Skocz do zawartości

Rockrider ST520 MTB (2019) - pierwszy rower od lat

Sumeczek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. 

Zakładam temat dotyczący swoich dwóch kółek. Wybór padł na jeden z tańszych modeli rowerów od Francuzów, czyli Rockrider 520. Dlaczego akurat ten? Mianowicie miałem wolne 1300 zł, lekarz zalecił więcej ruchu, więc zachęcony wieloma pochlebnymi recenzjami, kupiłem tego oto małego potworka. Stwierdziłem, że do lekkiej jazdy (żaden ze mnie zawodnik - pierwszy rower od dobrych kilku lat) taki rowerek starczy, a i jego wygląd i pozycja za kierownicą bardzo mi przypadła do gustu. 

Po objechaniu paru sklepów, w końcu udało się trafić odpowiedni rozmiar i kolor. Padło na czarny (antracytowy) lakier i ramę w rozmiarze L (178 cm wzrostu). 

Od kupna zostało już wymienione parę części, kupionych okazyjnie. Aktualnie w rowerze mam taką specyfikację:

RAMA: ROCKRIDER 520 L, aluminium 6061 (1,9 kg w rozm. M) 

WIDELEC: U-Fit sprężynowy 80

KIEROWNICA: Fabryczna B-Twin

MOSTEK: Fabryczny

GRIPY: Velo

STERY: Fabryczne

SIODŁO: Accent Derry

SZTYCA: Fabryczne 

ZACISK: B'TWIN

KORBA: Shimano Alivio FC-M4050 (40-30-22T)

SUPORT: Shimano SM-BB52

ŁAŃCUCH: Shimano CN-HG53 9-s

PEDAŁY: Author

PRZERZUTKA PRZÓD: Shimano Alivio FD-M4000

PRZERZUTKA TYŁ: Shimano Alivio RD-M4000

MANETKI: Shimano Acera SL-M3000

KASETA: Shimano Alivio CS-HG400 (11-32T)

KOŁA: B’TWIN AERO TRAIL EVO 27,5 28 szprych 2 komorowe

OPONY: Continental Race King 27,5x2,0

HAMULCE: Hayes MX-5 (Mechaniczne)

TARCZE: Hayes 160mm tył i przód

LICZNIK: Sigma Base 1200 

W przyszłości do zmiany manetki na Alivio lub Deore (bo chcę czarne - taki kaprys), piasty jak firmowe się zużyją, widelec. Do tego poszukuję dobrej lampki na przód, bo ta z zestawu to dziadostwo straszne. Mam nadzieję, że temat będzie się rozwijał. ;)

Dodaje trochę zdjęć. Pierwsze to jazda do domku po odebraniu ze sklepu, a drugie to stan obecny. :)

20190824_102105.jpg

20191107_114935.jpg Edytowane przez Sumeczek
Dalsza rozbudowa roweru.
Opublikowano

Weekend minął pod znakiem dwóch wycieczek rowerowych, każda po 40 km. Niestety chyba coś się uszkodziło,  gdyż dzisiaj tak mi rower chrobotał podczas pedałowania, że strach było  jechać, więc szybko zwróciłem do domu. 

Może jakieś pomysły macie koledzy, co się mogło stać? Napęd był wczoraj oczyszczony, tak jak cały rower, sprawdziłem czy nie ma luzów na korbie itd. Suport też jest nowy (200 km) i był niedawno rozkręcany oraz smarowany w serwisie. Może to pedały się poddały? Już jadą do mnie nowe, więc jeżeli to one, to nie problem. Doradźcie coś. ;) Pozdrawiam. 

Opublikowano

Też bym postawił na pedały i na łożyska w nich się toczące. Dotarły już nowe? Rozwiązały problem?

Opublikowano

Jeszcze nie zmieniłem. Na razie wyczyściłem korbę, kasetę i łańcuch. Może jakaś drobina piasku się dostała gdzieś. Łańcuch potraktowany sposobem od Szaja z YT, więc jestem dobrej myśli. ;)

Opublikowano (edytowane)

Ten jego sposób powoduje chrobotanie, próbowałem tego, zrobiłem dosyć starannie i czuć bylo wibracje. Kiedy zakładałem ostatnio w 2 rowerach nowe kasety z lancuchami to tylko odtluściłem powierchownie i nalozylem oliwke, cisza.

