Skocz do zawartości

Rockrider ST520 MTB (2019) - pierwszy rower od lat

Sumeczek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Potwierdzam, są szczotki które wchodzą w ogniwa, tak jak zęby blatów. Dolać środek i ładnie się czyści.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Masz tam szczotki, które czyszczą ze wszystkich stron.Są różne konstrukcje.Na niektórych zdjęciach nie widać tych szczotek

e5e7f414f42a429f753c440a2c2aa5f8.jpg

Akurat ta, którą wkleiłeś nie ma szczotek pionowych. To po środku to koła zębate napędzające te boczne szczotki https://allegro.pl/oferta/przyrzad-do-czyszczenia-lancucha-ag516-cleaner-7244239820. Ma też plastikowe zęby z drugiej strony, tylko jak ten sztywny plastik ma czyścić łańcuch?

Edytowane przez karolg
Opublikowano
1 godzinę temu, karolg napisał:

Ma też plastikowe zęby z drugiej strony, tylko jak ten sztywny plastik ma czyścić łańcuch?

Musze jutro sprawdzić.

Jak czyściłem tym łańcuch, to był naprawdę czysty. :/

Potem tylko szmatka i smar

Opublikowano
Teraz, Grzegorz_Macko napisał:

Mi taka myjka za 30 zł czyści. 25800c9b47691a8459c8ad9c2cf00263.jpg

Właśnie o takiej pisałem, że ma pionowe szczotki :)

Opublikowano
Akurat ta, którą wkleiłeś nie ma szczotek pionowych. To po środku to koła zębate napędzające te boczne szczotki https://allegro.pl/oferta/przyrzad-do-czyszczenia-lancucha-ag516-cleaner-7244239820. Ma też plastikowe zęby z drugiej strony, tylko jak ten sztywny plastik ma czyścić łańcuch?

To nienajgorzej czysci, tyle ze tez cholernie chlapie. Dolną czesc koła staram sie juz zakrywac jakims reczniczkiem, bo inaczej i je musze pozniej czyscic.

Wysłane z Tapatalka

Opublikowano

Nie wiem czy bym nie wolał założyć spinki i czyścić tak by to miało ręce i nogi przez szejkowanie
Używałem tego jedno się rozpadło i było z tego dużo syfu
Do szejkowanie mam 3 słoiki które odpowiadają etapom czyszczenia ostatni już jest praktycznie czysty

Opublikowano

To dzisiaj się rozejrzę po internetach za jakąś tanią maszynką. Widziałem w Decarhlonie, ale 50 zyla trochę mnie szczypie aktualnie. A do tego jeszcze jakiegoś płynu bym musiał dokupić. 

Opublikowano
6 godzin temu, LuckyLuk napisał:

To nienajgorzej czysci, tyle ze tez cholernie chlapie. Dolną czesc koła staram sie juz zakrywac jakims reczniczkiem, bo inaczej i je musze pozniej czyscic.

Wysłane z Tapatalka

I właśnie te opinie o tym, że te maszynki i tak chlapią zniechęciły mnie do ich zakupu. Stosuję ghetto-maszynkę - dwie szczoteczki do rąk (kilka zł sztuka), pomiędzy nimi łańcuch i tak szoruję. A na szczoteczki płyn do naczyń lub odtłuszczacz uniwersalny. Na podłogę kawałek folii lub maty malarskiej.

Opublikowano
1 minutę temu, Sumeczek napisał:

Znalazłem coś takiego: 

https://www.centrumrowerowe.pl/zestaw-do-czyszczenia-lancucha-barbieri-bch2-pd15476/

Wydaje się być dobra. I dostawa darmowa, więc wyjdzie w miarę tanio. Z Allegro nie chce kupować, choć wiem, że tam pewnie jeszcze taniej bym znalazł, ale jakoś nie mam zaufania już do tej platformy. 

Właśnie o tej pisałem kilka postów wyżej. Jej klony latają po allegro i supermarketach i zastanawiałem się, czy pionowe szczotki nie są lepsze niż te boczne w innych maszynkach.

Opublikowano

Piękny weekend właśnie się kończy. Minął on pod znakiem testu maszynki do czyszczenia łańcucha oraz dwóch wycieczek po moich okolicach. 

Maszynka fajnie się sprawdziła, cały piach który był na łańcuchu wyczyściła elegancko, więc jestem z niej jak narazie zadowolony. 

Za sobą mam kolejne 80 km po okolicznych lasach, asfaltowych odcinkach przez małe miejscowości oraz dużo kostki brukowej pełnej piachu... Jechało się świetnie, ale jest jedno małe "ale"...

I tutaj pojawił się taki problem, że nie wiem, jak wyczyścić pasek z tych okolic zaznaczonych na zdjęciach. Coś mi pod koniec zaczęło cykać czy delikatnie trzaskać w tamtych okolicach i może to tego wina? Da się to wyczyścić bez ściągania korby? 

20191013_110957.jpg 20191013_181003.jpg 20191013_181033.jpg
Opublikowano

Wielkie dzięki za polecenie tej szczotki. Udało się usunąć większość brudu z okolic korby i suportu. ;)

Dzisiaj szybka akcja. Na olx ktoś wystawił przerzutkę przednią z grupy Alivio za 35 zł, grzechem było nie skorzystać. Na szczęście wszystko zdaje się pasować do obecnej korby, więc jest już u mnie. :) W przerwie zimowej będzie montaż. No i powoli przymierzam się do rozglądania za nowymi "bucikami" do roweru. Myślałem nad czymś od Continental, najlepiej żeby na asfalcie się dobrze toczyły, ale także na szutrach i żwirach trzymały. 

