Skocz do zawartości

Rockrider ST520 MTB (2019) - pierwszy rower od lat

Sumeczek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Ps.Pomyśl jeszcze o Schwalbe Smart Sam.One bardzo wolno się zużywają i dodatkowo są wzmocnione przed przebiciem

A do tego jak na "kostke" tez fajnie śmigają po asfalcie z racji gęstego zęba na czole ;)

Poniżej moje po 4k km mieszanej nawierzchni ;)

Na przedniej widać jeszcze "fakturę" :

IMG_20191018_193437.jpg 

Tył:

IMG_20191018_193411.jpg

Edytowane przez maras52
Opublikowano

@komandosek czytaj ,że i ja i @piter614 ją testowaliśmy w rzeczonych warunkach. 

Znamy się z wielu postów i sam nie lubisz jak ktoś piszę rzeczy,które są w 100% sprzeczności z twoim doświadczeniem/testami,więc przestań robić to samo ;) 

@maras52 wiem, smart sam są naprawdę fajne.

Opublikowano

Smart Samy nadadzą się też na zimę, czy nie bardzo? Widzę, że w wersji 1,65" (44mm) "tylko" 590g, więc znośnie. 2.1 mi do crossa chyba nie wejdzie.

Opublikowano
9 minut temu, Accent_Szaj napisał:

@komandosek czytaj ,że i ja i @piter614 ją testowaliśmy w rzeczonych warunkach. 

Znamy się z wielu postów i sam nie lubisz jak ktoś piszę rzeczy,które są w 100% sprzeczności z twoim doświadczeniem/testami,więc przestań robić to samo ;) 

@maras52 wiem, smart sam są naprawdę fajne.

Może ulegacie siłę autosugestii ;) sam Continental ocenia przyczepność double fightera na luźnej powierzchni na 0/6

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, komandosek napisał:

na luźnej powierzchni

Misiek,luźna nawierzchnia to nie szuter ;) ,tylko piasek,błoto itd .I tu się zgadza,co napisał @piter614

Edytowane przez Accent_Szaj
Opublikowano
5 minut temu, komandosek napisał:

A ja idę na ten trenażer

Dalej walczysz z wagą :D  ? W Kraku piękna pogoda,więc ja byłem normalnie na Bajku

Co do opon,to właśnie na zdjęciu producenta w tle tej opony masz szuter,czyli utwardzona nawierzchnia(nie asfaltowa)

Kolejna sprawa,to nawet producent pisze:

„Podwójne”: lekkie toczenie i cicha jazda po asfalcie, ale przyczepność na torach i żwirowych drogach.;) 

i pewnie o taką oponkę chodziło @Sumeczek

Opublikowano

Nie no na błoto czy piaske to lipa
Ale taki szuter spokojnie da radę tym bardzie że jeździłem
Obecnie założylem swoje Smart Sam
Na jesień i zimę

Opublikowano
Teraz, piter614 napisał:

Nie no na błoto czy piaske to lipa
Ale taki szuter spokojnie da radę tym bardzie że jeździłem
Obecnie założylem swoje Smart Sam emoji16.png
Na jesień i zimę

Hehe widzę,że lubisz to co ja ;) 

Opublikowano
57 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Dalej walczysz z wagą :D  ? W Kraku piękna pogoda,więc ja byłem normalnie na Bajku

Co do opon,to właśnie na zdjęciu producenta w tle tej opony masz szuter,czyli utwardzona nawierzchnia(nie asfaltowa)

Kolejna sprawa,to nawet producent pisze:

„Podwójne”: lekkie toczenie i cicha jazda po asfalcie, ale przyczepność na torach i żwirowych drogach.;) 

i pewnie o taką oponkę chodziło @Sumeczek

To chyba nie do konca jest dobre tłumaczenie ;)

Waga wagą, chce się zrobić na bóstwo na przyszły sezon ;) A tak serio chce zajmować znacznie znacznie lepsze miejsca w maratonach xc i pod to trenuje

Wracając do opon, bo troche przemyślałem kręcąc 45min na trenażerze, to ta opona którą proponujesz moze byc nawet nawet ale na tył. Jako, że to jak w tytule "pierwszy rower od wielu lat" to trochę więcej bezpieczeństwa jest wskazane. Nawet race kinga bym na przód w takiej sytuacji nie polecał bo nie raz mi ta opona odjeżdżała i sie ledwo ledwo ratowałem odciążając przód. Cross king nadaje się i na asfalt i na twardą powierzchnię i na luźną. Na przodzie jest znacznie mniejszy opór toczenia, będzie ok.

Zyski z z niższych o parę watów oporów toczenia niewielkie, a obita duma oraz te i owe części ciała w razie gleby nie do pominięcia. 

Opublikowano

Dzięki za tak duże zainteresowaniem tematem. ;)

Reasumując, na tył założyć tego Double Fighter 3, a na przód Cross King? Szczerze mówiąc, wolałbym mieć na obu kołach ten sam model. Estetą jestem, a dwie różne opony zaburzą "harmonię" wyglądu roweru. :D

Opublikowano (edytowane)

dwie różne opony to teraz zestawienie na topie ;) Generalnie producenci często tak sugerują, np schwalbe racing ralph/ray czy, continental race/cross king czy maxxis rekon race/ikon

PS Nie przejmował bym się też szerokością. Szeroka opona dobrze wybiera nierówności, ma lepszą trakcję i bardzo często jest po prostu szybsza mimo większej wagi. Nie musi być to jak najwęższa opona. 2,2 dalej będzie ok.