Edytowane przez PiotrekGT
Opublikowano

Na starcie jakby doradzili ci r 540  ,miałbyś to wszystko , hamulce hydrauliczne i lepszy amortyzator , a tak trochę jeszcze dopłacisz na wymianach , ale w swojej cenie to dobry rower

Opublikowano
3 minuty temu, polmaj napisał:

Na starcie jakby doradzili ci r 540  ,miałbyś to wszystko , hamulce hydrauliczne i lepszy amortyzator , a tak trochę jeszcze dopłacisz na wymianach , ale w swojej cenie to dobry rower

Bardzo dobrze zrobił.

Jak w temacie 1 rower od lat. Jak by stwierdził, że jednak nie będzie jeździł. To zawsze mniej szkoda ;)

Druga sprawa w 540 dalej są słabe heble i kowadło zwane amorem. Jak mu się spodoba rowerowa Szajba. To kupi sobie już pożądane hamulce , ew. Amor

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Bardzo dobrze zrobił.

Jak w temacie 1 rower od lat. Jak by stwierdził, że jednak nie będzie jeździł. To zawsze mniej szkoda ;)

Druga sprawa w 540 dalej są słabe heble i kowadło zwane amorem. Jak mu się spodoba rowerowa Szajba. To kupi sobie już pożądane hamulce , ew. Amor

Hydrauliczne kontra mechaniki , suntour xcr to kowadło ale jak o niego dbasz  to może długo służyć i napewno jest klasę wyżej  niż to co siedzi w rr 520 , nie wspomnę już o korbie ht i lepszych oponach , różnica w cenie jest ale warto ją dopłacić

Edytowane przez polmaj
Opublikowano (edytowane)
Cytat

Hydrauliczne kontra mechaniki , suntour xcr to kowadło ale jak o niego dbasz  to może długo służyć i napewno jest klasę wyżej  niż to co siedzi w rr 520 , nie wspomnę już o korbie ht i lepszych oponach , różnica w cenie jest ale warto ją dopłacić

Powiem Tobie że mam obecnie 560 z hydraulikami tektro i szczerze v-brake w starym 340 był lepszy, bo rower stawał w miejscu... a ja ważę 90kg

Edytowane przez Gość
Opublikowano
3 godziny temu, polmaj napisał:

Hydrauliczne kontra mechaniki

Chyba pierwsze co bym zmienił,to właśnie hamulce.Te w 540 są bardzo słabe :/ ,nie przecząc,że w 520 są gorsze ;) 

suntour xcr to kowadło ale jak o niego dbasz  to może długo służyć i napewno jest klasę wyżej  niż to co siedzi w rr 520

Oba są na sztukę,fakt xcr jest lepszy,ale do nazwania go Amortyzatorem duuuuużo mu brakuję,więc to druga rzecz do wymiany.

8 minut temu, Becks napisał:

nie wspomnę już o korbie ht i lepszych oponach

A szkoda,bo to właśnie jedyna rzecz którą wymieniłbym pod koniec ;)

różnica w cenie jest ale warto ją dopłacić

Nie warto.

Napiszę to raz jeszcze,może zrozumiesz.

@Sumeczek kupił swój pierwszy rower po długiej przerwie.Kupując go pewnie nie był pewien czy połknie bakcyla.Dlatego kupujesz rower niedrogi,ale taki żeby ci się podobał i miał potencjał do upgrade. 