20191018_115054.jpg
Opublikowano

@Accent_Szaj

Nie musi to być akurat ta firma, jednak o niej na forach piszą same dobre opinie. Może być coś innego w miarę przystępnej cenie i jakościowo przynajmniej na jeden sezon. ;) No i musi być na koła 27.5", a z tym z tego co się tak rozglądam to czasami jest problem. Albo znajduje 26, albo 28 albo 29. 

Opublikowano

Ja nie polecam nie testowanych opon 

Continental double fighter III używa żona i dla niej właśnie najważniejsze jest taka jazda jak twoja. Czyli :

5 godzin temu, Sumeczek napisał:

Continental, najlepiej żeby na asfalcie się dobrze toczyły, ale także na szutrach i żwirach trzymały. 

@karolg tak przy okazji sprawdziłem swoją maszynkę i jest jak pisałem wcześniej. Ma szczotki od góry dołu i z boku ;). Wszystkie szczotki się obracają

15714115253422077460401.jpg
Opublikowano
1 minutę temu, Accent_Szaj napisał:

Ja nie polecam nie testowanych opon 

Continental double fighter III używa żona i dla niej właśnie najważniejsze jest taka jazda jak twoja. Czyli :

@karolg tak przy okazji sprawdziłem swoją maszynkę i jest jak pisałem wcześniej. Ma szczotki od góry dołu i z boku ;). Wszystkie szczotki się obracają

15714115253422077460401.jpg

Gdzie ta szczotka z góry i dołu, bo nie mogę dostrzec na zdjęciu? Mówisz o tych plastikowych kółkach?

Opublikowano

@karolg odrobinę zaufania ;)

Ale proszę cię bardzo. Szczotka znajdują się na tych plastikowych kółeczkach . Jedno jest na dole, które do zdjęcia zdemontowalem

15714124551042077460401.jpg
Opublikowano

Takie małe, niepozorne. Na poprzednim zdjęciu wyglądało jak jakiś czarny kołek. W takim raz ta maszynka, jako jedna z nielicznych, ma szansę kiedyś zagościć w moim domowym warsztacie :).

Opublikowano

To ja napiszę o tych oponach
Oponę kupiłem do jazdy na lato
Używałem jej do jazdy typu asfalt i szutry
Asfalt lato
-opona dobrze trzyma na zakrętach
-niskie opory toczenia przez co bardzo gładko się śmiga po asfalcie
-w deszczu radzi sobie równie dobrze
-nie szumi
Szutru
-tutaj mnie miło zaskoczyło opona fajnie sobie radzi na zakrętach oraz luźnym szutrze
-w piachu gorzej ale to pewnie dlatego że jest 2.1 cala
-testowałem ja też na ostrych kamieniach i tutaj plus duży opona nie przebił się i do rze sobie radziła
-na podjazdach na suchej nawierzchni leśnej niestety lubi się slizgać
Generalnie okres letni jak najbardziej duży plus opona jest bardzo uniwersalna na asfalt i szutry
Obecnie mam aurę jaka mamy
Oponę testowałem w aurze deszczowej jesiennej
No tutaj opona nie nadaje się do jazdy po lesie
Strasznie zabija się piachem co powoduje jeje slizganie na piachu
Na błocie jest jeszcze gorzej jak na łyżwach
Na liściach i podłożu typowo leśnym jest kiepsko o podjazdach nie wspomnę
Natomiast asfalt bardzo dobrze jesj służy
96a149e6c9f69bf3598be794d5c3a188.jpg

Opublikowano
6 godzin temu, Sumeczek napisał:

Wielkie dzięki za polecenie tej szczotki. Udało się usunąć większość brudu z okolic korby i suportu. ;)

Dzisiaj szybka akcja. Na olx ktoś wystawił przerzutkę przednią z grupy Alivio za 35 zł, grzechem było nie skorzystać. Na szczęście wszystko zdaje się pasować do obecnej korby, więc jest już u mnie. :) W przerwie zimowej będzie montaż. No i powoli przymierzam się do rozglądania za nowymi "bucikami" do roweru. Myślałem nad czymś od Continental, najlepiej żeby na asfalcie się dobrze toczyły, ale także na szutrach i żwirach trzymały. 

20191018_115054.jpg

Na tył Continental Race King, na przód Continental Cross King. Zbyt delikatna na przód zwiększa ryzyko gleby. Nie polecam stosowanie race kingów na przód, chyba ze czujesz się bardzo pewnie

Opublikowano

@komandosek kolega chce oponę:

7 godzin temu, Sumeczek napisał:

najlepiej żeby na asfalcie się dobrze toczyły, ale także na szutrach i żwirach trzymały. 

i tu takie polecamy ;)

@piter614 potwierdził moje polecenie,bo napisał,że w wymienionych warunkach sprawują się świetnie.

Gdyby @Sumeczek napisał,że chce oponę do lasu,to faktycznie nie poleciłbym tej opony 

Ps.Pomyśl jeszcze o Schwalbe Smart Sam.One bardzo wolno się zużywają i dodatkowo są wzmocnione przed przebiciem 

Opublikowano (edytowane)

@Accent_Szaj Opona którą polecacie nie nadaje się na luźna nawierzchnię. Na luźnym trzeba rzadkiego bieżnika, inaczej opona się ślizga. Tzn opona która polecacie nie nadaje sie na szutry i żwiry

Edytowane przez komandosek