Edytowane przez komandosek
Opublikowano

@komandosek kolega @Sumeczek to naprawdę spokojny zawodnik,czyli tylko asfalt i czasem gravel(szuter)-dojazd do asfaltu :) .

Naprawdę dobrze piszesz,pod warunkiem gdyby chciał jeździć agresywniej

@Sumeczek Bierz obie Double Fighter 3,albo Smart Sam i nie kombinuj,bo na miasto sprawdzą się najlepiej,a na gravelu też nie zgorsza ;) .

Weź sobie 1,9,no ew 2.0,będzie miała mniejsze opory toczenia,a na asfalcie nie masz nierówności(większe wybierze amor)

Opublikowano

Zbliża się ostatni pogodny weekend, więc prawdopodobnie w poniedziałek kończę praktycznie codzienne przejażdżki na kole. Zatem rower idzie na pełen przegląd do serwisu. Nie wiem, czy nie zdecydować się też na jego mycie u nich. Druga sprawa to wymiana łańcucha. Obecnie mam CN-HG53, warto dopłacić trochę do CN-HG93, czy kupić taki sam jaki mam teraz? Będzie jakaś poprawa? 

Opublikowano

Nikt ci nie wyczyści roweru tak jak sam sobie. 

Odnośnie łańcucha zawsze lepiej wyższy model. Ma lepsze wycięcia i będzie płynniej zmieniał.

Opublikowano

Rower już po serwisie. Pełen przegląd łącznie z amortyzatorem. Tak jak doradziliście, do mycia go nie dałem. ;) Wyczyszczę go sam w weekend. 

Co do samego sprzętu, to została założona przednia przerzutka Alivio, więc napęd jest już kompletny (oprócz manetek, ale na to przyjdzie czas). I myślę, że na tym koniec inwestycji w napęd, bo dla mnie ta grupa wystarcza w zupełności. Teraz tylko jeździć i jak coś się zużyje, to będę szukać części tej samej grupy. :)

Zostały także zmienione pedały na jakieś od Authora (potem znajdę konkretny model to zaktualizuję pierwszy post). 

Na horyzoncie pojawiają się kolejne plany odnośnie nowych rzeczy do mojego małego "złomka", jak zacząłem go nazywać, ale o nich kiedy indziej. Tymczasem dodaje zdjęcie jak aktualnie prezentuje się napędzik. Jak dla mnie wygląda mega. Pozdrorower dla wszystkich tu zaglądajacych. ;)

20191030_115709.jpg 20191030_115651.jpg
Opublikowano

Ponieważ mam przymusowy urlop, z nudów pozmieniałem trochę w moim "bajku". ;)

Po przeczytaniu Waszych rad, zdecydowałem się na obie opony od Continental. Na przód i tył założyłem Race Kingi w rozmiarze 27,5x2.0. Co się nakląłem jak je zakładałem, to tylko sąsiad zza ściany wie. ;) Po krótkiej przejażdżce po osiedlu czuje znaczną poprawę wobec seryjnych gum. Ciekawe, jak będzie z wytrzymałością. 

Kolejną rzeczą jest nowe siodełko. Wybór padł na jakieś tanie siodło od Accenta, model Derry. Miało dobre opinie, i moim zdaniem fajnie wygląda. Wygodne też powinno być. Następne są nowe chwyty. I tutaj jestem zawiedziony, bo opinie były niezłe, a ich jakość wykonania pozostawia wiele do życzenia. Dobrze, że chociaż tanie były... 

I na koniec nowa oliwka do łańcucha. Jako, że jeżdżę po suchym, to zdecydowałem się na taki olej od Shimano PTFE. Obecny Rohloff strasznie szybko łapie brud, nawet po dokładnym wytarciu do sucha. Liczę, że ten będzie lepszy. 

Dodaje parę zdjęć dla zainteresowanych. ;)

20191107_114947.jpg 20191107_115007.jpg 20191107_115031.jpg 20191107_115042.jpg
  • Lubię to! 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Cześć. 

To znowu ja. ;) Pogoda rozpieszcza, więc dalej sezon trwa mimo oficjalnego "zakończenia". Podczas gorszych dni oglądam różne poradniki na YT o serwisie roweru. I tak sobie myślę, czy może nie spróbować sam zacząć serwisować swoje dwa kółka. I tutaj pytanie. Czy taki zestaw kluczy na początek będzie dobry? Czy może skompletować osobno potrzebne narzędzia? Tutaj link:

https://www.centrumrowerowe.pl/zestaw-kluczy-rowerowych-bike-hand-yc-728-pd10971/

I gratis zdjęcie z dzisiejszej 50 km wycieczki. ;) Pozdro. 

20191116_104910.jpg

Edytowane przez Sumeczek