Opublikowano (edytowane)

Ależ ja doskonale rozumiem co masz na myśli ale mam na to  swój punkt widzenia i chyba mam do tego prawo , jak policzysz to już wydał na korbę i suport i nie długo zmieni opony bo te z 520 szybko  znikają  , więc już włożył te różnice w cenie , a suntour xcr nie jest taki zły , wiem bo miałem i nawet pode mną się uginał (70 kg) i jak o niego dbasz to możesz mieć go długo , waży swoje i jest bezprzecznie lepszy niż ten w 520  , więc z praktycznego punktu widzenia opłaca się ,ale widzę że ty jesteś z tych co na miasto polecają hamulce min deore i amor rs Reba 

Edytowane przez polmaj
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, polmaj napisał:

ale widzę że ty jesteś z tych co na miasto polecają hamulce min deore i amor rs Reba 

Nie rób wycieczek personalnych,bo słowa z moich postów nie zrozumiałeś.

Nawet nie wspomniałem nic o Hamulcach Deore,a tym bardziej o Rebie do tej ramy,ba @Sumeczek idzie w Alivio co uważam za słuszny kierunek

8 godzin temu, polmaj napisał:

wydał na korbę i suport

I świetnie zrobił, bo ma Korbę o 2 klasy wyższy od r540 ;) i leci w całą grupę Alivio.

Ps.Z upływem lat, przejechanych Km i przetestowanego sprzętu ,zaczniesz się śmiać z tego co piszesz ;) 

@polmaj Nie odpisuj już na tego posta,bo tak jak sam to napisałeś,mamy prawo do odmiennej opinii

Edytowane przez Accent_Szaj
Opublikowano

Właśnie co do hamulców, to jak na razie nie mam zastrzeżeń. Może to dlatego, że moje poprzednie rowery zawsze były na V-brake. Nie ukrywam, że na początku szukałem roweru właśnie z nimi, bo "tarczówki" zawsze kojarzyły mi się z trudną regulacją i samymi problemami. A te Hayesy dla mnie hamują dobrze, uważam że wystarcządo mojego stylu jazdy. 

Jeżeli z tych dwóch coś będę wymieniać, to prędzej armor, może nawet na coś sztywnego? Nie jeżdżę po bardzo dużych wertepach czy górach i w planach też tego nie mam. Bardziej skłaniam się ku większych dystansach po szutrowych, leśnych traktach (ostatnio 40 km po Lasach Rudzkich- wspaniałe trasy :)

A co do wyższych modeli Rockridera... Może by i były lepsze, ale budżet był jasno określony przez wybrankę serca. ;) A pieniążki na dokonany już upgrade pojawił się znienacka dzięki "dobroci" szefa, więc wiadomo jak to jest. Jakbym przewidział, to bym ten miesiąc poczekał. No i też nie chciałem kupować drogiego, markowego roweru, bo już dwa mi w życiu ukradli, a takim tanim B'Twinem to na pewno będzie mniejsze "zainteresowanie" na mieście. :)

Z nowości dzisiaj przeprowadzam montaż licznika, bo ten z Deca przestał liczyć. Regulacja nic nie dała, więc zakupiłem Sigmę Base 1200. Dla amatora powinna starczyć. :)

• Lubię to! 1
Opublikowano

Sigma ci wystarczy sam mam model 1200 mi więcej nie potrzeba. 2 lata już minęły i działa beż zarzutu.

Opublikowano

I licznik na miejscu. Będę musiał tylko zmienić te gumki z zestawu na coś lepszego, bo nie trzyma się on pewnie na wybojach. ;)

20191004_161344.jpg
Opublikowano
12 godzin temu, Sumeczek napisał:

po Lasach Rudzkich

Oooo somsiad :P

Opublikowano

@maras52 Z Gliwic jestem, więc nie mam aż tak daleko w tamte rejony. Ostatnio do Pławniowic jechałem chociażby.  ;)

Opublikowano

Potrzebuje Waszej porady. Przy przeglądzie po sezonie wymienię łańcuch i założę spinkę,  jednak teraz muszę jak najdokładniej wyczyścić łańcuch. Może jakaś szczotka i odtłuszczacz? I jak najlepiej wyczyścić kółeczka w tylnej przerzutce. No i na koniec, czy może nie lepiej zamiast Brunoxa na zębatki (tak jak to robi Szajbajk) nie potraktować ich tylko odtłuszczaczem? :)

