a pierwszą jazde odbębnisz długo po zakupie. Zazwyczaj pierwsza jazda jest przed zakupem Nie ma na liście wielu części, tak tylko się wydaje ze to nic nie kosztuje. Sztyca, opony, względnie detki, mostek, gripy, pedały, sztywne osie(zwykle koła kupisz bez nic), hak przerzutk, pancerze, mozliwe ze skrócenie przewodów i problem z tym zwiazanych, kierownica... Jak chcesz się bawić i masz czas to sie baw. Jak chcesz tylko by było taniej - to nie będzie. Na pewno w starym rowerze masz wąską kierownicę, zużyte gripy, sztycę na węższy standard etc. Może wyjsciem byłoby złożyć rower na używanych częściach. Nie żartuję. Czasem można wyrwać całe grupy napędu w dobrym stanie, sam sprzedawałem sram gx za jakieś śmieszne pieniądze. Edytowane 18 Września 2019 przez komandosek 1
Accent_Szaj Opublikowano 18 Września 2019 Opublikowano 18 Września 2019 9 minut temu, komandosek napisał: Jak chcesz tylko by było taniej - to nie będzie To prawda,ale będzie robił to stopniowo,więc nie będzie tak bolało 6 godzin temu, catgiggle napisał: Robiąc to stopniowo, co jakiś czas mogę się cieszyć czymś nowym w rowerze, mogę się tym bawić, obserwować co to zmienia, no i nie muszę wykładać na raz dużych pieniędzy
komandosek Opublikowano 18 Września 2019 Opublikowano 18 Września 2019 Jako wujek dobra rada(rozważam już wąsy) to bym sprzedał stary i kupił nowy na raty 0% Pozdrawam 1
Accent_Szaj Opublikowano 18 Września 2019 Opublikowano 18 Września 2019 Wujek ,kiedy do ciebie dotrze i do innych,że tu chodzi o FRAJDĘ ZE SKŁADANIA!!!??? No chyba,że macie frajdę z płacenia kolejnej raty 1
Ares Opublikowano 18 Września 2019 Opublikowano 18 Września 2019 7 minut temu, Accent_Szaj napisał: Wujek ,kiedy do ciebie dotrze i do innych,że tu chodzi o FRAJDĘ ZE SKŁADANIA!!!??? Kupi cały napęd i to ma być to wielkie składanie? Bez urazy ale Ty chyba nie rozumiesz istoty zagadnienia. Przeczytaj dokładnie pierwszy post i poważnie się zastanów. 1
Accent_Szaj Opublikowano 18 Września 2019 Opublikowano 18 Września 2019 7 minut temu, Ares napisał: być to wielkie składanie Gdzie ja pisałem o jakimś wielkim składaniu? Czytaj kolego ze zrozumieniem moje posty. Ja uważam,że samodzielne składanie nawet najmniejszych podzespołów daje dużo większą frajdę niż zakup gotowego roweru.
Ares Opublikowano 18 Września 2019 Opublikowano 18 Września 2019 6 minut temu, Accent_Szaj napisał: Czytaj kolego ze zrozumieniem moje posty. Ja uważam,że samodzielne składanie nawet najmniejszych podzespołów daje dużo większą frajdę niż zakup gotowego roweru. Ty na lewo ja na prawo i tak sobie pogadamy. Pytam ponownie zmieni napęd i co dalej? Bo dalej musi kupić ramę, amor i koła.
Accent_Szaj Opublikowano 18 Września 2019 Opublikowano 18 Września 2019 Kiedyś ktoś fajnie napisał,że nie zawszę się rozumiemy,bo używamy skrótów myślowych. Może po kolei: Kolega ma rower 26" Chce początkowo maksymalnie go z'upgrade-ować. Kupić: Napęd,Heble,Support,Stery i założyć do roweru 26" Jak to wszystko będzie miał,to na koniec chce kupić: Ramę i koła 29" i przełożyć nabyte wcześniej rzeczy do nowej ramy. @Ares to twoim zdaniem nie jest wielkie składanie?Bo już totalnie zgłupiałem
Ares Opublikowano 18 Września 2019 Opublikowano 18 Września 2019 Kupi heble i jak je zamontuje? Osadzi tarcze na kleju czy dospawa do piasty czy jak inaczej? Sterów do nowego nie przełoży, suport jak kupi ramę bez press fitu to może.
Accent_Szaj Opublikowano 18 Września 2019 Opublikowano 18 Września 2019 Przecież napisał w pierwszym poście: 3 minuty temu, Ares napisał: Kupi heble i jak je zamontuje? Odpowiedź: 8 godzin temu, catgiggle napisał: Podobnie z hamulcami. Tutaj też nie powinno być żadnych problemów, ponieważ PM jest bardzo popularny. Tarcze i tak się wymienia co jakiś czas Stery to nie droga impreza ale to dobra sprawa,że o tym wspominasz,bo kolega @catgiggle powinien zwrócić uwagę przy finale,aby kupić ramę która będzie pasowała do anbytych podzespołów.
Gość Opublikowano 18 Września 2019 Opublikowano 18 Września 2019 Ja bym zaczoł od nowej ramyA reszta przyjdzie samaPóźniej do starego roweru do pasował bym części typu hample i napędAle najlepiej by było poprostu zacząć składać nowy kompletny rower
Ares Opublikowano 18 Września 2019 Opublikowano 18 Września 2019 (edytowane) Dla mnie to nie jest "mam już hamulce hydrauliczne". Co nie zmienia faktu, że zabiera się do tego od d..y strony. Bazą jest i zawsze będzie rama. Pod nią i wokół niej wszystko się kręci. Składanie fajna sprawa ale nie dokładanie do starego 26er a potem przekładka do 29er. Sporo ram ma wew prowadzenie przewodów w tym hydrauliki. Potem trzeba od nowa bawić się z przewodami bo wszystko za krótkie. Kupa roboty po 2x a to wszystko kosztuje. A w ogóle temat powinien się zaczynać tak; "Mam na oku taką a taką ramę..." Edytowane 18 Września 2019 przez Ares 2
trollu Opublikowano 18 Września 2019 Opublikowano 18 Września 2019 ja widzę 2 opcje - odkładać kasę aż uzbiera się na cały rower lub kupić go na raty. Mam takie samo zdanie jak Ares - w tym momencie temat jest z klimatu "jak wyważyć otwarte drzwi" szczególnie jak się czyta takie coś: 9 godzin temu, catgiggle napisał: Martwi mnie też, czy dokupię samą ramę, która nie będzie jakaś, tyko fajna ja się też martwię tylko jeszcze nie wiem o co
Accent_Szaj Opublikowano 18 Września 2019 Opublikowano 18 Września 2019 45 minut temu, Ares napisał: Składanie fajna sprawa ale nie dokładanie do starego 26er a potem przekładka do 29er. Sporo ram ma wew prowadzenie przewodów w tym hydrauliki. @Ares Pięknie ujęte i trafione w sedno. Kolejną rzeczą nie do przejścia,a jedną z najdroższych(nawet od ramy) jest Amor. Masz duży wybór: Wielkość koła Rura sterowa(Teraz są Tapered),a w twojej 26 myślę,że jest prosta Mocowanie koła(teraz jest sztywna oś),ty pewnie masz QR9 Szerokość piasty 100,lub 110 Więc podsumowując użyje słów @Ares "Składanie fajna sprawa ale nie dokładanie do starego 26er"
Rekomendowane odpowiedzi