Opublikowano

Kółeczka z przerzutki odkrecasz i czyscisz, później można nasmarowac tulejke dobrym smarem
Łańcuch najpopularniejsze jest szejkowanie w benzynie (wlewasz do słoika wrzucasz łańcuch i szejkujesz)
Później suszysz, czyli zostawiasz by benzyna odparowała, zakładasz i smarujesz

Jak nie masz spinki można nasaczycz szmatke benzyną i wytrzeć łańcuch, kółeczka też możesz odkręcić bez zdejmowania łańcucha

Opublikowano (edytowane)

Ja jeżdżę na 2 łańcuchy i spinki to mus. Jeśli chodzi o czyszczenie łańcucha to ja w swoim przypadku wrzucam łańcuch do butelki albo po mleku ewentualnie tez nestea jest dobra ze względu na większy otwór. Zalewam całość benzyna ektrakcyjna. Potem tym mieszam odstawiam na 20-30 min wyciągam na papier aŻ wyschnie. Następnie przecieram jeszcze sucha szmatką i po kropelce w ogniwka oliwka do łańcucha. Tak przygotowany łańcuch na zamianę wrzucam do worka i co 600-700 km zamieniam. 

Edytowane przez Rowerowa Szajba
Opublikowano

@piter614 ,dobrze piszesz,ale nie w wypadku @Sumeczek .Przytoczę słowa z reklamy "ale Dawid po co to wszystko?" ;) przecież @Sumeczek napisał:

18 godzin temu, Sumeczek napisał:

Przy przeglądzie po sezonie wymienię łańcuch i założę spinkę,

Nie jeździ również wyczynowo,więc czyszczenie przerzutki nie teraz,a na pewno nie musi wykręcać kółeczek.Wystarczy przyłożyć szmatkę do kółeczek i pokręcić pedałami.

Co do łańcucha.Wiele osób stosuje "szejkowanie"-czyli: 

18 godzin temu, Rowerowa Szajba napisał:

wrzucam łańcuch do butelki albo po mleku ewentualnie tez nestea jest dobra ze względu na większy otwór. Zalewam całość benzyna ektrakcyjna. Potem tym mieszam odstawiam na 20-30 min wyciągam na papier aŻ wyschnie

Ja nie zalecam,bo łańcuch wygina się w niekontrolowany sposób i można go uszkodzić.Od razu dopiszę,nie spotkałem się z uszkodzeniem łańcucha po tej metodzie,ale piszę co może się stać ;)

Najlepiej zakup takie coś:

narzedzie-do-czyszczenia-lancucha.jpg

Najbezpieczniejsza metoda i bardzo dokładna.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Właśnie się zastanawiałem nad takim wynalazkiem, bo sama szmatka i odtłuszczacz nie daje rady wyciągnąć drobinek piasku. Dlatego myślałem o jakiejś szczotce na ten moment, albo faktycznie kupić tą maszynkę. 

Opublikowano

Weź maszynkę,bo podczas czyszczenia,strasznie się brudzi,a tu musisz tylko podłożyć gazety pod rower(wzdłuż łańcucha) ;) 

Opublikowano
9 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

Najlepiej zakup takie coś:

narzedzie-do-czyszczenia-lancucha.jpg

Najbezpieczniejsza metoda i bardzo dokładna.

Zawsze mnie zastanawiała rzeczywista skuteczność tej maszynki, ponieważ tu szczotki dotykają jedynie zewnętrznej części łańcucha, nie widzę tam żadnego elementu, który czyściłby łańcuch w pionie (wewnątrz ogniw). Natomiast prosta maszynka barbieri czy miliony jej klonów ma wyłącznie szczotki pionowe.

Opublikowano
15 minut temu, karolg napisał:

nie widzę tam żadnego elementu, który czyściłby łańcuch w pionie

Masz tam szczotki, które czyszczą ze wszystkich stron.Są różne konstrukcje.Na niektórych zdjęciach nie widać tych szczotek

e5e7f414f42a429f753c440a2c2aa5f8.jpg